Sałatki jarzynowe
#1

   
Świąteczna Sałatka
Przepis na pyszną sałatkę z ryżem oraz kurczakiem, prosta w wykonaniu i bardzo syta. 
8 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki
Puszka ananasów
1 pęczek natki pietruszki
1 pojedynczy filet z kurczaka
1 łyżka przyprawy do kurczaka
2 szt. papryki czerwonej
1 torebka ryżu
Puszka kukurydzy
Olej do smażenia
Sól
Pieprz
4 łyżki majonezu

Sposób przygotowania przepisu:
1. Ryż gotuję w osolonej wodzie, studzę i przekładam do miski.
2. Papryki myje, osuszam, usuwam nasiona i kroję w kostkę.
3. Natkę pietruszki drobno siekam.
4. Mięso myję, osuszam, usuwam błonki, kroję w kostkę.
Doprawiam przyprawą do kurczaka oraz solą i smażę na rozgrzanym oleju.
Studzę i przekładam do miski.
5. Ananasy odlewam z zalewy, kroję w kostkę.
6. Kukurydzę również odlewam z zalewy.
7. Na koniec dodaję majonez, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam, przekładam do naczynia i dekoruję.
8. Gotowe.
Smacznego.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#2

   
Wielkanocna sałatka z szynką i ananasem
Połączenie ananasa z szynką doskonale wzbogaca smak tej sałatki.
Znajdziemy w niej też makaron, jajko i tarty ser.
Dzięki temu idealnie nadaje się do jedzenia jako przekąska, ale też jako danie główne na wielkanocny stół lub rodzinne spotkanie.

Składniki
300 gramów szynki konserwowej
100 gramów drobnego makaronu (gramatura przed ugotowaniem)
2 średnie pory (część jasna)
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
150 gramów startego na dużych oczkach żółtego sera
5 - 6 jajek ugotowanych na twardo
pęczek szczypiorku

sos:
1 mały rzadki jogurt naturalny
2 - 3 łyżki majonezu
ewentualnie 1 łyżka tartego chrzanu jeśli ktoś lubi
sól
czarny zmielony pieprz

Wykonanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, ponownie osączyć.
Pora posiekać na półplasterki, przelać wrzątkiem, osączyć.
4 jaja posiekać drobno, dwa odłożyć do dekoracji.
Kukurydzę osączyć z zalewy.
Ananasa również osączyć i pokroić na małe kawałki.
Szynkę pokroić w kosteczkę.
Szczypiorek posiekać.
Składniki sosu wymieszać ze sobą dokładnie

W dużej misce układać:
makaron
szynkę (w tym momencie polać sosem)
pory
ananasy
kukurydzę
posiekane jaja (w tym momencie polać resztką sosu)
starty żółty ser
szczypiorek
na wierzchu poukładać pokrojone w ćwiartki jaja
Sałatkę schłodzić w lodówce.
przepis

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#3

   
Sałatka puszek z jajkami i groszkiem
Sałatka puszek z jajkami i groszkiem to idealna opcja dla osób, którym zawsze brakuje czasu. 
Taką sałatkę wykonamy szybko i sprawnie. 
Co więcej, składniki znajdujące się w niej są zdrowe i pożywne. 
Dodatek sera podkreśla smak i sprawia, że taka sałatka może stanowić obiad, a nie tylko przekąskę.

Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo
0,5 puszki groszku konserwowego
100 g żółtego sera
4-5 rzodkiewek
zielona cebulka
Sos majonezowy:
3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
0,5 łyżeczki ziół dalmatyńskich
sól
pieprz

Przygotowanie:
Przygotować najlepiej szklane naczynie w którym będą widoczne warstwy sałatki. 
Jajka, żółty ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. 
Cebulkę pokroić. 
Rzodkiewki zetrzeć na dużych oczkach. 
Groszek przepłukać zimną wodą i odsączyć.
Składniki sosu wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Układać kolejno warstwy: 
jajka, część sosu, groszek konserwowy, część sosu, żółty ser, reszta sosu, cebulka i na końcu starte rzodkiewki. Naczynie owinąć przeźroczystą folią i włożyć na kilka godzin do lodówki by smaki się przegryzły. 
Sałatkę można zrobić dzień wcześniej.
przepis

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#4

   
Sałatka warstwowa
Jeśli nie macie pomysłu na Wielkanocne menu to sałatka warstwowa będzie idealną propozycją.
Jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu i co najważniejsze nie tylko pięknie się prezentuje ale i rewelacyjnie smakuje!
Do przygotowania tej sałatki sięgnijcie po szynkę dobrej jakości.

