Torty, placki i inne słodkości...

Biszkopt

Składniki:
6 jajek
niecała 1 szklanka mąki pszennej
6 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.

Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto.
Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc).
Następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt. 
Smacznego!
Porada: Jak zrobić aby przeciąć biszkopt na 2 równe krążki? Obkroić ostrym nożem boki biszkoptu a następnie wziąć kawałek nitki, przyłożyć ją w miejscu nacięcia i przeciągnąć nitkę, tak jakby ona kroiła ciasto.

http://pieczarkamysia.blox.pl/2012/10/Bi...udaje.html
Odpowiedz

Błyskawiczne rogaliki 3-składnikowe

Składniki:
3 szklanki (250ml) mąki pszennej+ do podsypania przy rozwałkowywaniu
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
kostka masła lub margaryny (200g)
dodatkowo dowolne nadzienie (ja użyłam budyniu śmietankowego i powideł śliwkowych)

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać przez sitko, dodać pokrojone w kostkę schłodzone masło lub margarynę oraz śmietanę. 
2. Całość posiekać nożem, następnie zagnieść szybko jednolite ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na około godzinę. 
3. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części. Każdą z nich podsypać mąką i rozwałkować. Następnie podzielić na 8 części. Na każdym trójkącie włożyć łyżeczkę powideł lub innego nadzienia. Następnie zawijać rogaliki od szerszej części do środka.
4. Zawinięte rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190-200st.C. przez około 25-30 minut.
5. Upieczone rogaliki polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

[Obrazek: DSC_0147%2B%25282%2529.JPG]

http://dankapichci.blogspot.co.uk/2016/1...nikow.html
Odpowiedz

   
Biszkoptowa szarlotka z patelni
Składniki na patelnię o średnicy 15 cm: 
3 jajka
0,5 szklanki mąki pszennej
1 pełna łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1-2 jabłka, pokrojone w cienkie plastry
Dodatkowo:
olej do posmarowania patelni
cukier puder do posypania 
cynamon

Przygotowanie:
Dwa jajka dzielę na białka i żółtka.
 Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier puder i waniliowy, dodaję trzecie jajko i ubijam na puszystą masę (zrobiłam to trzepaczką).
 Następnie stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, przekładam do masy z jajek, mieszam delikatnie, by ciasto było dalej puszyste.
Patelnię smaruję olejem, rozgrzewam i na podgrzaną wlewam ciasto.
W ciasto wtykam plasterki jabłek i na średnim ogniu, pod szczelną pokrywką podgrzewam wszystko do momentu, aż powierzchnia ciasta się zetnie (u mnie ok. 20 minut).
Jeśli pokrywka ma otwór, zatykam go kawałeczkiem folii aluminiowej.
Za pomocą talerza odwracam ciasto do góry dnem i ponownie podgrzewam pod przykryciem, tym razem ok. 10 minut.
 Ogień nie może być duży, by nic się nie przypaliło.
 Jeszcze raz odwracam ciasto, powierzchnię oprószam cukrem pudrem przesianym z cynamonem. - u  mnie tylko puder, bo nie wszyscy lubią cynamon. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.
źródło

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz

Mus czekoladowy z kaszy jaglanej

Składniki na 1-1,2 l musu
  • kasza jaglana 100 g
  • mleko bez laktozy, krowie, roślinne 350 ml
  • jogurt naturalny Zott 180 g
  • dobrej jakości gorzka czekolada minimum 60 % kakao 140 g
  • cukier trzcinowy 2 łyżki  – opcjonalnie
Przygotowanie
Kaszę w woreczku gotujemy wg zaleceń na opakowaniu. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Mleko i jogurt przelewamy do kielicha blendera, dodajemy czekoladę, cukier i gorącą kaszę. Wszystkie składniki miksujemy przez 2-3 minuty na najwyższych obrotach. Konsystencja powinna być gładka, a masa mocno napowietrzona. Mus przelewamy do słoiczków, kieliszków i odstawiamy do wystygnięcia. Wierzch naczyń owijamy folią spożywczą i chłodzimy parę godzin w lodowce. Przechowujemy w lodówce do 2-3 dni.
Smacznego.

