Forum Ezoteryczne Dobry Tarot

Pełna wersja: Torty, placki i inne słodkości...
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
[attachment=2022]
[attachment=2023]
Najdroższy deser czekoladowy świata
Szef kuchni Marc Guibert w hotelu Lindeth Howe Country House w miejscowości Windemere w hrabstwie Kumbria w Wielkiej Brytanii ustanowił nowy rekord Guinessa na najdroższy deser czekoladowy przygotowując popularny w całej Anglii pudding, czyli coś na kształt stałego lub kremowego budyniu, z aż czterech rodzajów najlepszej na świecie czekolady belgijskiej.
Cena tego tak wykwintnego dania to 22 tysiące funtów czyli w przeliczeniu prawie 110 tysięcy polskich złotych.

Stylizowane podobnie do słynnego jajka Faberge, czekoladowy przysmak był w stanie pobić poprzedniego rekordzistę dzięki naprawdę bogatej liście składników, wśród których są złoto, kawior, szampan i 2-karatowy brylant.
Dzięki temu jest od niego droższy o prawie 50 tys. złotych!

Pudding zrobiony jest z 4 różnych rodzajów najlepszej na świecie belgijskiej czekolady o smaku brzoskwiniowym, pomarańczowym i whiskey, oraz przyozdobiony galaretką o smaku szampana i jadalnym płatkiem złota.

Prawdziwą wisienką na torcie tego jadalnego dzieła sztuki jest jednak 2-karatowy brylant, którego również podaje się przy okazji zamawiania jednego z najdroższych win deserowych na świecie, Chateau d’Yquem, którego jedna butelka kosztuje prawie 2 500 polskich złotych.
Źródło
[attachment=2024]
Złoty deser
Już sama nazwa zwiastuje wyjątkowy smak - Frrrozen Haute Chocolate.
Deser ten czeka na największych łasuchów w  restauracji Serendipity 3 w Nowym Jorku i kosztuje ponad 74 tys. zł!... 26 tys. dolarów amerykańskich

Właściciel mówi, że deser „Frrrozen Haute Chocolate” przyrządza się z mieszanki 28 rzadkich i egzotycznych gatunków kakao, polaną bitą śmietaną i oprószoną pyłem 23-karatowego złota i wiórkami najdroższych trufli świata La Madeline au Truffle.
Ponadto amator deseru może zabrać do domu pucharek, inkrustowaną diamentami 18-karatową złotą łyżeczkę i damską bransoletkę.
Źródło
Źródło
Źródło
[attachment=2025]
Jeden z kurortów ze Sri Lanki stworzył tort, który reklamuje jako najdroższy deser świata.
Porcja tego smakołyku, przybranego szlachetnym kamieniem, kosztuje 14,5 tys. dol.
Kurort ze Sri Lanki liczy sobie tyle za owocowy deser, wykończony rzeźbą z czekolady i gigantycznym klejnotem.
Deser stworzono po to, goście kurortu The Fortress, znajdującego się w położonym na wybrzeżu miasta Galle, przeżyli jedyne w swoim rodzaju doświadczenie - opowiada manager ds. PR hotelu, Shalini Perera.

Deser to włoski tort owocowy o posmaku likieru Irish cream, podawany na rodzaju musu z mango i granatu oraz na szampańskim zabajone.
Dekoruje go czekoladowa rzeźba rybaka wspinającego się na pal (nawiązująca do miejscowej tradycji) - i 80-karatowy akwamaryn.
Podanie deseru wymaga specjalnego zamówienia.
Źródło
[attachment=2026]
Bierzesz ślub i chcesz zaskoczyć gości, a przy tym masz do wydania kilka milionów dolarów.
Zamów diamentowy tort owocowy- najdroższy tort weselny na świecie.

W grudniu 2005 roku na wystawie „Diamenty. Cud przyrody”, pewien cukiernik z Tokio pokazał tort, który wycenił na 1,65 miliona dolarów.
Wszystko za sprawą dekoracji, w której główną rolę grały 233 diamenty.
Ozdoby te musiały zostać usunięte przed jedzeniem. Na stworzenie tego dzieła, cukiernik potrzebował aż 7 miesięcy.

Podobny tort stworzyła cukiernia z Dallas.
To dzieło o wadze 73 kilogramów, składało się z 9 pięter i zostało wycenione na 1,3 miliona dolarów.
Na tym torcie dekoracja składała się z szafirów i diamentów, natomiast polewa zawierała drobinki srebra.
[attachment=2027]
Diamenty w torcie?
Goście charytatywnego koktajlu Fundacji ORIMARI, który odbył się 30 maja 2011 r. w restauracji Villa Foksal, mogli się przekonać jaki jest smak luksusu.
Podczas wydarzenia został zaprezentowany Najdroższy Tort w Polsce.
Galeria Słodkości wspólnie z Antykwariatem Jubilerskim Jacek Zięta stworzyli prawdziwe słodkie arcydzieło ozdobione biżuterią o wartości 1,5 mln złotych!

Wybrane kawałki tortu zostały oczywiście zlicytowane, a cały dochód z imprezy, czyli 104 tys. złotych, przekazany został na pomoc dzieciom ze świetlic socjoterapeutycznych w Warszawie.
Aukcję poprowadziła znana z niesienia pomocy innym, charyzmatyczna i niezastąpiona Dorota Wellman. Wieczór uświetnił smyczkowy „Kwartet 4 – te”.

Najdroższy w Polsce Tort został stworzony na bazie ekskluzywnych składników: szampana, belgijskiej czekolady oraz drobinek jadalnego, 23-karatowego złota.
Znajdowało się na nim 19 sztuk antycznej biżuterii z XIX i początków XX wieku ze srebra, platyny oraz złota.
Jacek Zięta z Antykwariatu Jubilerskiego zaprezentował m.in. Unikatową, diamentową łezkę z różowym brylantem z certyfikatem z Antwerpii, broszkę firmy Boucheron z XIX wieku w oryginalnym etui oraz kolię diamentowo – perłową, która zwieńczała 7-piętrowy tort.
Łączna wartość tortu została wyceniona na ponad 1,5 mln złotych.
To niezwykłe słodkie arcydzieło ochraniała jedna z największych firm branży usług ochrony osób i mienia w Polsce –Konsalnet Holding.
Taki tort musiał smakować wybornie, prawda?
żródło
[attachment=2028]
Faworki, chrust, chruściki, jaworki
Składniki
* 5 szkl. mąki,
* 4 żółtka,
* 25 dkg margaryny,
* 4 łyżki gęstej śmietany,
* 4 łyżki cukru pudru
* 1 łyżka spirytusu lub octu
* olej lub smalec do smażenia
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić na godzinę do lodówki, po wyjęciu ciasto rozwałkować i wykrawać faworki.
Smażyć na głębokim tłuszczu, posypywać cukrem pudrem.
źródło
[attachment=2029]
Pączki z różą - tradycyjne
Składniki
60 dkg mąki,
1 szklanka mleka,
5 dkg drożdży,
13 dkg masła,
8 dkg cukru,
8 żółtek,
2 jajka,
1 kieliszek araku lub rumu (40 ml),
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
szczypta soli,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 szklanka konfitur z róży;
1 kg smalcu do smażenia

Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, mlekiem i 2 łyżeczkami mąki.
Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka i jajka utrzeć z pozostałym cukrem i masłem na pianę.
Dodać wyrośnięte drożdże, mąkę, szczyptę soli, arak i skórkę z cytryny.
Ciasto dobrze wyrobić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie formować omączoną ręką małe pączki, nadziewać je konfiturami i układać na stolnicy, aby urosły.
Ciasto na pączki jest dosyć rzadkie, dlatego rozlewa się po stolnicy, tworząc placki, ale po wrzuceniu na wrzący tłuszcz pączki staną się ponownie okrągłe.

W głębokim rondlu rozgrzać smalec.
Wkładać pączki, smażyć je na rumiano (przewracać podczas smażenia), a potem osączać na bibule i gorące posypywać cukrem pudrem lub smarować lukrem z dodatkiem skórki pomarańczowej.

LUKIER : 25 dkg cukru pudru, 3 łyżki słodkiej śmietanki, 2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej.
Cukier utrzeć ze śmietanką na gładką masę o konsystencji miodu.
Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.
Smarować pączki lukrem za pomocą pędzelka.
źródło
[attachment=2030]
Babka piaskowa
Składniki:
   * 5 jaj
   * 3/4 szklanki cukru
   * 2 łyżeczki cukru waniliowego, kilka kropli Aromatu pomarańczowego DR. Oetkera
   * 3/4 szklanki mąki pszennej, szklanka mąki ziemniaczanej
   * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
   * sok z cytryny
   * 1/2 szklanki oleju
   * lukier (może być gotowy, w proszku)
   * mleko.

