Witamy na Forum Ezoterycznym Dobry Tarot

Witaj! Logowanie Rejestracja


Torty, placki i inne słodkości...
Wafelki A’la knoppersy

Krem mleczny:
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 pełne łyżki cukru
  • 140 g miękkiego masła
  • 1 szkl. mleka w proszku, pełnego
Krem czekoladowo-orzechowy:
  • 100 g masła
  • 130-140 g kremu orzechowego typu Nutella
  • 1 szkl. orzechów ziemnych lub laskowych
Dodatkowo:
  • 3 suche wafle/andruty
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 1 łyżka oleju
Na suchej patelni prażymy orzechy. Następnie przekładamy je na deskę i gdy lekko przestygną drobno siekamy.
Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i podgrzewamy całość na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy rondelek z palnika i studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzone mleko oraz mleko w proszku.
Na dużej desce, lub tacce rozkładamy folię aluminiową, na niej kładziemy suchy wafel. Rozprowadzamy na nim białą masę i dociskamy do niej drugi wafel. Przykrywamy folią i obciążamy deską do krojenia. Chwilowo odkładamy na bok.
Miękkie masło na krem czekoladowo-orzechowy ucieramy na puch. Dodajemy do niego nutellę (ewentualnie można też dodać 1 łyżkę kakao – ja nie dodawałam). Gdy całość się połączy dodajemy posiekane drobniutko orzechy i mieszamy łyżką. Ciemną masę równo rozprowadzamy po waflu i przykrywamy kolejnym. Ponownie przykrywamy folią i obciążamy deską, lub nawet czymś cięższym, gdyż przez sporą zawartość orzechów w masie wafel mógłby się nie trzymać.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z 1 łyżką oleju (pamiętajmy, że garnek/miska z czekoladą musi być suchy, nie może stykać się z wodą i temperatura nie powinna być zbyt wysoka). Wafle przekładamy tak, by biała masa była na wierzchu i roztopioną czekoladą dekorujemy wierzch.
Schładzamy 2-3 godziny w lodówce. Kroimy ostrym nożem na kwadraty, a później na trójkąty. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Cytuj
Napoleonka/Kremówka

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki (można użyć zwykłej,a le ja polecam pół na pół z krupczatką)
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 25 dag masła lub margaryny
  • + cukier puder do oprószenia gotowego ciasta
Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli i śmietanę oraz około 50 g masła i zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie postępujemy wg planu przewidzianego na zdjęciach.
Ciasto wałkujemy mniej więcej na kształt kwadratu. Na środku, pod kątem 45 stopni układamy drugi kwadrat, tym razem z kawałków masła. Brzegi zawijamy na kopertę do środka i sklejamy, tak aby masło znalazło się w środku. Ciasto wałkujemy na prostokąt. Składamy na 3 razy i ostawiamy do lodówki (na godzinę, dwie). Ciasto obracamy w poprzek i procedurę powtarzamy około 3-4 razy.
Gotowe ciasto wałkujemy do uzyskania grubości typowego francuskiego i dzielimy na 2 równe części. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 20 - 25 minut do zrumienienia ciasta. Studzimy.

Krem:
  • 1 litr mleka (dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji część można zastąpić śmietanką)
  • 1 szklanka mąki (najlepsza będzie tortowa)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • ekstrakt waniliowy lub laska wanilii (opcjonalnie)
Szklankę zimnego mleka odlewamy i miksujemy ją z żółtkami, cukrem i przesiana mąką. Resztę zagotowujemy (jeżeli chcemy dodać laskę wanilii o należy wyjąć z niej ziarenka i wrzucić laskę, wyjąc tuż przed wlaniem drugiej części mleka). Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy do niego mleko z rozprowadzona mąką, cukrem i żółtkami. Gotujemy na niewielkim ogniu do zgęstnienia i ponownego zagotowania, nie przerywamy mieszania. Gorący kremy wylewamy na blat upieczonego ciasta i nakrywamy drugim. Odstawiamy do całkowitego schłodzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Kwiatek
Cytuj
Kora orzechowa


Składniki na ciasto:
  • 8 białek
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 żółtka
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g rodzynków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmielone orzechy, wiórki, rodzynki, przesianą mąkę i proszek do pieczenia - wymieszać, odłożyć.8 białek ubić na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodawać stopniowo 200 g cukru, później stopniowo 3 żółtka (resztę odłożyć do kremu). Na koniec wymieszać łyżką z mieszanką suchych składników. Masę podzielić na 2 części i wylać do 2 form o wymiarach 20 x 30 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec pojedynczo w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok. 35 minut każdy blat.

