Forum Ezoteryczne Dobry Tarot

Pełna wersja: Cinnamomum Verum- Cynamonowiec Cejloński
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
[attachment=59518]
[attachment=59519][attachment=59520]
Cinnamomum Verum- Cynamonowiec Cejloński 
Gatunek drzewa należący do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae).
Synonimy: Cinnamomum Xeylanicum Blume, Laurus L. Cinnamomum
Uprawiany głównie na Cejlonie, Wyspach Seszelskich, Mauritiusie

Roślina nieznana na stanowiskach naturalnych.
Drzewo osiągające 10-12 m rosnąc samoistnie.
W rzeczywistości egzemplarze uprawne nie przekraczają trzech metrów ze względu na ciągłe przycinanie trzyletnich pędów, z których uzyskuje się przyprawę.
Jego kora jest gruba, gładka, szarobrunatna, na przekroju czerwonawa.
Liście jajowate do jajowato lancetowatych, o długości około 18 cm, całobrzegie, skórzaste, błyszczące i zielone
Wonne, białożółte kwiaty, zebrane są w wiechy osadzone w kątach liści.
Owocem Cynamonowca jest niebieskawa, aromatyczna, jednonasienna jagoda.

Zastosowanie  
Sztuka kulinarna: roślina przyprawowa.
Przyprawą jest kora, którą pozyskuje się z pędów ciętych dwa razy w sezonie (maj i październik)      
Korę ze ściętych gałązek poddaje się krótkiej fermentacji i oczyszcza z korowiny zewnętrznej oraz wewnętrznych resztek łyka.
Powstałe paski kory są następnie suszone na słońcu.
W czasie tego procesu przybierają charakterystyczną żółtobrązową barwę i zwijają się z obu stron paska kory (cecha charakterystyczna dla gatunku) tworząc złączone dwie rurki, nazywane w handlu laskami.
źródło
http://www.youtube.com/watch?v=-C7xzO0yico"
https://www.youtube.com/watch?v=LAvtNB-pY70&t=9s
[attachment=59521]
Cinnamomum verum pochodzi z Cejlonu.
To druga co do wielkości wyspa, leżąca na Oceanie Indyjskim, na południowy wschód od wybrzeży Indii.
Jego nazwa pochodzi prawdopodobnie od malajskiego słowa kajmanis.
Łatwo się domyślić, że tak pożądany w Europie Cynamon, stał się powodem masowych wypraw Portugalczyków.
Można powiedzieć, że dostali „gorączki cynamonowej”.
W rok po ich przybyciu na wyspę (w 1505 r.) wysłano do Lizbony ponad 11 ton Kory Cynamonowej. 
Następne lata to bezwzględny terror w imię Cynamonu.
Tubylców sprowadzano do stanu niewolniczego, łodzie zatapiano, a przedstawicieli z Wenecji po prostu powieszono.
Portugalczycy spustoszyli również wybrzeża Mozambiku, osiedlając się tam by kontrolować drogę morską do Przylądka Dobrej Nadziei.

Portugalski monopol przełamali Holendrzy i narodziła się korporacja.
W 1640 Holendrzy zdobyli port Galle na Sri Lance.
Początkowo myślano, że sytuacja na wyspie poprawi się po ich przybyciu, ale tak tak się nie stało. 
Powołali oni Holenderską Kompanię Wschodnioindyjską.
Był to pierwszy na świecie koncern międzynarodowy oraz pierwsza na świecie kompania wypuszczająca akcje – papiery wartościowe dla finansowania swojej działalności.
Wyprawy były sponsorowane przez kupców, którzy osiągali szybkie zyski.
Sława przypadała monarchom, a zabranie paru misjonarzy dawało przyzwolenie Kościoła na wykorzystywanie rdzennych mieszkańców.

Na samym początku wycinano jedynie dziko rosnące drzewa.
Zmuszano do tego ludność tubylczą, a wymagania do dostarczenia coraz większej ilości Kory Cynamonowej, sprawiło, że pojawiła się obawa, iż  zapasy się wyczerpią.
Wówczas jeden z osadników wpadł na pomysł, aby Drzewa Cynamonowe uprawiać.
Po ośmiu latach, doszło do nadprodukcji, co zagroziło załamaniem się ceny.
Aby ją utrzymać Holendrzy zaczęli palić zapasy, podobnie jak w niedawnych czasach robiono z kawą.
Nie było konkurencji (Holendrzy mieli monopol na Cynamon), zaczęły się więc spekulacje.

