Forum Ezoteryczne Dobry Tarot

Pełna wersja: Przetwory domowe
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Wiem, że coraz rzadziej się je robi, ale niektóre rzeczy warto zrobić samemu, bo wtedy jest najlepszy aromat i smak...

GRZYBY Z CEBULĄ I KETCHUPEM

1 durszlak ugotowanych leśnych grzybów/ osolonych- w trakcie 1. gotowania dodać troszkę kwasku cytrynowego
1 kg cebuli zeszklić z 1 szkl. oleju
Do ugotowanych grzybów dodać cebulę, 1 ketchup pikantny (380g), 1 ketchup łagodny (380g), ziele angielskie, liść laurowy i pieprz do smaku.
Włożyć w słoiki i gotować 1/2- 1 godz.
SOS CYGAŃSKI

1,5 kg pomidorów
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka Vegety
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
2 papryki pokrojone w słupki

Wszystko gotować 40 min, potem zmiksować blenderem, rozlać do słoiczków i 10 min gotować już w słoiczkach.
BURACZKI W CAŁOŚCI/ pod barszcz

ok 3-4 kg buraczków
7 szkl. wody
1 szkl. octu
1/2 szkl. cukru
3 łyzki stołowe soli
ziele angielskie
liśc laurowy
pieprz w ziarenkach

Małe buraczki ugotowac w łupinach i obrać.
Ugotowac zalewę i gorącą zalewą zalać ułożone w słoiczkach buraczki, no i zagotować.

Zalewę można wykorzystać do rewelacyjnego barszczu, a buraczki do obiadu
BURACZKI TARTE

3 kg potartych buraczków
1 szkl. wody
1 szkl. cukru
1 szkl. octu
1 łyżka soli
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 ziela angielskie
4 ziarenka pieprzu
3 liście laurowe

Buraczki ugotować w łupinach na półtwardo, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie przyprawy wrzucić i wymieszać. Nast. włożyć buraczki wymieszane z przyprawami do słoiczków i zagotować 20-25 min.

PS Zamiast cebuli i czosnku można włożyc tarty chrzan z cytryną ze słoiczka- na 3 kg buraczków- 1 łyżka
Łałll Ewuniu na te grzybki i sos się skuszę. Dzięki Buźki
A nie ma za co Miriamku Uśmiech Smacznego Uśmiech
Trochę nie na czasie, ale może w przyszłym roku ktoś skorzysta:

OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ

Ogórki obrać, pokroić w słupki i przełożyc do słoików. Dodać wiórki chrzanu, ząbek czosnku i koronę kopru do każdego sloika.

Zalewa:
5 szkl. wody
1 szkl. octu
1 szkl. cukru
2 łyżki soli

Składniki zalewy zagotować. Odlać nieco zalewy- dodac 5 łyżek musztardy stołowej, rozmieszać i wlać do "czystej" zalewy. Kiedy trochę przestygnie- zalać ogórki, słoiki zamknąć i pasteryzować5-7 min.




OGÓRKI Z MIODEM

Ogórki pokroić w plastry, posolić i zostawić na ok 3 godz. Odlać wodę i kłaść w słoiki. Zalać zalewą, gotować 5-7 min.

Zalewa:
2 szkl. cukru
1 szkl. octu
1 łyżka stołowa miodu

Przyprawy:
chrzan
czosnek
pieprz
ziele angielskie
Ja mam również przepis na wyśmienite buraczki.

Składniki:
3 kg buraczków - starte na dużych oczkach,
1/2 kg papryki - pokrojone w kostkę,
1 kg cebuli - pokrojone w kostkę.

Zalewa:
1 szklanka oleju,
1 szklanka octu 10%,
1/2 szklanki cukru,
ziele angielskie,
liść laurowy,
1 łyżka soli.

Wykonanie
Cebulę i paprykę gotować w zalewie ok. 5 minut. Dodać buraki i gotować jeszcze 20 minut. Gorące wkładać do wyparzonych słoików. Nie pasteryzować.
Uśmiech
Safira- dzięki- brzmi bardzo apetycznie Uśmiech
ogorki z miodem jadlam u kolezanki -mniam ale te grzyby z keczupem to mnie dopiero zaintrygowaly Ok Oklaski
są pyszne- przepis dostałam od swojej cioci, która mnie zawsze nimi częstuje, kiedy ją odwiedzam... szkoda, że teraz długo ich sobie nie podjem, ale cóż- przyjdzie i na to czas Uśmiech

lilou21

Suszone pomidory w oliwie

pomidory limy kroję wzdłuż na ćwiartki, posypuję solą, kładę na blasze na papierze do pieczenia, trzy warstwy blachy wchodzą do piekarnika, włączam termoobieg i 90 stopni.
uchylam drzwiczki (wkładam drewnianą łyżkę) i suszę ok 6 godzin w nocy, idę spać.

Rano dziecko wyjada jedną blachę, zostają dwie,
wsypuje pomidory do dużej miski i posypuję ziołami, najlepiej świeże, ale mogą być z paczki.
bazylia, oregano, tymianek, estragon, lub zioła prowansalskie z paczki
słoiki po majonezie, wkładam na dno dwa ząbki czosnku pokrojony na cztery części
potem pomidory ok 3/4 słoika, na wierch gałązka jakiegoś ziółka
Oliwa z oliwek plus olej zwyczajny (mix)
lub
oliwa z winogron (w Lidlu)
podgrzewam do wrzenia prawie...
zalewam ostrożnie pomidory, tak aby się nie spaliły od rozgrzanego oleju,
zakręcam przez szmatkę, odwracam do góry dnem.
Otwieram po miesiącu albo trzech

Do tego sałata lodowa, feta, pestki dyni prażone na patelni i słoik pomidorów wraz z tym co jest w środku...

smacznego ! Kotek

(w tym roku już za późno na pomidory, sama nie zdążyłam zrobić żadnego słoika, jak nie ja Załamka
miałam inne sprawy na głowie, może za rok się uda) Prosi
Galaretka jablkowa
Składniki:
-2 kg jabłek (najlepiej kwaśne)
-woda
-cytryna
-cukier

Przygotowanie:
1. Jabłka pokroić w ćwiartki (zostawiamy pestki i gniazda nasienne), włożyć do rondla i zalać wodą tylko tyle aby przykrywała owce. Dodać pokrojoną w plasterki cytrynę.
2.Gotować pod przykryciem przez ok. godzinę do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać (zrobi się papka).
3. Przelać na sito zostawić do odsączenia (nie należy mieszać ani wyciskać).
4. Gdy sok przestygnie należy odmierzy szklanką jego ilości, i dodać do niego tyle samo cukru.
5.Sok z cukrem gotować około 2 godzin (sok uzyska konsystencje płynnego miodu, gdy ostygnie sok będzie gęsty jak galaretka)
6. Przelać do słoiczków i zakręcić. Uśmiech
Sałatka z czerwonej kapusty i jabłek na zime
Składniki:
-główka czerwonej kapusty
-5 jabłek
-3 cebule
-sól

Zalewa:
-4 łyżki oleju
-1,5 l wody
-1/2 szklanki octu
-6 łyżek cukru
-łyżka soli
-ziarenka pieprzu
-liść laurowy

Przygotowanie:
Główkę kapusty poszatkuj, sparz i odcedź. Cebulę kroimy na plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na chwilę. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ja zrobiłam wszystko w robocie kuchennym. Gdy cebula lekko zmięknie odciskamy. W garnku gotujemy składniki na zalewę. Gdy już się gotuje wkładamy kapustę, jabłka, cebulę. Gotujemy na małym ogniu 5 minut.  Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 3 minuty.
Powidła śliwkowe

Składniki:
-1 kg śliwek węgierek (najlepiej mocno dojrzałych)

Dodatkowo:
-do 150g cukru (opcjonalnie)
-1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestkę.
Śliwki włożyć do garnka dodać bardzo małą ilość wody. (Na 1 kg śliwek wystarczą 2 łyżki wody na dnie garnka).
Gotować na małej lub średniej mocy palnika, często mieszając, aby śliwki się nie przypaliły, a płyn szybciej odparował.
Powidła są gotowe, gdy masa jest na tyle gęsta, że spada z łyżki płatami, a ślad zrobiony łyżką po dnie garnka nie zlewa się. (Dla 1 kg śliwek proces ten trwa ok. 1,5 godz.).
Teraz należy sprawdzić słodkość powideł. Jeśli są odpowiednio słodkie należy gorące przełożyć do czystych słoików, mocno zakręcić i postawić słoiki do góry dnem na 15min. Jeśli są za mało słodkie należy dodać cukru do smaku. Można dodać również cynamon dla aromatu. (Dodałam 100g cukru, bo moje, kupne śliwki nie były bardzo słodkie).
Jeśli dodaliśmy cukier należy powidła dalej gotować, aż ponownie zgęstnieją, ponieważ cukier rozrzedza powidła, gdyż wyciąga ze śliwek resztę wody. (Gotowałam jeszcze 30min.). Następnie gorące przełożyć do wyparzonych, suchych słoików, mocno zakręcić i zapasteryzować.