Sposób przyrządzania
Jajka ubijamy dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy aromat oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy, wlewając stopniowo sok z cytryny i olej, do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Formę z kominkiem posmarować dokładnie margaryną i oprószyć mąką. Wlać ciasto, piec w temp. 180 stopni C ok.. 50 min. Polewę w proszku wymieszać z mlekiem i posmarować ostudzone ciasto.
Coś słodkiego
Składniki
Ciastka typu petitki lub szkolne (około 4- 5 paczek)
budyń waniliowy lub śmietankowy
mleko
2 łyżki mąki pszennej
masło
nutella lub coś w tym rodzaju (niekoniecznie)
coś do dekoracji (kolorowe cukiereczki ,kokos)
Pierwsze gotujemy budyń tak jak pisze na opakowaniu dodając 2 łyżki mąki pszennej i zostawiamy do ostygnięcia. Zimny budyń ucieramy z kostką masła.
Teraz bierzemy małą foremkę ( ja mam taką 28x24cm) wykładamy ją folią aluminiową i układamy na niej herbatniki smarujemy je nutella i na to dajemy budyń.
Ja miałam mniej ciastek i zrobiłam jedna warstwę budyniu. Można budyń podzielić na 2 części i przełożyć ciastkami. Ciasto będzie wyższe.
Ostatnią warstwę ciastek smarujemy lekko nutella i dekorujemy.
przepis prosty: 45 dkg mąki czyli 3 szklanki, dwa jaja, trochę masła - tak z 15 dkg - ja nie zastępuję tego margaryną ale niektórzy tak robią, można dać oleju zamiast, 2 łyzki miodu, z pół szklanki cukru - to zależy jak słodkie kto lubi. Można dać więcej lub mniej a ciasto tak samo się uda. Daję kilka łyżek mleka i 2 łyżki sody - na proszku do pieczenia też się udaje. Piszę kilka łyżek mleka, bo w zależności jak wałkuje się ciasto czasem trzeba dodać. Mieszam mąkę wraz z sodą z roztopionym masłem, rozpuszczonym w nim i mleku cukrem, miodem. Rodzielam ciasto na 12 kawałków i wałkuję podsypująć mąki ile potrzeba aby się nie lepiło. Placki piekę w temp. ~200C na spodzie od tortownicy. Idzie to szybko bo potrzeba troszku ponad minutę aby cieniutki placek się zezłocił.
Krem do tego dowolny - może być utarte masło z dodatkiem budyniu - ja uwielbiam kokosowy, może być z grysiku, kaszy manny. Ostatnio ubijam 35% smietanę i w ostatniej fazie mieszam z kwaśną śmietaną i sokiem z cytryny.
Można też polać troszku czekoladą.

Iwona

dziękuję Buziak wypróbuję Uśmiech
Oj chyba sie skusze na orzechowiec   Rotfl

Tort fiołkowy z bitą śmietaną

Składniki na 16 porcji: 6 jajek, 150 g drobnego cukru, 200 g mąki tortowej, 50 g tartych migdałów, 50 ml oleju
Krem: 20 g mielonej kawy, 250 g masła, 150 g słodzonego mleka skondensowanego
Wykończenie: 200 ml śmietany kremówki, 100 g masy marcepanowej, barwnik spożywczy (żółty i fioletowy)

1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stale ubijając, dodawać kolejno żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę, tarte migdały, pod koniec wlać olej. Tortownicę (śr. 24 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką krupczatką (bułką tartą). Wlać ciasto, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 45 minut. Upieczony korpus zostawić w formie do schłodzenia. Schłodzony wyjąć, przekroić na cztery blaty.

2. Kawę zaparzyć małą ilością gorącej wody, schłodzić. Miękkie masło pokroić w kawałki i ubijać ze schłodzonym naparem kawowym. Wlewając skondensowane mleko, ubijać na gładki krem. Blaty ciasta przełożyć kremem. Wstawić do lodówki do stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, posmarować nią wierzch i boki tortu. Część śmietany przełożyć do szprycy cukierniczej z płaską końcówką i dekoracyjnie wyciskać na tort. Ciasto schłodzić w lodówce.