W ciągu stu lat od przybycia na Cejlon, wysłano do Europy ok. 270 ton Cynamonu.
Jego ceny zmalały, ale nadal był bardzo popularną przyprawą.

Panowanie Holendrów zakończyło się po  przegraniu wojen z Anglikami.

Przybyli oni na Cejlon ok. 1796 roku ale  produkowali Cynamon gorszej jakości.
Posiadali już swoją Brytyjską Kompanię Wschodnioindyjską, której działalność zapoczątkowała królowa angielska Elżbieta I nadając jej przywilej monopolu handlowego z Wschodnimi Indiami.
Na terenach kolonizowanych przez Brytyjczyków, instytucja ta miała szerokie uprawnienia polityczne i administracyjne daleko wykraczające poza tradycyjny handel.
Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska, była w czasie swej działalności jednym z głównych filarów rozwoju ekonomicznego Anglii i miała ogromny wpływ na imperialną politykę tego kraju.
W połowie XIX wieku produkcja wynosiła tysiąc ton.

Wojnę o Cynamon wygrała więc Anglia.
Zaczęto go również  uprawiać w innych regionach Oceanu Indyjskiego.
Potem plantacje powstały na Antylach, w Brazylii i Gujanie
źródło
[attachment=59522]
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/c...slands.jpg
https://en.wikipedia.org/wiki/Cinnamon_Bay_Plantation

Sri Lanka - Wyspa Cynamonowa
Wysoko w górach krzewy herbaciane wypuszczają nowe listki, nad oceanem wiatr kołysze smukłe palmy kokosowe, a ryż zbiera się dwa, trzy razy do roku.
Choć niebogaci, mieszkańcy Sri Lanki wydają się być szczęśliwi i zadowoleni z życia.

Przez długie lata wyspa nazywana była Cejlonem.
Zresztą Polacy wolą tak na nią mówić - nie da się ukryć, że nazwa Cejlon brzmi po Polsku dużo lepiej niż Sri Lanka.
"Sri" w nazwie oznacza piękno i wspaniałość, zaś "Lanka" to nazwa własna wyspy.
Zawsze jest na niej ciepło, zawsze zielono.
Monsunowe deszcze obficie nawadniają ziemię i dzięki temu każdy jej skrawek pokryty jest bujną roślinnością.
Ananasy, Arbuzy, Mango, Marakuja, Awokado, Banany, Śliwki Japońskie, znane też jako Liczi, oczywiście Kokosy, Ryż, w górach Herbata, najrozmaitsze warzywa - wszystkiego jest w bród.
Żeby dopełnić prawdziwie rajskiego obrazu, brakuje jedynie Jabłek.
Do tego można znaleźć też wszelakie przyprawy - Pieprz, Paprykę, Imbir, Goździki, Gałkę Muszkatołową, Kardamon, wszechobecne w miejscowych potrawach Chili i Curry.
Ale najważniejszą rolę w historii odegrał Cynamon.
Ściągnął portugalskich kolonizatorów, którzy wtedy, na samym początku XVI wieku, daliby się posiekać za cenną i kosztowną przyprawę.
Do dziś Sri Lanka produkuje najwięcej Cynamonu na świecie.
Uprawia się go na przykład na malutkich wysepkach na rzece, na których mieści się zazwyczaj tylko jedno gospodarstwo i należące do niego pola.
Niektóre "Wysepki Cynamonowe" połączone są z sąsiednimi drewnianymi mostkami, na inne można dostać się jedynie łódką.

Po Portugalczykach przyszli Holendrzy - zaprosił ich cejloński król Kandy, żeby pomogli mu pozbyć się portugalskich kolonizatorów.
Owszem, pomogli, ale sami bezpardonowo zajęli ich miejsce.
Najciekawszą pozostałością holenderskich rządów jest w pełni zachowane, położone na półwyspie, ufortyfikowane miasto Galle.
źródło
https://mandarin-shop.ru/ekzoticheskie-r...mum-verum/
[attachment=59523]
Korę i olejek Cynamonowca Cejlońskiego stosowano już w starożytnym Egipcie do balsamowania zwłok, prawdopodobnie dzięki ich właściwościom antybakteryjnym.
Za czasów Nerona gęsta maść Cynamonowa uchodziła za jedną z najdroższych, a chcąc uzyskać odpowiedni aromat oraz korzystne właściwości kosmetyczne, Cynamon dodawano - obok Mirtu, Kasji czy Nardu - do wielu różnego rodzaju maści.
Olejek Cynamonowy wymienia Dioskurides, a także Stary Testament (m.in. w Pieśniach nad pieśniami).

