Forum Ezoteryczne Dobry Tarot

Pełna wersja: Czereśnia
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
[attachment=735]
Czereśnie
Rwałem dziś rano czereśnie,
Ciemno-czerwone czereśnie,
W ogrodzie było ćwierkliwie,
Słonecznie, rośnie i wcześnie.

Gałęzie, jak opryskane
Dojrzałą wiśni jagodą,
Zwieszały się omdlewając,
Nad stawu odniebną wodą.

Zwieszały się, omdlewając
I myślą tonęły w stawie,
A plamki słońca migały
Na lśniącej, soczystej trawie...
Tuwim Julian -
[attachment=8652][attachment=8654]
[attachment=8653][attachment=8655]
Czereśnia ptasia (Cerasus avium (L.) Moench.)– gatunek rośliny należący do rodziny różowatych.
Jest to prawidłowa nazwa botaniczna tej rośliny, zazwyczaj jednak używa się nazwy czereśnia, czasami także trześnia.
Rodzime obszary jej występowania to Europa oraz Azja Zachodnia i Kaukaz,rozprzestrzeniła się też gdzieniegdzie poza te obszary.
W Polsce rośnie dziko na terenie całego kraju, od nizin po pogórze i niższe tereny górskie (po 700-900 m n.p.m.), jednak głównie na południu kraju.
Jest w wielu odmianach powszechnie uprawiana jako drzewo owocowe.

W zwartych drzewostanach dorasta do 20-25 m wysokości, tworząc długi, strzelisty pień i wąską, stożkowatą, czasem nierównomierną koronę.
Drzewa samotne mają krótki pień i szeroką, regularną koronę.
Owoce potocznie nazywane czereśniami.
Kuliste pestkowce, jadalne, zwykle koloru czerwonego, spotykane także odmiany żółte oraz czarne.
U drzew dzikich średnica ich nie przekracza zwykle 2,5 cm, u współczesnych odmian hodowlanych sięga nawet do 10 cm.
Dojrzewają od maja do późnego lipca, w niższych położeniach górskich nawet dopiero w sierpniu.
U odmian dzikich owoce o cienkiej warstwie miąższu, często niesmaczne, gorzkawe.
Występuje w lasach liściastych, lasach mieszanych, w zadrzewieniach śródpolnych i w czyżniach.
Kwitnie od kwietnia do maja.
Owoce często zjadane są przez ptaki, które przyczyniają się do rozsiewania czereśni (ornitochoria).

Etymologia
Nazwa czereśnia pochodzi od starożytnego miasta Cerasus (obecnie Giresun w Turcji), skąd rzymski wódz Lukullus przywiózł na zachód pierwsze okazy tej rośliny
źródło
[attachment=8657]
Duża dawka pozytywnej energii, jaką daje ten letni owoc sprawia, że po okresie szaleńczego zajadania się truskawkami, przychodzi równie piękny czas na uśmiechnięte czereśnie.          
Apetycznie wyglądają, cudownie pachną, rewelacyjnie smakują i są bardzo orzeźwiające.    
Ale człowiek nie jest jedynym smakoszem tego owocu, największymi konkurentami są tu szpaki i wróble, które na dodatek wyjadają najśliczniejsze i najsłodsze czereśnie.

Drzewa czereśni są długowieczne, potrafią dożyć nawet 100 lat!
Owoce pojawiają się z końcem maja i można cieszyć się nimi do połowy lipca.
Z jednego drzewa można uzyskać nawet do 300 kg.
Owocu, oczywiście pod warunkiem, że wcześniej szpak, czy wróbel nie dobiorą się do tego smakołyku.
Nie dość, że owoc jest niezwykle smaczny i posiada właściwości lecznicze, to również drzewo czereśni
jest wysoko cenione jako materiał do wyrobu mebli czy fajek.

Istnieją dowody na to, że czereśnie rosły w Europie już w czasach prehistorycznych – a potwierdzają to znaleziska z okolic jeziora Constanca.
Dość szybko ludzie docenili ich walory smakowe oraz lecznicze, a o zaletach tego owocu pisali autorzy starożytni.
Natomiast Pliniusz (ok. 50 r. n.e.) w swoich dziełach twierdził, że czereśnie trafiły do Europy dzięki rzymskiemu wojownikowi, Lukullusowi, który przywiózł je do Rzymu z sadów, które mieściły się na terenach Kapadocji – Pontu – Persji – Iranie, a było to  po zwycięstwie nad Mitrydatem, królem Pontu.
Jaki by nie był początek historii czereśni, to od momentu pojawienia się tego owocu, wyhodowano wiele nowych odmian, które modyfikuje się do dnia dzisiejszego wszędzie tam, gdzie czereśnie rosną - a należy wiedzieć, że drzewa czereśni można spotkać od Azji Mniejszej aż po Norwegię.

