17-08-2017, 13:54
Biszkopt
Składniki:
6 jajek
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.
http://pieczarkamysia.blox.pl/2012/10/Bi...udaje.html
Składniki:
6 jajek
niecała 1 szklanka mąki pszennej
6 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.
Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto.
Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc).
Następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt.
Smacznego!
Porada: Jak zrobić aby przeciąć biszkopt na 2 równe krążki? Obkroić ostrym nożem boki biszkoptu a następnie wziąć kawałek nitki, przyłożyć ją w miejscu nacięcia i przeciągnąć nitkę, tak jakby ona kroiła ciasto.http://pieczarkamysia.blox.pl/2012/10/Bi...udaje.html