Forum Ezoteryczne Dobry Tarot

Pełna wersja: Cinnamomum-Cynamonowiec
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
[attachment=59507]
Cinnamomum-Cynamonowiec 
Rodzaj roślin z rodziny wawrzynowatych.
Obejmuje ok. 250 gatunków, które pierwotnie występowały tylko we wschodniej i północno-wschodniej Azji.
Obecnie uprawiane w całej strefie klimatu subtropikalnego.
Wszystkie gatunki zawierają gruczołki, w których zbierają się olejki eteryczne.
Gruczołki te znajdują się w całych roślinach (liście, drewno, kora, korzenie).
Gatunkiem typowym jest Cinnamomum Verum
Drzewa lub duże krzewy.
Liście wiecznie zielone, skórzaste, woskowatopołyskujące, naprzeciwległe.
Kwiaty
Niepozorne, zielonkawe, zebrane w wiechy wyrastające z kątów liści.
Obupłciowe, rzadziej rozdzielnopłciowe.
Owoce podłużne, jednonasienne jagody od czerwonych do prawie czarnych, wielkości wiśni.
Rośliny wymagające dużej wilgotności powietrza i dość ciężkich, zasobnych gleb gliniastych

Wybrane gatunki
Cinnamomum Burmanii Blume
Cinnamomum Verum-Cynamonowiec Cejloński
Cinnamomum Camphora-Cynamonowiec Kamforowy 
Cinnamomum Obtusifolium-Cynamonowiec Tępolistny
.Cinnamomum Tamala Ness & Eberm-Cynamonowiec Tamala
Cinnamomum Cassia Blume-Cynamonowiec Wonny, Kasja
Lista gatunków z rodzaju cynamonowiec 

Zastosowanie
Cynamon to popularna przyprawa kuchenna, którą otrzymuje się przede wszystkim z wysuszonej kory Cynamonowca Cejlońskiego (najbardziej ceniony) oraz wielu innych gatunków  tego rodzaju, które rzadko są  importowane do Europy, a mają znaczenie tylko dla kuchni regionalnej, a nawet innego rodzaju, taki jak Cynamon z Batawii-ze Strączyńca oraz Cynamon Biały-z Korzybiela     
Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy i dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.
Cynamon używany jest do przyprawiania potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego i ponczu.
Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki.      
Olejek cynamonowy ma działanie antyseptyczne.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cynamonowiec"
Cynamonowiec kamforowy i cejlonski...opisany w oddzielnym wątku....
Cinnamomun Burmanii Blume-Cynamonowiec Burmana
Indonesian Cinnamon, Padang Cassia, or Korintje
Z tego gatunku, rosnącego na Jawie i Sumatrze otrzymuje się tzw. Cynamon z Padangu lub Cynamon Sajgoński
Został on wprowadzony na Hawaje z Azji w 1934 roku, jako roślina uprawna.
źródło
http://luirig.altervista.org/naturaitali...?rcn=18243
Cinnamomum Cassia-Cinnamomum Aromaticum
Cynamonowiec Wonny, Cynamon Chiński
Gatunek drzewa z rodziny wawrzynowatych
Ojczyzną są południowe Chiny.
Uprawiany jest w Azji południowo-wschodniej i południowej

Krzew lub niskie drzewo do 10 m wysokości z kanciastymi gałązkami.
Kora popielata, lekko odstająca i szorstka, ma postać półkolistych kawałków lub pasków długości 20–25 cm, szerokości 5–25 mm.
Liście nieco dłuższe i węższe niż w przypadku cynamonowca cejlońskiego.
Zastosowanie
Gatunek uprawiany dla olejku eterycznego, który jest zawarty w korze drzewa, używanego pod postacią Cynamonu Chińskiego.
W porównaniu do Cynamonu Cejlońskiego, Cynamonowiec Chiński smakuje odrobinę bardziej gorzko.
Używany jest przede wszystkim w kuchni krajów azjatyckich (w Chinach stanowi podstawowy składnik mieszanki pięciu przypraw), podczas gdy kraje europejskie preferują Cynamon Cejloński.
Laski Cynamonu są zawsze skręcone w pojedyncze rurki.

