Forum Ezoteryczne Dobry Tarot

Pełna wersja: Chłodniki...
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
[attachment=4461]
Nastały upały, a wraz z nimi – czas na chłodniki.
Tutaj wybór jest ogromny, gdyż właściwie każde warzywo czy owoc może być podstawą takiej orzeźwiającej zupy.
Nic tak dobrze nie zaspokoi apetytu i nie ugasi pragnienia jak chłodnik.
Zimne zupy można przyrządzać na słodko, z melonem i miętą, lub na ostro, z papryką i pomidorami.
W każdej postaci wyglądają wytwornie i orzeźwią w upalne dni.

Chłodniki proponowane są w niemalże każdej kuchni świata, jednak każdy naród stosuje nieco inne składniki.
Nie zmienia to jednak faktu, że są doceniane na każdym kontynencie.
Prym w chłodnikach powinny wieść kuchnie krajów tropikalnych, a absolutnymi czempionami w kategorii zup na zimno byłaby mrożona zupa kokosowa, albo, już bardziej umiarkowanie, hiszpańskie gazpacho.
Mimo że nazwa tego fantastycznego chłodnika ma rodowód łaciński (od słowa caspa, tłumaczone jako resztki albo „małe co nieco”), tak naprawdę sięga on czasów panowania Arabów na półwyspie Iberyjskim.
Maurowie spożywali ją pod postacią prostej zupy z czerstwego chleba, czosnku, oliwy, octu winnego i wody.
Dzisiaj najbliższe pierwotnej wersji jest Gazpacho ajo blanco, w którego skład wchodzą też migdały i winogrona.
„Czerwone Gazpacho”, inaczej Gazpacho andaluz, pojawiło się w Hiszpanii dopiero po odkryciu Ameryki i spopularyzowaniu w kuchni pomidora i papryki.
Dzięki temu Hiszpanie nie tylko dodali swojemu chłodnikowi uroku, ale poprzez stosowanie żółtych lub zielonych pomidorów, mogli nadawać gazpacho różne kolory.
Kolejnym pomysłem Hiszpan na upalne popołudnia są owocowe zimne zupy.
Tutaj wypada wspomnieć o przepysznym Gazpacho z melona czy z arbuza.

A co z „naszym” chłodnikiem litewskim?
U nas należy mu się palma pierwszeństwa.
Niegdyś robiono go na kwasie buraczanym lub wywarze wołowym, dodając tzw. „wkładkę”, którą mogły stanowić szyjki rakowe, kawałki cielęciny, kapłon lub indyk.
Dzięki temu zupy te były bardziej treściwe.

Nie może też zabraknąć francuskiego pierwiastka.
We Francji, jeśli spytamy przypadkowego przechodnia (o ile nie jest on turystą) o najlepsze zupy podawane na zimno, to na pewno odpowie on: „Vichyssoise”, czyli zupa z Vichy.
Ta doskonała zupa-krem z ziemniaków i porów na pierwszy rzut oka wcale nie kojarzy się z orzeźwiającymi chłodnikami z innych kuchni, dlatego też niektórzy (zwłaszcza amerykanie) zaczęli podawać ją na ciepło.

Na koniec warto wspomnieć o dwóch wspaniałych chłodnikach, które chociaż geograficznie są dalekie od siebie, to jednak kulinarnie bardzo bliskie.
Mowa o bułgarsko-tureckim chłodniku Tarator i indyjskim Raita.
Dla obydwu tych zup podstawę stanowi bardzo podobny jogurt i, przynajmniej w większości przepisów, także orzeźwiający ogórek.
Oba jogurty: bałkański i indyjski dahi, uważane są za najlepsze poza granicami krajów pochodzenia.
Raita, zwana także „pachiami”, często jest przygotowywana z ogórków i cebuli z dodatkiem świeżej mięty i ostrej papryki chilli.
Do Taratora, poza ogórkiem dodaje się czosnek, koperek i orzechy, a całość doprawiona jest octem winnym i skropiona aromatyczną oliwą.

