Apetyt na zioła
#1

   
Postaw na parapetach bukiety z lubczyku, goździków i ruty, do szafy włóż woreczki z lawendą, a pod poduszkę z chmielem.
Po zioła wybierz się w ciepły, słoneczny poranek.
Nie możesz ich zbierać po deszczu ani wtedy, gdy jest na nich rosa, bo zamiast wyschnąć, mogłyby spleśnieć.
Liście szałwii, rozmarynu, cząbru, macierzanki zbieraj tuż przed kwitnieniem.
Wtedy najbardziej pachną.
Po kwiaty nagietka, kocanki, ostróżki czy chmielu idź koło południa, kiedy będą w pełni otwarte.
Staraj się nie dotykać płatków.
Z wysokich roślin, jak prawoślaz, zbieraj tylko szczyty, z mięty, macierzanki, majeranku, lebiodki całe pędy.
Łatwiej je wtedy suszyć.
Ścinaj je ostrym nożem albo sekatorem około 8 cm nad ziemią.

Zebrane zioła oczyść z piasku. Nie myj ich, jeśli nie jest to konieczne.
Powiąż w luźne, nieduże pęki i powieś w suchym, ciepłym pomieszczeniu.
Możesz też rozłożyć je na kuchennym ruszcie, ramie obciągniętej przewiewną tkaniną, gazą lub gęstą siatką i od czasu do czasu przekładać.

Pachnący mocno lubczyk połóż z dala od innych roślin, by nie przeszły jego zapachem.
Zioła najlepiej schną w warunkach naturalnych &nash; w pierwszy dzień w temperaturze około 35°C, potem wystarczy 20°C.
Szybkie suszenie na słońcu czy w kuchence mikrofalowej spowoduje ulotnienie olejków eterycznych i utratę właściwości leczniczych.
Dobrze wysuszone liście i kwiaty są łamliwe, ale nie powinny kruszyć się na pył.

Inaczej postępuj z korzeniami.
Po wykopaniu opłucz je w wodzie i, jeśli to konieczne, oczyść szczoteczką.
Sam wierzchołek i drobne korzonki odetnij, a główny korzeń pokrój na cienkie paski długości około 5 cm.
Rozłóż je tak jak liście i kwiaty i pozostaw w ciepłym miejscu na 10 dni.
Nie zapominaj, żeby je codziennie obracać.
Potem umieść je nad piecem na kolejne 10 dni.

Ziół nie przechowuj w plastikowych torbach, bo się zaparzą.
Lepiej trzymać je w otwartych szklanych pojemnikach, w suchym i ciemnym miejscu.
Chociaż prawoślaz lekarski i przewrotnik łatwo pochłaniają wilgoć z powietrza i nie nadają się do długiego przetrzymywania, bo wcześniej czy później spleśnieją

Zioła wykorzystuj jako przyprawy albo udekoruj nimi dom.
Będzie pachniał jak pełna słońca łąka.
Gałązki możesz wrzucać do ognia w kominku albo wkładać do nagrzanego piekarnika.
Możesz też ułożyć z nich bukiety i postawić przy oknie.
Zapach wrotycza pospolitego, mięty, werbeny, ruty, goździków i lubczyku odstraszą muchy.
Gdy masz kłopoty z mrówkami, przy drzwiach wejściowych, w szafkach połóż miętę polną, rutę, wrotycz pospolity.
Nie znoszą ich również myszy.
Wołki zbożowe dadzą nogę, gdy poczują zapach liści laurowych.

Uszyj poduszeczki i wypełnij je ulubionymi ziołami.
Przy łóżku powieś z lawendą i chmielem.
Działają uspokajająco i nasennie.
Do szuflady z bielizną, pościelą, ręcznikami włóż poduszkę z rumiankiem, rozmarynem, macierzanką.
Żeby ładnie pachniało w szafie, wieszaki obszyj materiałem i wsyp do niego odstraszającą mole lawendę i bylicę piołun albo pachnącą wodą kolońską pysznogłówkę
. Wystarczy też nasypać ziół do płóciennych woreczków, zawiązać wstążeczką i powiesić je przy ubraniach.
W salonie ziołowe poduszeczki włóż między książki, przewieś przez oparcie kanapy albo krzesła.

Na stoliku kawowym połóż pachnącą kulę , na piłeczkę pingpongową nadziej wykałaczki  tak co 5-7 cm.
Najeżoną piłkę zanurz w bezwonnym kleju do papieru i obsyp suchymi ziołami: płatkami nagietka, pachnącymi cytryną liśćmi lippi z dodatkiem płatków róży.
A gdy przyjdą goście, podaj im herbatę na podkładkach wypełnionych ślazem piżmowym, goździkami i liśćmi laurowymi.
Wystarczy, że uszyjesz woreczki o wymiarach 15x15 cm z watoliną w środku, a po przeprasowaniu wsypiesz rozdrobnione w moździerzu zioła.

