Naleśniki -
Krystyna - 02-08-2013
Roti jala z bitą śmietaną i truskawkami
1 jajko
1 szkl mleka
3 łyżeczki cukru
mąka ok 1 szkl
tłuszcz do smażenia
bita śmietana
truskawki
tarta czekolada
Z mąki jajka mleka i cukru przygotować ciasto naleśnikowe .
Na rozgrzaną patelnię nalewać ciasto cienkim strumieniem, najlepiej przygotować sobie wcześniej plastikowy kubeczek z dziurkami w dnie tak by ciasto spływało na patelnię cienkimi strumieniami.
Smażyć na wolnym ogniu i od razu na patelni przy pomocy łopatki składać i rolować.
Podawać z bitą śmietaną i truskawkami, posypać tartą czekoladą.
s
macznego
Re: Naleśniki -
Krystyna - 02-08-2013
Naleśniki wegetariańskie z duszoną kalarepką
na 3 osoby
6 naleśników
4 kalarepki
2 pomidory
1 bulion ważywny2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczypta bazylii
szczypta oregano
natka selera
2 listki pora
2 łyżki oleju
łyżka szczypiorku
koperek
Kalarepki obrać i pokroić na niezbyt drobne paski, włożyć do garnka, zalać wodą dodać bulion i pogotować ok 10 min.
Odcedzić, dodać olej i pokrojone pomidory oraz natkę selera i posiekane listki pora. doprawić solą pieprzem i szczyptą bazylii.
Smażyć mieszając ok 5-7 min. na koniec dodać koncentrat pomidorowy i szczypiorek.
Naleśniki nadziewać i składać na pół, podać po dwa na osobę.
Posypać koperkiem i świeżą bazylią.
źródło
Re: Naleśniki -
Krystyna - 02-08-2013
Naleśniki z serkiem i jagodami
ciasto;
1 jajko
1,5 szkl mleka
łyżeczka cukru
szczypta soli
0,5 szkl wody
mąka
Nadzienie
200 białego sera
200 ml jogurtu naturalnego
1 szkl jagód
cukier
200 g śmietanki (może być śnieżka)
Sposób przygotowania:
Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe, usmażyć na złoty kolor.
Ser utrzeć z cukrem i jogurtem, dodać pół szklanki jagód, trochę je rozgnieść i wymieszać.
Naleśniki nadziewać jagodowym serkiem, Udekorować bitą śmietanką i jagodami
źródło
Re: Naleśniki -
Krystyna - 02-08-2013
Naleśniki a'la cannelloni
6 naleśników (z przepisu podstawowego)
500 g mięsa mielonego
1 jajko
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta kolendry młotkowanej z pieprzem
łyżeczka suszonego oregano
szczypta majeranku
pół cebuli
sól
1 ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół puszki groszku
na sos;
3 łyżki koncentratu
szczypta oregano
szczypta bazylii
sól
pieprz
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
100 g sera żółtego
Mięso wymieszać z przyprawami, drobno posiekaną cebulą i groszkiem, naleśniki rozłożyć na blacie wyłożyć nadzienie po równo na każdy. lekko rozklepać, dwa przeciwległe brzegi zawinąć po ok 2 cm do środka po czym zwinąć całość w rulon.
Układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Koncentrat pomidorowy rozrobić z wodą, mąką kukurydzianą i przyprawami, zalać ułożone ciasno naleśniki i posypać żółtym serem. Po wierzchu posypać oregano.
Piec ok 45 min w temp 200 st.
Przed podaniem polałam sosem pikantno słodkim.
źródło
Re: Naleśniki - Masław - 17-01-2014
Ja jadłem kiedyś naleśniki z nadzieniem szpinakowo-grzybowym-beszamelowym, które były zapieczone w serze. Jak dorwę przepis to się podzielę.
Re: Naleśniki -
Aggata - 05-09-2015
Naleśniki śmietankowe
Składniki:
- 3 jaja
- małe opakowanie kwaśnej śmietany
- niecała szklanka mąki pszennej
- 3-4 łyżek cukru
- ew. owoce do dekoracji, najlepiej słodko kwaśne jak wiśnie czy powidła
Przygotowanie:
Miksujemy żółtka z cukrem, dodajemy śmietanę i mąkę. Osobno ubijamy białka i łączymy z masą. / W przypadku skrajnego lenistwa, jak u mnie, można ubić od razu całe jaja/. Wylewamy na rozgrzany olej nieco grubsze niż zawsze porcje i smażymy na złoto z obu stron. Są naprawdę bardzo smaczne
Re: Naleśniki -
aleksandrapanda - 27-09-2015
naleśniki amerykańskie z tego co wiem najlepiej podawac z syropem klonowym ewentualnie pasuje do nich również bita śmietana wraz ze świeżymi owocami , kiedyś mój chłopak robił mi takie naleśniki z bita śmietaną i nutellą i były cudowne !
Pozdrawiam
Re: Naleśniki -
Aggata - 20-12-2015
Naleśniki z warzywami
Skladniki:
- 4 łyżki ugotowanej czerwonej fasoli,
- 4 łyżki mielonej wołowiny,
- 3 łyżki kukurydzy,
- 1/3 szklanki pulpy pomidorowej,
- 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w paseczki,
- 2 małe tortille razowe,
- łyżka otrębów gryczanych,
- szczypta mielonego pieprzu,
- kilka liści rukoli,
- szczypta oregano.
Pomidorową pulpę podgrzać mięsem z otrębami, papryką, kukurydzą, fasolą, pieprzem i oregano, aż lekko zgęstnieje. Tortille rozłożyć na płasko, następnie na środku rozłożyć farsz warzywno-mięsny i zawijać w koperty.
Re: Naleśniki -
Aggata - 22-01-2016
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Składniki na ciasto:
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej (może być żytnia albo orkiszowa)
- szklanka mleka 1.5%
- 2 średnie jajka
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 220g mrożonego szpinaku
- 100g sera typu: feta
- łyżeczka prawdziwego masła
- sól, pieprz, szczypta vegety
Wykonanie:
Składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Smażymy naleśniki na oliwie z oliwek.
Jeśli posiadacie patelnię teflonową, można smażyć bez oliwy.
Na patelni roztapiamy łyżeczkę masła. Wrzucamy zamrożony szpinak i smażymy
aż do momentu "wytopienia się" wody
W tym czasie kroimy fetę na drobną kostkę i
wrzucamy do podgrzanego szpinaku. Doprawiamy przyprawami do smaku.
Następnie nakładamy farsz do naleśników i całość możemy jeszcze podpiec na patelni z o
bu stron.
Re: Naleśniki -
Le Stelle - 26-01-2016
Naleśniki ze szpinakiem i fetą regularnie pojawiają się na moim stole - danie proste i szybkie
Przepis, który ja znam, zaleca jeszcze dodanie trochę soku z cytryny do szpinakowego nadzienia (lekko zakwasza, wyostrza smak), no i oczywiście pieprz, pieprz i jeszcze raz pieprz.
Dla tych, którzy męczą się na myśl o gotowaniu - sera typu favita nie trzeba kroić, wystarczy wrzucić całą kostkę na patelnię do szpinaku - pod wpływem temperatury i mieszania łopatką ser ładnie się rozpada i miesza.
Re: Naleśniki -
madrugada - 26-01-2016
Ja sobie nie wyobrazam nadzienia ze szpinaku bez galki muszkatalowej (swiezo zmielonej) i czosnku
Re: Naleśniki, krokiety -
OLKA_M - 26-01-2016
U mnie też goszczą, czasem takie naleśniki. I fakt sera fety nie kroję, a wrzucam w całości. Szkoda tylko, że mój syn ich nie lubi mogłyby być częściej.
Robię do nich sos jogurtowo - czosnkowy.