Chłodniki to samo zdrowie.
Kiedy żar leje się z nieba i nie mamy ochoty na ciepłe dania zimna, odżywcza zupa powinna być bohaterką dnia.
Można ją przygotować dzień wcześniej albo o poranku ze świeżych warzyw zakupionych na bazarku.
Wówczas będzie idealnie schłodzona na obiad, albo na wieczór, kiedy możemy usiąść w ogrodzie w cieniu drzew z miseczką pełną orzeźwiającego chłodnika w ręku.
źródło
[attachment=4446]
Chłodnik z ogórka
Do przygotowania zielonego chłodnika potrzebne będą:
1 litr kefiru,
3 duże ogórki,
po 2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku z młodej cebulki,
przyprawy (wystarczy pieprz i odrobina soli).

Ogórki należy obrać ze skórki i pozbawić pestek.
Następnie kroimy by łatwiej było je potem zmiksować.
Do zmiksowanych ogórków dodajemy ubity jogurt naturalny lub kefir, doprawiamy.
Zupę chłodzimy w lodówce przynajmniej przez godzinę.
źródło
[attachment=4451]
Chłodnik litewski
Składniki:
duży pęczek botwinki z młodymi buraczkami
2 ogórki
pęczek rzodkiewki
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
1l kefiru
sól, pieprz

Posiekać botwinkę wraz z obranymi buraczkami.
Dusić przez 10 min pod przykryciem w niedużej ilości wody, a następnie ostudzić.
Kefir wymieszać z pokrojona w kostkę rzodkiewką, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem i zgniecionym czosnkiem.
Dodać zimna botwinkę z buraczkami, całość wymieszać i przyprawić do smaku.
Podawać z gotowanym jajkiem.
źródło
[attachment=4456]
Biały chłodnik ze szczypiorkiem
Żeby wzmocnić smak, możesz dodać sok z kwaszonych ogórków...
Przygotowanie 10 min * 1 porcja – ok. 140 kcal

Składniki na 3 porcje:
1/2 l zsiadłego mleka lub maślanki
100 ml śmietany
4 ogórki małosolne
pęczek szczypiorku
1–2 łyżki musztardy
sól

Sposób wykonania:
1. Zsiadłe mleko dobrze schłodź, a następnie ubij ze śmietaną trzepaczką – będzie bardziej aksamitne i smaczniejsze.
2. Trzy ogórki pokrój w drobną kostkę, możesz je też zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
3. Szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Dodaj do mleka razem z ogórkiem, wymieszaj.
4.Chłodnik dopraw do smaku musztardą i solą.
5.Podawaj schłodzony, posypany plasterkami ogórka i np. paskami szynki lub pieczonego mięsa.
źródło
[attachment=4457]
Chłodnik pomidorowy
Składniki:
0,75 litra wody mineralnej niegazowanej,
1 słoiczek koncentratu pomidorowego Tarsmak,
1 świeży ogórek,
1 papryka świeża czerwona,
1 papryka świeża żółta,
3 ząbki czosnku,
100 ml białego wina,
zioła prowansalskie,
sól, pieprz, cukier do smaku.

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć.
Część ogórka i papryki pokroić w drobną kostkę, a resztę dokładnie zmiksować z wodą, koncentratem, winem i czosnkiem.
Dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz, cukier do smaku i pokrojone wcześniej w kostkę warzywa.
Wymieszać, dobrze schłodzić.
Podawać z tostami czosnkowymi.
źródło
[attachment=4458]
Klasyczny chłodnik
Na gorące dni nie ma nic lepszego niż orzeźwiający i lekkostrawny chłodnik.

2 pęczki botwiny o długich łodygach i niezbyt bujnych liściach
1 l dobrego kefiru lub zsiadłego mleka
1 szklanka gęstej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
3 jajka na twardo
2 ogórki
po dużym pęczku szczypiorku i koperku
1-2 łyżki koncentratu buraczanego
cukier
sól
pieprz

Z botwiny odetnij korzonki i usuń.
Jeśli są uformowane buraczki, opłucz je, obierz i pokrój w ćwiartki.
Zostaw 1/3 liści, opłucz i pokrój.
Starannie opłucz łodygi, otrzep z wody i pokrój na 2-3-centymetrowe kawałki.
Botwinę włóż do garnka, wlej 3/4 szklanki wrzątku i sok z cytryny.
Wsyp łyżeczkę cukru i postaw garnek na małym ogniu.
Duś pod lekko uchyloną pokrywką 5-8 minut, następnie wystudź.