Zapachy ziół ułatwią zasypianie i poprawią twoje samopoczucie.

Woreczek pachnący łąką
Wycięte z papieru koło o średnicy 30 centymetrów przyłóż do tkaniny (lnianej lub bawełnianej) i przyczep szpilkami.
Nożyczkami wytnij w niej pożądany kształt.
Końcówki materiału obszyj tasiemką, by się nie strzępiły.
Na środek nasyp ziołowej mieszanki (lawendy, pysznogłówki, płatków róż, mięty, marzanny), zwiąż gumką i gotowe.
Taki woreczek możesz włożyć do szafy.

Perfumowanie ubrań i bielizny
Aby ubrania ładnie pachniały, możesz przygotować ziołowy wywar do ich płukania, nadaje się nawet do pralki automatycznej.
Zioła (dobry będzie rozmaryn z lawendą) gotuj w niewielkiej ilości wody na małym ogniu pod przykryciem.
Po 15 minutach wywar dokładnie przecedź i dodaj do ostatniego płukania ubrań, bielizny stołowej, pościelowej lub ręczników.

Poduszka na dobrą energię
We wsypie z cienkiego płótna umieść zioła: złocień, lawendę, rozmaryn z kawałeczkami suszonej skórki cytryny.
Włóż ją do poszewki , uszyj ją sama albo wykorzystaj tę, którą już masz.
Pachnącą poduszeczkę możesz przewiesić na tasiemce przez kanapę.
Pocierana głową będzie pięknie pachnieć.
Zapach cytryny cię ożywi.
Tekst: Renata Barańska
Fotografie: Galeria Oranżeria, Stockfood, Corbis, archiwum
źródło

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#2

Fajny temat Uśmiech a co uważasz jak nachodzi nas ochota na jakieś ziółka do picia? np. rumianek lub mięta. Niedobór jakiś składników? Często tak mam, że nachodzi mnie nagle ochota na parzoną mięte. Ciekawi mnie dlaczego.
Odpowiedz
#3

Napoje ziołowe
Napary z aromatycznych liści, kwiatów i korzeni to jedne z najstarszych napojów. Większość herbatek ziołowych parzy się zalewając zioła wrzątkiem i pozostawiając w imbryku na 3-5 minut. Jeśli herbatki ziołowe wydaję nam się mdłe w porównaniu do herbaty czy kawy, to można stopniowo się do nich przyzwyczajać mieszając je z czarną herbatą.

Ziołowy "Earl Grey"
łyżeczka herbaty chińskiej, 3 łyżeczki świeżych liści pysznogłówki, albo łyżeczka kwiatu hibiskusa, wtedy uzyskamy cytrynowy smak.
Mieszankę zaparzać 5 minut w 2 szklankach wrzątku, przed podaniem przecedzić.

Syrop miętowy
1 litr luźno ułożonych liści mięty pieprzowej, cukier.
Liście włożyć do rondla i zalać niewielką iloscią wody, tak by były ledwo przykryte. Gotować na małym ogniu 30 minut. Przecedzić przez gęstą gazę. Na każde 0,5 litra płynu dodać 30 dag cukru. Gotować 15 minut na małym ogniu. Po ostudzeniu syrop zlać do butelek, można zamrozić małe porcje.

Jogurt malinowo- miętowy
Szklanka jogurtu naturalnego, pół szklanki wody mineralnej, 10 deko malin świeżych albo maliny mrożone, łyżeczka syropu miętowego.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, jeśli maliny są mrożone, najpierw je rozmrozić. Napój podawać schłodzony, przybrany świeżymi listkami mięty.

[Obrazek: Herbal-tea-Depositphotos_4285743_L-w250-h250.jpg]
Przepisy zaczerpnięte z książki Zioła Lesley Bremness
Odpowiedz
#4

Swietny temat. Uwielbiam zioła Uśmiech
Odpowiedz
#5

Proste i szybkie przepisy z wykorzystaniem ziół.
Wszystkie osobiście wypróbowałam Uśmiech Szybko, prosto i smacznie.