http://www.kuchniaupoli.pl/mus-czekolado...aglanej-2/
Odpowiedz

[Obrazek: 1f34b.png]? Cytrynowe ciasto kisielowe

Składniki:
• pełna szklanka 250ml mąki pszennej
• 3 torebki kisielu cytrynowego*
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• kostka masła - 200 g
• 5 średnich jajek
• pół szklanki drobnego cukru

* U mnie były to 3 torebki kisielu o wadze 77 g każda. Możesz również użyć kisieli bez cukru. Wówczas łączna waga powinna wynosić około 150 gramów proszku. Możesz wówczas zwiększyć ilość cukru o 2 łyżki. 

Do dużej miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia i proszek kisielowy.
W rondelku rozpuść masło. Powinno być ciepłe, ale nie gorące.
Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej lub metalowej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę.
Do miski z mieszanką mączną dodaj ciepłe masło oraz żółtka. Całość wymieszaj dokładnie łyżką. Dodaj część piany bezowej i wymieszaj. Dodaj resztę ubitych białek i wymieszaj już tylko chwilę, ostrożnie. Może być niedokładnie (widoczna biała masa bezowa).
Formę wyłóż papierem (wystarczy samo dno) i wysmaruj resztkami masła. Ciasto przełóż do formy.
Piecz około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto.
https://aniagotuje.pl/przepis/cytrynowe-...-kisielowe
Odpowiedz

Sernik na czekoladowym spodzie

Składniki:
  • 450 g gorzkiej czekolady
  • 85 g masła
  • 4 jaja
  • 175 g brązowego cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 150 g mąki
  • 500 g tłustego sera
  • 150 ml śmietanki
  • wiśnie w syropie
  • 75 g cukru

Wykonanie:
1. 300 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem, studzimy. Brązowy cukier ucieramy z 2 jajami na puszystą masę i stopniowo łączymy z czekoladą oraz cukrem waniliowym. Przesianą mąkę dodajemy do masy czekoladowej, delikatnie mieszamy.
2. Ser miksujemy ze śmietaną, opakowaniem cukru waniliowego i 75 g cukru na puszystą masę. Dodajemy 2 jaja, dokładnie mieszamy.
3. Wiśnie odcedzamy z syropu. Kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno przekładamy ciasto na brownie. Na nim, na całej powierzchni, układamy odcedzone wiśnie i przykrywamy je masą serową. Pieczemy ok. 40 minut w 180ºC. Sernik zostawiamy w blasze i studzimy co najmniej godzinę. Następnie wyjmujemy i kroimy na równe kwadraciki o wymiarach 4x4 centymetry.
4. 150 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Polewą ozdabiamy każdy kwadracik sernika, układamy je na paterze lub na talerzu i podaje

http://www.styl.pl/kuchnia/news-sernik-n...Id,2459631
Odpowiedz

Ciastka drożdżowe

Składniki:
- 50 dkg mąki
- 2 jajka
- 5 łyżek zimnego mleka
- 2 cukry waniliowe
- 1 kostka margaryny (dla mnie Kasia najlepsza)
- 5 dkg drożdży + 4 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- powidła lub owoce do nadziewania

Wykonanie:
1. Mąkę i margarynę skruszyć.
2. Drożdże, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier zwykły zalać mlekiem, wymieszać. Następnie wlać masę do mąki, wbić jajka i zagnieść.
3. Takie ciasto wstawić na 1h do lodówki.
4. Po 1h ciasto rozwałkować średnio cienko, kroić w prostokąty, następnie ciasto podkroić najlepiej na kwadraty.
5. W środek takiego kwadrata położyć ulubione konfitury/dżem. Zakleić boki, następnie posmarować ciastko rozbitym jajkiem.
5. Piec w temperaturze 180 st. do złotego koloru

To mój dzisiejszy wypiek:
   
Odpowiedz

No no no, pyszności  Uśmiech brawo, Aggata!  Oklaski

Połóż rękę na sercu. 
Oddychaj. 
Żyj.
Odpowiedz

Jutro Św. Marcina więc zgodnie z tradycją wielkopolską trzeba skosztować rogalików. Niestety nie przepadam za masą z białego maku z bakaliami którą są nadziewane tradycyjne wypieki. Co roku piekę więc swoją odmianę tego specjału, zamiast masy - dżem i masa orzechowa. 
Są tak wdzięczne w przygotowaniu że goszczą na moim stole o wiele częściej niż raz do roku. Proszę się częstować, jeszcze ciepłe Uśmiech
Smacznego.