Re: Naleśniki -
Aggata - 19-03-2016
Żytnie naleśniki z dżemem
Nalesniki w wersji troche odchudzonej - fit
Skladniki:
-0.5 l mleka
-ok. 1.5 szkl. maki zytniej
-1 jajko
Wykonanie:
Mleko, jaja i przesiana make miksujemy na jednolita mase. Jesli ciasto wyjdzie za geste nalezy dodac troche mleka, jesli za rzadkie - nalezy dodac troche przesianej maki. Nalesniki smazyc najlepiej na odrobinie oleju kokosowego. Przelozyc konfituja wedle uznania
Smacznego
Re: Naleśniki, krokiety -
Aggata - 26-10-2016
Naleśniki piankowe - ciasto
Skladniki:
3 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki mąki
sól
Wykonanie:
Żółtka, mleko i mąkę starannie mieszam mątewką, dodaję wodę, sól i jeszcze chwilę mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Ubite na sztywno białka delikatnie łącze z ciastem. Patelnię nagrzaną smaruję olejem i smażę naleśniki z dwóch stron. Doskonałe są z farszem deserowym jak i wytrawnym.
Re: Naleśniki, krokiety -
Olszak - 27-10-2016
Naleśniki które podpatrzyłem u Gesslerowej, wychodzą za każdym razem.
2 jajka
1 1/2 szklanki mleka
1 1/2 szklanki wody
2 szklanki mąki
ok 50-100 ml alkoholu - alkohol zapobiega tworzeniu się grudek
Po wymieszaniu wszystkich składników lej na patelnie i zajadaj
RE: Naleśniki -
Krystyna - 22-08-2017
Pancakes (amerykańskie naleśniki na kefirze)
Zawsze kojarzą mi się z amerykańskimi filmami (jak pewnie wszystkim...).
Pancakes serwowane są zazwyczaj na śniadanie.
Ułożone w pokaźny kopczyk, sowicie polane syropem klonowym, obowiązkowo z kawałeczkiem masła, które topi się pod wpływem ciepła. U nas w wersji nieco spolszczonej, lżejszej - na kefirze.
Pysznie smakowały posmarowane kremem czekoladowym z dodatkiem rumu i świeżą pomarańczą ułożoną na wierzchu, która przełamywała ogrom słodyczy.
Super także na deser.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- szklanka kefiru (albo maślanki),
- 1 jajko,
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody,
- szczypta soli,
- 1/4 szklanki oleju.
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy, najlepiej mikserem lub blenderem.
Ciasto musi być bardzo gęste - w razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
Pożądanej wielkości placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (można bez dodatku oleju, ten który jest w cieście wystarcza, aby nie przywierały).
http://uwielbiamy.blogspot.com/2014/04/pancakes-amerykanskie-nalesniki-na.html
RE: Naleśniki - Tobik - 17-10-2017
Naleśniki czekoladowe
Składniki
20 sztuk
50 g masła
50 g ciemnej czekolady
250 ml mleka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka kakao
2 jajka
1/3 szklanki cukru
150 g mąki pszennej
ok. 1/3 szklanki wody gazowanej
Nadzienie:
ok. 500 g truskawek
ok. 8 łyżek cukru pudru + do posypania
500 g kremowego twarogu śmietankowego
1 laska wanilii
Ciasto: Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło i połamaną na kosteczki czekoladę. Wlać mleko, ekstrakt z wanilii, wsypać kakao i na małym ogniu, ciągle mieszając, roztopić składniki, starając się nie podgrzewać za bardzo masy. Odstawić z ognia, wbić jajka i wsypać cukier, zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę i jeszcze raz miksować na gładkie ciasto. Odstawić na ok. 30 minut. Do ciasta dodać wodę gazowaną i zmiksować. Można już smażyć naleśniki lub wstawić ciasto do lodówki na około 1 - 2 doby. Im dłużej ciasto będzie stało, tym więcej trzeba będzie dodać do niego wody gazowanej.
Rozgrzać patelnię, następnie zmniejszyć ogień do średniego i smażyć naleśniki po około 1,5 minuty z każdej strony. Patelnia cały czas ma być dobrze rozgrzana. Pierwszy naleśnik można smażyć na natłuszczonej patelni, później tylko w razie takiej potrzeby.
Nadzienie: Truskawki pokroić na kawałki. Odłożyć szklankę truskawek i zmiksować je na mus z 3 łyżkami cukru pudru. Twaróg śmietankowy wymieszać z resztą cukru pudru. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka, wymieszać z masą serową, spróbować i w razie potrzeby dosłodzić.
Ciepłego naleśnika posmarować 2 łyżkami nadzienia serowego i posypać kilkoma kawałeczkami świeżych truskawek. Posypać cukrem pudrem i polać ciepłym musem truskawkowym.
RE: Naleśniki - nosek - 26-10-2017
Znalazłem taki przepis:
Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym
Nalesniki z kwiatem akacji -
czarnula44 - 07-05-2018
Naleśniki z kwiatem akacji
Składniki
kilka kwiatów akacji, 0,5 litra mleka, 4 jajka, 200 g maki pszennej, 1 lyżka cukru, kilka lyżek wody mineralnej gazowanej, szczypta soli olej do smazenia
Przygotowanie
Mleko roztrzep z dwoma jajkami i dwoma żółtkami, dodaj szczypte solii cukier i troche wody mineralnej.Kwiaty akacji odsącz na sicie i dodaj do ciasta.Pozostałe białka (2) ubij na sztywną pianę wymieszaj delikatnie z masą.
Smażymy nalesniki, podajemy z konfiturą różaną, może być inna
Smacznego
Naleśniki białkowe -
czerwonejabluszko - 25-04-2019
Polecam przepis na naleśniki białkowe - idealne na szybki posilek po siłowni. Jako ze bialko jest glownym budulcem miesnia taki posiłek po treningu silowym na pewno zapewni odpowieni jego poziom.
- 4 bialka
- 1 zoltko
- 40 g maki zytniej
- szczypta soli
- pol szklanki mleka
- szczypta cynamonu
- cukier- wg. uznania
Zoltka miksujemy z mlekiem i maka. Dodajemy cynamon, cukier, troszke soli- wg.smaku i uznania.
Na koniec ubijamy piane z bialek.i dodajemy do całości. Po wymieszaniu smażymy - ja akurat na oleju kokosowym.
Ja zazwyczaj jem z maslem orzechowym.
Nalesniki wychodza puszyste i przepyszne.
RE: Naleśniki -
Krystyna - 13-09-2019
Naleśnikowe koperty z pieczarkami, porem i żółtym serem
Takie naleśniki to pomysł na sycący bezmięsny obiad.
Najlepiej smakują same lub polane ketchupem, podane na ciepło (wówczas żółty ser się rozpuszcza).
Naleśniki świetnie się odgrzewają więc można je przygotować dnia poprzedniego.
Składniki (4 porcje):
Naleśniki(10-12 sztuk):
2 jajka,
2 szklanki mąki,
½ łyżeczki soli,
1 i ½ szklanki mleka,
1 i 1/3 szklanki wody,
2 łyżki oleju,
Nadzienie
500 g pieczarek,
250g żółtego sera,
2 pory,
Sól,
Pieprz,
Olej do smażenia
Przygotowanie
Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki.
Pieczarki kroimy w plasterki, a większe w półplasterki.
Podsmażamy je na patelni do momentu aż cała woda wyparuję.
Pieczarki przekładamy do miski.
Pora kroimy w półplasterki i obsmażamy go krótko na patelni.
Pora przekładamy do pieczarek.
Do wystudzonych składników dodajmy żółty ser, mieszamy.
Farsz doprawiamy do smaku.
Na każdym naleśniku układamy porcję nadzienia.
Naleśnika składamy w kształt koperty.
Obsmażamy go na patelni z obu stron na rumiano – naleśniki układamy najpierw łączeniem do dołu.
Naleśniki podajemy na ciepło np. z dodatkiem sosu pomidorowego, ketchupem, majonezem.
Życzę smacznego
Uwaga:
1) Do farszu możemy dodać także posiekaną natkę pietruszki
2) Farsz możemy wzbogacić dodatkiem szynki (około 150g)
źródło.
RE: Naleśniki -
Katarzyna1391 - 07-12-2019
Moje ulubione naleśniki :
1 banan,
20 g maki pełnoziarnistej
2 jajka
Wszystko zblendować i usmażyć naleśniki na oleju
z oliwek (porcja na 1 duży naleśnik lub 2-3 mniejsze).