Cynamon ma swoje zastosowanie również w lecznictwie ludowym.
Używany jest dla pobudzenia apetytu, zapobiega wzdęciom oraz przyspiesza trawienie.
Zewnętrznie używany jest jako środek przeciwreumatyczny oraz w przypadku bólów głowy.
źródło
źródło
źródło
źródło
[attachment=59501][attachment=59502]
[attachment=59503][attachment=59504]
[attachment=59505][attachment=59506]
Cinnamomum Daphnoides
Po raz pierwszy opublikowano w Abh. Matematyka-Fizyka. Kl. Königl. Bayer. Akad. Wiss. 4(3): 202 (1846)
Ten gatunek jest akceptowany
Rodzimym zasięgiem tego gatunku jest Japonia (Kyushu) do Nansei-shoto (Iwo-torishima), Chiny (wyspa S. Jiushan).
Jest to drzewo i rośnie głównie w biomie subtropikalnym.

http://had0.big.ous.ac.jp/plantsdic/angi...nikkei.htm
https://lauraceae.myspecies.info/categor...daphnoides
Cinnamomum Glanduliferum
Camphora Glandulifera, nazwa zwyczajowa fałszywe drzewo Kamforowe lub Drzewo Kamforowe Nepalu, to drzewo z rodzaju Cinnamomum z rodziny Lauraceae .

Cinnamomum Glanduliferum to wiecznie zielone drzewo osiągające wysokość około 5–20 m (16–66 stóp).
Liście są błyszczące, ciemnozielone, naprzemienne, ogonkowe, eliptyczne do jajowatych lub lancetowatych, o długości 6–15 cm (2,4–5,9 cala) i szerokości 4–6,5 cm (1,6–2,6 cala).
Kwiaty są żółtawe i małe, o szerokości około 3 mm (0,12 cala).
Owoce są czarne, kuliste, do 1 cm (0,39 cala) średnicy.
Okres kwitnienia trwa od marca do maja, a owoce dojrzewają od lipca do września.
Liście mają charakterystyczny zapach i zawierają kamforę i olejki eteryczne.
Dystrybucja
Roślina ta pochodzi z Chin, Bhutanu, Indii, Malezji, Birmy i Nepalu

Siedlisko
W Chinach Cinnamomum Glanduliferum rośnie w lasach liściastych regionów górskich, na wysokości około 1500–2500 m (4900–8200 stóp) nad poziomem morza, czasem wyżej.

Aby użyć Cinnamomum Glanduliferum jako przyprawy, wewnętrzną korę drzewa należy usunąć cienkimi paskami i wysuszyć na słońcu.
Po dokładnym wyschnięciu można go zwinąć w patyki lub zmielić na proszek.
Roślina musi mieć co najmniej trzy lata przed usunięciem kory.
https://en.wikipedia.org/wiki/Camphora_glandulifera
[attachment=8679]
[attachment=8680]
[attachment=8681]
[attachment=8682]
Cinnamomum Iners
Clove Cinnamon, Wild Cinnamon
Family: Lauraceae
Synonym: C. initidum, C. paraneuron
Common name: Clove Cinnamon, Wild Cinnamon
Chinese name: 大叶桂 , 野樟树
Location: Singapore
Dziki Cynamon można znaleźć w całym Singapurze, rośnie na otwartych przestrzeniach, w szkołach, lesie, jak również w ogrodach jako drzewo ozdobne.
To drzewo jest często bardzo łatwe do identyfikacji z daleka ze względu na jego koncert koloru jak nowe liście są rozwijane (zwykle dwa lub więcejrazy  każdego roku).
Identyfikacja rodzaju Cynamomum jest prosta - wystarczy spojrzeć na trzy żyły  podłużne na liściu, .
Zwykle drzewo Cinnamomum jest widoczne na pierwszy rzut oka, gdy ma nowe liście, w którym to przypadku drzewa będą miały przebłyski różowe i czerwone wśród jego ciemno zielonych liści.
Kruszenie liść w dłoni będzie wydzielać zapach kamfory w tym dzikim gatunku i jest to sposób identyfikacji, jeśli nie bylibyśmy pewni.
źródło
źródło
źródło
[attachment=8683]
[attachment=8684][attachment=8685]
Cinnamomum Javanicum
Gatunek rośliny z rodziny wawrzynowatych Lauraceae Juss.
Występuje naturalnie w Indonezji, Malezji, Wietnamie oraz południowych Chinach (w południowo-wschodniej części Junnanu)
Synonym: Laurus malabatrum
Chinese name: 爪哇肉桂
Zimozielone drzewo dorastające do 20 m wysokości.
Młode pędy są owłosione
źródło
źródło
źródło
Cinnamomum Loureiroi-Saigon Cinnamon
Saigon Cinnamon-Cinnamomum Loureiroi, also known as Vietnamese Cinnamon or Vietnamese Cassia
Cynamon wietnamski otrzymywany jest z całych drzew dziko rosnących a więc z gałęzi i pnia.
Zdjętą korę po wysuszeniu oczyszcza się.
Produkt ten w formie dużych, grubych piatów zwiniętych rynienkowato, o barwie rudobrązowej odznacza się silnym, przenikliwym zapachem i palącym smakiem.

Produkcja i zastosowania
Cynamon z Sajgonu jest produkowany głównie w Wietnamie, zarówno na użytek krajowy, jak i na eksport.
Wojna w Wietnamie zakłóciła produkcję, ale od początku XXI wieku Wietnam wznowił eksport przyprawy, w tym do Stanów Zjednoczonych, gdzie była niedostępna przez blisko 20 lat.
Chociaż nazywa się go Cynamonem z Sajgonu, nie jest on produkowany na obszarze wokół południowego miasta Ho Chi Minh (dawniej Sajgon) , ale zamiast tego w regionach Central Highlands w kraju, zwłaszcza w prowincji Quảng Ngãi w środkowym Wietnamie.
Cynamon z Sajgonu jest używany głównie ze względu na aromatyczną korę, która ma smak podobny do smaku Cinnamomum Cassia , ale z bardziej wyraźnym i złożonym aromatem.
W kuchni wietnamskiej kora Cynamonu z Sajgonu jest ważnym składnikiem bulionu używanego do przygotowania phở , popularnej zupy z makaronem.
źródło
źródło
źródło
https://en.wikipedia.org/wiki/Saigon_cinnamon
Cinnamomum Tamala-Cynamonowiec Tamala
Gatunek drzewa z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae)
Występuje w zachodniej części chińskiej prowincji Junnan, w północnych Indiach, w Nepalu i Bhutanie.
Jego liście, zwane w hindi तेजपत्ता tedźpatta lub तेजपत tedźpat wykorzystywane są szeroko w kuchni indyjskiej jako przyprawa.
W języku angielskim liście, ze względu na kształt podobny do Liści Laurowych, bywają mylnie nazywane Indian Bay Leaf
Z korzeni tej rośliny otrzymuje się olejek kamforowy, jako przyprawę używa się korę, liście i pąki kwiatowe.
Liście są również używane jako namiastka betelu

Cinnamomum Tamala-Tejapatra 
Tejpatra-Cinnamomum Tamala to zioło ajurwedyjskie wspomniane w leczeniu nieprzyjemnego zapachu z ust, czarnych plam na twarzy, próchnicy, obrzęku, kaszlu i powikłań gruźlicy.

Jak sama nazwa wskazuje, podstawową częścią jest patra.
Główną zaletą patry jest to, że jest aromatyczna, ma matowozielony odcień z trzema żyłkami.
Liście dają słodko pachnący olej, który ma ogólnie doskonałą wartość regenerującą. Jest również nazywany po imieniu jak „imponujący liść”, „indyjski liść laurowy”, „Cinnomomum”.
Rzymianie znali je pod nazwą Malobathrum i były wykorzystywane zarówno w przemyśle perfumeryjnym, jak iw kuchni.