       

Rogaliki

- 500 g mąki tortowej
- 250 g masła
- 5 dkg drożdży
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 2 jaja
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli

Drożdże utrzeć z cukrem, 1 łyżką mąki i śmietaną. Jajka ubić. Przesianą mąkę z solą posiekać z masłem, dodać jaja i drożdże. Wyrobić ciasto. 
Odstawić na 30 minut. Uformować wałek i podzielić na 3 części. Każdą część wałkować na koło o średnicy 30 cm- 35 cm. i grubości około 5 mm. Podzielić na 8 części( trójkąty). Na dłuższym boku ułozyć marmoladę( powidła) zwinąć rogaliki. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Przed pieczeniem posmarowac ubitym jajkiem. Po upieczeniu można polukrować. Lukier- cukier puder + sok z cytryny.
By tradycji choć częściowo stało się zadość posypałam część rogaików orzechami i nadziałam masą orzechową. 
Zmielone orzechy włoskie, masło i brązowy cukier.
Odpowiedz

Dzięki za podzielenie się przepisem, Joano... wyglądają obłędnie i tak też pewnie smakują!  Mniam

Połóż rękę na sercu. 
Oddychaj. 
Żyj.
Odpowiedz

Smakowicie wyglądają  Uśmiech Uśmiech wypróbuję przepis  Uśmiech
Odpowiedz

Rurki z kremem budyniowym

Ciasto:
500 gram mąki
250 gram masła
2 żółtka
1szklanka śmietany

Masa:
250 dag masła
100 gram cukru pudru
1 budyń śmietankowy
500 l mleka
2 cukry waniliowe
2 żółtka

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wysiekać z tłuszczem, dodać żółtka śmietanę, zarobić ciasto siekając i schłodzić.2 godziny Ciasto rozwałkować wycinać paseczki i nawlekać rurki.
Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, wsypać do mleka cukry waniliowe.W osobnym kubeczku wsypać proszek (budyń)mleko i żółtka i wlać na gotujące się mleko.
2. Masło utrzeć dodać cukier puder i utrzeć do białości. Dodawać po 1 łyżce ugotowanego i wystudzonego budyniu. Upieczone rurki nadziewać kremem .Można posypać cukrem pudrem.



[Obrazek: 26172719_2022971981361532_72199796843934...e=5ABC1281]
Odpowiedz

Brakuje mi tu opisu sposobu pieczenia rurek - trzeba mieć takie specjalne foremki (nietrudno je kupić, choćby na Allegro)...

[Obrazek: gHg4lG5.jpg]
zdjęcie ze strony: http://magiakuchni.eu/przepisy/ciasta/rurkizkremem.php

Pozwolę sobie dodać podobny przepis (inny krem - ze śmietany)...

Rurki z kremem

Składniki na około 60 rurek (każda 7 cm długości):

500 g mąki pszennej
250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
250 g kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli

Ciasto półkruche szybko zagnieść, do dokładnego połączenia się składników (można też zmiksować w malakserze). Schłodzić w lodówce, owinięte w folię, przez około 60 minut. Wyjąć z lodówki, a następnie podsypując lekko mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Gotowe upieczone rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić na metalowej kratce, nadziać kremem.

Krem śmietankowy:

600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
2 łyżki cukru pudru
odrobina naturalnej wanilii (niekoniecznie)
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i wanilią.

Smacznego Uśmiech.