Zupa z lubczyku
2 łyżki masła, 2 średnie cebule drobno posiekane, 4 łyżki drobno posiekanych liści lubczyku, 2 łyżki mąki( ja zawsze używam krupczatki) 2, 5 szklanki rosołu albo wywaru z warzyw, 1,5 szklanki mleka, sól i pieprz
W rondlu stopić masło i podsmażyć cebulkę do miękkości. Dodać lubczyk, podsypać mąką i smażyć przez minutę ciągle mieszając. Stopniowo wlewać rosół nie przestając mieszać, przykryć i gotować na małym ogniu 15 minut. Dodać mleko, sól i pieprz do smaku. Zupę podawać od razu, jeśli musi stać jakiś czas, to uważać przy jej podgrzewaniu, nie może się zagotować, bo się zważy.
Sałatka ziemniaczana z koperkiem i szczypiorkiem.
4- 5 średnich ziemniaków, łyżka posiekanej cebuli( ja dodaję mniej), łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżka posiekanego szczypiorku( ja czasami daję sam szczypiorek) drobno posiekany kwitnący baldach koperku, 3 łyżki majonezu, łyżka kwaśnej śmietany, sól i pieprz.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, uważając by się nie rozgotowały. Ostudzić, obrać, pokroić w talarki. Ziemniaki posypać cebulką, pietruszką, szczypiorkiem i koperkiem. Zmieszać majonez ze śmietaną, całość doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać z ziemniakami. Sałatkę wstawić na kilka godzin do lodówki.
Kulki serowe
25 dag tłustego twarogu, słodka śmietana, szklanka drobno posiekanych ziół: szczypiorku, tymianku, szałwii, rozmarynu. Ser rozgnieść widelcem, w zależności od konsystencji można dodać nieco słodkiej śmietanki, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w świeżych ziołach. Takie kulki świetnie smakują z grzankami.
Masło pietruszkowo- szczypiorkowe
2 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżka posiekanego szczypiorku, kostka masła wyjętego wcześniej z lodówki, sok z małej cytryny, sól i pieprz
Ucierać zioła z masłem dodając stopniowo sok z cytryny, sól i pieprz do smaku, mieszać tak długo aż masa będzie jednolita. Przed podaniem schłodzić. Można uformować masełko w dowolne kształty. Ja przechowuję w małych pojemniczkach. Takim masełkiem smaruję grzanki.
Przepisy zaczerpnięte z książki "Zioła" Lesley Bremness
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Odpowiedz
#6

Masło pietruszkowo - szczypiorkowe to pyszny pomysł na wiosnę. Ja ostatnio jem zielone na pęczki Uśmiech (ciekawe dlaczego?)
Często robię sos czosnkowy do różnych dań, a ostatnio do każdego dodaję albo natkę pietruszki, albo szczypiorek.
Odpowiedz
#7

Zastosowanie ziół.
Na rynku jest mnóstwo ziół, gotowych mieszanek ziołowych. Zauważyłam, ze za mało ziół dodajemy do potraw. Odkąd parę lat temu założyłam własny ogródek ziołowy, korzystam z nich często. W książce Zioła Lesley Bremness są praktyczne porady, jakie zioła używać do określonych potraw. Kiedyś miałam z tym problem. Teraz śmielej dodaję zioła, odkryłam na nowo hyzop, cząber, estragon, tymianek i rozmaryn. Odkąd mam 3 krzaki lubczyku, dodaję go do każdej zupy Uśmiech  Myślę że ta klasyfikacja się przyda każdej gospodyni.

Zioła do zup : do większości zup- cebula, cząber, czosnek, estragon, jagody jałowca, oregano, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, pietruszka, rozmaryn, seler, trybula, tymianek. Do zupy pomidorowej- bazylia, estragon, koperek, oregano, majeranek, tymianek. Do minestrone- bazylia, rozmaryn, tymianek. Zupa z groszku- bazylia, cząber, koperek, majeranek, mięta, pietruszka, rozmaryn. Ziemniaczana- kminek, liść laurowy, pietruszka.
Zioła do ryb: do różnych ryb bazylia, fenkuł, kminek, koperek, liść laurowy,lubczyk, cytrynowe macierzanki, majeranek, melisa, mięta, pietruszka, szczypiorek, trybula. Frutti di mare: bazylia, estragon, fenkuł, koperek, liść bobkowy, majeranek, rozmaryn, szczypiorek, trybula, tymianek.
Łosoś: koperek, rozmaryn. Ryby pieczone bądź z rusztu dodatkowo cząber, estragon, tymianek. Tłuste ryby: fenkuł, koperek. Zupy rybne : cząber, estragon, liść bobkowy, lubczyk, szałwia( z umiarem) tymianek.
Zioła do dziczyzny i drobiu: Gęś- fenkuł, majeranek, szałwia. Gołąb- rozmaryn, tymianek, indyk- estragon, majeranek, pietruszka, szałwia, tymianek. Kaczka- estragon, liść bobkowy, majeranek, rozmaryn szałwia. Królik i zając- bazylia, liść bobkowy, majeranek, lubczyk( nasiona) rozmaryn, szałwia. Kurczę- cząber, estragon, fenkuł, majeranek, melisa, mięta, pietruszka, szczypiorek, tymianek, trybula. Sarnina- cząber, jałowiec, liść bobkowy, lubczyk ( nasiona) majeranek, rozmaryn, szałwia.
Zioła do mięs: Baranina- bazylia, cząber, kminek, koper, lubczyk( nasiona) majeranek, melisa, mięta, pietruszka, rozmaryn, trybula, tymianek. Szynka- cząber, gorczyca, jałowiec ( jagody), lebiodka, lubczyk, majeranek, mięta, pietruszka, rozmaryn. Wątróbka- bazylia, estragon, koperek, majeranek, szałwia. Wieprzowina- fenkuł, kolendra, majeranek, rozmaryn, szałwia, trybula, tymianek. Wołowina- bazylia, cząber, estragon, kminek, oregano, liść bobkowy, lubczyk, majeranek, mięta, pietruszka, rozmaryn, szałwia, trybula, tymianek.