krem brzoskwiniowy:
  • syrop z 1 dużej puszki brzoskwiń
  • 5 łyżek cukru
  • 300 ml wody 
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 300 g masła

Do garnka przelać 400 ml syropu z brzoskwiń, 150 ml wody i cukier. Zagotować. W osobnej misce zmiksować blenderem kolejne 150 ml wody, budynie śmietankowe (proszek), żółtka i mąkę pszenną. Mieszankę wlać na wrzący syrop brzoskwiniowy i ugotować budyń. Zostawić do ostygnięcia. W ososbnej misie utrzeć masło do puszystości. Dodawać budyń cały czas ucierając do powstania gładkiej masy.

dodatkowo:
Ponadto:
  • 1/3 szklanki likieru kawowego lub wódki wymieszanej z 1/3 szklanki mocnej kawy, wystudzonej
  • 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym lub( brzoskwiniowym, morelowym)
  • 2 galaretki o smaku brzoskwniowym
  • brzoskwinie pozostałe z puszki, pokrojone w plasterki
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody (750ml). Pierwszy placek ciasta włożyć do formy i posmarować go połową kremu. Następnie ułożyć delicje (czekoladą do dołu), nasączyć je kawą wymieszaną z alkoholem i lekko wcisnąć w krem. Przykryć drugim plackiem,  posmarować pozostałym kremem.Na wierzchu poukładać brzoskwinie z syropu, pokrojone w plasterki. Całość zalać lekko gęstniejącą galaretką brzoskwiniową.
Cytuj
Proszę każdorazowo zamieszczać linki, z jakiej strony jest ten przepis...
Jeśli własny, tez proszę zamieścić taką informacje...
Miło będzie jeśli zamieścicie również fotkę deseru/ciasta...
[Obrazek: 5jmdft67.gif]


Cytuj
   
Jogurtownik Zebra Bez Pieczenia

Składniki na tortownicę 18 cm

Spód:
  • 100 gr biszkoptów
  • 50 gr masła
Masa jogurtowa:
  • 600 gr jogurtu naturalnego lub mieszanki greckiego z naturalnym w temp. pokojowej !
  • 80 gr czekolady mlecznej
  • od 80-100 gr cukru pudru (zależy czy lubimy słodkie czy bardziej słodkie ciasta)
  • 4 łyżeczki żelatyny z małą górką + 7 łyżek bardzo gorącej wody
1. Biszkopty kruszymy i łączymy z masłem, następnie wylepiamy nimi tortownicę która wcześniej wykładamy folią spożywczą i chowamy na czas przygotowania jogurtów do lodówki.
2. Jogurty przekładamy do miski.
3. Żelatynę zalewamy gorącą woda i mieszamy do rozpuszczenia, następnie odstawiamy ją do lekkiego przestygnięcia.
4. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
5. Żelatynę hartujemy czyli mieszamy ją z 2-3 łyżkami jogurtu i następnie wlewamy do miski i całość miksujemy. Dodajemy także cukier puder (najpierw radziłabym dodać tylko 80 gr )
Do czekolady dodajemy po 2-3 łyżki jogurtu hartując ją w ten sposób, następnie masę jogurtową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy zahartowaną czekoladę.
Teraz wylewamy naprzemiennie po łyżce masy na środek ciasta aż do wykończenia mas. W ten sposób powstanie nam zebra Uśmiech
Ps. ja źle podzieliłam masę i brakło mi białej dlatego środek mojego ciasta jest tylko czekoladowy.
Gotowy jogurtownik chowamy do lodówki i chłodzimy co najmniej 2-3 h.

http://gotowanietoproste.blogspot.co.uk/...zenia.html
Cytuj
Ciasto z truskawkami na kefirze

Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2  i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
ponadto:
  • 500 g truskawek
  • cukier puder do posypania ciasta ( u mnie różowy)
Sposób przygotowania:
Jajka roztrzepać widelcem ( można użyć miksera, ale krótko, by zbytnio nie napowietrzyć jajek). Wlać olej i kefir. Wymieszać. Wsypać składniki sypkie. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Blachę o wymiarach 24x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Wyrównać. Poukładać pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok 50-60minut lub dłużej,do tzw. suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku.
Przestudzone posypać cukrem pudrem.