Bogactwo witamin i minerałów
Czereśnie zawierają około 80% wody, ale za to pozostałe 20%, to bogactwo wielu cennych składników:  10% to łatwo przyswajalne węglowodany, głównie cukry.
Czereśnia przede wszystkim bogata jest w potas, posiada go aż 225 mg% i dlatego właśnie tak bardzo polecana jest reumatykom, nerkowcom czy nawet sercowcom (usuwa złoża soli z tkanek).
Ale nie należy zapominać o fakcie, że prócz potasu, czereśnia ma wiele innych związków mineralnych takich jak: fosfor, wapń, magnez, siarka, chlor, sod, cynk, żelazo, miedź, czy jod.
Jest ponadto bogata w  witaminy C, A, PP, czy wreszcie z grupy B (B1,B2,B5,B6 i 12), które są bardzo wskazane dla dzieci, czy jak twierdzą Francuzi - „dla kokietek”, gdyż mają właściwości antytoksyczne, odtruwające, a tym samym działają upiększająco na skórę.
Pamiętać należy także, że czereśni nie powinno się nigdy popijać wodą, bo można doprowadzić  do „rewolucji żołądkowej”.
Należy także ustrzegać się od jedzenia ich tuż przed posiłkiem, a w szczególności, gdy mamy ochotę na danie mięsne, gdyż czereśnia utrudnia strawienie takiego posiłku.
Za to śmiało można je jeść między posiłkami, zalecałbym nawet zjedzenie czereśni zamiast posiłku, gdyż są sycące i nietuczące.
źródło
[attachment=8656]
Ciekawostki
Najgrubsza czereśnia w Polsce (na terenie Lasów Państwowych) rośnie w Myscowej i ma 356 cm obwodu i 22 metry wysokości
Opis drzewa
Wymiary:
Obwód:       356 cm
Wysokość: 22 m
Opis drzewa:
„trójka”  zrośnięta w formie „bukietu” na wysokości około 2,5 m.  
Wszystkie trzy pnie mają podobną średnicę.
Wyraźnie widoczny silny skręt włókien, pojawiają się pęknięcia biegnące wzdłuż włókien od miejsca zrostu poszczególnych pni.
Korona żywotna, dobrze rozwinięta. Drzewo obficie kwitnie i owocuje.
Stan zdrowotny:
ogólnie stan zdrowotny dobry, ale pęknięcia w najbliższych latach mogą spowodować rozerwanie pnia.

Opis otoczenia: stok NW o nachyleniu 15 st., z rzadka pocięty płytkimi wyschniętymi jarami, ok. 300 m w dół stoku spływa potok.
Drzewostan porolny, w składzie gatunkowym dominuje jawor i buk, pojedynczo występują jesiony, jodły i wiązy. Liczne luki porośnięte jeżyną.
W podszycie miejscami leszczyna kilkumetrowej wysokości.

Uwagi: drzewo rosło przed ostatnią wojną jako wolnostojące na pastwiskach, gdzie Rusini z Myscowej wypasali bydło.
W przyszczytowej części góry Polana od strony S i W rośnie wiele okazałych trześni, grusz, jabłoni, wzdłuż dawnych, dziś zarastających dróg, w zdziczałych sadach, które po wojnie wchłonął las.
Wiele młodszych  okazów zostało rozsianych przez ptaki.
Jest to zapewne jeden z kompleksów leśnych Polski o najwyższym udziale drzew owocowych.
Co ciekawe liczne są tu także drzewiaste okazy jarzębu pospolitego i głogów.
źródło
[attachment=8658]
Czereśnie prócz tego, że są bardzo zdrowe, to również smakują pysznie.
Można z nich przygotować kompoty, dżemy czy frużeliny.

Frużelina czereśniowa z miodem
Frużelina czereśniowa jest wspaniałym dodatkiem do lodów, gofrów, ciast i wafli ryżowych.
Składniki na 3 słoiki:
  • 700 g czereśni,
  • 1 cytryna,
  • 3 łyżki miodu.
 
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
 
Sposób przygotowania:
  • Czereśnie umyj i odsącz na durszlaku.
  • Usuń z nich ogonki i wydryluj.
  • Owoce wrzuć do garnka, dodaj miód i zagotuj.
  • Cytrynę sparz, zetrzyj jej skórkę i dodaj do czereśni.
  • Smaż całość na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  • Gotową frużelinę przełóż do słoiczków i pasteryzuj do góry dnem. Gotowe.
Smacznego!
źródło