W starożytności olejek Cynamonowy ceniony był jako przyprawa i jako lek.
Do Europy Cynamonowiec Cejloński został przywieziony w XIV w, a rozpowszechniony w XVIII w.
źródło

Od dawna Cynamon był stosowany jako przyprawa, ale również w obrzędach kultowych.
W średniowieczu sprowadzano go do Europy z Cejlonu.
Handel Cynamonem opanowywali kolejno Portugalczycy, Holendrzy i Anglicy, zależnie od tego, kto bezpośrednio panował nad tym obszarem.
Cynamon odegrał też ważną rolę w historii Chin, Grecji i krajów arabskich.
Jego stosowanie dokumentuje księga o roślinach cesarza Schen-Nung-Kwai, pochodząca z roku 2800 p. n. e.
źródło
[attachment=59524]
Zapach Cynamonu zna (i zapewne lubi) każdy z nas - kojarzy się nam z pyszną szarlotką, gorącą kawą i Bożym Narodzeniem.
Jest intensywny, rozgrzewający i zmysłowy.
Ale nie każdy wie, że z kory Cynamonowca Cejlońskiego pozyskuje się nie tylko przyprawę, lecz również wyjątkowo aromatyczny olejek Cynamonowy.

I właśnie o olejku Cynamonowym dzisiaj Wam opowiemy - o jego właściwościach kosmetycznych i prozdrowotnych. Dowiecie się, w jaki sposób i gdzie powstaje, na jakie problemy może Wam pomóc i w jaki sposób go stosować oraz jak wybrać produkt, który rzeczywiście jest dobry i skuteczny.

Olejek eteryczny Cynamonowy - czym jest i jak powstaje?
Olejki eteryczne to ciekłe, lotne substancje, które znajdują się w tkankach wydzielniczych roślin olejkodajnych - w zależności od gatunku mogą to być tkanki liści, korzeni, kwiaty, pędy czy kora. 
Olejki eteryczne są mieszaniną wielu substancji, które odpowiadają za ich właściwości i zapach - w olejku Cynamonowym znajdziemy estry, terpeny, ketony, alkohole i oczywiście aldehyd Cynamonowy.

Olejek eteryczny Cynamonowy pozyskiwany jest na drodze destylacji parą wodną z kory Cynamonowca Cejlońskiego - osiągającego do 10 metrów wysokości drzewa rosnącego na terenach Indii, Chin, Sri Lanki i Birmy. 
Tamtejsza ludność już od czasów średniowiecza używała go jako remedium na infekcje bakteryjne i problemy trawienne. 
A co wiemy o nim dziś?
Olejek Cynamonowy - właściwości
Olejek cynamonowy jest jednym z tych olejków eterycznych, które oferują nam niezwykle szerokie spektrum działania - między innymi dzięki zawartości aldehydu Cynamonowego możemy cieszyć się jego działaniem:
antyseptycznym, grzybo- i bakteriobójczym,
przeciwzapalnym,
rozgrzewającym,
stymulującym,
uspokajającym.
Z uwagi na te właściwości olejek Cynamonowy jest wykorzystywany w czasie aromaterapii oraz masażu, ale równie często producenci dodają go do różnego rodzaju kosmetyków. 
Oto więc szczegółowe omówienie schorzeń i problemów zdrowotnych, z którymi możemy walczyć za pomocą olejku Cynamonowego.

Układ trawienny
Naturalny olejek Cynamonowy wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu wspomaga proces trawienia. Łagodzi także biegunki oraz wymioty, niweluje wzdęcia. 
Możemy go stosować doustnie jako środek pierwszej pomocy w każdego rodzaju niedyspozycjach układu pokarmowego. Pamiętajmy, że należy rozpuścić go w oleju bazowym i stosować w bardzo małych ilościach.

Olejek pobudza również metabolizm, a więc stosowany regularnie może pomóc nam w walce z nadplanowymi kilogramami i cellulitem.