Składniki na sałatkę:
1 puszka zielonego groszku
1 puszka kukurydzy
200 g szynki
4 ogórki konserwowe
4 jajka ugotowane na twardo
100 g tartego żółtego sera
1 pęczek szczypiorku

Składniki na sos:
4 łyżki majonezy
4 łyżki jogurtu naturalnego
2-3 łyżeczki tartego chrzanu
sól
pieprz

Przygotowanie:
Konserwowy groszek i kukurydzę odcedzamy na sicie.
 Szynkę kroimy w dość sporą kostkę. 
Ugotowane na twardo jajka i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę.
W miseczce mieszamy majonez z jogurtem i chrzanem. 
Przygotowany sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę układamy warstwowo w następującej kolejności: 
połowę groszku, szynkę, połowę sosu, ogórek konserwowy, kukurydzę, drugą połowę groszku, jajka, starty żółty ser i druga połowa sosu.
Wierzch sałatki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#5

   
Sałatka z jajek
Niezwykle kolorowa i bardzo wiosenna sałatka z jajek, to moja propozycja na pyszną sałatkę z jajkami na twardo w roli głównej.
Przepis jest super prosty a sama sałatka z jajkami pyszna i szybka do zrobienia.
Sałatka idealna na Wielkanoc
Gotowa do jedzenia w 20 minut
Tylko kilka popularnych składników

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania jajek: 8 minut
Liczba porcji: około 800 gramów sałatki

Kaloryczność kcal: 165 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki na sałatkę
3/4 opakowania sera feta - 150 g
4 średnie jajka ugotowane na twardo
1 nieduży ogórek szklarniowy - 170 g
6 średnich rzodkiewek - do 70 g
3 łyżki kukurydzy konserwowej - 50 g
dwie garście sałaty roszponki lub insalatina
kilka listków dowolnej salaty

Składniki na sos majonezowy
3 łyżki Majonez Kielecki 310 ml
3 łyżki jogurtu naturalnego - 60 g
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki siekanego szczypiorku
spora szczypta pieprzu

Sałatka z jajek
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. 
Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. 
Z podanej ilości składników otrzymasz około 800 gramów sałatki z jajkami na twardo. 
Będą to cztery spore porcje.

Sałatka z jajkami
Cztery średniej wielkości jajka ugotuj na twardo: 
Jajka umieść w garnku z jeszcze zimną wodą. 
Czas odmierzasz od momentu zagotowania się wody w garnku. 
Pilnuj wówczas, by woda cały czas się gotowała, jednak nie za mocno. 
Średnie jajka nie gotują się na twardo dłużej niż dziewięć minut. 
Tym razem skróciłam odrobinę czas gotowania jajek, by nie były idealnie na twardo i gotowałam je osiem minut. 
Po ugotowaniu polecam od razu zalać jajka zimną wodą, jednocześnie lekko obijając skorupkę jajka. 
Po chwili możesz je obrać, odłożyć na talerz do przestudzenia a następnie przekroić na pół.

W trakcie gotowania jajek zrób sos do sałatki. 
W jednej miseczce umieść razem trzy niepełne łyżki kremowego jogurtu naturalnego, dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz trzy łyżki dobrej jakości majonezu. 
Jak w większości moich przepisów z majonezem, użyłam Majonez Kielecki 310 ml. 
Trzy łyżki nie ważyły więcej niż 70 gramów. 
Do miseczki dodaj też dwie łyżki siekanego szczypiorku oraz szczyptę świeżo mielonego pieprzu.

Sałatkę z jajkami polecam przygotować warstwowo. 
Na salaterce, czy też szerokim półmisku rozłóż kilka listków dowolnej sałaty, która ma duże liście. 
Możesz użyć sałaty masłowej, karbowanej, rzymskiej, czy lodowej.
 Wyłóż też dwie garście drobnolistnej sałaty np. roszponki, czy sałaty insalatina. 
Możesz też użyć gotowej mieszanki sałat.