źródło: http://www.mojewypieki.com/post/rurki-z-kremem

Połóż rękę na sercu. 
Oddychaj. 
Żyj.
Odpowiedz

Pączki z marmoladą i skórką pomarańczy

Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 100 g margaryny
  • szklanka mleka
  • łyżka spirytusu
  • dżem lub marmolada
  • olej
  • skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:
  1. Mleko lekko podgrzej i połącz z łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki.
  2. Całość przykryj i wstaw do ciepłego pomieszczenia na ok. 15 minut, aby mieszanka wyrosła.
  3. Roztop margarynę, ubij żółtka, pozostały cukier i całe jajko.
  4. Mąkę przesyp do dużego naczynia, dodaj wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Całość wyrabiaj, dodając margarynę aż nie otrzymasz gładkiej masy.
  5. Do ciasta dodaj spirytus i ponownie je wyrób. Będzie się kleić.
  6. Tak przygotowane ciasto przykryj ścierką i odstaw do ciepłego pomieszczenia na ok. godzinę, aż nie wyrośnie.
  7. Po tym czasie przełóż je na posypany mąką blat, rozwałkuj i wykrawaj kółka o średnicy ok. 6 cm.
  8. Nadzienie rozłóż na połowie krążków i przykryj je pozostałymi.
  9. Połącz brzegi ciasta i gotowe pączki znowu przykryj ścierką. Pozostaw je aż do wyrośnięcia (ok. 35 minut).
  10. Pączki smaż z obu stron na głębokim oleju w dużym garnku.
  11. Po usmażeniu odsącz tłuszcz przy pomocy ręczników kuchennych.
Gotowe pączki możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.

[Obrazek: paczki3.jpg]

http://www.polubione.pl/lol/68546/niezwy...minut.html
Odpowiedz

A ja dziś natrafiłam na coś takiego Zawstydzony
Wizualnie wygląda super i myślę, że jest tak samo smaczne.
Jako, że nie gotuję jakoś super skomplikowanie i wytwornie
to wpadło mi to w oko, zrobię jeszcze w ten weekend Mniam

Składniki na ciasto:
200g masła lub margaryny
2 szklanki cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 jajko
1 szklanka mąki ziemniaczanej
800g mąki pszennej
cukier waniliowy
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej zagaszonej 1 łyżką octu
Składniki na syrop:
2/3 szklanki cukru
4 łyżki wody
Składniki na biały lukier:
1 białko
ok 10dag-15dag cukru pudru (w zależności jak duże jest białko)
kilka kropel soku z cytryny
Składniki dodatkowe:
1 tabliczka czekolady deserowej 1 łyżka "Planty"
barwnik spożywczy czerwony
suchy mak
Wykonanie:
Przed rozpoczęciem pieczenia należy przygotować z pergaminu stożki o długości 6-7 cm. Do miski dać roztopione,chłodne masło,cukier,cukier waniliowy,sodę oczyszczoną wymieszaną z octem, jajko,śmietanę,sól,mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na 2 równe części. Z jednej części zrobić ok.100szt nóżki grzybów z jednej strony szersze ,włożyć do stożka z pergaminu i upiec.
Po upieczeniu, w jeszcze ciepłych kapeluszach z płaskiej strony zrobić ostrym nożem wgłębienie,gdzie będą wklejane nóżki grzybów.

Do garnka wsypać cukier,dodać wodę, wymieszać i zagotować,zmniejszyć ogień i od tego momentu już nie mieszać łyżką tylko potrząsać garnkiem aż syrop zrobi się gęsty.Jeżeli będzie za bardzo gęsty można dodać troszkę wody.

W przygotowanym syropie maczać końcówki nóżek z tej węższej strony i przyklejać je do kapeluszy.
Uwaga syrop bardzo szybko tężeje, więc należy to robić w miarę szybko.

Są różne wersje ciasteczkowych grzybków:

[Obrazek: Ciasteczka_grzybki_4.JPG]

[Obrazek: Ciasteczka_grzybki_3.JPG]

[Obrazek: DSC_0328.JPG]

źródło: http://bronislawa70.blox.pl
Odpowiedz

Jak każe obyczaj w tłusty czwartek królują  na naszych stołach pączki i faworki. Czasami smażę tradycyjne pączki, ale jak mam mniej czasu, tak jak dziś robię szybkie i przepyszne pączki całuski. Przepis mam od mamy, która smażyła całuski już w latach 80 tych. Przepadam za ich smakiem nie tylko z sentymentu Mniam Najsmaczniejsze są zaraz po przyrządzeniu, jeszcze ciepłe. 

       

Pączki całuski 

Składniki:
1 twarożek homo
2- 3 jajka
około 1,5 szklanki mąki (krupczatka wymieszana pół na pół z mąką tortową)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu( lub octu spirytusowego)
szczypta soli

Wszystkie produkty o temperaturze pokojowej wymieszać. Ciasto zmiksować i odstawić na 30 minut. Smażyć w głębokim tłuszczu ( najlepiej na smalcu). Kłaść porcję ciasta na rozgrzany tłuszcz, dwoma łyżkami metalowymi maczanymi w tłuszczu. Nabierać łyżkę ciasta i zsuwać ją drugą łyżką do gorącego tłuszczu. Jak całusek przyrumieni się z jednej strony, obrócić na drugą. Usmażone odkładać na kuchenny ręcznik by je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem. 

Smacznego Uśmiech
Odpowiedz

Krysia podała przepis na nalewkę żmudzką z suszonych śliwek... 
http://dobrytarot.pl/showthread.php?tid=...#pid194068
Grzech potem wyrzucić takie śliwki, więc myślę że można je chyba spokojnie wykorzystać do tego ciasta (czy może tortu?) ze śliwkami nasączanymi alkoholem i z kremem o smaku nutelli.  Mniam

PIJANA ŚLIWKA
Pijana śliwka to ciasto przekładane z kremem z nutelli, powidłami śliwkowymi i najważniejsze - z dużą ilością suszonych śliwek namoczonych w rumie. Idealne na święta Bożego Narodzenia lub później na noc sylwestrową! Familjne, podzielne, podawane w postacji zgrabnych kostek ciasta udekorowanych domowymi śliwkami w czekoladzie. Smakuje wybornie, prezentuje się z gracją i uzależnia - nie można przestać jeść Oczko.

Śliwki w rumie:
  • 500 g śliwek kalifornijskich (suszonych)
  • 250 ml ciemnego rumu
Śliwki kalifornijskie pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w małym garnuszku i zalać rumem. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika i odłożyć na bok na 1 godzinę lub do momentu kiedy cały alkohol wsiąknie w śliwki (jeśli cały alkohol z jakiegoś powodu nie wsiąknie w śliwki - odlać go a śliwki osuszyć).

Składniki na kakaowe blaty:
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao (płaskie)
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.

Po wystudzeniu:
  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.
Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia. 
Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. 
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.

Nasączenie:
  • 100 ml kawy (1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej zaparzona w 100 ml wody)
  • 3 łyżki rumu
Wymieszać.

Krem z nutellą i śliwkami:
  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 400 g nutelli, w temperaturze pokojowej
  • 125 g serka mascarpone, schłodzonego
Masło umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania puszystej masy. Dodać nutellę i mascarpone, utrzeć tylko do połączenia się składników i powstania gładkiego kremu.
Dodać śliwki nasączone w rumie i wymieszać.

Ponadto:
  • 3/4 słoiczka powideł śliwkowych
Polewa czekoladowa:
  • 120 g deserowej czekolady, posiekanej
  • 120 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
Kremówkę przelać do małego garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać. Poczekać do lekkiego zgęstnienia.

Wykonanie:
Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Nasączyć połową mieszanki kawowej z rumem a następnie posmarować cienką warstwą powideł. Na powidła wyłożyć kremową masę z nutelli i śliwek, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym. Nasączyć go resztą ponczu. Na wierzch wylać polewę czekoladową, równo rozprowadzić.  Schłodzić. 
Po schłodzeniu ciasto pokroić w kwadraty, udekorować dodatkowymi śliwkami maczanymi w roztopionej czekoladzie. Dodatkowo na wierzch zrobiłam paseczki z roztopionej czekolady wyciśnięte z rękawa cukierniczego.
Smacznego Uśmiech.

źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/pijana-sliwka

Połóż rękę na sercu. 
Oddychaj. 
Żyj.
Odpowiedz

1 kg bananów
1 paczka biszkoptów 
2 żółtka 
1 masło roślinne
1 szklanka cukru
1 op.żelatyny
1 galaretka brzoskwiniowa

Utrzeć niecałe masło z cukrem,dodać żółtka i ucierać.Zetrzeć banany na tarce o dużych otworach i dodać do masy.Na koniec wlać ostudzoną żelatynę przygotowaną w mniejszej ilości wody niż zalecane na opakowaniu.Lekko wymieszać.Biszkopty maczać w galaretce i układać w tortownicy o śr,24 cm.Wyłożyć mase na biszkopty i zalać galaretką
Odpowiedz

(23-03-2018, 20:59)marta111 napisał(a):  1 kg bananów
1 paczka biszkoptów 
2 żółtka 
1 masło roślinne
1 szklanka cukru
1 op.żelatyny
1 galaretka brzoskwiniowa

Utrzeć niecałe masło z cukrem,dodać żółtka i ucierać.Zetrzeć banany na tarce o dużych otworach i dodać do masy.Na koniec wlać ostudzoną żelatynę przygotowaną w mniejszej ilości wody niż zalecane na opakowaniu.Lekko wymieszać.Biszkopty maczać w galaretce i układać w tortownicy o śr,24 cm.Wyłożyć mase na biszkopty i zalać galaretką

Nie rozumiem... banany połączyć z masłem żółtkami i cukrem, i do tego wlać żelatynę? Żelatynę do masła? Chyba coś tu jest nie tak...  Myśli
Nie podałaś tez źródła tego przepisu...

Połóż rękę na sercu. 
Oddychaj. 
Żyj.
Odpowiedz

Tarta bez jajek z owocami


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
  • 50 g cukru pudru
  • pół łyżeczki soli
  • 75 g kaszy jaglanej uprzednio przepłukanej
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • laska wanilii
  • cukier lub ksylitol
  • świeże lub mrożone owoce jagodowe
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder oraz sól. Dokładnie mieszamy i wrzucamy masło. Zagniatamy dość szybko, aby ciasto po upieczeniu było kruche. Dolewamy śmietankę i zagniatamy do momentu, aż uzyskamy zwartą i gładką kulę. Rozwałkowujemy i układamy na blaszce do tarty. Dogniatamy do brzegów i przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie posypujemy z wierzchu grochem, aby ciasto nie urosło zbyt wysokie podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy krem. Do garnka wlewamy mleko kokosowe i zagotowujemy. Następnie wsypujemy kaszę jaglaną, uprzednio odpowiednio przepłukaną zimną wodą. Gotujemy do miękkości. Po wyciągnięciu tarty z piekarnika, ściągamy groch i wkładamy ponownie do zapieczenia na 10 minut, na złoty kolor. Krem kokosowo-jaglany dokładnie miksujemy za pomocą blendera, dosładzamy oraz doprawiamy wanilią. Wylewamy na gotowy spód tarty i układamy owoce. Tak przygotowana tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu. Kwiatek

https://polki.pl/przepisy/desery,tarta-b...wideo.html
Odpowiedz

https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/b...biszkopcie

Znalazlam to ciasto niedawno.Robiłam jest naprawde super.Polecam Uśmiech
Odpowiedz

   
Blok waniliowy z pistacjami, żurawiną i orzechami
Składniki:
300 g mleka w proszku
100 g orzechów laskowych
100 g orzechów włoskich
80 g żurawiny
80 g obranych pistacji
12 herbatników
120 g masła
1/3 szklanki cukru
3/4 szklanki wody
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Mleko w proszku mieszamy z bakaliami i pokruszonymi herbatnikami. 
W rondelku umieszczamy masło, cukier i wodę. 
Gotujemy na małym ogniu, do połączenia się składników. 
Masę odstawiamy, aby trochę przestygła. 
Keksówkę (u mnie 26x14) wykładamy folią spożywczą. 
Folia powinna wystawać za foremkę, aby łatwiej wyciągało się blok. 
Przestudzoną, letnią masę wlewamy do mleka z bakaliami. 
Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki. 
Masę dociskamy łyżką, przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce. 
Najlepiej na całą noc.  
Smacznego
źródło

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości