Forum Ezoteryczne Dobry Tarot

Pełna wersja: Zapiekanki
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
 Zapiekanka z kurczakiem i szparagami
Mam pomysł, aby w tym wątki wpisywać sprawdzone przepisy na zapiekanki...

Szparagi ugotować w lekko osolonej wodzie, piersi z kurczaka przyprawić ulubionymi przyprawami i podsmażyć z cebulka na małej ilości oleju lub oliwy. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem ułożyć szparagi, a nast. podsmażone piersi z kurczaka, doprawić solą i pieprzem, zalać śmietaną (najlepiej kremówką) wymieszaną z rozbełtanym jajkiem, posypać potartym żółtym serem i zapiekać.
Palce lizać....
Ewuniaaaa, a dlaczego te szparagi trzeba najpierw gotowac? nie mozna wlozyc surowych ? nie upieka sie z kurczakiem ?
upieką się, robiłam z surowymi Tak
Można surowe, ale jeśli choć podgotowane się wrzuci, to będą bardziej miękkie Uśmiech
To może następny przepisikUśmiech tym razem mojego autorstwa
Zapiekanka warzywna
ziemniaki,
pietruszka (korzeń)
por
marchewka
pieczarki
papryka
filety z indyka
cebula
śmietanka słodka (znowu 30%)
sól, pieprz lub Vegeta
przyprawa gyros
zółty ser

Wszystkie warzywa umyć i obrać ze skórki (te, które się da). Ziemniaki i pieczarki pokroić w plasterki, por, pietruszkę, marchewkę i paprykę w słupki- podgotować trochę w lekko osolonej wodzie (ja gotuję zazwyczaj na parze, bez soli).
Indyka pokroić w małe kawałki i przesmażyć razem z pokrojoną drobno cebulką (wcześniej przyprawić gyrosem).
Do warzyw dodać śmietanę, doprawić Vegetą i delikatnie wymieszać. Połowę wyłożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, przełożyć indykiem i przykryć resztą warzyw.
Piec ok 35 min w 150 st. Celsjusza, posypać startym żółtym serem i [piec jeszcze ok 10-15 min, aż ser się rozpuści o delikatnie przyrumieni.
Smacznego Uśmiech
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym
4 ziemniaki,
50 dkg mielonego mięsa
1 cebula
10 dkg wędzonego boczku
200 ml bulionu
2 pomidory
1 papryka
olej
10 dkg żółtego sera
rozmaryn
sól, pieprz

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na plasterki- obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na 2 łyżkach oleju. Skwarki zdjąć z patelni i na pozostałym tłuszczu przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mięso, podsmażyć, a nast. podlać bulionem i dusić na małym ogniu ok 10 min.
Pomidory i paprykę umyć i pokroić na kawałki, dodać do mięsa, chwilę poddusić, dodać rozmaryn, doprawić do smaku. Ser zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne natłuścić olejem, dno wyłożyć plastrami ziemniaków, mięsem i ponownie ziemniakami. Posypać skwarkami i serem.
Piec ok 40 min w 200 st. Celsjusza
Zapiekanka z ryżem
Składniki są podane na 3 osoby.
 3 torebki ryżu
 duża cebula
 2-3 ząbki czosnku
 15 dag pieczarek
 3 łyżki koncentratu pomidorowego
 15 dag mięsa mielonego
 10 dag groszku konserwowego
 strączek papryki
 kostka bulionu