Ogórka obierz i pokrój w plasterki. 
Rzodkiewki również pokrój w pasterki i rozłóż na półmisku.
 Jeśli masz natkę pietruszki lub rzeżuchę, to możesz ją dodać do sałatki.

Około 150 gramów sera feta pokrój w drobną cegiełkę. 
Możesz użyć sera sałatkowego, jednak uważaj przy krojeniu, ponieważ takie sery albo się rozmazują albo kruszą. 
Trzy łyżki, czyli około 50 gramów kukurydzy konserwowej odsącz z zalewy.

Jeszcze tylko ułożenie wszystkich składników na półmisku i można podawać sałatkę.
Połówki jajek rozłóż na półmisku. 
Dodaj też kawałki sera feta oraz kukurydzę. 
Na samym końcu polej całość sosem z majonezu i jogurtu. 
Sałatkę oprósz świeżo mielonym pieprzem i podawaj.
przepis

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#6

   
Sałatka na Wielkanoc
Prosta sałatka wielkanocna i nie tylko.
Tę sałatkę z gotowanymi na twardo jajkami i sosem chrzanowym polecam również jako dodatek do wiosennego, tradycyjnego obiadu.
Sałatka smakuje świetnie do mięs pieczonych.
- śliczna sałatka warstwowa
- bardzo prosta i wyjątkowo smaczna
- wspaniała dekoracja stołu wielkanocnego

Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania jajek: 9 minut
Liczba porcji: 1300 gramów

Kaloryczność kcal: 125 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki na sałatkę
garść dowolnej sałaty - około 30 g
250 g groszku z puszki (puszka o wadze około 400 g)
300 g kukurydzy z puszki (puszka o wadze około 400 g)
40 g pora - odcinek około 15 cm
5 średnich jajek ugotowanych na twardo
2 kiszone ogórki - 100 g
3 rzodkiewki - 50 g
garść rzeżuchy lub natki pietruszki

Składniki na sos chrzanowy
2-3 łyżki chrzanu - do 50 g
5 łyżek majonezu - 100 g
8 łyżek jogurtu naturalnego - 150 g
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli i pieprzu

Sałatka wielkanocna
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Do podania sałatki polecam użyć naczynie szklane, przezroczyste o pojemności około 1800 ml.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. 
Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. 
Z podanej ilości składników otrzymasz około 1300 gramów sałatki wielkanocnej z jajkiem i chrzanem.

Przed szykowaniem sałatki polecam ugotować wcześniej jajka na twardo.
Ugotowane jajka obierz ze skorupek i odłóż do przestudzenia.
Warto ugotować o kilka jajek więcej.
Możesz je na końcu wykorzystać do udekorowania sałatki.
przepis

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#7

   
Wiosenna sałatka
Sałatka wiosenna to sałatka przygotowana z nowalijek. 
Rzodkiewka, szczypiorek, sałata, dodatek kopru i szczypiorku czynią ją świeżą i bardzo aromatyczną.
Ta sałatka to świetna propozycja na wielkanocny stół a także na każdą inną okazję. 
Przygotowuje się ją bardzo szybko a znika również tak samo. 
Czuć w niej wiosnę!

Składniki
1 średniej wielkości ogórek świeży
pęczek rzodkiewki
1 puszka kukurydzy
4 jajka ugotowane na twardo
10 dkg ugotowanego ryżu
3-4 liście sałaty
szczypiorek
koperek
majonez
Jogurt naturalny
Pieprz
Sól

Przygotowanie
Wymieszaj w misce pokrojoną w dużą kostkę rzodkiewkę, kukurydzę, ryż, porwane drobno liście sałaty, pokrojony w kostkę ogórek, 2 łyżki szczypiorku, 1 łyżkę koperku.
W kubeczku wymieszaj 3 łyżki majonezu z 1 łyżką jogurtu i 1/3 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego.
Wymieszaj tak przygotowany sos z sałatką.

W salaterce ułóż przy ściankach salaterki pokrojone w plastry jajka i łyżką nałóż sałatkę tak żeby nie naruszyć jajka a sałatka przycisnęła je do naczynia.
Na wierzch sałatki ułóż jajka pokrojone w plastry Które pozostały z wykładania ścianek salaterki i dodatkowo posyp szczypiorkiem.
przepis

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#8

   
Sałatka warstwowa z selerem
Sałatka warstwowa z selerem jest prosta do przygotowania i bardzo ładnie się prezentuje. 
Sprawdź, jak powinna wyglądać sałatka przekładana z selerem konserwowym!

Składniki
Cebula czerwona 100 g 1 sztuka
Szynka wieprzowa 150 g
Marchewka 140 g 2 średnie marchewki
Jajko 4 szt. 4 jajka rozmiar M
Ogórek 180 g 1 sztuka
Ser gouda 150 g W kostce
Majonez 75 g 3 łyżki
Jogurt naturalny 75 ml 3 łyżki
Seler konserwowy 320 g 1 słoik
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, małe salaterki

Przepis na sałatkę warstwową z selerem krok po kroku
Majonez wymieszaj z jogurtem. 
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie (10 min). 
Ostudź, obierz i posiekaj nożem.
Selera ze słoika odsącz i poszatkuj na mniejsze kawałeczki.
Czerwoną cebulkę obierz i pokrój w kostkę.
Marchewkę obierz, opłucz i osusz, a następnie zetrzyj na tarce.
Ser żółty zetrzyj na tarce.
Ogórka opłucz i obierz. 
Następnie przetnij go na pół i pozbądź się gniazda nasiennego. 
Pozostały miąższ pokrój w kostkę.
Szynkę pokrój w kostkę lub słupki.

W 6 salaterkach po równo układaj kolejno: seler, sos majonezowo-jogurtowy, jajka, seler, czerwoną cebulkę, sos majonezowo-jogurtowy, ogórka, marchewkę, ser żółty.
przepis

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#9

   
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Sałatka warstwowa z tuńczykiem jest bardzo prostym, choć efektownym daniem. 
Świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezę lub kolację w gronie najbliższych.

Składniki
Jajko 6 szt.
Ser gouda 250 g pół zwyczajnej kostki sera żółtego
Tuńczyk w sosie własnym 340 g 2 puszki
Sałata lodowa 200 g pół sztuki małej sałaty
Por 140 g 1 sztuka
Papryka czerwona 250 g 1 duża papryka
Majonez 75 g 3 duże łyżki
Seler naciowy 135 g 3 łodygi
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek

Przepis na sałatkę warstwową z tuńczykiem krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź je, obierz i przekrój na pół.
Za pomocą łyżeczki oddziel żółtka od białek. 
Postaraj się zrobić to bardzo delikatnie, by nie uszkodzić jajka. 
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj osobno białko jaja do osobnej miseczki. Następnie zrób to samo z żółtkami.
Sałatę umyj, porwij na małe kawałki i ułóż na spodzie naczynia, tak by zakrywała całe dno.
Na sałatę wysyp starte białko jaj, tak by stworzyć kolejną warstwę. 
Dopraw je szczyptą soli i pieprzu.
Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem, a potem ułóż w naczyniu na warstwie białek jaj.
Seler naciowy umyj i pokrój w półksiężyce. Tak przygotowane kawałki wysyp na warstwę tuńczyka.
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser żółty wprost na warstwę selera w naczyniu.
Pora umyj, obierz pierwsze liście i przekrój go na pół. 
Następnie drobno posiekaj i wysyp na warstwę sera.
Starte żółtka dopraw solą i pieprzem, a potem wyłóż na kolejną warstwę w naczyniu.
Paprykę umyj dokładnie i pokrój w drobną kostkę. 
Wysyp ją na warstwę żółtek.
Łyżką starannie nałóż majonez na warstwę papryki. 
Na koniec wygładź powstałą warstwę małą łyżeczką, by wyglądała estetycznie.
Szczypiorek umyj i drobno posiekaj. 
Posyp warstwę majonezu tak, by dokładnie ją przykryć. 
Sałatkę najlepiej podawać w przezroczystej misce tak, by widoczne były wszystkie warstwy.
przepis

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#10

   
Sałatka amerykańska
Wypróbuj przepis na najlepszą sałatkę amerykańską z kurczakiem.
Świetnie sprawdzi się jako danie na imprezę, ponieważ jest smaczna, sycąca i oryginalna w smaku.