Smacznego.
konfitura śliwkowa z dodatkiem gorzkiej czekolady

Składniki:
1,2 kg śliwek węgierek
500g cukru żelującego 2: 1
1 pomarańcza
100g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:
Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pokroić w drobną kostkę.
Pokrojone śliwki wymieszać dokładnie z cukrem żelującym i pozostawić na noc (lub na 12godz.), aby owoce puściły sok.
Na następny dzień ściąć cienko skórkę z połowy pomarańczy i drobno posiekać. Wycisnąć sok z pomarańczy. Sok i skórkę dodać do śliwek. Całość przełożyć do garnka.
Czekoladę drobno posiekać. Odstawić na bok.
Garnek postawić na piecu. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu co najmniej 4min., mieszając od czasu do czasu.
Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę konfitury na zimny talerz i go przechylić. Jeśli konfitura zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką. Konfiturę pozostawić na 5min. Kolejno dodać posiekaną czekoladę. Całość wymieszać.
Konfiturę przełożyć do słoiczków i mocno zakręcić.
Z podanych składników otrzymamy ok. 5 słoiczków (każdy po 250ml) konfitury.
Konfiturę można przechowywać do 3 miesięcy. Kwiatek
Marmolada jabłkowo-pigwowa

Składniki:
50 dag obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych jabłek
40 dag oczyszczonej z gniazd nasiennych pigwy
50 dag cukru
1,5 szklanki wody
szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Pigwę zalać wodą, rozgotować, przetrzeć przez sito.
Jabłka rozgotować, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody, zmiksować.
Połączyć przecier z pigwy z jabłkami i z cukrem, dodać cynamon, zagotować powoli, smażyć na małym ogniu często mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przełożyć do słoiczków, studzić pod kocykiem albo zapasteryzować.

Ilość wody można zmniejszyć, tylko wtedy trzeba bardziej pilnować i częściej mieszać. Za to szybciej się robi. Uśmiech
Konfitura z pomidorow z curry

Skladniki:
pomidory – 7-8 szt.
cukier – 2-3 łyżki
cebula – 2 szt.
ziele angielskie – kilka ziaren
cytryna – 1 szt.
przyprawa curry – 1 łyżeczka
ocet winny – 2-3 łyżki

Wykonanie:
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę 1 x 1 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na dno zimnego garnka wsypujemy cukier, podgrzewamy do uzyskania lekko złotego karmelu. Dorzucamy cebulę, kilka ziarenek ziela angielskiego, niewielką ilość skórki z cytryny i chwilę prażymy. Dodajemy 1 łyżeczkę curry i pokrojone pomidory. Całość zalewamy octem winnym, mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków, szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Kwiatek
Galaretka jablkowa z limonka

Składniki:
2kg kwaskowatych jabłek
3 limonki
450g cukru żelującego 2:1

Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórą i gniazdem nasiennym pokroić w ósemki.
Jabłka zalać 1 litrem wody i zagotować. Przykryte gotować na małym ogniu ok. 20min., aż jabłka się rozgotują.
Duże sitko wyłożyć ściereczką i umieścić w dużym naczyniu. Wylać na nie ugotowane jabłka i pozostawić tak na całą noc. Do naczynia ścieknie sok. Następnego dnia ściereczkę ścisnąć, wyciskając jeszcze trochę soku. (Nie ściskać bardzo mocno ściereczki, aby sok nie zrobił się mętny).
Limonki sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Limonki obrać ze skóry bardzo cienko, aby nie było białej części. Skórki pokroić w cieniutkie paseczki.
Wycisnąć sok z limonek i połączyć z sokiem z jabłek. Dolać tyle wody, aby uzyskać 1 litr płynu.
Sok, skórki z limonek i cukier żelujący wymieszać dokładnie.
Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu ok. 4min., ciągle mieszając. Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę galaretki na zimny talerz i go przechylić. Jeśli galaretka zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
Galaretkę przełożyć od razu do czystych, wypłukanych gorącą wodą słoiczków i mocno zakręcić.
Z podanych składników otrzymamy ok. 1,5 litra galaretki. Galaretkę można przechowywać do roku. Kwiatek
Konfitura z brzoskwin z amaretto

Składniki:
2kg brzoskwiń
500g cukru żelującego 3:1
14 łyżek soku z cytryny (ok. 2 cytryn)
50ml likieru amaretto

Sposób przygotowania:
Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Z tak przygotowanych brzoskwiń potrzebne będzie 1,5kg.
Brzoskwinie zmiksować blenderem lub pokroić w bardzo drobną kostkę. (Ja zmiksowałam prawie na mus).
Wszystkie składniki przełożyć do dużego garnka i wymieszać. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu co najmniej 3min., ciągle mieszając.
Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
Konfiturę przełożyć od razu do czystych słoiczków, mocno zakręcić i postawić słoiki do góry dnem na ok. 5 min.
Z podanych składników otrzymamy ok. 5 słoiczków, każdy po 300ml. Uśmiech
[attachment=6188]
Cukinia marynowana
Składniki (na ok. 14 słoików o pojemności 700 ml):
5 kg młodej, małej cukinii

Marynata:
2 1/4 litra wody
650 ml octu 10%
3 łyżki soli
500 g cukruD

Dodatkowo (na każdy słoik):
1-2 ząbki czosnku 
1 gałązka kopru 
1/4 łyżeczki gorczycy 
3 ziarna czarnego pieprzu 
1 duży liść laurowy 
2-3 ziela angielskie 

Składniki zalewy zagotować, co jakiś czas mieszając, aby cukier i sól dobrze się rozpuściły.
Do czystych, suchych słoików włożyć gałązkę kopru, czosnek, gorczycę, ziele, liść i ziarna pieprzu.
 Cukinię umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół, a następnie na pasku.
Ułożyć na stojąco w słoikach dość ciasno.
Zalać przygotowaną gorącą marynatą i mocno zakręcić.
Słoiki pasteryzować w garnku wyłożonym ściereczkami od czasu zagotowania wody, przez ok. 20 minut.
 Gorące słoiki wyjąć na ściereczkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
 Można przykryć je dodatkowo kocem i zostawić na noc. Smacznego! 

Rady: Polecam użyć młodych, małych cukinii. Takie okazy są smaczniejsze i można marynować je bez obierania i wydrążania pestek. Jeśli macie duże cukinie, należy je obrać ze skórki i usunąć nasiona.
Zakrętki oraz boki słoika podczas zakręcania muszą być całkowicie suche. Po nalaniu zalewą można, przetrzeć je suchą szmatką.
źródło
[attachment=7025]
Kiszona cytryna o charakterystycznym wyrazistym, złożonym, perfumowanym smaku stała się kulinarnym hitem na całym świecie.
To jeden ze składników kuchni marokańskiej, który można wykorzystywać jako dodatek do ryżu, pieczonej ryby, a także wielu sosów, dipów i sałatek.

Nie od dziś wiadomo, że cytryna nie tylko świetnie sprawdza się jako składnik różnych potraw, ale także jest doskonałym źródłem witaminy C, która skutecznie opóźnia procesy starzenia się skóry, poprawia jej strukturę i wygląd, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi.
 Ponadto cytryna zwalcza łupież, oczyszcza skórę, odświeża oddech
I choć ze względu na charakterystyczny cierpki smak, stosowana jedynie jako dodatek, trudno bez cytryny wyobrazić sobie kuchnię i domową apteczkę.

Do przygotowania kiszonej cytryny potrzebujemy:
- ok. 5-6 cytryn
- sok z jednej cytryny
- 3 ząbki czosnku
- sól gruboziarnista
- liść laurowy

Przygotowanie kiszonej cytryny jest bardzo proste.
Każdy może ją zrobić sam w swoim domowym zaciszu.
 Od czego zacząć?
Na początku wyparzamy i szorujemy cytryny.
 Następnie wszystkie cytryny kroimy na cztery części tak, aby ćwiartki łączyły się u podstawy.
Nacieramy wewnątrz cytryny solą gruboziarnistą, a następnie przekładamy do słoika, ciasno je upychając.
 Dodajemy listki laurowe, ząbek czosnku i cynamon.
 Zalewamy sokiem z cytryny, a następnie wypełniamy słoik przegotowaną wodą.
 Szczelnie je zamykamy, odstawiamy w chłodne miejsce.
Już po tygodniu nadają się do spożycia.
źródło
Stron: 1 2