Do drugiego dużego garnka wlej mocno schłodzony kefir lub zsiadłe mleko oraz śmietanę, starannie je roztrzep. Dodaj posiekane koperek i szczypior (zostaw trochę do dekoracji) oraz pokrojone kostkę jajko i pokrojony w dużą kostkę obrany ogórek.
Wlej ostudzoną botwinkę, dopraw koncentratem buraczanym, solą, pieprzem i cukrem.
Po doprawieniu przykryj zupę i wstaw na godzinę do lodówki.
Chłodnik rozlej do talerzy, dodaj pokrojone w ćwiartki jajka i udekoruj posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
smacznego
Krystyno, te przepisy z pewnością wypróbuję, kiedyś tam... ale z moją figurą i moimi możliwościami, wciągnę je prze słomkę Rotfl a chłopaki moje to na raz, no może góra dwa razy, połkną i powiedzą picie było teraz dawaj obiad matka Rotfl Rotfl a tak na serio fajne przepisy, które należy wypróbować, choćby nawet z okazji jakiegoś przyjęcia.... w ogrodzie, w upalne dni... Buźki
Chłodnik czosnkowo-ogórkowy
- 200g ogórków zielonych
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
- 2 orzechy włoskie
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- Sól morska

Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach i zalać jogurtem naturalnym rozmieszanym z ½ szklanki przegotowanej chłodnej wody. Dodać posiekane orzechy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać. Następnie dodać oliwę z oliwek, posiekany koperek, sól i ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Chłodnik owocowo-warzywny
Składniki:
-1 średni seler
-3 zielone jabłka
-2 cebule
-1 starta gałka muszkatołowa
-4 łyżki margaryny
-1,5 l bulionu na włoszczyźnie
-pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:
Pokrój seler i jabłka w kostkę (nie za dużą). Posiekaj drobno cebulę i wsyp ją na rozgrzaną w garnku margarynę. Podsmaż.
Dodaj jabłka z selerem i smaż je, aż owoce staną się masą, a seler zmięknie (ok.10 minut). Przelej bulion do garnka z warzywno-owocową masą i gotuj przez 20 minut. Dopraw zupę przyprawami: gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą.
Zmiksuj wszystkie składniki blenderem, a następnie przetrzyj przez sitko. Jeśli uznasz, że zupa powinna być mniej gęsta, dolej trochę wody. Odstaw chłodnik do ostudzenia i wstaw go na 5 godzin do lodówki.  
Smacznego Kwiatek
[attachment=4459]
Bułgarski tarator
Chcesz się poczuć jak na wakacjach?
 Na obiad przygotuj bułgarski chłodnik o nazwie tarator, który gasi pragnienie i orzeźwia w upalny dzień.
Wystarczy kilka składników, by stworzyć niezwykłą kombinację smaków.
 Do taratora używa się jogurtu naturalnego, który jest bardzo polecany w czasie diety.
Dlaczego?
Ma mało kalorii, ale za to dużo białka, które daje energię i pomaga budować mięśnie.
Wierzch chłodnika pochodzącego z Bułgarii posypuje się orzechami włoskimi, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Bez obaw – to rodzaj tłuszczy, których bardzo potrzebujesz w trakcie diety.

Jak zrobić chłodnik?
Na początek pokrój 2 świeże ogórki w niewielką kostkę albo zetrzyj na tarce.
Dodaj do nich ok. 500 ml jogurtu naturalnego, 2 rozgniecione ząbki czosnku oraz posiekany pęczek koperku.
Jeśli jogurt był gęsty, dodaj trochę wody mineralnej.
 Dopraw do smaku solą morską oraz oliwą.
 Podawaj z posiekanymi orzechami włoskimi na wierzchu.
źródło
[attachment=4460]
Chłodnik meksykański
Awokado, kolendra, ostra papryczka, limonka – to charakterystyczne smaki kuchni meksykańskiej.
Aromatyczne dodatki świetnie komponują się z kremowym awokado, dlatego warto przyrządzić ten chłodnik w domu.
Zupa najlepiej smakuje podana z dodatkiem pikantnej salsy pomidorowej.
Awokado to produkt polecany przez dietetyków ze względu na zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych.
Zielony owoc jest kaloryczny (160 kcal w 100 g), ale dostarcza też błonnika, magnezu, potasu, witamin E oraz K.
 Meksykański chłodnik jest bombą antyoksydantów, które hamują procesy starzenia i niszczą szkodliwe substancje w organizmie.

Przepis na chłodnik z Meksyku nie jest skomplikowany.
 W blenderze należy umieścić 2 dojrzałe i lekko rozdrobnione awokado, dodać sok z 1 limonki oraz 500 ml bulionu warzywnego.
Całość zmiksować na gładki krem i chłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Do chłodnika warto przygotować salsę – 1 pomidor pokroić w drobną kosteczkę, posiekać 1 ząbek czosnku.
Do warzyw dodać posiekaną papryczkę chili, odrobinę soku z limonki, 1 łyżkę oliwy oraz garść świeżej kolendry.
Salsę ułożyć na wierzchu kremu z awokado.
źródło
[attachment=4462]
Włoski chłodnik melonowy
Melon i szynka prosciutto to typowo włoskie połączenie, które możesz wykorzystać do stworzenia wykwintnego dania na letnią kolację.
Jak to zrobić?
Pokrój w kostkę 2 średniej wielkości melony, dodaj sok z limonki i ocet winny
. Zmiksuj całość na gładko i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę
. Przed podaniem udekoruj chłodnik listkami świeżej mięty i podaj z prosciutto (szynkę możesz wcześniej uprażyć na suchej patelni).
źródło
[attachment=4463]
Wiśniowy chłodnik węgierski
Pamiętasz zupy owocowe z dzieciństwa?
Ta węgierska receptura przekona cię, że słodkie chłodniki mogą być pyszne.
 Kwaśne wiśnie są źródłem składników mineralnych (żelaza, sodu, miedzi, potasu, fosforu), przeciwutleniaczy oraz witamin (m.in. witamin C i A).
Owoce są niskokaloryczne (ok. 50 kcal w 100 g), oczyszczają organizm z toksyn i wspomagają procesy trawienne, dlatego warto je włączyć do swojego menu.
Przepis na chłodnik z wiśni pochodzi z okolic Balatonu na Węgrzech.
 Do przygotowania zupy potrzebujesz 500 g wiśni (mogą być mrożone), 1 laski cynamonu, 100 ml czerwonego wina i ok. 50 g cukru (w wersji bardziej dietetycznej można go zastąpić stewią, miodem lub ksylitolem).

Wszystkie składniki należy umieścić w garnku i zalać 1 l wody.
 Doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 10 minut.
Zupę należy wystudzić i zmiksować w blenderze (nie zapominając o wyjęciu laski cynamonu).
Wstawić do lodówki i schłodzić.
Podawać z kleksem jogurtu naturalnego.
źródło
[attachment=4464]
Vichyssoise – made in France?
Na gorące dni – chłodnik z porów i ziemniaków. Na chłodne – ciepła zupa-krem z porów i ziemniaków.
Podobno Anthony Bourdain odkrył vichyssoise w wieku dziewięciu lat i to od niej zaczęła się jego fascynacja kuchnią.
Jest pewien kłopot z tą zupą.
Wiele wskazuje na to, że pomimo francuskiej nazwy nie jest to zupa francuska, a raczej zupa w stylu francuskim.
 W Mastering the Art of French Cooking Julia Child stwierdza stanowczo, że vichyssoise jest amerykańskim wynalazkiem opartym na podobnym przepisie Parmentiera pochodzącym z II połowy XVIII wieku.
Sto lat później przepis na zupę z porów i ziemniaków zawarł w swojej książce kucharskiej znany francuski szef kuchni, Jules Gouffé.
Słynna vichyssoise narodziła się w 1917 roku w Nowym Jorku, a jej twórcą był Louis Diat, szef kuchni w hotelu Ritz-Carlton, urodzony i wychowany niedaleko Vichy.
Latem 1917 roku, pracowałem wtedy już siódmy rok w Ritzu, przypomniałem sobie o zupie z ziemniaków i porów, którą znałem z dzieciństwa.
 Gotowały ją moja mama i babcia.
 W letnie dni razem z bratem staraliśmy się tę zupę ochłodzić, dolewając do niej zimnego mleka.
 Była przepyszna.
Postanowiłem przyrządzić podobną zupę w Ritzu – opowiadał w 1950 roku dziennikarzowi z „New Yorker”.
Nazwał ją vichyssoise i podawał na zimno w ciepłe dni.
 Zupa przyjęła się natychmiast, zachwyceni goście prosili, by podawać ją także w chłodniejsze dni i to nie tylko na obiad ale i na kolację.
 Charles Michael Schwab, milioner, największy magnat stalowy Ameryki, gdy tylko jej skosztował, z miejsca poprosił o dokładkę.
 Matka prezydenta Roosevelta, Sara Delano Roosevelt poprosiła o wysłanie ośmiu porcji do jej domu.
 Wraz z zamówieniem otrzymała przepis.
 
Składniki:
250 g białych części porów, pokrojonych w krążki
250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na nieduże kawałki
50 g masła
1,75 l bulionu drobiowego
bouquet garni
200 ml crème fraîche
 
W rondlu topimy masło i przysmażamy na nim delikatnie pory, mieszając co jakiś czas i uważając, by ich nie zezłocić.
 Dodajemy ziemniaki, a po chwili zalewamy warzywa bulionem.
 Dokładamy bouquet garni i po zagotowaniu się gotujemy zupę przez około pół godziny.
Zestawiamy z ognia i wyciągamy bouquet garni.
Po lekkim przestudzeniu zupę miksujemy, wlewamy śmietanę, mieszamy i stawiamy ponownie na ogień, aż zupa ponownie się zagotuje.
 Co jakiś czas mieszamy.
 Gdy zupa się zagotuje zestawiamy z ognia.
 Schładzamy przez około godzinę w lodówce. Podajemy udekorowaną posiekanym szczypiorkiem.
 Niektórzy jedzą zupę vichyssoise na ciepło.
źródło
źródło
źródło
[attachment=4465]
Turecki chłodnik jogurtowy z mietą
Masz ochotę na orzeźwiające danie? Pochodzący z Turcji chłodnik na bazie jogurtu nie tylko pozwala skutecznie się schłodzić, ale również nawadnia organizm i dostarcza mu cennych składników mineralnych.
Dodatek mięty sprawia, że już po kilku łyżkach odczujesz przyjemne chłodzenie

Przepis na turecki chłodnik jest prosty, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.
 Potrzebujesz ok. 500 ml jogurtu naturalnego (możesz zmieszać jogurt grecki ze zwykłym naturalnym oraz dodać ayran, czyli turecki napój mleczny o lekko słonym smaku) oraz taką samą ilość wody mineralnej.
Pozostałe składniki to starte świeże ogórki (2 sztuki), 1 rozdrobniony ząbek czosnku oraz garść posiekanej świeżej mięty.
Wszystkie składniki należy połączyć, dodać sól, pieprz, 2 łyżki suszonej mięty oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek extra virgin.
https://portal.abczdrowie.pl/przepisy-na...schudniesz
http://www.kuchniawformie.pl/2015/06/tur...jogurtowy/
[attachment=4466]
Ajo blanco - hiszpański chłodnik
Ajo blanco wchodzi w skład trzech najpopularniejszych hiszpańskich zup razem z gazpacho i salmorejo.
 Chłodnik ajo blanco podobnie jak dwa pozostałe wywodzi się ze słonecznej Andaluzji.
 Gdy hiszpańska "mama" (mama naszego dobrego hiszpańskiego przyjaciela) po raz pierwszy poczęstowała mnie tą zupą, na początku nie mogłam właściwie zrozumieć, co to jest za kremowe, pożywne, a jednocześnie lekkie danie.
Natychmiast po spróbowaniu ta zupa krem – chłodnik stała się moją ulubioną.
Wyrazisty, ale zarazem delikatny aromat z orzechowym posmakiem i gładka konsystencja po prostu nie dają o sobie zapomnieć.
Jeśli lubicie chłodniki, to ten, jednoznacznie powinien się Wam spodobać!
A połówki winogron dodają szczególnego uroku, podkreślając subtelny smak migdałów.

Chłodnik ajo blanco, którego nazwa dosłownie oznacza "biały czosnek" pojawił się w Hiszpanii już dawno temu, jeszcze w średniowieczu, za panowania Maurów (dzisiaj mieszkańcy części Algierii i Maroka) na południu Hiszpanii.
 W tym czasie o gazpacho nikt nawet nie myślał, ponieważ hiszpańscy kolonizatorzy jeszcze nie przywieźli ze swoich podróży pomidorów, a sama Hiszpania była w pewnym stopniu pod wpływem świata islamskiego.
 Skład zupy ajo blanco pozwala przypuszczać, że ten chłodnik pochodzi z kuchni arabskiej.
Migdały i czosnek często pojawiają się w kuchniach narodów arabskich.
W Hiszpanii istnieją dwa sposoby podania ajo blanco:
 W Maladze ajo blanco podaje się, podobnie jak ja z dodatkiem winogron.
 Natomiast w Granadzie z pieczonymi ziemniakami "w mundurkach", a czasami z filetami anchois.
 Dla mnie smaczniejszą wersją jest pierwszy wariant, który jest bardziej popularny w Hiszpanii, a Wy decydujecie sami jak Wam się bardziej podoba!
przepis...z tej stronki...
źródło
[attachment=4512]
Chłodnik staropolski
Składniki
woda1.7 l
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr1 szt
mąka5 dag
skórka chleba razowego
jajka ugotowane na twardo2 szt
koperek
szczypiorek
cukier
śmietana1 szklanka

Kiedy z nieba leje się żar, a gorąc daje się we znaki, koniecznie sięgnij po potrawy, których – po pierwsze – ugotowanie nie zajmie ci dużo czasu, bo stanie w kuchni nie jest wówczas najlepszym pomysłem, i które po drugie – są podawane na zimno.
 Idealnym pomysłem na obiad podczas upałów jest więc chłodnik staropolski.
 Kwaskowaty, z odrobiną słodyczy idealnie orzeźwi w gorące dni lata.
Nie wiedzieć czemu chłodnik kojarzy się od razu z chłodnikiem litewskim.
Tymczasem i my mamy swój wariant tego dania – chłodnik staropolski, znany jest od stuleci.
 Pora wygrzebać z babcinych przepisów to danie, bo naprawdę jest tego warte.
 Bazą do wykonania chłodnika jest skórka chleba razowego, z której wykonasz zakwas.
 Musisz pamiętać o tym, że zakwas będzie gotowy po kilku dniach, dlatego też warto wcześniej zaplanować wykonanie tego dania.
 Gotowa zupa nie obejdzie się bez jajka na twardo.

Zagotuj 1,7 litra wody, dosyp mąkę i startą skórkę chleba razowego.
Zostaw w chłodnym miejscu na 2-3 dni. Po tych kilku dniach, dokładnie wymieszaj, przecedź i zagotuj.
Następnie ostudź, wlej śmietanę i utrzep trzepaczką.
Pokrój w kawałki jajka. Posiekaj koperek i szczypiorek. Dodaj do zupy pokrojone jajka, posiekany koperek i szczypiorek.
Chłodnik dopraw pokruszoną Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr czosnek oraz cukrem.
źródło
[attachment=4513]
Chłodnik z rzodkiewki
Składniki
Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr1 opak
świeże ogórki gruntowe3 szt
pęczek rzodkiewek
jogurt naturalny1 l
kefir0.5 l
posiekany ząbek czosnku3 szt
posiekany koperek4 łyżki
posiekany szczypiorek4 łyżki

Jeśli masz ochotę na smaczny chłodnik, ten przepis będzie dla Ciebie odpowiedni.
Potrawa ma intensywny, wyrazisty smak, a dodatkowo jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
 Stanowi smaczną propozycję na codzienne danie. Jej podstawę stanowią barszcz czerwony i świeże warzywa.
Chłodnik jest bardzo delikatny, m.in. dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego, który można też zastąpić maślanką lub mlekiem sojowym.
Zetrzyj ogórki i rzodkiewki na tarce o małych oczkach, a koperek, szczypiorek i ząbek czosnku poszatkuj.
Do ostudzonego barszczu dodaj składniki.
Jeśli chcesz nadać zupie kwaskowatego posmaku, użyj soku z cytryny lub garści szczawiu.
 Odstaw do schłodzenia – najlepiej smakuje podawany prosto z lodówki.
Serwuj z przekrojonym na pół jajkiem na twardo lub z chrupiącą grzanką (przygotuj ją w tosterze lub na patelni grillowej).
Zupę podawaj w dużej filiżance lub głębokiej misce.
Tak przygotowaną potrawę ozdób koperkiem, tymiankiem i rzodkiewką w plastrach – będzie wyglądać efektownie.
Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
 Koniecznie wypróbuj ten przepis na chłodnik marzenie.
Smacznego!

Przygotuj Barszcz czerwony ekspresowy Knorr według przepisu na opakowaniu i odstaw go do wystudzenia.
Oczyść ogórki oraz rzodkiewki, umyj i zetrzyj na tarce. Następnie dodaj do barszczu.
Dodaj również czosnek, jogurt, kefir, szczypiorek oraz koperek. Całość wymieszaj i odstaw do schłodzenia.
źródło
[attachment=4514]
Chłodnik i pieczone ziemniaki
Składniki
ziemniaki1 kg
jogurt gęsty 1 l
burak średniej wielkości1 szt
koper pokrojony3 łyżki
cukier1 szczypta
woda1 szklanka
olej z pestek winogron4 łyżki
Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr2 łyżki
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr1 szt
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr1 szt

Ziemniaki obrać , pokroić w łódeczki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180 * aż zrobią się rumiane i chrupkie. Po wyjęciu posypać rozkruszoną mini kostką Pietruszka i solą .
W czasie kiedy ziemniaki się pieką umyć i ugotować buraka. Obrać . Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka).
Barszcz czerwony rozpuścić we wrzątku- ostudzić . Jogurt wymieszać z utartym burakiem , rozpuszczonym barszczem . Doprawić cukrem , solą i mini kostką Czosnek .
źródło
[attachment=4528]
Chłodnik z fetą
Składniki
Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr2 szt
jogurt naturalny250 ml
śmietana 30%250 ml
szczypiorek1 pęczek
koperek1 pęczek
ser feta1 opak
cytryna1 szt
ogórek zielony1 szt
rzodkiewka1 pęczek

W sporym garnku doprowadzamy do wrzenia 750 ml wody. Gdy już się zagotuje dodajemy barszcz czerwony i dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Najlepiej w tym celu wstawić garnek do większego naczynia z zimną wodą.
Ogórka obieramy, a rzodkiewki dokładnie płuczemy. Warzywa kroimy w drobną kostkę i dodajemy razem z jogurtem i śmietaną do zupy, kiedy ta osiągnie temperaturę pokojową. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 20 minut.
Przed podaniem do chłodnika dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i posypujemy posiekaną zieleniną.
Smacznego
źródło
[attachment=4529]
Chłodnik z ziemniakami
szczaw100 g
Zupa ogórkowa Knorr1 szt
młode ziemniaki 200 g
zielony ogórek1 szt
pęczek rzodkwi1 szt
jogurt naturalny500 ml
jajka2 szt
czarny pieprz1 szczypta
woda500 ml

Chłodnik z młodymi ziemniakami to genialny sposób na przyrządzenie obiadu w letni dzień.
 Liście szczawiu nadają mu wyrazisty kwaskowaty smak, a kawałki świeżego ogórka i rzodkiewki są chrupiące.
 Pierwszym krokiem do przygotowania chłodnika jest ugotowanie młodych, starannie umytych, ziemniaków.
 Gdy będą już miękkie, wyjmij je z wody i odłóż, aby ostygły.
Opłukane liście szczawiu pozbaw łodyżek, pokrój w paski i zblanszuj w gotującej się wodzie po ziemniakach.
 Do powstałego w ten sposób warzywnego wywaru dodaj błyskawiczną zupę ogórkową w proszku.
 Doprowadź ją do wrzenia, a następnie przestudź.
 Ogórek oraz rzodkiewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj, wraz z jogurtem naturalnym, do schłodzonego wywaru.
Całość dopraw czarnym pieprzem, wymieszaj i wstaw do lodówki.
Gotowy chłodnik podawaj z ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka oraz młodymi ziemniakami.
Zupę udekoruj drobno posiekanym, świeżym koperkiem lub szczypiorkiem, a także cząstkami rzodkiewki.
 Ugotuj znakomite letnie danie z naszym przepisem na chłodnik.

W małym garnku zagotuj 500 mililitrów wody, ugotuj ziemniaki, po czym odłóż je na bok, aby wystygły. Szczaw pokrój w paski i ugotuj przez 2 minuty w wodzie pozostałej po gotowaniu ziemniaków. W powstałym wywarze rozmieszaj Zupę ogórkową Knorr. Doprowadź ją do wrzenia, gotuj 3 minuty, a następnie odstaw do ostygnięcia.
Zetrzyj ogórka i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem, dodaj starte warzywa.
Całość dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo, a ziemniaki pokrój w ćwiartki. Chłodnik podawaj z przekrojonymi na pół jajami i ćwiartkami ziemniaków.
źródło
[attachment=4530]
Chłodnik biały
Składniki
średni seler1 szt
Bulion na włoszczyźnie Knorr2 szt
zielone jabłka3 szt
cebule2 szt
starta gałka muszkatołowa1 szt
pieprz
margaryna4 łyżki
woda1.5 l
sól do smaku

Chłodnik to świetny pomysł na orzeźwiający obiad w ciepłe dni.
Potrawę tę można przygotowywać w wersji słodkiej lub słonej, a także łącząc owoce i warzywa ze sobą.
W tej zupie doskonale będą się komponować lekko kwaśne jabłka oraz aromatyczny seler, zmiksowane z odrobiną cebuli.
W kuchni polskiej najpopularniejszym chłodnikiem jest chłodnik litewski, którego bazę stanowi ugotowana botwina z kwaśną śmietaną lub zsiadłym mlekiem.
Równie ważne są tu dodatki takie, jak jajko na twardo, surowy ogórek oraz koperek.
W wersji klasycznej, za bazę służą szyjki rakowe.
Chłodnik popularny jest również w Hiszpanii, gdzie serwuje się gazpacho, czyli zupę z surowych pomidorów, oliwy, octu oraz rozmoczonego chleba.
Bardzo często podaje się ją wraz z jajkiem, oliwkami, szynką czy orzechami, które umieszcza się w osobnych miseczkach.
Natomiast odmianą chłodnika, który serwuje się często w krajach bałkańskich jest tarator, który przygotowuje się z zsiadłego mleka, jogurtu, wody, oleju, oliwy z oliwek, koperku, soli, posiekanego lub startego ogórka oraz zmiażdżonego czosnku.

Seler i jabłka pokrój w małą kostkę, cebule drobno posiekaj.
Cebulkę podsmaż w garnku z margaryną. Dodaj seler i jabłka. Smaż 10 minut – do czasu, gdy jabłka zaczną się rozpadać a seler zmięknie.
Rozpuść kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 1,5 litra wody. Wlej bulion do garnka z warzywami i gotuj przez 20 minut. Następnie dopraw zupę gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą (jeśli uznasz to za konieczne).
Ugotowaną zupę zmiksuj blenderem lub przetrzyj przez sito. Dodaj trochę wody - jeśli zupa jest za gęsta. Odstaw do ostudzenia. Następnie wstaw chłodnik na 5 godzin do lodówki. Podawaj na zimno
źródło
Stron: 1 2