Wiele doświadczeń prowadzonych przez czołowe instytuty badawcze potwierdza, że olejek Cynamonowy chroni jelita przed rozwojem nowotworów. 
Udowodniono także jego działanie hamujące na komórki nowotworów skóry, szyjki macicy i na chłoniaka. 
Silne właściwości antyoksydacyjne sprawiają, że warto używać go także w celu profilaktyki chorób nowotworowych.

Układ sercowo - naczyniowy i cukrzyca typu II
Olejek Cynamonowy pobudza krążenie krwi i obniża jej ciśnienie. 
Dodatkowo reguluje poziom cholesterolu i obniża poziom cukru we krwi, co ma pozytywny wpływ na aktywność trzustki. Większa ilość produkowanej przez trzustkę insuliny pozwala z kolei zmniejszyć objawy związane z cukrzycą typu II.

Choroby skórne
Olejek Cynamonowy wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, a więc wspaniale poprawia stan zdrowia skóry, zwłaszcza tej przetłuszczającej się i trądzikowej. Łagodzi stany zapalne, odżywia i nawilża skórę. Możesz stosować go na skórę twarzy, szyi i dekoltu oraz całego ciała.

Nie poleca się stosowania olejku cynamonowego bezpośrednio na skórę, ponieważ w takiej formie działa zbyt mocno i może podrażniać skórę. 
Lepszym pomysłem jest dodanie kilku kropli do oleju bazowego - może to być olej migdałowy lub arganowy, które mają właściwości pielęgnujące.

Jak już wspomnieliśmy, jedną z właściwości Cynamonowego olejku eterycznego, jest jego moc rozgrzewania i pobudzania krążenia. 
Przygotuj więc ciepłą kąpiel z dodatkiem kilku kropli olejku, a Twoja skóra stanie się wyraźnie gładsza i sprężysta.

Olejek Cynamonowy nadaje się nie tylko do pielęgnacji i wspomagania leczenia chorób skóry twarzy i ciała, ale także skóry głowy - łagodzi stany zapalne i świąd towarzyszące zapaleniu mieszków włosowych oraz odżywia, nawilża i regeneruje włosy. 
Dodaj odrobiny olejku do oliwy z oliwek i miodu (po 1 łyżce), a powstałą mieszankę wmasuj dokładnie w skórę głowy i zostaw na 10 - 15 minut. 
Następnie umyj włosy delikatnym szamponem o naturalnym składzie - będą gładkie, sprężyste i lśniące.

Działanie przeciwbólowe
Składniki zawarte w oleju Cynamonowym skutecznie łagodzą różnego pochodzenia bóle. 
Ma on właściwości rozgrzewające i poprawia ukrwienie tkanek, warto stosować go więc w bólach reumatycznych oraz menstruacyjnych, a nawet w migrenach.

W celu łagodzenia bólu można przyjmować olejek doustnie (migreny) lub stosować go miejscowo, wykonując delikatny masaż (bóle reumatyczne) albo dodać go do kąpieli.

Zdrowie jamy ustnej
Stosowanie Cynamonu jako dodatku do past do zębów oraz gum do żucia nie jest niczym nowym i ma swoje uzasadnienie. 
Okazuje się bowiem, że olejek Cynamonowy wykazuje silne działanie eliminujące na bakterie z rodzaju Streptococcus mutans, które wywołują stany zapalne jamy ustnej. 
Odświeża także oddech.

Infekcje górnych dróg oddechowych
Olejek Cynamonowy stosowany może być również do wspomagania leczenia przeziębień, nieżytu nosa i zatok czy kaszlu. 
Nie tylko rozgrzewa, ale także rozrzedza wydzielinę i ułatwia w ten sposób jej odkrztuszanie. 
Ma działanie przeciwwirusowe, a więc dodatkowo oczyszcza drogi oddechowe.

W wspomaganiu leczenia infekcji wirusowych i dolegliwości ze strony układu oddechowego poleca się stosowanie inhalacji. 
Ze względu na właściwości rozgrzewające olejku warto również wcierać go w plecy, klatkę piersiową i gardło.

Wpływ olejku Cynamonowego na samopoczucie
Warto stosować olejek Cynamonowy także dla ogólnej poprawy samopoczucia. 
Okazuje się nieoceniony w stanach napięcia, przewlekłego stresu, napięcia, przemęczenia, lęków i depresji. 
Jego zapach działa kojąco, a produkt ten stosowany jest od setek lat w medycynie ajurwedyjskiej.

Należy wiedzieć, że olej Cynamonowy działa aktywnie na funkcjonowanie mózgu - zwiększa jego aktywność, poprawiając funkcje poznawcze, koncentrację i pamięć. 
Obecnie trwają badania nad jego wykorzystaniem w łagodzeniu objawów choroby Alzheimera, a pierwsze badania (przeprowadzone na zwierzętach) dały bardzo obiecujące wyniki.

Wpływ na libido
Stosowany w czasie masażu, olejek Cynamonowy może podnosić libido. 
Dzieje się tak ze względu na jego właściwości rozgrzewające i pobudzające krążenie.

Zastosowanie olejku Cynamonowego
Sposób, w jaki użyjemy olejku, zależeć powinien od rodzaju odczuwanych dolegliwości. 
Generalnie sposobów tych jest kilka:
Aromaterapia - pojęcie aromaterapii jest szerokie i obejmuje zabiegi takie jak masaże, inhalacje, kompresy na ciało oraz kąpiele. 
Aby olejek Cynamonowy rzeczywiście zapewnił nam wszystkie wymienione skutki zdrowotne, należy wybierać produkt wysokiej jakości, w 100% naturalny. 
Warto mieć go zawsze w domowej apteczce - spektrum jego działania jest bardzo szerokie.
https://ecoflores.eu/olejek-cynamonowy
http://zielonyklub.pl/olejki-eteryczne/c...tml]źródło
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Wysuszona kora młodych pędów, pozbawiona korka i części kory pierwotnej, jest powszechnie znaną przyprawą, zwaną Cynamonem lub Cynamonem Cejlońskim.
Polskie określenie Cynamon wywodzi się z łacińskiego cinnamomum, które wcześniej zapożyczono z greckiego (kinnamomon).
Według wielu przypuszczeń, pierwotnym źródłem tego słowa był język starohebrajski (qinnämöm) lub, zdaniem innych badaczy, język wczesnomalajski.
Współcześnie w Indonezji i na Malajach Cynamon określany jest jako "słodkie drewno", czyli kayu manis.

W cukiernictwie Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw korzennych, o słodkawym smaku i bardzo przyjemnym zapachu.
Wzmaga apetyt i ułatwia trawienie.
Obecnie stosowany jest głównie jako przyprawa do deserów, słodyczy, ciast, pierników, konfitur, herbat, kawy, potraw mlecznych, kompotów, marynat, ponczu, różnego rodzaju nalewek i grzanego wina.
Mielony Cynamon dodawany jest do słodkich pieczonych puddingów i niektórych dań z mięsa i ryb.
Kora Cynamonowa jest przyprawą powszechnie stosowaną w cukiernictwie, w przemyśle winiarskim i wódczano-likierniczym.

W kuchni preferowany jest najczęściej Cynamon sproszkowany lub w postaci łusek.
W Indiach Cynamon nie jest rozdrabniany, kawałki kory smażone są w gorącym oleju, dopóki się nie rozwiną (jest to ważne, gdy chce się uzyskać przyjemny aromat).
Następnie obniża się temperaturę smażenia poprzez dodanie innych składników, takich jak pomidory, cebula lub jogurt.
Kawałki kory mogą być przy podawaniu gotowej potrawy usunięte, choć - co częściej się zdarza - są one pozostawiane jako rozsiewająca przyjemną woń dekoracja.
Jeśli w naszej kuchni stosujemy proszek Cynamonowy, pamiętajmy, aby dodawać go na krótko przed podaniem gotowej potrawy, gdyż w trakcie gotowania Cynamon staje się nieco gorzkawy.
źródło
[attachment=8735]
Cynamonowa rozgrzewka
Boli głowa, kręci w nosie, brakuje sił.
Zanim wydasz majątek w aptece na leki, zajrzyj do kuchni.
Tam wśród wielu przypraw na pewno masz Cynamon...

W Chinach leczono nim wiele chorób.
Jest doskonały na przeziębienia, rozgrzewa i... upiększa.
Już sam jego słodkawy, korzenny zapach działa pobudzająco i wyostrza zmysły
Japończycy stosowali Cynamonowe kadzidełka jako łagodny afrodyzjak, bo woń olejku tworzyła klimat sprzyjający miłości.
Także Hipokrates uważał, że napar z Cynamonu zagrzewa do miłości.

Cynamon w kawie to gwarancja rozkoszy
Słyszałaś, że apetyt na łóżkowe igraszki wzmacniają ostrygi, ale czy domyślałaś się, że do grona "polepszaczy" naszego seksu należy także Cynamon?
I to nie ze względu na falliczny kształt lasek Cynamonu, tylko na swoje niesamowite właściwości.
Zresztą co tu dużo pisać: sprawdź sama!
[attachment=48789]
Herbata Ziołowa-Cynamon
Aromatyczna przyprawa, którą można stosować w różnych przepisach, zarówno słodkich, jak i pikantnych, Cynamon to azjatycka przyprawa ze Sri Lanki, która przy regularnym stosowaniu przynosi szereg  korzyści , w tym w postaci herbat, kaw i likierów.
Wykonany jest z wewnętrznej kory pnia  Drzewa Cynamonowego 
W starożytnym Egipcie był rzadki i cenny, do tego stopnia, że uznano go za godny daru dla królów.

Cynamon jest szeroko stosowany w przygotowywaniu zarówno słodkich przepisów — na przykład ciast, deserów i tortów — jak i dań słonych, takich jak potrawy uważane za typowe dla Turcji i Bliskiego Wschodu.
Istnieją dwa rodzaje Cynamonu :
Cynamon Cejloński, określany jako „prawdziwy”
Cynamon Cassia, rodzaj, który jest łatwiejszy do znalezienia, zwany po prostu „Cynamonem”.
http://dobrytarot.pl/showthread.php?tid=...6#pid15226

Aromatyczna przyprawa jest ekstrahowana z płatków, które wysychają i tworzą paski, które się zwijają. 
Stąd nazwa „Laska Cynamonu”. 
Istnieje jednak również proszek Cynamonowy.

Herbata Cynamonowa jest dobra na:
Pomaga kontrolować cukrzycę, ponieważ reguluje poziom cukru we krwi;
Leczy biegunkę i poprawia zaburzenia trawienia, takie jak gazy jelitowe i problemy spazmatyczne;
Działa przeciw infekcjom dróg oddechowych, gdyż jest naturalnym środkiem wykrztuśnym;
Zmniejsza zmęczenie 
Walczy z cholesterolem dzięki przeciwutleniaczom;
Wspomaga trawienie pokarmów, zwłaszcza jeśli Herbata Cynamonowa jest zmieszana z miodem, ponieważ zawiera substancje ułatwiające ten proces;
Zmniejsza apetyt, ponieważ jest bogaty w błonnik;
Zmniejsza akumulację tłuszczu, ponieważ Herbata Cynamonowa optymalizuje wrażliwość tkanek na działanie insuliny;
Zwiększa wrażliwość, a w konsekwencji przyjemność, co sprzyja współżyciu seksualnemu;
Obniża ciśnienie krwi, ponieważ ma właściwości rozluźniające naczynia krwionośne.

Inne korzyści
Przyspiesza metabolizm
Cynamon może być bardzo pozytywną rzeczą dla kogoś, kto jest w apatycznym,  przygnębionym , ospałym
Jednak może to być bardzo  szkodliwe  dla osoby, która jest głównie poruszona, niespokojna i już w szybkim lub zestresowanym stanie psychicznym.
Nie oznacza to, że nie może spożywać Cynamonu, a jedynie, że powinna spożywać go  ostrożnie , według terapeutki ajurwedy.
Pomaga w walce z zaparciami
Cynamon może być bardzo korzystny dla osób cierpiących na  zaparcia .
Pomaga na skurcze menstracyjne
Cynamon stymuluje produkcję glicyny, aminokwasu zdolnego do zmniejszania  skurczów mięśni , co przyczynia się do rozluźnienia macicy. 
Oprócz tego, że jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym

Najmądrzejszym posunięciem jest wprowadzenie Cynamonu do  codziennego życia , a nie tylko spożywanie go, gdy odczuwasz ból. 
Przyprawy są mocne, ale potrzebują czasu, aby uzyskać pożądany efekt, działają jeszcze lepiej w średnim i długim okresie.
Zatem dodaj Cynamon do swoich przepisów lub spożywaj Herbatę Cynamonową dwa lub trzy razy w tygodniu.
Sugestia:  zastąp  jedną z kaw Herbatą Cynamonową”, wyjaśnia Euclícia Queiroz.

Kiedy możesz spożywać:
Nie spożywaj, gdy masz gorączkę lub gorączkę
Unikaj, gdy jesteś bardzo poruszony
Unikaj w środowiskach i czasach o bardzo wysokiej temperaturze
Osoby niespokojne mogą spożywać w mniejszych ilościach
Osoby z wysokim ciśnieniem powinny spożywać go w niewielkich ilościach
Unikaj picia po godzinie 16:00

Kto nie może?
Nie ma bezwzględnych przeciwwskazań, aby niektóre osoby nie piły Herbaty Cynamonowej. 
Wiadomo, na podstawie badań przeprowadzonych na szczurach, że Olejek Cynamonowy ma  działanie Poronne . Jednak efekt u ludzi niekoniecznie musi być taki sam jak u myszy.
Nie ma również potwierdzenia, że herbata cynamonowa jest szkodliwa na przykład dla osób z  zapaleniem żołądka  lub innymi problemami żołądkowymi.
Warto zauważyć, że osoby z cukrzycą typu 1, które codziennie piją Herbatę Cynamonową, powinny zachować ostrożność i nie pić w przesadnych ilościach. 
Powodem jest to, że może podnieść poziom  hipoglikemii, gdy poziom cukru we krwi jest zbyt niski.
Osobom przyjmującym  leki rozrzedzające krew  odradza się spożywanie kumaryny, która znajduje się w Cynamonie. Dlatego nie zaleca się picia herbaty.
Jeśli tak, powinni używać tylko szczypty cynamonu. 
Pacjenci z nadciśnieniem  powinni skonsultować się z lekarzem, aby dowiedzieć się, czy herbata stanowi zagrożenie dla zdrowia.

Jaki jest najlepszy rodzaj Cynamonu?
Nie wszystkie są uprawiane tak samo. 
Cynamon Cassia, uważany za „prawdziwy”, zawiera dużo kumaryny, która może być szkodliwa w przypadku spożycia  dużych dawek .
Cynamon Cejloński jest lepszy pod względem wspomnianego wyżej aspektu, ponieważ zawiera mniej kumaryny niż Cynamon Cassia. 
Jednak cały Cynamon ma właściwości zdrowotne.

Jak zrobić herbatę z Cynamonu?
Składniki:
1 laska Cynamonu;
1 szklanka wody.
Umieść laskę Cynamonu w filiżance wrzącej wody i pozostaw na 10 minut;
Usuń laskę Cynamonu i wypij do trzech filiżanek dziennie przed posiłkami;
Jeśli smak jest zbyt intensywny, możesz zostawić laskę Cynamonu we wrzącej wodzie na krócej lub dodać krople Cytryny lub plasterki Imbiru.

Jak zrobić Cynamonową Herbatę z proszku?
Składniki:
1 łyżka (20g) mielonego cynamonu;
1 szklanka (240 ml) wody.
Umieść 1 łyżkę stołową (20 g) mielonego Cynamonu w 1 szklance (240 ml) i dodaj wrzącą wodę;
Przykryj filiżankę i odstaw na 10 minut;
Mieszaj łyżką i pij ciepłe;
Można go dosłodzić do smaku m.in. cukrem, słodzikiem, miodem).
źródło
[attachment=48845]
Herbata Ziołowa-Cynamon
Cynamon to nie tylko świetny dodatek do ciast i deserów.
Stanowi on również ważny element jadłospisu w jesiennych i zimowych miesiącach, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje.
Wykazuje działanie przeciwzapalne i dezynfekujące.
Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jak wykorzystać go do przygotowania zdrowotnego naparu?
Tego dowiecie się z poniższego przepisu!

Cynamonowy wywar na walkę z przeziębieniem
2 laski Cynamonu
1 łyżeczka miodu
300 ml wody
Wodę przelewamy do garnka, dodajemy dwie laski cynamonu. Doprowadzamy wywar do wrzenia.
Gorący napój przelewamy do szklanki, dodajemy łyżeczkę miodu i gotowe.
źródło
Cinnamomum Verum
Gatunek drzewa należący do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae).
Pochodzi z obszarów o tropikalnym klimacie w Indiach, Sri Lance i Birmie, introdukowany został w Afryce, na wyspach Pacyfiku, Karaibach.
Jest uprawiany w Azji, Afryce, Ameryce Południowej i Środkowej

Drzewo osiągające 10 m wysokości.
Egzemplarze uprawne nie przekraczają trzech metrów ze względu na ciągłe przycinanie trzyletnich pędów, z których uzyskuje się przyprawę
Kwiaty nieprzyjemnie pachnące, małe, żółte i niepozorne, zebrane w luźny, wiechowaty kwiatostan.

Roślina przyprawowa.
Przyprawą jest kora, którą pozyskuje się 2-3 razy w roku podczas pory deszczowej.
Ścina się pędy o długości ok. 3 m i średnicy ok. 2,5 cm
.Korę ze ściętych gałązek poddaje się krótkiej fermentacji i oczyszcza z korowiny zewnętrznej oraz wewnętrznych resztek łyka.
Powstałe paski kory są następnie suszone na słońcu.
W czasie tego procesu przybierają charakterystyczną żółtobrązową barwę i zwijają się z obu stron paska kory (cecha charakterystyczna dla gatunku) tworząc złączone dwie rurki, nazywane w handlu laskami.
Tak przygotowany surowiec nosi nazwę Cynamonu

Obecność w kulturze
Wszyscy badacze roślin biblijnych są zgodni, że w Biblii są odniesienia do Cynamonowca.
W grę wchodzą dwa jego gatunki: Cynamonowiec Cejloński i Cynamonowiec Wonny.
Co prawda Biblia ani razu ich nie wymienia, wiele razy jednak cytuje produkty z nich wytwarzane: Cynamon i Kasję.
Obydwa były w czasach biblijnych sprowadzane do Ziemi Świętej.
W Księdze Ezechiela (27,19) czytamy:
„Dan i Jawan począwszy od Uzzal drogą wymiany za twe towary dostarczały ci wyroby żelazne, Cynamon i trzcinę.” Trwało to również później.
W Apokalipsie św. Jana (18,11.13) jest tekst::
„A kupcy ziemi płaczą i żalą się nad nią, bo ich towaru nikt już nie kupuje: ... Cynamonu i wonnej maści Amomum, pachnideł, olejku, kadzidła, wina, oliwy, najczystszej maki, pszenicy”.
Cynamonu i Kasji używano do wytarzania oleju świętego oraz jako pachnidła
źródło
źródło
źródło
Cinnamomum Zeylanicum Blume
Powszechnie znany jako Cynamon Cejloński lub prawdziwy Cynamon, zyskał światową uwagę bardziej niż kiedykolwiek dzięki najnowszym dowodom naukowym na jego korzyści zdrowotne i zastosowania lecznicze.
Cynamon cejloński charakteryzuje się wyższym stężeniem dobroczynnych związków chemicznych, doskonałym smakiem i smakiem przy minimalnej zawartości szkodliwej kumaryny.
Nasze badania koncentrowały się na charakterystyce morfologicznej, wydajnościowej i biochemicznej największego Cinnamomum Zeylanicumplazmy zarodkowej na świecie.
Spośród 515 akcesorii scharakteryzowanych osobno dla składu chemicznego kory i liści za pomocą ekstraktów metanolowych, większość miała ponadprzeciętne wartości aldehydu cynamonowego i eugenolu w liściach.
Co ciekawe, ponad 70% próbek kory i ponad 90% próbek liści nie zawierało wykrywalnej ilości kumaryny.
Ogólna średnia zawartość kumaryny w metanolowych ekstraktach z kory i liści wynosiła odpowiednio 0,010 mg/g i 0,004 mg/g.
Zakrojone na dużą skalę chemiczne odciski palców potwierdziły wyższość Cynamonu cejlońskiego.
Po kompleksowej analizie uwzględniającej 25 różnych cech, zidentyfikowano 16 nadrzędnych genotypów jako materiał rodzicielski do natychmiastowych prób hodowlanych lub do wypuszczenia rolnikom po masowym rozmnożeniu.
https://www.sciencedirect.com/science/ar...7520314526
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8363100/
https://www.gotovim.ru/species/cinnamomum.shtml
[attachment=59525]
Napar z Cynamonu
Cynamon jest naturalnym środkiem przeciwskurczowym i naturalnym absorbentem.
Napar z cynamonu przygotowuje się w następujący sposób:
Szczyptę wysuszonej i rozgniecionej kory zalać 250 ml gorącej wody
Pozostawić na 15-20 minut.
Przecedzony napar do picia w ciągu dnia w małych dawkach.
Zalecana objętość to 1,5 litra.
https://ona-znaet.com/4to-delat-pri-otravlenii/