Liście laurowe indyjskie były dostępne w średniowieczu i były wykorzystywane przez pszczoły miodne aż do XVI wieku. W mogolskim stylu gotowania wiele wykorzystywanych jest słodkich i pachnących przypraw, stąd Cynamon, Goździki i Kardamon są uważane za najważniejsze smaki

Suszone liście i kora Tejpatry są używane jako przyprawa w wielu kuchniach na całym świecie.
Proszek z kory Cinnamomum Tamala jest stosowany jako proszek do zębów w leczeniu próchnicy, nieprzyjemnego zapachu i zapalenia dziąseł.
Proszek z kory Tejpatry miesza się z miodem w dawce 3-5 g na kaszel i astmę.
Ekstrakt olejowy Cinnamomum Tamala stosuje się w dawce od 3 do 5 kropli w leczeniu bolesnych miesiączek i stanów zapalnych macicy.
Pastę z kory rośliny nakłada się w postaci pasty na obszar dotknięty obrzękiem i bólem.
Olejek z ziela podaje się w dawce od 3 do 6 kropli w celu leczenia powikłań zdrowotnych wynikających z gruźlicy.
Zimny ​​napar z kory Cinnamomum Tamala podaje się w dawce 30-40 ml w celu poprawy siły mięśnia sercowego i pobudzenia funkcji nerek.
https://www.indianmedicinalplants.info/h...mum-tamala
źródło
[Obrazek: attachment.php?aid=8695]
Cinnamon Buns
Pąki kwiatowe Cynamonu Cassia
Chiński cynamon-Cinnamomum Cassia/Aromaticum jest odmianą Cynamonową.
Jest to jedyny gatunek, z którego pąki kwiatowe są zbierane na większą skalę i sprzedawane jako przyprawa.
Pączki wyglądają podobnie do goździków, ale smak jest niezaprzeczalnie cynamonowy
Są zbierane zaraz po rozkwicie.
Odpowiednio wysuszone stają się ciemnobrązowe do czarnego, w przeciwieństwie do jasnobrązowych, czasem ledwo widocznych jagód.
 Ich aromat jest zbliżony do cynamonu, ale ma bardziej kwiatowy, winny zapach.
 Ich zapach jest dość interesujący: łagodny, czysty i słodki.
Aby uwolnić ich zapach, muszą być drobno zmielone.
Nagkesar jest jednym ze składników słynnych proszków Parsi Dhansakh Masala,
Niektóre butelkowane masale z East India również używają nagkesar lub cynamonowych pączków jako składnika.
Całe pąki nadają się również do przyprawiania curry, pula i pikantnych dań mięsnych.
Pączki kwiatowe mają być stosowane w deserach, curry i pula, w glühwein i marmoladzie i wielu, wielu innych
Są stosowane w wielu mieszankach sproszkowanych masali, dzięki czemu nadają niepowtarzalny smak.
 
Pączki kwiatowe są używane w medycynie chińskiej. 
 Około 2700 r. Pne opisano je po raz pierwszy w chińskiej książce ziołowej Shen-nung.
Rzymianie używali ich także, dzięki arabskim i fenickim kupcom, którzy przywieźli je z Indii.
Przyprawa ta zazwyczaj pochodzi z Chin lub Myanmar (dawnej Birmy), ale jest coraz częściej zbierana w innych krajach cynamonowych.
źródło
źródło
Odchudza, leczy infekcje i walczy z trądzikiem. 
10 powodów, dla których kochamy Cynamon!
źródło
[attachment=59515]
Fałszywy Cynamon z wybrzeży Ameryki
Krzysztof Kolumb ze swojej pierwszej wyprawy do wybrzeży Ameryki przywiózł materialne dowody na to, że naprawdę odbył swoją bezprecedensową wyprawę.
Na dowód przywieziono do Hiszpanii kilka Indian, złotych, kolorowych papug i Cynamonu .
Papugi i złoto okazały się prawdziwe; Indianie naprawdę przybyli z ziem nieznanych Europejczykom, chociaż nie byli tubylcami Indii, jak mocno wierzył Kolumb.
Ale z  Cynamonem wyszło przebicie.
Królewscy eksperci długo wąchali kawałki zamorskiej kory i doszli do jednomyślnego wniosku: to nie jest  Cynamon .