3. Mały kawałek masy marcepanowej zabarwić żółtym barwnikiem, resztę marcepanu - fioletowym. Fioletową masę rozwałkować na cienki płat, małą foremką powycinać kwiatuszki i przy pomocy trzonka drewnianej łyżki podnieść nieco płatki. Z żółtej masy zrobić małe kuleczki, przylepić je na środkach kwiatuszków. Tak powstałymi fiołkami udekorować tort.

Orzechowiec po królewsku

Składniki na 16 porcji: 150 g mąki tortowej, 50 g cukru pudru, 90 g masła, 1 żółtko, sól

Krem: 150 g cukru pudru, 500 g miękkiego twarogu, 4 jajka, 1 cukier wanilinowy, 50 g orzechów włoskich, 2 łyżki miodu

Wykończenie: 60 g orzechów laskowych, 100 ml śmietany kremówki

1. Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kawałki zimne masło, żółtko i szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą, wstawić na godzinę do lodówki. Twaróg (ewentualnie świeży serek śmietankowy) wymieszać z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Białka ubić na pianę. Delikatnie wmieszać do masy twarogowej, dodając też miód i tarte orzechy włoskie.

2. Ciasto rozwałkować na płat grubości 4 mm. Wykroić z niego koło o tej samej średnicy, co dno tortownicy. Wylepić nim dno natłuszczonej i wysypanej mąką krupczatką formy. Z reszty ciasta uformować pas i wyłożyć nim wewnętrzną stronę obwodu tortownicy. Środek napełnić kremem twarogowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec ok. 50 minut. Ciasto wystudzić w tortownicy.

3. Śmietanę ubić na sztywno. Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni. Wysypać na blat, przykryć ściereczkę i ugniatając, usunąć skórkę. 16 orzechów odłożyć, resztę posiekać. Tort posypać posiekanymi orzechami, obwód udekorować 16 kopczykami bitej śmietany. Na każdym kopczyku umieścić orzeszek.

Szachownica kakaowo-bananowa

Składniki na 16 porcji: 2 dojrzałe banany, 22,5 dag masła, 4 jajka, 1 cukier wanilinowy, 12,5 dag cukru, 2 łyżki miodu, 30 dag mąki, 100 ml+ 4-5 łyżek mleka, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 dag kakao, 40 dag śmietany kremówki, skórka otarta z cytryny, 5 dag cukru pudru, 5 dag gorzkiej czekolady

1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając, wbijać jajka. Dodać miód i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Potem 100 ml mleka i kawałki bananów. Zmiksować. Podzielić na dwie porcje. Do jednej dodać 4-5 łyżki mleka z kakao. Dwie tortownice (śr. 24 cm) wyłożyć pergaminem. Do jednej przelać ciemne ciasto, do drugiej jasne. Piec 20 minut w 175°C.

2. Po wystudzeniu ze środka każdego placka wyciąć krążek o śr. 10 cm i wyjąć go. Z placków wyciąć jeszcze obręcz o śr. 18 cm. Otrzymamy 2 krążki i 4 obręcze. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, wymieszać ze skórką z cytryny. Na spodzie tortownicy ułożyć dużą ciemną obręcz, potem mniejszą jasną obręcz i ciemny krążek. Posmarować cienko bitą śmietaną. Ułożyć drugą warstwę ciasta, zaczynając od dużej jasnej obręczy. Do jej środka włożyć mniejszą ciemną obręcz i na koniec jasny krążek. Tort posmarować grubą warstwą bitej śmietany. Schłodzić w lodówce. Czekoladę stopić, przestudzić. Za pomocą szprycy wyciskać na wierzch ciasta czekoladowe esy-floresy.
Miriam - ale przepiękny i przepyszny temat zaczęłąś ..... mniammmmmmmmmmmmmmmmmmm Bezradny

myślę, że musiałabym biegać :animals-dogrun: pływać :character-ariel: lub chodzić codzienie 40 km, żeby pół z tego spalić :banana-jumprope: ...
Kasha40 napisał(a):Miriam - ale przepiękny i przepyszny temat zaczęłąś ..... mniammmmmmmmmmmmmmmmmmm Bezradny

myślę, że musiałabym biegać :animals-dogrun: pływać :character-ariel: lub chodzić codzienie 40 km, żeby pół z tego spalić :banana-jumprope: ...

Ja dzis zjadłam chałwę Rotfl i krem czekoladowy Rotfl Pozwoliłam sobie na te smakołyki , bo miałam iść o 21, 30 z koleżanką na kijki .(Chodze znów od kilku dni codziennie ), ale ona zadzwoniła przed wyjęciem i powiedziała , ze nie idzie dzis , bo głowa ja boli i ma katar. Cholera nie wiem jak mam to spalić. Rotfl
Na dokładkę poszłam do sklepu , bo mi się zachciało ogórków małosolnych . Nie jem chleba pszennego , ani bułek , ale zobaczyłam taka chrupiąca to kupiłam . I teraz leże i sie zastanawiam ,czy mam ja zjść teraz mniam z masełkiem , którego nie używam Rotfl i z tymi ogórkami małosolnymi , czy zostawić na śniadanie. Tylko , ze moja kolacja to ostatnio pierwsza w nocy naszego czasu , wiec pewnie ta bułka zostanie zżarta. Rotfl Beczy Bezradny
Ten też moze byc smaczny  Rotfl

Ciasto budyniowo-twarogowe

Składniki na 12 porcji: 500 ml mleka, 1 budyń waniliowy, 250 g tłustego twarogu, 2 żółtka, 2 łyżki kakao, 250 g margaryny, 125 g masła, 7 łyżek cukru pudru, 2 łyżki rumu, 80 g okrągłych biszkoptów, 30 g marmolady morelowej, pomarańcza, grubo posiekane orzechy włoskie

1. Z mleka i proszku budyniowego ugotować gęsty krem. Mieszając, schłodzić. Twaróg dobrze wymieszać ze schłodzonym budyniem. Żółtka ubić w kąpieli wodnej, odstawić z ognia. Zmiksować z margaryną, masłem i cukrem pudrem. Wymieszać z sobą obie masy. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, wymieszać.

2. Tortownicę wysmarować olejem, wysypać cukrem purem (rada: na dnie formy można ułożyć wafel - ułatwi wyjęcie ciasta i lepiej utrzyma kształt). Na dnie tortownicy poukładać biszkopty, skropić je rumem, przykryć masą kakaową. Na niej ułożyć biszkopty, ale tym razem posklejane marmoladą po dwa. Skropić rumem, przykryć jasną masą, wygładzić. Wstawić do lodówki do stężenia. Tort obsypać posiekanymi orzechami. Udekorować plastrami pomarańczy (wcześniej sparzyć skórkę). Gotowe !

Biszkopt z truskawkami

Składniki na 18 porcji: 300 g masła, 1 cukier wanilinowy, 300 g cukru pudru, 5 jajek, 20 g kakao, 300 g mąki krupczatki, 150 ml mleka, pół opakowania proszku do pieczenia, 100 g truskawek

Krem: 300 ml mleka, 80 g drobnego cukru, 1 torebka budyniu truskawkowego, 100 g masła, 100 g truskawek

Wykończenie: 100 g polewy czekoladowej białej i 50 g ciemnej, 100 g truskawek

1. Masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem i wanilinowym. Połączyć z pianą z białek, potem z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i 100 ml mleka. Podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i resztę mleka. Natłuszczoną i wysypaną formę napełniać na zmianę paskami jasnego i ciemnego ciasta. Do ciemnego powkładać połówki truskawek. Piec 45 minut w 160°C.

2. Z mleka, cukru i budyniu ugotować gęsty krem. Schłodzić, utrzeć z masłem. Dodać zmiksowane truskawki. Ciasto posmarować kremem, schłodzić. Zalać białą polewą, a po stężeniu - ciemną, widelcem zrobić ozdobne fale. Gotowe!

karmen

Tort orzechowy ciemny

Ciasto: po 10 łyżek mąki, cukru i zmielonych orzechów włoskich, 4 jaja, proszek do pieczenia.

Krem; po 25 dag cukru pudru, orzechów włoskich  i masła, szklanka mleka, 2 jaja, 4 dag czekolady. Do nasączenia: sok z 1 pomarańczy.

Składniki: ciasta włożyć do miski, dodać 10 łyżek letniej wody, starannie zmiksować. Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 24- 28 cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190”C i piec 50 minut. Przygotować krem. Jaja ubić na parze z dwiema łyżkami cukru. Pod koniec ubijania dodać pokruszoną czekoladę i orzechy sparzone mlekiem. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawaną po łyżce schłodzoną masą jajeczno- orzechową. Wystudzone ciasto przeciąć na 2 – 3 blaty skropić je sokiem pomarańczowym i przełożyć kremem, pozostawiając 1/3 masy do posmarowania wierzchu i boków tortu.
PRZEPYSZNA SZARLOTKA

Ciasto:
3 szklanki mąki
5 łyżek cukru
1 op. cukru waniliowego
2 łyżki proszku do pieczenia
kostka Kasi
5 żółtek
3 łyżki śmietany 18%

Nadzienie:
1 kg jabłek
1 szkl cukru
2 op. jasnego budyniu
5 białek

Wykonanie:
Make wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia. Margarynę posiekać nożem, dodać 5 żółtek i śmietanę i zagnieść ciasto.
1/3 ciasta zamrozić, a resztę rozwałkować na dużą blachę.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli szklankę cukru ciągle ubijając. Gdy piana jest już gęsta- dodać budynie.
Na ciasto na blasze wyłożyć starte jabłka, a nast. masę białkowo- budyniową. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Piec ok 60 min w temp. 200 st. Celsjusza

Praktyczne rady:
Jeśli ktoś lubi- jabłka można przesypać cynamonem.
Ciasto rewelacyjne na ciepło i zimno, można podawac z kulką lodów waniliowych bądź śmietankowych.

Pyyyyycha..... Zdjęcia nie wrzucam, bo już zjedzona....
SERNIK "ZŁOTA ROSA"

Składniki:
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka brzoskwiń lub ananasów
3 jajka
budyń śmietankowy
1/2 kg twarogu
1/4 szkl. oleju
1 i 1/4 szkl. cukru
1 cukier wanilinowy
1 szkl. mleka
1 kostka margaryny
3 szkl. mąki

Wykonanie:
Twaróg, olej, mleko, budyń, sok z cytryny i 3/4 szkl. cukru- zmiksować.
Z mąki, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia, 1/2 szkl. cukru i cukru wanilinowego zagnieść ciasto. Na prostokątną blachę o wymiarach 25x36 najpierw wykładamy ciasto, a potem zmiksowany twaróg wymieszany z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami/ ananasami.
Piec ok 40-45 min w temp. 160-170 st. Celsjusza.
Na 15 minut przed końcem pieczenia ubić pianę z 3 białek i 1/2 szkl. cukru i wyłożyć ją na ciasto i z powrotem do piekarnika.

Też bardzo smaczne ciasto....
BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI - CAŁKIEM INNY

[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcTPPTeOH6GtGdFL6Pe4mOE...uLuy5rxZMw]

wypróbowałam wczoraj i polecam bo przepis jest z gatunku "dla debili kulinarnych"

1. Piekę biszkopt wg dowolnego przepisu, ja mam swój sprawdzony od lat -
5 jaj - białka na pianę
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniacznej
10 łyżek cukru
5 łyżek wody
skórka i sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

2. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika gorące ciasto. Odpinam brzeg gorącej formy. Kroję gorące ciasto na dwie części. Zdejmuję górę ciasta. Dół zostaje na blasze - przypinam brzeg formy z powrotem. I na to gorące ciasto wlewam a raczej wkładam - bo 18 % jest raczej gęsta - śmietanę. Rozsmarowuję równo śmietanę i nakładam uprzednio odcietą górną warstwę ciasta i lekko dociskam.
3. Ciasto stygnie. Na ostudzone wykładam truskawkę obok truskawki. Zalewam tężejącą galaretką.Do śmietanki można dodać owoce ale nie koniecznie.  Śmietana zmienia się pod wpływem temperatury i smakuje jak krem.
Smacznego .

Marika+

Zapodam przepis mojej Mamy na ciasto "Tasiemiec"  Mniam

[Obrazek: tasiemiec_krysi_550.jpg]

Ciasto:
8 jaj
2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
16 łyżeczek oleju
16 łyżeczek wody ciepłej, przegotowanej
2 zapachy do ciasta (w/g uznania)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Po utarciu ciasta dzielimy go na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy 1 i 1/2 łyżki kakao.

Sposób przygotowania:

Utrzeć żółtka z cukrem, dodać olej, wodę, proszek i mąkę.
Białko ubić i dodać na końcu.
Wszystko wymieszać, piec ok. 50 minut.

Masa-krem:

2 szklanki mleka zagotować z 8 łyżkami cukru.
1 szklankę mleka rozmieszać z 8 łyżkami mąki i gotować jak budyń.
Następnie 2 kostki masła utrzeć z jeną szklanką cukru i dodawać przestudzoną i zagotowaną masę z mlekiem, dobrze wymieszać.

Końcowa instrukcja:

Ciasta kroić na plastry układając w jednym rzędzie na przemian białe i kakaowe, każdy paster przekładać kremem.
Na koniec można polać polewą czekoladową.
Kroić z ukosa.

Smacznego  Uśmiech
CIASTO SNIKERS
Przekładaniec orzechowo- kakaowy z karmelem.

Składniki:

Ciasto kakaowe:
  - 7 jajek
  - 5 łyżek mąki pszennej (lub 70g)
  - 2 łyżki kakao
  - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  - ¾ szklanki cukru pudru (lub 120g)

Ciasto orzechowe:
  -250g zmielonych orzechów
  - ¾ szklanki cukru pudru (120g)
  - 1 łyżka mąki pszennej (dałam 16g)
  - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (16g)
  - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  - 5 białek

Masa:
  -5 żółtek
  -½ szklanki mleka
  - ½ szklanki cukru (100g)
  - 1 ½ kostki masła (300g)

Dodatkowo:
  - 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  - 3,4 łyżki posiekanych orzechów
  -trochę czekolady  

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasta i masę (punkt 2- 4), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał).
  2. Przygotować ciasto kakaowe. Ubić białka na sztywno. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  3. Przygotować ciasto orzechowe. Ubić białka na sztywno. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Orzechy wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie. Ciasto upiec w tej samej (lub drugiej takiej samej) formie, jak ta, w której piekliśmy ciasto kakaowe. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25min. w temperaturze 180°C.
 4.  Przygotować masę. Żółtka wymieszać dokładnie z mlekiem i cukrem. Zagotować, ciągle mieszając. (Ja chwilkę gotowałam, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimną masę żółtkową. (Dodatkowo można dodać trochę spirytusu do smaku).
 5. Do formy włożyć 1 połówkę ciasta kakaowego. Rozsmarować ¾ masy. Przykryć ciastem orzechowym. Kolejno rozsmarować masę krówkową. Przykryć drugą połową ciasta kakaowego. Górę posmarować resztą masy. Posypać posiekanymi orzechami i startą czekoladą.
Placek o wdzięcznej nazwie CYCUSZKI MURZYNKI Uśmiech
Składniki na biszkopt:
-150 g mąki pszennej
-100 g drobnego cukru do wypieków
-4 jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitej masy i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 40 cm. Piec w temperaturze 150ºC przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Ciasto makowo - kokosowe:
- 210 g cukru
- 3/4 szklanki maku (suchego)
- 100 g wiórków kokosowych
- 6 białek
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Wsypać wiórki, mak i wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 40 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40 minut.

Masa budyniowa:
- 370 ml mleka
- 250 g masła, w temperaturze pokojowej
- 6 żółtek
- 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlać do niego mleko z żółtkami i mieszając, zagotować. Wystudzić.
Masło utrzeć z ostudzonym budyniem, do gładkości.
(ja zrobiłam budyń z torebki)

Ponadto:
- polewa czekoladowa (2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao i 5 łyżkami słodkiej śmietany, kremówki)
-dżem mandarynkowy, pomarańczowy lub jeszcze inny (300 g)
-120 g okrągłych biszkoptów
-125 ml białego, półsłodkiego wina (ja maczałam w kawie)
- rodzynki (garstka) do dekoracji

Wykonanie ciasta:
Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Na wierzch położyć ciasto makowo - kokosowe. Ciasto posmarować masą budyniowo - maślaną, wyrównać. Na wierzchu ułożyć biszkopty namoczone w winie. Udekorować rodzynkami i polać polewą.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11