Składniki
Kapusta pekińska 700 g 1 większa kapusta
Ananas w puszce 192 g 6 plastrów
Piersi kurczaka bez skóry 400 g 2 duże piersi
Kukurydza konserwowa 170 g 1 szklanka po odsączeniu
Por 145 g 1 średni por
Ser gouda 150 g
Majonez 50 g 2 łyżki
Jogurt naturalny 100 ml 4 łyżki
Olej rzepakowy 12 ml 1 łyżka
Przyprawy-sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Składniki
Kapusta pekińska 700 g 1 większa kapusta
Ananas w puszce 192 g 6 plastrów
Piersi kurczaka bez skóry 400 g 2 duże piersi
Kukurydza konserwowa 170 g 1 szklanka po odsączeniu
Por 145 g 1 średni por
Ser gouda 150 g
Majonez 50 g 2 łyżki
Jogurt naturalny 100 ml 4 łyżki
Olej rzepakowy 12 ml 1 łyżka
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Przepis na sałatkę amerykańską krok po kroku
Pierś z kurczaka pokrój w równą kostkę.
Rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju.
Na patelni szybko usmaż kurczaka z dodatkiem pół łyżeczki przyprawy do kurczaka. 
Przełóż do dużej, szklanej miski aby ostygł.
Kapustę pekińską poszatkuj i połóż na kurczaku.
Kukurydzę odsącz z zalewy i przesyp na kapustę.
Zagotuj około 1 litra wody w garnku.
Drobno poszatkuj pora. Przełóż go na sitko, wstaw do zlewu i przepłucz go wrzątkiem. 
Pozostaw do osuszenia.
Pora przesyp do miski.
Plastry ananasa pokrój w kostkę i przełóż na pora.
Zetrzyj około 150 gramów sera żółtego i posyp nim wierzch sałatki.
przepis

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#11

   
Sałatka na Wielkanoc bez majonezu i jajek
To prawdopodobnie najlepsza sałatka wielkanocna dla osób, które nie mogą jeść jajek, nie lubią ich lub są na diecie wegańskiej. 
Wykorzystaj nowalijki, świeżą sałatę oraz pomidorki koktajlowe, które wspólnie stworzą orzeźwiającą, wiosenną sałatkę.

Składniki:
dowolna mieszanka sałat,
pęczek rzodkiewek,
400 g pomidorków koktajlowych,
Duża marchew,
świeży ogórek,
oliwa z oliwek,
sól i pieprz.

Sposób przygotowania:
Umyj wszystkie warzywa, marchew obierz.
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, rzodkiewkę i ogórka pokrój na cienkie plasterki, a marchewkę zetrzyj na grubych oczkach.
Całość wymieszaj z wybraną zieleniną, polej oliwą z oliwek i dopraw solą, pieprzem i dowolnymi przyprawami (świetnie sprawdzą się np. zioła prowansalskie).
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#12

   
Warstwowa sałatka z jajkiem i szynką na wielkanocny stół
Składniki
główka brokułu
450 g pieczarek
1 duża cebula
250 g dobrej szynki
6 – 8 jajek w zależności od rozmiaru, który preferujesz ;p
kilka łyżek majonezu
odrobina oleju do usmażenia cebuli i pieczarek
sól
pieprz
szczypiorek do dekoracji

Wykonanie
Zacznij od ugotowania na twardo jajek.
Posiekaj drobno cebulę i wrzuć ją na rozgrzany na patelni olej.
Podsmaż, aż do momentu, gdy cebula zacznie zmieniać kolor.
Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do cebuli.
Posól dwoma szczyptami soli i popieprz jedną szczyptą czarnego pieprzu.
Smaż na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wyparuje z pieczarek pieczarkowy sos ; )
Zdejmij z ognia i pozwól pieczarkom się ostudzić.
Brokuł rozdziel na mniejsze różyczki i ugotuj je w osolonej wodzie (nie rozgotuj ;p), następnie odcedź i ostudź.
Szynkę pokrój w drobną kostkę.
Wróć do jajek, które już pewnie przestygły. Oddziel białka od żółtek.
Białka zetrzyj na średnich oczkach tarki, dodaj trochę majonezu – np. 1 łyżkę i wymieszaj.
Żółtka zetrzyj na tarce na średnich oczkach i wymieszaj z łyżką majonezu.
Wróć do różyczek brokułu. Posiekaj je dość drobno i wymieszaj z łyżką majonezu (wystarczy go naprawdę niedużo do lekkiego sklejenia zielonej warstwy, tak by było widać, że jest zielona ;p)

A teraz układanie warstw:
Najpierw wyłóż pieczarki. 
Połóż na nie białą warstwę, czyli białka z majonezem. 
Wysyp kostki szynki i lekko dociśnij. 
Następnie wyłóż warstwę brokułową. 
Posmaruj wszystko żółtkami z majonezem.
Udekoruj sałatkę szczypiorkiem, zawiń ją w folię spożywczą i schowaj na noc do lodówki, żeby warstwy mogły się zintegrować.
przepis

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#13

   
Sałatka szwagra
Ugotowanego kalafiora, szynkę i ser żółty kroimy w kostkę.
Szczypiorek siekamy.
Dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem i mieszamy.
Górę sałatki przysypujemy szczypiorkiem.
Potrzebujesz...
ugotowany kalafior.
250 g ulubionej szynki.
250 g sera żółtego.
pęczek szczypiorku.
1 - 2 łyżki majonezu.
pieprz.
[/url] [url=https://www.obzarciuch.pl/2020/08/saatka-szwagra.html]Sałatka Szwagra - Obżarciuch (obzarciuch.pl)

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#14

   
Sałatka gyros odwrotnie
Większość przepisów każe przygotowanie tej sałatki zacząć od wyłożenia kurczaka. 
Sprawdziliśmy – to nie najlepszy pomysł. 
Ciepło uchodzi do góry, powodując, że sos rzednie, a warzywa tracą jędrność i puszczają soki, które z kolei ściekają na dno naczynia. 
Wszystko zmienia się, jeśli mięso wyłożymy jako ostatnie. Smakuje i wygląda dużo lepiej. 
Ta sałatka jest hitem każdej imprezy!

Przepis na sałatkę gryos
Składniki: w równych proporcjach objętościowych mięso z kurczaka (filet z piersi lub udek), sałata lodowa, papryka czerwona, pomidory (najlepiej koktajlowe), ogórek, trochę czerwonej cebuli, trochę dobrego ketchupu, na sos jogurt pół na pół z majonezem, ząbek czosnku, oregano, sól, pieprz. 
Do przyprawienia mięsa kumin w proszku, papryka w proszku, czosnek granulowany, kurkuma w proszku, a także do smaku sól, pieprz oraz olej. 
Jeśli nie masz kuminu i kurkumy, zamiast nich można użyć proszku curry.

Zrób tak: 
Mięso pokrój bardzo cienko, dodaj wszystkie przyprawy oraz olej, dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę, aby się zamarynowało. 
Kładź na dobrze rozgrzaną patelnię (nie trzeba oleju, jest w marynacie), smaż kilka minut na dużym ogniu bardzo często mieszając, aż się zrumieni. 

Pora na sos – czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj, a następnie rozetrzyj na papkę z odrobiną soli, przełóż do miseczki, dodaj majonez i jogurt, dopraw solą (sos ma być dość słony, samej sałatki już nie solimy, aby zachowała jędrność), pieprzem i oregano. 

Na dno przeźroczystego naczynia (warstwy fajnie potem wyglądają), wyłóż trochę sosu, 
następnie pokrojoną lub porwaną sałatę, 
pokrojoną paprykę, 
ponownie trochę sosu, 
ogórki pokrojone w kostkę, 
pomidory koktajlowe przekrojone na pół lub zwykłe w kostkę, 
znów sos, ketchup, 
następnie lekko przestudzone mięso.
 Na koniec wyłóż cebulę pokrojoną w pióra, możesz przybrać też natką pietruszki, która świetnie komponuje się z całością.

Rada: sałatka powinna być podawana w temperaturze pokojowej, najlepiej od razu po przyrządzeniu, gdy mięso jest nadal ciepłe. 
Niektórzy dodają także kukurydzę konserwową, jednak naszym zdaniem słabo pasuje ona do kuchni greckiej czy bliskowschodniej, którą inspirowana jest ta sałatka.
https://kulinarnapolska.org/salatka-grys...u-przepis/

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości