Forum Ezoteryczne Dobry Tarot

Pełna wersja: Kuchnia śródziemnomorska
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Terminem „kuchnia śródziemnomorska” określa się kuchnie krajów położonych w obrębie basenu Morza Śródziemnego.
Potrawy tych regionów charakteryzują się podobnymi składnikami, które są punktem wyjścia dla dań narodowych.
Świeże warzywa, zioła, owoce, oliwa, a także ryby i owoce morza spotkamy także w kuchni wysp położonych na Morzu Śródziemnym.
Niezależnie od wpływów kulinarnych, jakim dana wyspa podlega, występują tam potrawy niezwykle oryginalne i nietypowe
Do kuchni śródziemnomorskiej zaliczamy..
kuchnię cypryjską
kuchnie kreteńską
kuchnie maltańską
kuchnię korsykańską
kuchnię sardyńską
kuchnie sycylijską
wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnioteka/ar...z3qEuxbvKd
Kuchnia śródziemnomorska
Kuchnia śródziemnomorska znana i ceniona na całym świecie, oprócz swych walorów smakowych, ma też dobry wpływ na nasz organizm, dlatego warta jest naszej uwagi.
Kuchnie tę charakteryzuje połączenie prostoty z wyrafinowaniem.
Położenie geograficzne Grecji, Włoch, Hiszpanii i południowej Francji w rejonie Morza Śródziemnego, w ciepłym i wilgotnym klimacie, w znaczący sposób wpłynęło na nawyki żywieniowe mieszkańców tych krajów i to jak wykazały badania naukowe - z dobrym dla ich zdrowia skutkiem.

Odnotowuje się tam najmniej przypadków choroby niedokrwiennej oraz zawałów serca.
Średnia długość życia jest w tych okolicach najdłuższa.
Tak więc kuchnia śródziemnomorska to wspaniałe połączenie pysznych potraw ze zdrowym odżywaniem się.
Podstawą śródziemnomorskiego menu są świeże owoce i warzywa, zioła, ryby i owoce morza, zboża, oliwa i wino.

Typowe zioła używane w  kuchni śródziemnomorskiej to bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek, szałwia, kminek - wiele z nich zawiera silne przeciwutleniacze, chroniące przed miażdżycą.
Wyjątkowe miejsce w diecie śródziemnomorskiej zajmują ryby morskie i owoce morza.

 Produkty te są również bardzo bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także białka, np. 100 gramowy filet zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik.
Jest to ponadto białko lepiej przyswajalne niż pochodzące z wołowiny, wieprzowiny czy baraniny.
W rybach znajduje się też wiele wapnia i fosforu, potrzebnych do utrzymania w dobrym stanie kości.  

Wyjątkowo cenny jest jod - bez niego nie mogłaby funkcjonować tarczyca. Trzeba jednak wiedzieć, że jod zawierają tylko morskie gatunki ryb.
Z kolei owoce morza - ostrygi, kraby, małże, krewetki – są bogatym źródłem cynku, poprawiającego pracę całego systemu nerwowego.
Dieta śródziemnomorska bazuje na dużych ilościach gotowanych i surowych warzyw oraz owoców, ponadto na pełnoziarnistym pieczywie, kaszach i makaronach.
Występuje w niej dużo potraw z całymi ziarnami zbóż, orzechami i warzywami strączkowymi, które są znakomitym źródłem błonnika pokarmowego, chroniącego przed nowotworem jelita grubego.

Stosunkowo niewiele je się mięs, zwłaszcza czerwonego (do 3-4 posiłków w tygodniu), przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia ryb, głównie morskich oraz drobiu.
Ponadto potrawy są często przyprawiane dużą ilością czosnku i cebuli, znanych ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i obniżających ciśnienie krwi.
Niewiele u używa się soli, za to mnóstwo przypraw.
W diecie śródziemnomorskiej spożywa się średnią ilość produktów mlecznych, głównie w postaci chudych twarogów i jogurtów.

Dopuszcza ona picie umiarkowanych ilości wina.
Przy czym naukowcy już dawno dowiedli, że najbardziej korzystne jest wino czerwone, posiadające szczególne działanie przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe.
Ponadto należy pić duże ilości wody mineralnej, najlepiej niegazowanej.
http://teatrsmaku.com.pl/kuchnie-swiata.html
Śródziemnomorski gulasz z bobem

Składniki
  • 500 g bobu,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka,
  • 4 pomidory,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 100 g szynki Serrano,
  • kieliszek wytrawnego białego wina,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz, cukier,
  • olej do smażenia.

Przepis
Bób opłucz i wrzuć do wrzącej wody. Gotuj ok. 12-15 minut, aby był al dente. Pod koniec gotowania dodaj sól. Odcedź, przelej zimną wodą i obierz z łupinek. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Podsmaż cebulę i paprykę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i szynkę pokrojoną w paseczki. Podduś chwilę. Do garnka wlej wino i wrzuć pomidory i przyprawy. Duś pod przykryciem przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj bób, wymieszaj, zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut. Podawaj z posiekaną natka pietruszki. Kwiatek 

https://kuchnia.wp.pl/srodziemnomorski-g...332645505c

pezetks

Moja ulubiona potrawa śródziemnomorska to oczywiście spaghetti carbonara według tego przepisu:
Spaghetti Carbonara – przepis

Spaghetti carbonara 

Składniki dla 2 osób:

200g makaron spaghetti
3 jajka
1 ząbek czosnku
Oliwa z oliwek
100g boczku wędzonego
40g sera parmezan
Sól
Pieprz

Przygotowanie:

Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie przez 8-10min, odcedzamy.
W czasie gotowania makaronu przygotowujemy sos. Jajka sparzamy wrzątkiem, następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przekładamy do małej miski i roztrzepujemy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy połowę startego sera i dokładnie mieszamy.
Patelnię dobrze rozgrzewamy, wlewamy  trzy łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy jeden rozgnieciony ząbek czosnku i chwilę smażymy, po czym wyciągamy czosnek, który zdążył oddać swój aromat do oliwy a w zamian dodajemy pokrojony w kostkę boczek, który smażymy przez dwie minuty.
Odcedzony i jeszcze gorący makaron spaghetti przekładamy na patelnię z boczkiem, mieszamy i około jedną minutę podsmażamy na małym ogniu, po czym patelnię zdejmujemy z palnika.
Makaron z boczkiem zalewamy sosem z żółtek i sera i dokładnie mieszamy. Sos powinien lekko zgęstnieć tworząc aksamitną, kremową glazurę na makaronie.
Gotowe spaghetti carbonara układamy na talerze, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy pozostałym serem parmezan.

http://www.ksiega-smaku.pl/spaghetti-carbonara-przepis/