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Odpowiedz
#8

A ja lubczyk kojarzyłam tylko z rosołem! muszę również spróbować z innymi zupami Uśmiech
Odpowiedz
#9

Zioła do potrawek: cząber, czosnek, cykoria, fenkuł, nasiona kolendry, komosa strzałkowata, koperek, lebiodka, liść bobkowy, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, ogórecznik,, pietruszka, seler, szałwia, tymianek.
Zioła do sałatek: arcydzięgiel, bazylia, cykoria,cząber, czosnek bulwiasty, estragon, fenkuł, kiełki gorczycy, kminek, liście kolendry, koperek, lubczyk, majeranek, marchewnik, melisa, mięta, liście nasturcji, liście ogórecznika, pietruszka, portulaka, rdest, rukiew, roszpunka, seler, szczypiorek, szczaw,trybula, tymianek, zdrojek. Dodatki z kwiatów: fiołek, nagietek, nasturcja, ogórecznik, pierwiosnek, pysznogłówka, płatki róż, kwiaty szczypiorku, wieczornik.
Zioła do pieczywa: anyżek, bazylia, fenkuł, kminek, koperek, nasiona lubczyku, mak, rozmaryn, słonecznik, szczypiorek, tymianek.

Oleje ziołowe
Czysty słój zapełnić luźno świeżymi ziołami, zalać zimnym olejem rzepakowym lub słonecznikowym. Można użyć innego oleju, ale należy unikać tych o mocnym zapachu. Przykryć muślinową ściereczką i postawić na nasłonecznionym parapecie. Przez 2 tygodnie mieszać codziennie. Potem trzeba sprawdzić zapach, jeśli jest wystarczająco intensywny, można przelać olej do butelek, jeśli nie należy powtórzyć procedurę. Oleje ziołowe możemy dodawać do sosów sałatkowych, marynat, mięs i warzyw.
Zioła do olejów: bazylia, cząber, czosnek, estragon, fenkuł, majeranek,mięta, rozmaryn, tymianek.
Octy ziołowe
Stosować ocet winny. Świeże zioła lekko zmiąć i napełnić nimi luźno słój. Zalać zioła ciepłym, ale nie gorącym octem i przykryć kwasoodporną pokrywką. Postawić na nasłonecznionym parapecie na 2 tygodnie. Taki ocet możemy przechowywać z zamoczonymi w nim ziołami, albo przecedzić do butelek. Dla ozdoby można przelać do butelki i włożyć gałązkę zioła. Dodajemy do sałatek, marynat i sosów.
Zioła do octu: bazylia, cząber, czosnek, estragon, fenkuł, koperek( liście), liść bobkowy, majeranek, melisa, mięta, rozmaryn.
Masła ziołowe
Nadają potrawom wspaniały smak i zapach świeżych ziół. Smarujemy nimi kanapki, grzanki lub krakersy, dodajemy do mięs, potraw z rusztu czy warzyw. Do sporządzenia takiego masła nadają się wszystkie silnie pachnące zioła takie jak : czosnek, estragon, pietruszka, rozmaryn, szałwia,szczypiorek, trybula czy tymianek. Jeśli masło zastąpimy tłustym twarożkiem otrzymamy pasty do kanapek.

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Porady zaczerpnięte z książki Zioła - Lesley Bremness
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości