Forum Ezoteryczne Dobry Tarot
Papryka-Capsicum Frutescens - Wersja do druku

+- Forum Ezoteryczne Dobry Tarot (https://dobrytarot.pl)
+-- Dział: Dary Ziemi (https://dobrytarot.pl/forumdisplay.php?fid=299)
+--- Dział: Zioła, kwiaty i inne rośliny zielne (https://dobrytarot.pl/forumdisplay.php?fid=64)
+--- Wątek: Papryka-Capsicum Frutescens (/showthread.php?tid=15263)



Papryka-Capsicum Frutescens - Krystyna - 16-06-2013

   
   
   
   
   
   
https://flowertimes.ru/wp-content/uploads/2016/08/capsicum-frutescens.jpg
Capsicum Frutescens 
Gatunek papryki Chili, która czasami jest uważana za część gatunku Capsicum Annuum . 
Odmiany  z Capsicum Frutescens mogą być roczne lub krótkotrwałe byliny. 
Kwiaty są białe z zielonkawo-białą lub zielonkawożółtą koroną i są albo zapylane przez owady albo samozapylane. 
Jagody roślin zwykle rosną prosto; ma kształt elipsoidy-stożkowaty do kształtu lancetowatego. 
Zwykle są bardzo małe i ostre, rosnące o 10-20 milimetrów (0,39-0,79 cala) długości i 3-7 milimetrów (0,12-0,28 cala) średnicy. 
Owoce zazwyczaj rosną jasnożółte i dojrzewają do jaskrawoczerwonej barwy, ale mogą też być inne kolory. 
Capsicum Frutescens ma mniejszą różnorodność kształtów w porównaniu do innych gatunków Capsicum, prawdopodobnie z powodu braku selekcji ludzkiej. 
Niedawno jednak Capsicum Frutescens został wyhodowany w celu produkcji szczepów ozdobnych, ze względu na duże ilości wyprostowanej Papryki, która rośnie w kolorowe wzory dojrzewania.

Capsicum Frutescens prawdopodobnie pochodzi z Południowej i Ameryki Środkowej. 
Szybko rozprzestrzenił się w tropikalnych i subtropikalnych regionach tego obszaru i nadal rośnie dziko. 
Capsicum Frutescens pochodzi obecnie z większości Ameryki Środkowej, a także z Ameryki Północnej i Zachodniej. 
Uważa się, że Capsicum Frutescens jest przodkiem gatunku Capsicum Chinense
https://en.wikipedia.org/wiki/Capsicum_frutescens


Papryka-Capsicum Frutescens - Krystyna - 11-02-2024

dddddd


RE: Papryka-Capsicum Frutescens - Krystyna - 12-02-2024

https://flowertimes.ru/wp-content/uploads/2016/08/capsicum-frutescens.jpg
Capsicum Frutescens
Gatunek wieloletni, tworzący krzewy o wysokości do 1-3 m. 
Ciemnozielone liście Capsicum Frutescens mają kształt eliptyczny i zwężają się na obu końcach. 
Na liściach widoczne są żyłki. 
Kwiaty powstają pojedynczo i mają jasnozielony kolor. 
Na krzaku trzymane są pionowo wąskie strąki owoców o długości do 5 cm. 
Ich kolor może być czerwony, biały, fioletowy lub żółty. 
Te Papryki są uważane za bardzo ostre. 
Gatunek ten jest czasami uważany za synonim Papryki Jednorocznej lub Chińskiej.
https://flowertimes.ru/meksikanskij-struchkovyj-perec/


RE: Papryka-Capsicum Frutescens - Krystyna - 12-02-2024

https://empire-s3-production.bobvila.com/articles/wp-content/uploads/2022/12/iStock-1266144245-types-of-peppers-tabasco-pepper-plant-650x433.jpg
Capsicum Frutescens Tabasco
Papryka Meksykańska używana do produkcji słynnego ostrego sosu, który nosi jej nazwę, to mała, jasnoczerwona Papryka, gdy jest dojrzała (około 80 dni). 
W pełni dojrzałe są słodsze i bardziej owocowe.
Te 2-calowe owoce rosną na krzaczastych roślinach, które mogą osiągnąć wysokość 5 stóp. 
Wolą pełne słońce, dobrze przepuszczalną glebę i ciepłe temperatury co najmniej 75 stopni Fahrenheita. 
Oprócz tego, że są kluczowym składnikiem sosu Tabasco, te Papryczki Chili można stosować w salsie lub suszone, aby przygotować Chili w proszku.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/


RE: Papryka-Capsicum Frutescens - Krystyna - 13-02-2024

https://empire-s3-production.bobvila.com/articles/wp-content/uploads/2022/12/iStock-1450004695-types-of-peppers-piri-piri-peppers-650x432.jpg
Capsicum Frutescens Piri Piri
Importowane do Portugalii z Afryki Papryczki Piri Piri są małe i wydłużone, przypominające tajskie Chili. 
Podobnie jak one, Papryka Piri Piri zapewnia dużo ciepła. 
Piri Piri, znana również jako African Birdseye or African red Devil, jest jedną z najostrzejszych papryczek poza gatunkiem Capsicum Chinense.
Małe, krzaczaste rośliny wytwarzają mnóstwo małych czerwonych owoców skierowanych we wszystkich kierunkach i są na ogół gotowe do zbioru w ciągu 80 dni. 
Często stosowany w sosach, marynatach i mokrych nacieraniach, dodaje cytrusowego, ziołowego smaku.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/