Dziś wiemy, że Cynamon , czyli kora Cynamonowca , nie pochodzi z Ameryki, gdzie się nie narodził, ale z Azji, z wyspy Cejlon.
Kolumb, który do końca swoich dni był przekonany, że odkrył nową drogę do Indii, pannę z  Cynamonem tłumaczył tym, że nie znał techniki zbierania cennej kory.
I ten argument ma sens.
Nie tylko w czasach Kolumba, ale i znacznie później, praktycznie żaden z samych Europejczyków nie był bezpośrednio zaangażowany w zbieranie przypraw w egzotycznych krajach:
Przyprawy trafiały do Starego Świata przez ogromną sieć pośredników, co częściowo tłumaczyło ich astronomiczną cenę

Jeśli chodzi o Cynamon , to nie jest to tylko kora odpowiedniego drzewa, ale jego wewnętrzna strona, która jest cięta cienką warstwą i suszona na słońcu.
Cynamon ma  dalekiego, biednego krewnego, Cassia
Ten rodem z Chin ma dużo ostrzejszy i jednocześnie słabszy aromat.
Od starożytności do współczesności tańsza Cassia była przedstawiana jako  Cynamon .
To jest to, co zwykle kupujemy w sklepie z przyprawami, choć nazwa Cynamon pyszni się na etykiecie.

Zastępowanie kory Cynamonu korą Cassia jest jedną z najstarszych praktyk fałszowania żywności.
Kolejną przyprawą, która również od dawna jest podrabiana przez oszustów, jest Gałka Muszkatołowa.
Zamiast orzechów sprzedawano podobne do nich drewniane kulki.
Istnieje nawet wyrażenie w języku angielskim - „tree nut”, które jest synonimem oszustwa, a amerykański stan Connecticut, z którego kupcy odnosili szczególne sukcesy w tego typu oszustwach, otrzymał przydomek „Stan muszkatołowca”.
W rzeczywistości Gałka Muszkatołowa rośnie na drzewach na wyspach Pacyfiku, a nie w amerykańskim stanie Connecticut.

Według amerykańskiego historyka przypraw, Jacka Turnera, istnieje pięć „przypraw historycznych”.
Oprócz Czarnego Pieprzu, Goździków, Cynamonu i Gałki Muszkatołowej, jeszcze tylko jedna przyprawa odegrała szczególnie ważną rolę w historii ludzkości: Imbir.

Imbir to nie jagoda, nie pączek ani kora, to korzeń. 
Ze wszystkich głównych przypraw to Imbir okazał się najbardziej odpowiedni do uprawy w różnych strefach klimatycznych.
Być może z tego powodu obecnie nie można znaleźć imbiru w naturze - w przeciwieństwie do Cynamonu czy Goździków, które są pozyskiwane z tych samych dzikich drzew, co dwa tysiące lat temu.
Rośliny Imbiru można łatwo transportować, a nawet starożytni Chińczycy przypuszczali, że zabiorą je ze sobą w dalekie podróże.
Uprawiając Imbir w skrzynkach, znaleźli skuteczne lekarstwo na szkorbut - wiele setek lat przed tym, zanim Europejczycy pomyśleli o wykorzystaniu kiszonej kapusty w tych samych właściwościach.
Ale o tych roślinach-przyprawach już w innych miejscach...proszę poszukać w tym dziale... Oczko
Cynamon, Drzewo Cynamonowe
autor Chekunova E.
Cynamon jest znany wielu jako popularna egzotyczna przyprawa (w postaci pachnących pałeczek, proszku i olejku eterycznego). 
Ale niewielu miłośników roślin widziało Cynamon na żywo, zna jego właściwości i różne zastosowania.

Dowiedziawszy się o sprzedaży sadzonek cynamonowca, zapragnąłem lepiej poznać tę roślinę i spróbować wyhodować ją w swoim domu.
 Dużo ciekawych rzeczy przeczytałam w internecie na temat Cynamonu - jak przydatny jest Cynamon w różnych dziedzinach życia człowieka.
Podzielę się z czytelnikami serwisu Gardenia.ru swoją wiedzą na temat Cynamonu i doświadczeniami z uprawy Cynamonu w domu.

