Mięsa
#23

Miodowe pałki z kurczaka
-14 pałek z kurczaka, około 1,5 kg
- 2 łyżki keczupu
- łyżka płynnego miodu
- 1- 1,5 łyżki oleju
- sól morska
- vegeta
-pieprz
- cebula średnia albo dwie małe
- duże jabłko

Podaję bardzo prosty przepis na pałeczki od kurczaka. Chętnie zjedzą je dzieci i dorośli. Bardzo często je przyrządzam. Dziś naszła mnie ochota Uśmiech
Pałeczki z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wkładamy je do plastikowej miski. Przyrządzamy zalewę, mieszamy olej, keczup i miód.
Kawałki kurczaka najpierw oprószamy solą, pieprzem i vegetą , następnie zalewamy je zalewą i dokładnie rozprowadzamy ją po pałkach. Kurczak tak zamarynowany powinien trafić na noc do lodówki. Następnego dnia zamarynowanymi pałkami napełniamy rękaw do pieczenia. Najlepiej rozdzielić to na dwa rękawy i rozłożyć je na blasze. Tak aby pałki leżały jedną warstwą. Ma to swoje uzasadnienie, bo wtedy pałki pięknie się zrumienią. Końce rękawa związujemy, nacinamy go delikatnie w 2, 3 miejscach. Do każdego rękawa warto włożył pół jabłka i cebuli w całości z boku. Daje to aromat i zwiększa wilgotność podczas pieczenia. Tak zawiązane rękawy wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na godzinę. Po upływie godziny rozcinamy rękawy i zostawiamy pałeczki by się jeszcze zrumieniły. Całkowity czas pobytu mięsa w piekarniku to do 1,5 godziny.
Pałeczki świetnie smakują na ciepło, ale na zimną również. Można zabrać je na piknik albo w podróż. Smacznego Uśmiech
Odpowiedz
#24

Przepis bazuje na produkcie Winiary "Pomysł na soczyste żeberka". Dokładne informacje co do przygotowania znajdziecie na opakowaniu lub na tej stronie https://www.winiary.pl/produkt.aspx/338/...te-zeberka
Moje urozmaicenie polega na tym, że przygotowujemy mieszankę miodu i musztardy (najlepiej sarepskiej), wrzucamy do tego przyprawy, które są dołączone do woreczka. Do takiej mieszanki wkładamy pokrojone żeberka. Niech chwilę w tym poleżą - kilka minut. Następnie żeberka razem z zalewą przekładamy do woreczka i pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu Uśmiech Smacznego.
Odpowiedz
#25

Rolada z indyka ze szpinakiem
Składniki:
ok. 1 kg filetu z indyka
100g sera feta
8 suszonych pomidorów z zalewy
100 szynki parmeńskiej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

nadzienie szpinakowe:
1/2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach (220 g)
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka śmietanki 30%
sól, pieprz

Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić szpinak (bez rozmrażania) i smażyć na średnim ogniu 10-12 minut. Pod koniec smażenia dodać starty czosnek i śmietankę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Filet umyć i osuszyć. Rozłożyć na dużej desce wyłożonej folią spożywczą. Jeśli jest bardzo gruby naciąć w poprzek, ale tak by nie przeciąć do końca. W ten sposób łatwiej będzie go rozbić. Mięso przykryć drugim kawałkiem folii i roztłuc na grubość ok. 1 - 1,5 cm. (Patrz zdj.) Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Czosnek zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez wyciskarkę i natrzeć mięso od wewnątrz. Do natarcia mięsa można dodatkowo użyć 1-2 łyżek oleju z suszonych pomidorów.
Na jednym brzegu mięsa ułożyć pas szpinaku, obok suszone pomidory przecięte na pół oraz ser feta pokrojony w kostkę. Wzdłuż brzegu z farszem mięso zwinąć dość ściśle  tworząc roladę. Brzegi rolady spiąć wykałaczkami. Wierzch posmarować 2 łyżkami oleju z pomidorów i obłożyć plastrami szynki zawijając je pod spód mięsa. Tak przygotowaną roladę wstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Kwiatek