Gotuję ryż w bulionie. Na oleju szklę cebulę, dodaję czosnek i mięso mielone, podsmażam, dodaję koncentrat pomidorowy. Połowę ryżu wkładam do żaroodpornego naczynia, potem mięso z pieczarkami, na to groszek i paprykę. Przykrywam to resztą ryżu, nakrywam pokrywką i zapiekam przez 20 min. w piekarniku. Można też do środka dodać trochę bulionu albo śmietany.
Zapiekanka z kurczakiem, makaronem
Dzisiejszy obiad.
Piersi z kurczaka pieczonego w sobotę, pokrojone w kostkę.
2 średnie cukinie pokrojone w słupki, biała część pora w półtalarki.
Podduszone na drobinie tłuszczu z pieczenia kuraka.
Dodane mięsko i sos z jego pieczenia.
1/4 czerwonej i 1/4 zółtej papryki w kostkę pokrojone, podduszone oddzielnie, potem 5 startych pieczarek dorzuconych, doduszonych, dodane do cukinii z kurczakiem.
Dosmaczone czosnkiem, solą, pieprzem, zagęszczone serkiem "Ulubionym" (tania namiastka mascarpone).
Można dodać białego wina
Wymieszane z makaronem (wstążki z Lidla).
Wszystko wędruje do naczynia żaroodpornego  w trzech warstwach przełożonych żółtym serem.
Do piekarnika na 30 minut w 180 stop. C.

MARINA

Zapiekanka z bakłażanów
W związku z tym ,ze uwielbiam bakłażany, ktore w Polsce sa traktowane troche po macoszemu Język podaje przepisa na przepyszną 
Składniki:
3 duze bakłażany
mozarella ew ser zólty
4 ząbki czosnku
2 sosy pomidorowe w puszcze
4 jajka
mąka
oliwa, olej,sól, pieprz, bazylia
bakłazany kroimy w plastry, posypujemy grubo solą i odstawiamy na jakas godzinke aby wyszedl z nich gorzkawy sok.w tym czasie robimy salsę.do baniaczka olej, (ew oliwa) zabki czosnku, przysmazamy na to wlewamy sos pomidowowy z puszki.doprawiamy sola, pieprzem, bazylią.gotujemy na wolnym ogniu ok godziny.Bakłazany po godzinie oplukujemy i wycisakmy, nastepnie-obtaczamy plastry najpierw w mące-a potem w jajku(rozbełtanym jak do panierki)i kładziemy na patelnie a by obsmazyły sie z dwoch stron. kiedy juz sa wszystkie usmazone na złocisty kolor bierzemy naczynie do zapiekania w piekarniku na dno wlewamy troszke ugotowanej juz salsy a na to kaldziemy plastry bakłazanow, troszke mozzarelli, znowu przykryc to salsą i znowu bakłazany  Uśmiech  nastepnie wkłądamy do piekarnika na ok 30-40 min.pychota ,ze palce lizać!Smczenego!
Ja tez uwielbiam baklazany we wszystkich postaciach.Bardzo smaczne sa tez w prostej formie,krojone w talarki i przyrzadzane na grillu albo z patelni "a la plancha" ,polane oliwa z oliwek i posypane krysztalkami soli ( sol maldon ) albo sola wedzona.Mozna tez dodac swiezy tymianek.Smacznego Mniam
Dzisiaj jestem troche zajeta lecz jezeli interesuje Was przepis na baklazan nadziewany podawany w hiszpanskich domach,to nastepnym razem to opisze Uśmiech
Marina Uśmiech Przepis ,ktory podalas jest bardzo podobny do greckiej moussaki.

Evelinda

Zapiekanka z makaronu, z mielonym mięsem, zupą grzybową z puszki
Skladniki:0,5 kg miesa mielonego(wieprzowego),1 opakowanie makaronu(np.muszelki,swiderki),1 duza czerwona papryka,2 cebule,25 dkg pieczarek,1 puszka kukurydzy,2 zabki czosnku,smietana 18 %,starty zolty ser,zupa grzybowa Campbells(inna pewnie tez moze byc),olej,sol,pieprz,sos sojowy,ewentualnie troche vegety.

Sposob wykonania:cebule i pieczarki kroimy w plastry,podsmazamy osobno,makaron gotujemy al dente(w osolonej wodzie),do cebuli w czasie smazenia dodajemy zmiazdzony czosnek,pokrojona w kostke papryke i dosmazamy.Mieso smazymy osobno,potem mieszamy wszystko razem,oprocz makaronu,wsypujemy osaczona kukurydze,mieszamy.Zupe mieszamy ze smietana,nie za duzo smietany,tak,zeby zupa byla mocno gesta,ale nie "stojaca",to rowniez dodajemy do wszystkiego,mieszamy,dodajemy przyprawy do smaku.Na koniec mieszamy z makaronem.
Teraz w zaleznosci jak kto lubi,w zaroodpornym naczyniu wysmarowanym tluszczem ukladamy albo makaron-starty ser-makaron-starty ser,albo caly makaron i ser na wierzch.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30-40 minut nie dopuszczajac do spieczenia.
SMACZNEGO!!!
Kalafiorowa zapiekanka serowa
Składniki:
-1 kalafior
-1 łyżka oleju lub masła
-2 łyżki bułki tartej
-3 jajka
-150 ml kwaśnej śmietany
-100 g sera gorgonzola (lub innego z niebieską pleśnią)
-2 łyżki mąki
-150 g żółtego sera
-sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 10 minut na półtwardo. Odsączamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia.
Duże naczynie żaroodporne lub formę na tartę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy do niego różyczki kalafiora.
Żółtka oddzielamy od białek i mieszamy ze śmietaną, startą gorgonzolą i mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy ze szczypta soli i delikatnie mieszamy z masą serowo-żółtkową.
Zapiekankę pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie posypujemy startym na tarce żółtym serem i wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 minut.  Kwiatek
Zapiekanka w cukinii z kaszą gryczaną
- 1 mała cukinia
- 1 średni pomidor
- 1 mała papryka czerwona
- 3 łyżki kaszy gryczanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól morska, rozmaryn
Zetnij wierzchni plaster z cukinii. Skrop olejem, posyp solą i rozmarynem. Ostaw na 15 minut. Wydrąż w środku. Pokrój paprykę i pomidora w kostkę. Warzywa podsmaż na patelni teflonowej bez tłuszczu. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko. Wymieszaj kaszę z warzywami, włóż do środka wydrążonej cukinii. Skrop oliwą i posyp rozmarynem. Zapiekaj w piekarniku przez ok. 20 minut.
A u mnie w domu od lat robiło się zapiekankę, która w zasadzie nie ma nazwy... mówiło się na to zawsze
Zapiekanka
Wszystkich składników się bierze "na oko" - czyli ile kto lubi. 
A więc:
Ziemniaki
Jajka na twardo lum półtwardo
Cebula
Pieczarki
Smietanka 30%
Masło
Pieprz, sól
Ser żółty starty
To są składniki na wersję podstawową. 
A w zależności od upodobań można do tego dodać najróżniejsze rzeczy (ja lubię kukurydzę z puszki i paprykę, ale najbardziej klasycznie jest z kiełbasą pokrojoną w plasterki i przesmażoną na patelni) oraz dowolne przyprawy (moja ulubiona wersja to papryka w proszku - najlepiej wędzona, czosnek oraz dużo oregano lub ziół prowansalskich).
Ziemniaki powinny być jak najlepsze - bo to jest podstawa zapiekanki. 
Ziemniaki gotujemy, studzimy, kroimy w plastry.
Jajka gotujemy na półtwardo/twardo i kroimy w cienkie plasterki.
Pieczarki przesmażamy z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem.
Śmietanę lub jogurt (lepsze ze śmietaną   - około szklanki doprawiamy solą i pieprzem, można dodać do tego surowe jajko i wymieszać.
Bierzemy odpowiednio duże (żeby nam się wszystko zmieściło) naczynie żaroodporne z pokrywką.
Wnętrze naczynia smarujemy grubo masłem (żadna margaryna!).
Spód i boki naczynia wykładamy plastrami ziemniaków, posypujemy warstwą ziół i przypraw, na to warstwa pieczarek, na to warstwa jajek na twardo, posypujemy kukurydzą, na to warstwa tartego żółtego sera, posypujemy papryką w proszku i polewamy kilkoma łyżkami przyprawionej śmietanki. 
I dalej warstwy wg tego wzoru, lub wg upodobania.
Na koniec ma być jednak: warstwa ziemniaków posypana papryką w proszku i oregano, polana śmietanką i posypana startym żółtym serem. Całość przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika (ok. 180 stopni) na ok. 40 minut. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia odkrywamy pokrywkę, wtedy można też położyć na wierzchu trochę wiórek z masła. Uśmiech Masło jest w tej zapiekance bardzo ważne i radzę z niego nie rezygnować.  

Może ten przepis nie brzmi zbyt odkrywczo - ale jest to naprawdę smaczne danie i każdy je lubi, tym bardziej że zapiekankę można wzbogacić o dowolne ulubione składniki w zależności od gustu.
Zapiekanka z kaszy jaglanej, kurczaka, salami i brokuła
Składniki:
-ok. 400 g filetu z piersi kurczaka
-3 łyżki oleju (wykorzystany olej ryżowy)
-1 łyżeczki przyprawy do kurczaka z czosnkiem
-300 g brokułów
-100 g salami
-4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
-masło do formy
-200 ml śmietany 30%
-100 g sera żółtego (np. cheddar)
-sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Fileta myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy olej z przyprawą, dodajemy mięso i jeszcze raz mieszamy. Odkładamy na ok. 10 minut do lodówki.
Różyczki brokuła wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 5 minut. Przelewamy zimną wodą i odsączamy. Salami obieramy ze skóry i kroimy.
Kawałki kurczaka smażymy na rumiano. Mieszamy salami z kaszą jaglaną. Doprawiamy solą i pieprzem według smaku.
Głębokie naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wsypujemy kaszę z kawałkami mięsa. Wykładamy brokuły i polewamy śmietaną (wcześniej wymieszaną ze startym żółtym serem). Pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
Zapiekanka z ryżem i pieczarkami.
400g pieczarek  (może być też filet z kurczaka)
3-4 torebki ryżu
1/3 słoika majonezu
koncentrat pomidorowy
300g startego żółtego sera
1. Na patelni podsmażyć pokrojone pieczarki, dodać pieprz i sól do smaku. Ugotować ryż i zetrzeć żółty ser.
2. Na spód naczynia żaroodpornego kładziemy pierwszą warstwę ryżu. Smarujemy majonezem i koncentratem. Następnie nakładamy warstwę pieczarek, a na nie posypujemy starty ser. Następnie robimy jeszcze jedna taką samą warstwę.
3. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 15-20 min. Wyjmujemy kiedy widzimy, że ser się rozpuścił. Nie czekamy za długo, aby nie zaczął przypalać się po bokach.
Zapiekanka jajeczna z brokułem
Składniki:
5 jajek
½ brokułu
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka zrumienionej cebuli
sól i pieprz do smaku
5 pieczarek
1/3 szklanki bulionu grzybowego
5 łyżek startego żółtego sera
tłuszcz do formy
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, przekroić wzdłuż, wyjąć żółtka. Następnie żółtka utrzeć z ugotowanym brokułem, wymieszać z bułką tartą, orzechami, cebulą i przyprawami do smaku. Pieczarki oczyścić , drobno posiekać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, włożyć pieczarki i zalać bulionem. Na pieczarkach ułożyć białka jaj i uzupełnić farszem z brokułu. Posypać serem i zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Wiejska zapiekanka
Składniki:
puree:
500 g ziemniaków
1 łyżka masła
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
sos:
300 g mielonej wołowiny (może też być mięso drobiowe)
2 łyżki oleju
1 marchewka
1 czerwona cebula
1 mała puszka kukurydzy konserwowej (może też być mieszanka kukurydzy i groszku)
1 opakowanie Knorr Lasagne - Naturalnie Smaczne
sól, pieprz
ponadto:

2 łyżki tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
Puree
Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Chwilę odparować. Przepuścić przez praskę do ziemniaków. Dodać masło i przyprawy. Dobrze wymieszać.

Sos
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Smażyć razem ok. 2 minut, aż warzywa zmiękną. Odsunąć je na brzegi patelni, a na środek włożyć mięso. Całość smażyć, mieszając od czasu do czasu około 5 minut. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę. Lasagne Naturalnie Smaczne Knorr rozprowadzić w 450 ml zimnej wody. Dolać do duszonych warzyw. Zamieszać. Przykryć pokrywką. Dusić razem 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Na dno naczynia do zapiekania o wymiarach 17 x 23 cm wyłożyć mięsny sos. Na wierzchu ułożyć puree.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 C ok. 20 minut,aż wierzch zapiekanki lekko się zrumieni. Przed podaniem posypać startym parmezanem.
Zapiekanka „gyros”
Skladniki:
2 woreczki ryżu (po 100 g)
2 pojedyńcze piersi kurczaka
1 cebula
2 czerwone papryki
6 korniszonów
puszka kukurydzy
4 pełne łyżki majonezu
4 pełne łyżki ketchupu
około 250 g tartej mozzarelli (ewentualnie goudy)
sól, przyprawa do gyrosa
Umyte i wysuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do zamykanego pojemniczka, doprawiamy przyprawą do gyrosa (u mnie około 2 łyżki), polewamy 1 łyżką oleju, mieszamy i odkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku. Wyciągamy z wody.
Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy w kostkę. Ogórki również kroimy na mniejsze kawałki (na plasterki lub w kostkę). Kukurydzę osączamy z zalewy.
W garnuszku mieszamy majonez z ketchupem.
Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na patelni (na 1-2 łyżkach oleju). Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso kurczaka. Podsmażamy.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy około 1,5 woreczka ryżu, wyrównujemy. Wykładamy kurczaka razem z cebulką. Całość przykrywamy połową sosu majonezowo-ketchupowego. Posypujemy połową sera. Wykładamy warzywa: ogórki, paprykę i kukurydzę. Następnie wykładamy pozostały ryż. Smarujemy pozostałym sosem i posypujemy resztą sera.
Zapiekamy około 20-25 minut (do zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zrodlo:
http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/...nka-gyros/
[attachment=67429]
Jesienna zapiekanka z dynią
Składniki:
30 dag makaronu orzo
1,5 szklanki pokrojonej w kostkę świeżej dyni
10-12 główek brukselki
12-14 małych pomidorków lub pomidorów suszonych w oliwie
1 batat
3 łodygi selera naciowego
1 marchewka
1 cebula
1 kula sera mozzarella
100 ml śmietany 12%
1 duże jajko
3 łyżki startego parmezanu
400 ml bulionu warzywnego
4-5 gałązek świeżego tymianku
sól
4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:
1. Brukselki, batat i marchew obierz, umyj. Batat i marchew pokrój w kostkę (taką jak dynia), brukselki na połówki. Seler umyj, pokrój w grube plasterki. Cebulę obierz, posiekaj. Warzywa wymieszaj z 3 łyżkami oliwy, rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem, posyp listkami tymianku  i solą. Piecz w 180 st. C przez  30 minut. Wyjmij z piekarnika.

2. Makaron podsmaż na reszcie oliwy. Zalej go gorącym bulionem i ugotuj do miękkości. Mozzarellę zetrzyj, wymieszaj ze śmietaną, jajkiem i połową parmezanu. Dołóż makaron i warzywa, przemieszaj. Przełóż do natłuszczonej keksówki. Na wierzchu ułóż pomidory. Piecz 20 minut  w 170 st. C. Posyp parmezanem.
http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-j...Id,2460143
[attachment=67430]
Zapiekany gyros
ubicie zapiekanki? Mam dzisiaj propozycję na zapiekany gyros w kokilkach z kurczakiem, ryżem, kukurydzą, czerwoną papryką oraz ciągnącym się żółtym serem! ? To bardzo szybki pomysł na obiad czy przekąskę. Zapiekłam je w kokilkach, a nie większej foremce ponieważ najwygodniej się z nich je, nie trzeba ich później z niczego przekładać. No po prostu pycha!

Składniki:
pojedyncza pierś z kurczaka
przyprawa do gyrosa
1 saszetka ryżu
4 łyżki kukurydzy
4 łyżeczki sosu czosnkowego
1/3 papryki czerwonej
4 łyżki startego żółtego sera
szczypta oregano

*Kurczaka kroimy drobno, podsmażamy na łyżeczce oliwy.
Przyprawiamy mieszanką do gyrosa, mieszamy co chwilkę aż kurczak będzie już gotowy.
*Ryż gotujemy ze szczyptą soli według wskazań producenta.
Do każdej kokilki nakładamy po jednej łyżce ugotowanego ryżu, następnie równomiernie nakładamy pokrojoną paprykę.
*Dodajemy po łyżce kukurydzy, sos czosnkowy oraz usmażonego kurczaka.
*Na samym końcu posypujemy startym żółtym serem. Piec 10 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu oprószyć szczyptą oregano. Smacznego!
https://poprostupycha.com.pl/przepis/zapiekany-gyros/
[attachment=67431]
Makaronowa zapiekanka z pulpecikami w sosie serowym
Gdy nie masz ani pomysłu, ani czasu na przygotowanie obiadu, fajnym rozwiązaniem będzie makaronowa zapiekanka z pulpecikami.
Tym razem przygotowałam wersję z makaronem farfalle, pulpecikami z mięsa wieprzowego, w lekkim sosie serowym.
Jak nie masz w lodówce żółtego sera to równie dobrze możesz zrobić sos śmietanowy, koperkowy, pomidorowy… Kombinować można na milion sposobów!

Składniki:
150 g makaronu Farfalle Barilla
400 g mięsa wieprzowego mielonego
1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
1 jajko
3 ząbki czosnku
1 kajzerka
szczypta soli i pieprzu
250 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
100 g startej mozzarelli

*Makaron Farfalle Barilla gotujemy według wskazówek producenta.
Mięso mieszamy wraz z jajkiem, przyprawą do mięsa mielonego, przecisniętym przez praskę czosnkiem, namoczoną i odciśniętą z wody kajzerką, a także przyprawiamy solą i pieprzem.
Całość dokładnie mieszamy i formujemy z mięsa małe pulpeciki. 
Smażymy na małej ilości oleju, ściągamy z patelni.
*Na patelnię wlewamy śmietankę kremówkę, jeden przeciśnięty przez praskę czosnek, a także przyprawiamy solą, pieprzem i posiekaną bazylią.
Do podgrzanej śmietanki wsypujemy ugotowany makaron al dente (oczywiście odcedzony!), a także dodajemy startą mozzarellę.
Całość lekko mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 2-3 minutki.
*Do foremki do zapiekania przelewamy makaron w sosie, a na wierzch makaronu układamy w odstępach nasze pulpeciki. 
Mi wyszło sporo tej zapiekanki, więc przygotowałam ją w dwóch mniejszych foremkach, możecie ją upiec w jednej dużej.
*Wierzch zapiekanki można posypać opcjonalnie małą ilością startego sera. 
Piec przez 15 minut w temp. 190 stopni. 
Smacznego!
https://poprostupycha.com.pl/przepis/mak...e-serowym/
[attachment=67432]
Zapiekanka makaronowa
Składniki:
Makaron muszelki
Pomidory krojone marki Sandra
Pieczarki krojone marki Sandra
Ser mozzarella
Mięso mielone wołowe
Pomidorki koktajlowe
Natka pietruszki
Cebula
Czosnek
Bazylia
Oliwa
Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i mięso.
Kiedy się zarumienią dodajemy pomidory z puszki, natkę i doprawiamy bazylią, solą i pieprzem do smaku.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez połowę czasu, jaka jest podana na opakowaniu.
Do naczynia żaroodpornego wrzucamy warstwę makaronu, na to warstwę sosu i sera – tak do wyczerpania składników. Na wierzch kładziemy pokrojone pomidorki koktajlowe.
Zapiekamy przez ok. 15 minut.
https://ki24.info/pl/630_lifestyle/8793_...lacje.html
Stron: 1 2