Cynamon i Cynamon Cejloński
Cynamon (Cinnamomum) to wiecznie zielone drzewo wilgotnych tropików, preferujące wzrost w miejscach o wysokiej średniej rocznej temperaturze (25-27 stopni) i znacznej ilości opadów. 
Większość rodzajów Cynamonu ma pachnące drewno, korę, liście i owoce.
Liście Cynamonu są skórzaste, gładkie, podłużne, długości 14-15 cm.
Podobnie jak kora korzenna, jego liście są słodkie w smaku, ale nie pachną Cynamonem, ale… Goździkami! 
Stare błyszczące liście Cynamonu są zwykle zielone, ale młode liście są czerwone lub szkarłatne 
Tak jasny kolor nie jest niczym niezwykłym u roślin w gorącym klimacie, co pomaga delikatnym liściom chronić się przed gorącym równikowym słońcem.
Cynamon kwitnie przez cały rok. 
Jej kwiaty są drobne, żółtawobiałe, zebrane w wiechy.

Cynamon jest szeroko uprawiany w wielu krajach: w Indiach, Chinach, Indonezji, Malezji, Brazylii, Gujanie, Martynice, Reunion, Jawie, Madagaskarze, Cejlonie. 
Uważa się jednak, że tylko Cynamon z Cejlonu i Chin daje najbardziej „doskonałą przyprawę”.

Nawiasem mówiąc, tylko Cynamon Cejloński nazywany jest Drzewem Cynamonowym lub Cynamonem 
Podkreśla to prawo tej rośliny do uprzywilejowanego miejsca wśród innych rodzajów Cynamonu.

Jak uprawia się uprawiany cynamon i jak zbiera się korę
Drzewo cynamonowe w warunkach naturalnych osiąga dziesięć metrów. 
A w formie uprawnej Cynamon rośnie w postaci krzewu, który zwykle nie przekracza dwóch metrów wysokości.

2-3 lata po posadzeniu młode drzewo Cynamonowe ścina się prawie do korzenia, a z pozostałego krótkiego pniaka wyrastają pędy boczne. 
Jakość kory zależy od wieku pędu: najbardziej pachnąca kora występuje w pędach w wieku 17-18 miesięcy. 
W tym okresie odrastające pędy-bicze są odcinane od rośliny, osiągając około 3 metry długości. 
Zwykle robi się to w porze deszczowej, kiedy pachnącą korę najłatwiej oddziela się od drewna.

W czasach biblijnych Cynamon był używany jako przyprawa, środek leczniczy, surowiec do wyrobu perfum.
W Chinach Cynamon od dawna stosowany jest w medycynie (do leczenia przewodu pokarmowego), jako kadzidło do kadzielnic świątynnych.
Grecy cenili również Cynamon ze względu na jego działanie żołądkowe i antyseptyczne. 
Wraz z winogronami i bluszczem cynamon przypisywano świętym roślinom greckiego boga Dionizosa. 
Starożytny mit mówi, że Ptak Feniks, odrodzony z popiołów, zbierał gałązki Cynamonu, Mirry i Nardu na swój magiczny ogień.
Egipcjanie używali Cynamonu do leczenia stóp, do usuwania nadmiaru żółci, do balsamowania. 
Egipska królowa Kleopatra używała Cynamonu do tworzenia olejków i kadzideł przeznaczonych do uwodzenia, a także sporządzania eliksiru miłosnego.
Z Cynamonem Żydzi odprawiali rytuały religijne.
Rzymianie włączyli Cynamon do swoich słynnych perfum Sasinum.

Osobliwością Cynamonu jest to, że kora tego drzewa może zwijać się w rurki w kilku warstwach, tworząc pachnące patyki.
W średniowieczu Arabowie wyposażali karawany do transportu Cynamonu i innych przypraw z Azji do Egiptu.
Z charakterystyczną dla orientu przebiegłością ułożyli opowieść o mitycznym ptaku Cinnamologus, który buduje gniazdo z lasek Cynamonu. 
Jakby przywoziła je z Arabii, ale gdzie dokładnie nie wiadomo. 
Trudno jest zdobyć Cynamon z gniazd tych ptaków, ponieważ umieszczają je na stromych klifach. 
Dlatego ludzie, którzy pozyskują cynamon z klifów, są narażeni na podwójne niebezpieczeństwo: dużą wysokość, a także ostre pazury i dzioby ptaków, które zaciekle bronią swoich gniazd.
Ta orientalna opowieść miała na celu ukrycie prawdziwego źródła wydobycia Cynamonu, aby wyjaśnić jego wysokie koszty. 
W rzeczywistości wszystko było znacznie bardziej prozaiczne i prostsze: z kory, wziętej z Cynamonu, zrobiono popularną przyprawę. 
Jednak opowieść kupców o wielkiej wartości Cynamonu odniosła skutek.
Na początku średniowiecza w zapiskach Pliniusza Starszego pojawia się wzmianka, że koszt 350 g Cynamonu jest porównywalny z 5 kg srebra. 
Nic dziwnego, że w tamtych odległych czasach Cynamon był dostępny tylko dla ludzi bogatych, szlachetnych i potężnych.

Legenda głosi, że rzymski cesarz Neron spalił roczny zapas Cynamonu na pogrzebie swojej żony, być może z powodu wyrzutów sumienia za spowodowanie jej śmierci.

W Europie olejek Cynamonowy pojawił się około IX wieku, był używany jako składnik sporządzania napojów miłosnych i grzanego wina, a także był podawany kobietom w czasie porodu jako środek uspokajający. 
W celach leczniczych Cynamon był również stosowany jako lek na kaszel, ból gardła, przeziębienie i grypę – choroby, które słynna XII-wieczna niemiecka zielarka Hildegarda von Bingen nazwała „wewnętrznym rozkładem śluzu”.

Cynamon we współczesnej medycynie i kuchni
Naukowcy potwierdzili lecznicze właściwości Cynamonu i udowodnili jego skuteczność w wielu dolegliwościach.
Właściwości lecznicze Cynamonu:
- łagodzi ból i normalizuje trawienie (wspomaga przewód pokarmowy, zatrzymuje biegunki, łagodzi nudności i wymioty, zwalcza wzdęcia i robaki);
- przeciwutleniacz, przeciwdepresyjny, afrodyzjak;
- odświeża umysł i ciało, pomaga usuwać brodawki;
- działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie (zabija drobnoustroje, wirusy i grzyby, jest stosowany w leczeniu różnych infekcji);
- zapobiega chorobom krwi i poprawia jej krążenie, pobudza naczynia krwionośne, co daje efekt odprężający i pomaga uśmierzyć ból przy reumatyzmie i artretyzmie, łagodzi bóle menstruacyjne;
- wzmacnia dziąsła i cebulki włosowe, uelastycznia mięśnie i napina skórę, zapobiegając oznakom starzenia;
- pomaga przy cukrzycy regulując poziom glukozy we krwi i obniżając nadmiar cukru;
- poprawia pamięć i pobudza aktywność mózgu, zmniejszając napięcie nerwowe i stres.

Należy zachować ostrożność podczas stosowania olejku cynamonowego, który jest silnym środkiem aromaterapeutycznym. 
Jego wysokie dawki są niebezpieczne dla ludzi (możliwe drgawki). 
Lepiej nie używać olejku Cynamonowego podczas ciąży, aby uniknąć poronienia.
Bardziej preferowany jest olejek eteryczny z liści Cynamonu, ponieważ olejek z kory i pąków może powodować ostrą reakcję skórną.

Cynamon neutralizuje nieprzyjemne zapachy i jest insektycydem. 
Olejek eteryczny służy do odświeżania powietrza w pomieszczeniach i jako środek odstraszający: komary nie tolerują Cynamonu.

Cynamon jest często używany w kuchni: jest dodawany do pieczenia, używany do przygotowywania mięsa, ryb, drobiu, napojów. 
Z pomocą Cynamonu łatwo psująca się żywność jest trwalsza.

Walory Drzewa Cynamonowego, fascynujące legendy i historie z nim związane, wielowiekowe wykorzystanie Cynamonu przez człowieka - wszystko to sprawia, że podziwiam Cynamon!
wzmacnia dziąsła i cebulki włosowe, uelastycznia mięśnie i napina skórę, zapobiegając oznakom starzenia;
https://www.liveinternet.ru/users/505942...302018181/