Naczynie żaroodporne natłuścić. Wstawić z roladą do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia, w temp. 180 C przez 40 minut. Mięso wyjąć, odstawic na 10 minut i pokroić na porcje.
Odpowiedz
#26

Roladki ze schabu
-kilogram schabu
- 2 metki cebulowe
- cebula
- musztarda
- sól, pieprz
- gęsi smalec
- kubeczek kwaśnej śmietany 18 %

Schab pociąć na plastry grubości około 1 cm, rozbić przez folię spożywczą. Każdy plaster posolić, popieprzyć, posmarować musztardą, startą cebulą. Na tak doprawionych plastrach położyć kawałek metki cebulowej. Zwinąć je w roladkę i spiąć metalowymi szpilkami. Tak uformowane roladki obsmażyć na gęsim smalcu. Przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać bulionem i dusić około 30 minut. Powstały sos doprawić kwaśną śmietaną.
Odpowiedz
#27

Ciasto z mięsa mielonego

Składniki na 4 porcje:
1 opakowanie ciasta francuskiego
100g startego sera żółtego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 mała młoda cukinia
500g mięsa mielonego
2 łyżki oleju do smażenia
30g płatków owsianych
50g przecieru pomidorowego
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka rosołu instant
sól, pieprz
1 żółtko

Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać i drobno poszatkować.
Marchewki umyć, obrać i pokroić w małą kostkę.
Cukinię umyć i pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i lekko podsmażyć. Dodać płatki owsiane i dalej smażyć. Kolejno dodać przecier pomidorowy, marchewki, cukinię, sól, pieprz, rosół i zioła. Wszystko razem chwilkę smażyć. Pod koniec dodać 50g sera żółtego. Wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć ciasto francuskie. Na cieście ułożyć chłodną lub lekko ciepłą masę z mięsa mielonego, posypać pozostałym serem żółtym. Boki ciasta założyć na mięso (tj. zawinąć mięso w ciasto francuskie). Ciasto posmarować żółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do zarumienienia, w temperaturze 200°C.
Odpowiedz
#28

Kurczak pieczony w piekarniku na butelce po piwie 
Kurczaka  o wadze 1-2 kg myjemy  smarujemy olejem,nacieramy ulubiona przyprawa ,sola ,pieprzem ,wstawiamy na butelce od piwa mozna usunac napepke  odlewamy piwo z butelki zostawiamy pol butelki Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (z dolną grzałką i termoobiegiem). Pieczemy 1,5 godziny. Przy czym przyjmujemy, że czas pieczenia zależy od wagi kurczaka (1 kg kurczak pieczemy 1 godzinę, a 2 kg - 2 godziny). Podczas pieczenia kurczaka polewamy od czasu do czasu pozostałym piwem.
Odpowiedz
#29

Pulpety w sosie pomidorowym

Składniki:
  • 1/2 kg mielonego mięsa,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki tartej bułki,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1 szklanka bulionu
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (mała puszka)
  • sól, świeżo zmielony pieprz,
  • natka pietruszki

Wykonanie:
Należy obrać cebulę, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę i cały czas mieszając smażyć, aż się zeszkli.
Do zmielonego mięsa dodać zrumienioną cebulę, jajko, ok. 2 łyżki tartej bułki, pokrojoną pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz. Wszystko wyrobić, a następnie z masy zrobić pulpety w formie kulek wielkości orzecha włoskiego.
Pulpeciki należy jeszcze obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oliwie. Następnie w garnku trzeba zagotować bulion i przełożyć do niego usmażone pulpeciki. Bulion powinien przykrywać wszystkie pulpety - jeśli go zbyt mało - dolać wody.
Następnie należy dodać przecier pomidorowy i gotować pulpety ok. 30 minut. Pod koniec gotowania sos należy przyprawić ostrą papryką, solą i pieprzem.
Oczko
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości