17-08-2011, 14:24
Śliwa domowa (Prunus domestica L.)
– poliploidalny gatunek roślin wieloletnich należący do rodziny różowatych, nie występujący w stanie dzikim.
Formy wyjściowe powstawały prawdopodobnie wielokrotnie w warunkach naturalnych w wyniku samoistnego krzyżowania się dwóch dziko rosnących gatunków ałyczy (P. cerasifera) i śliwy tarniny (P. spinosa) lub wprost z poliploidalnych, dzikich form ałyczy.
Ojczyznę śliwy domowej sytuuje się zwykle w rejonie Kaukazu, czasem też Azji Mniejszej i Zakaukazia.
Dalsze różnicowanie śliw domowych wiązało się z częstym krzyżowaniem wstecznym i selekcją odmian hodowlanych.
Prawdopodobnie odmiany o pestkach łatwo odchodzących od miąższu owocu powstały ze skrzyżowania ałyczy z bałkańskim gatunkiem P. cocomilia Ten.
Śliwy do uprawy wprowadzili Persowie, a w Europie Grecy i Rzymianie.
Hodowla ich i selekcja trwa do dziś
Obecnie w uprawie jest około 2 tysięcy odmian uprawnych, choć znaczenie ekonomiczne ma około 100.
Zastosowanie
Roślina sadownicza: Sadzona jest dla owoców.
Sztuka kulinarna: Owoce zawierają ok. 8% cukru, 1,2% kwasów organicznych, sole mineralne, witaminy A, B1 i C. Owoce deserowe i na przetwory (susze, dżemy, powidła, marynaty), służą do otrzymywania nalewek i śliwowicy.
Roślina lecznicza: Mają właściwości lecznicze (przeczyszczające).
Drewno użytkowane jest w meblarstwie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Aliwa_domowa