Forum Ezoteryczne Dobry Tarot

Pełna wersja: Kuchnia węgierska
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
'Śmierć z przeżarcia węgierskimi specjałami to śmierć godna prawdziwego mężczyzny' napisał kiedyś Jan Wołek*.
Papryka i węgierska kuchnia
Papryka, papryka, papryka, mięsny gulasz i potrawy z cebuli, pomidorów z dodatkiem dużej ilości czosnku.
Polacy, którzy na Węgrzech nigdy nie byli, z reguły kojarzą ją z dwoma określeniami "ostra i tłusta".
A jaka jest naprawdę? Każdy kto miał okazję spędzić jakiś czas na Węgrzech z rozczuleniem przypomni sobie zawiesiste porokloty, gulyase, łagodne i delikatne paprykarze. Wspomnienie dopełnią marzenia o cudnych tortach nasączonych alkoholem i delikatnych naleśnikach oblanych czekoladą.

Papryka
Przysłowie mówi, że węgierska gospodyni, kiedy ma przygotować posiłek stawia na stole słoik z papryką i zastanawia się co do niej dodać.
Papryka jest przyprawą narodową Węgrów, choć na ich ziemie dotarła za pośrednictwem Turków.
Jako przyprawa stała się popularna w XVIII wieku.
Wcześniej była hodowana jako roślina ozdobna.
Jedną z obecnie najważniejszych jest słodka, dodawana w dużych ilościach, nadająca jedzeniu kolor i aromat.
Typowa ilość mielonej papryki zalecana w przepisach na gulasz to 200g / 1-1,5 kg mięsa, czyli co najmniej jedna standardowa paczuszka.
W sklepach węgierskich znajdziemy jej dwie odmiany – słodk-szlachetną Édes-Nemes oraz delikatesową Csemege.
Papryka ostra, zwana tutaj Erös, jest bardzo ostra i trzeba na nią uważać, jeśli ma się delikatne podniebienie.
Węgrzy chcąc doprawić swoje specjały na ostro używają też świeże ostre strąki papryki czereśniowej i superostrą, malutką czuszkę.

Papryka świeża jest używana na przeróżne sposoby.
Z podłużnej, chrupiącej o biało-żółtym kolorze przyrządza się leczo.  
Duża czerwona i zielona nadziewana jest ryżem z mięsem, wędlinami z podsmażoną cebulką lub warzywnymi farszami.
Takie nadziewane papryki dusi się w sosie pomidorowym, zapieka w serze lub griluje.

Poroklot
Sercem węgierskiej kuchni są gulasze.
Odmian ich jest tak wiele, że można śmiało stwierdzić, iż każdy region ma swój własny rodzaj gulaszu.
Wprawdzie zawsze pływa w nim mięso, cebula, papryka, czosnek i majeranek, ale różnie się je przyrządza.

Poroklot  to bardziej obsmażane mięso bez dodatku warzyw, choć możemy się też spotkać z jego zawiesistą formą, przypominającą nasz klasyczny gulasz.
Gulass węgierski jest bogaty w warzywa i przyprawy.
Tokany, z kolei to rodzaj gulaszu do którego dodatkowo dodaje się wędzonego podgardła i słynnej węgierskiej słoniny, która jest marynowana w papryce.

Halászlé
Halászlé to słynna zupa rybna, przez smakoszy uznawana za jedną z najwspanialszych zup świata.
Przyrządzona z kawałków karpia, lub innych rybek słodkowodnych.
Gotowana z cebulą i papryką.
Podawana z makaronem lub pieczywem.

Főzelék
Przysmak samych Węgrów, często nie witany z entuzjazmem przez cudzoziemców.
Są to rozgotowane jarzyny: fasolka (bab), groszek (zöldborsó), soczewica (sárgaborsó), marchewka (sárgarépa), ziemniaki (krumpli) czy szczaw (sóska), zaprawione śmietaną i mąką.
Podawane z kiełbasą, jajkami na twardo i pieczywem.

Węgierskie śniadania
Węgrzy jedzą bogate w  kalorie śniadania reggeli.
Głównie jest to ser, jajka, salami oraz chleb.
Często wypija się też kieliszek pálinki – wódki z różnych owoców po to, by wyostrzyć sobie smak i poprawić trawienie.

Festiwale dla smakoszy
Buda Castle Beer Festival – wrzesień: festiwal odbywa się na Zamku Królewskim.
Do spróbowania jest blisko 100 rodzajów piwa lokalnego i światowego.

Budapest International Wine Festival – wrzesień: 15 krajów, 220 winiarni i 5000 win na Zamku Królewskim w Budapeszcie.
Degustacje, rozmowy z węgierskimi winiarzami i liczne imprezy towarzyszące.

Festiwal Palinki w Budapeszcie – październik: palinka to lokalna wódka z owocowym posmakiem, której moc waha się od 40% do 70% alkoholu.
źródło
źródło
Leczo, nie tylko węgierskie
Leczo (węg. lecsó) klasyczne węgierskie danie, przyrządzane także na Słowacji, Ukrainie, w Czechach, Austrii i w Izraelu.
Rodzaj potrawki z cebuli, pomidorów i świeżej papryki, duszonych na smalcu lub oleju z dodatkiem wędzonej słoniny, ostrej kiełbasy lub jajek, doprawionych na końcu papryką w proszku.

Leczo podaje się na Węgrzech jako samodzielną potrawę z haluszkami, białym chlebem lub bułeczkami – pogaczami albo jako dodatek do pieczonego schabu.
W Polsce leczo przyrządza się często z dodatkiem cukinii i bakłażanów, przez co zbliża się do prowansalskiego ratatouille.
W Tunezji i Izraelu leczo gotuje się na oleju, a pod koniec duszenia do potrawki dodaje się jajka.
Leczo z jajkami znane jest pod nazwą szakszuka, czyli bałagan.
Leczo świetnie nadaje się do wekowania. Nic tak nie przypomni pełni lata jak otworzony pod koniec listopada słoik leczo.
źródło
źródło
Zona mojego taty (nie lubie mowic macocha bo jakos niedobrze sie kojazy, a mila jest i prawie jak mama juz teraz) nauczyla mnie dodawac marchewki, kalafiora i fasolki (latem). Bardzo mi podpasowaly te dodatki, szczegolnie marchewka Uśmiech
Leczo z papryką czerwoną i cukinią

Skladniki:
- 1/2 małej cukinii
- 1 średni pomidor
- 1/2 średniej papryki czerwonej
- 1/2 średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, ostra papryka, majeranek
- 3 łyżki ryżu brązowego (45g)

Warzywa umyć, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w krążki, czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać cukinię i paprykę oraz przyprawy. Całość dusić ok. 15 min. na małym ogniu. Pomidory sparzyć, obrać, posiekać i wrzucić do potrawy. Leczo dusić do momentu zgęstnienia. Podawać z ugotowanym ryżem brązowym.  Uśmiech
Leczo z papryką czerwoną i cukinią

Skladniki:
- 1/2 małej cukinii
- 1 średni pomidor
- 1/2 średniej papryki czerwonej
- 1/2 średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, ostra papryka, majeranek
- 3 łyżki ryżu brązowego (45g)

Warzywa umyć, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w krążki, czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać cukinię i paprykę oraz przyprawy. Całość dusić ok. 15 min. na małym ogniu. Pomidory sparzyć, obrać, posiekać i wrzucić do potrawy. Leczo dusić do momentu zgęstnienia. Podawać z ugotowanym ryżem brązowym.  Uśmiech
Leczo z papryką czerwoną i cukinią

Skladniki:
- 1/2 małej cukinii
- 1 średni pomidor
- 1/2 średniej papryki czerwonej
- 1/2 średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, ostra papryka, majeranek
- 3 łyżki ryżu brązowego (45g)

Warzywa umyć, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w krążki, czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać cukinię i paprykę oraz przyprawy. Całość dusić ok. 15 min. na małym ogniu. Pomidory sparzyć, obrać, posiekać i wrzucić do potrawy. Leczo dusić do momentu zgęstnienia. Podawać z ugotowanym ryżem brązowym.  Uśmiech
Kuchnia węgierska
Cudzoziemcy za typowe madziarskie danie uważają gulasz.
Słusznie, gdyż jest to historyczna podstawa kuchni węgierskiej.
Rodowód gulaszu jest bardzo stary.
Już w IX wieku Madziarzy wiodący koczowniczy tryb życia zajadali się gulaszem (gulyás) - zawiesistą, ostrą zupą przyrządzaną z ziemniaków i właściwie każdego rodzaju mięsa (wołowe, wieprzowe, baranie, drób), do którego wkładano przeróżne dodatki i doprawiano przyprawami.
Od XVII wieku podstawową przyprawą dodawaną do gulaszu jest papryka.
Gulasz był modyfikowany na przestrzeni stuleci przez obce wpływy.
Jedną z jego wersji jest łagodny w smaku gulasz wiedeński, do którego dodaje się pokruszone ciasto.
Tradycyjnie gulasz podawany jest w kociołku, w którym jest przyrządzany.
Należy go jeść na gorąco.
Innym typowym, choć mniej znanym węgierskim specjalem jest halaszle, zupa z ryb.
Podobnie jak gulasz, także halaszle musi zawierać paprykę.
Chleb pojawia się na stole automatycznie, ponieważ "posiłek bez chleba, to nie posiłek".
Stare porzekadło mówi, że Węgrzy "nawet chleb jedzą z chlebem".
Biały chleb (kenyér) wciąż pozostaje podstawą pożywienia Węgrów.
Oczywiście w wielu supermarketach, szczególnie w Budapeszcie, można też kupić pieczywo ciemne (barna lub rozs).
Ponieważ Węgrzy wstają wcześnie rano, jadają kaloryczne śniadania (reggeli).
Zazwyczaj jest to ser, jajka lub salami oraz chleb i dżem.
Wszyscy Węgrzy są nałogowymi miłośnikami kawy.
Przez cały okrągły dzień ludzie piją z malusieńkich filiżaneczek kávé - czarną, bardzo mocną i słodzoną do smaku, która potrafi przyspieszyć rytm serca.
Zwolennicy herbaty są tutaj w mniejszości.
http://kuchnie.swiat.w.interiowo.pl/
Leczo

[Obrazek: pQjexr3m.jpg]

Każdego sezonu, gdy w moim ogrodzie dojrzeją cukinie, robię leczo. Dziś zrobiłam pierwsze w tym sezonie.
Przepis może nieco odbiega od oryginału, ale jest sprawdzony. Polecam wszystkim Uśmiech 

4- 6 cukinii, mające razem około 5 kilogramów
kilogram papryki- czerwona, żółta, zielona, do wyboru
2-2,5 kg pomidorów
3 duże cebule
1 przecier pomidorowy 0,7 litra, najlepsza będzie passata
kilogram wędzonego boczku
świeże zioła- bazylia, oregano, tymianek
pieprz, sól, suszona słodka papryka


Najpierw kroimy boczek w kostkę, wytapiamy partiami na patelni i przekładamy do garnka. Pod koniec smażenia boczku dodajemy pokrojoną cebulę. Cebulę pod koniec duszenia zasypujemy łyżką czerwonej słodkiej mielonej papryki. Przesmażamy partiami paprykę pokrojoną w paski. Gdy się lekko podsmaży przekładamy do garnka. Cukinię obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w  grubsze paski. Pokrojoną wrzucamy od razu do garnka. Chwilę przesmażamy razem z papryką i boczkiem. Zalewamy passatą. Dodajemy pokrojone zioła, całość dusimy na małym ogniu aż zmięknie cukinia. Na koniec, parzymy pomidory, obieramy ze skórki . Kroimy sam miąższ, wyrzucając gniazda nasienne. Pomidory dodajemy na końcu duszenia. Po ich dodaniu doprawiamy leczo pieprzem, solą ( trzeba uważać ile, w zależności jak słony był boczek). Na koniec posypujemy całość zielona pietruszką. Z podanej ilości składników wychodzi około 5 litrów lecza.
Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, w lodówce można trzymać 2-3 dni. Można też zamrozić w pojemnikach.
Smacznego !
A bez boczku się nie obejdzie? Uśmiech Bo ja poza rybami, to nie jadam mięsa...
Jednorożec LeCaro oczywiście obejdzie się. Myślę, że jednak tłuszcz będzie potrzebny, na czymś trzeba przysmażyć cebulkę i paprykę.
Można dodać czosnku, jeszcze inne przyprawy. Przy braku boczku więcej posolić. Myślę, że nic nie straci na smaku, a może nawet zyskać Uśmiech
Koleżanka córki wzięła kiedyś od nas przepis, jest wegetarianką, więc robi bez boczku, czy kiełbasy. Podsmaża na oliwie z oliwek.
Kuchnia węgierska to duże ilości papryki, która nadaje potrawom pikantnego smaku. Ja z kolei bardzo nie lubię ostrych dań. Ale wszystko powyżej wygląda bardzo apetycznie Uśmiech
A ja lubię i paprykę, i pomidory, i pikantne potrawy - więc to akurat coś dla mnie. Mniam
Dziękuję Joano.Uśmiech
Gulasz z szynki

Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • kilka szklanek wody
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj, osusz, oczyść z błon i pokrój w kostkę. Obtocz w mące i smaż chwilę na rozgrzanym oleju, cały czas mieszając. Zalej ciepłą wodą i poczekaj, aż zawrze. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i czosnek oraz obrane i pokrojone w plastry marchewki i pietruszkę. Przypraw listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. 
2. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu półtorej godziny. Po tym czasie dodaj musztardę, masło, sól i śmietanę. Gotuj jeszcze 5 minut. Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, zagęść łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną zimnej wody.


[attachment=8555]

http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-g...Id,2461948

Lola

Wegry to piekny kraj bylam tam 2 tygodnie na wakacjach kuchnia jest pyszna jednak w kazdym daniu mozna spotkac papryke nawet w jajecznicy Uśmiech ja bardzo lubie tez wegiersie wina sa przepyszne i stosunkowo tanieUśmiech