http://zjemto.blox.pl/2014/05/Ciasto-z-t...firze.html
Cytuj
[Obrazek: IMG_20161127_135011.jpg]
Waniliowe muffinki

 Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 laska wanilii
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Wykonanie:
    Wszystkie składniki suche mieszamy razem, a w osobnej misce wszystkie mokre. Składniki suche dodajemy do mokrych, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, wylać ciasto do 2/3 wysokości foremki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190° C i pieczemy przez 20-25 minut. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego Uśmiech

    http://magiakasi.blogspot.co.uk/2017/06/...inki.html#






Cytuj
Czekolada daktylowo-sliwkowa do smarowania

Składniki:
  • 100 g daktyli bez pestek
  • 100 g suszonych śliwek
  • 3 rządki gorzkiej czekolady 

Przygotowanie:
Daktyle zalej wrzątkiem (do ich przykrycia) i dorzuć 3 rządki gorzkiej czekolady. Mieszaj całość, żeby czekolada się rozpuściła. Potrzebny będzie blender ręczny. Nie odlewaj wody z daktyli, dorzuć do nich śliwki i zmiksuj całość na gładką masę.

http://przepisybezglutenowe.pl/przepisy/...marowania/
Cytuj
Lekki sernik jogurtowy z owocowymi galaretkami

Składniki:
1/2 litra gęstego jogurtu greckiego
2 galaretki o smaku owoców egzotycznych
2 galaretki o smaku owoców  lasu
2 galaretki o smaku truskawkowym
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżka cukru
5 łyżeczek żelatyny
4 połówki brzoskwiń z puszki
1 granat
garść listków mięty


Przygotowanie
Odmierz 2/3 l gorącej wody i rozpuść galaretki o smaku truskawkowym. Przelej do małej prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą (lub dowolnego naczynia). Odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki.
Tę czynność powtórz jeszcze dwa razy, używając galaretek o smaku owoców lasu i owoców egzotycznych - w efekcie uzyskasz 3 formy, każdą wypełnioną galaretkami o jednym smaku.
Galaretki wyjmij z lodówki, pokrój w kostkę o boku 2 cm x 2 cm. Przełóż do tortownicy (o średnicy 24 cm), tak by smaki były wymieszane ze sobą. Wstaw do lodówki.W połowie szklanki wrzącej wody rozpuść żelatynę. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Dodaj jogurt grecki, cukier i aromat wanilinowy. Zmiksuj na jednolitą masę. Masę jogurtową przelej do tortownicy z pokrojonymi galaretkami. Delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).Brzoskwinie pokrój w kostkę (1 cm x 1 cm). Granat obierz, pestki przełóż do miseczki.
Torcik wyjmij z lodówki i delikatnie zdejmij obręcz tortownicy. Udekoruj brzoskwiniami, pestkami granatu i listkami mięty.
http://www.mniammniam.com/Lekki_sernik_j...1641p.html
Cytuj
Radziłabym nie czekać do całkowitego wystudzenia żelatyny, bo na 100% będą grudki w masie... żelatynę najpierw powinno się namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 10 minut, potem całość podgrzewać mieszając aż do rozpuszczenia. Czekamy aż żelatyna przestygnie, ale nadal będzie płynna, wtedy energicznie mieszając stopniowo dodajemy do niej kilka łyżeczek masy jogurtowej, a jak to się połączy - całość przekładamy do reszty masy i miksujemy.
....... * [Obrazek: xYQKgiC.jpg] LUX IN TENEBRIS LUCET, Ewangelia wg Jana 1,5  *.......
Zanim poprosisz mnie o wróżbę, przeczytaj regulamin mojego Gabinetu: klik! 
Cytuj
[Obrazek: biszkopt_idealny2.JPG]
Biszkopt
Składniki:
6 jajek
niecała 1 szklanka mąki pszennej
6 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.

Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto.
Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc).
Następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt. 
Smacznego!
Porada: Jak zrobić aby przeciąć biszkopt na 2 równe krążki? Obkroić ostrym nożem boki biszkoptu a następnie wziąć kawałek nitki, przyłożyć ją w miejscu nacięcia i przeciągnąć nitkę, tak jakby ona kroiła ciasto.

http://pieczarkamysia.blox.pl/2012/10/Bi...udaje.html
Cytuj




Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości