Zanthoxylum-Żółtodrzew
#1

   
Żółtodrzew Zanthoxylum
Rodzaj roślin z rodziny rutowatych.
Obejmuje 227 gatunków
Występują one w strefie międzyzwrotnikowej i umiarkowanej półkuli północnej – we wschodniej i południowej Ameryce Północnej, w północnej i środkowej Ameryce Południowej, w Afryce Subsaharyjskiej i na Madagaskarze, w Azji Południowej i Południowo-Wschodniej od Pakistanu po Japonię, na Nowej Gwinei i w Australii
Rośliny te występują głównie w różnych lasach tropikalnych, subtropikalnych i umiarkowanych, ale niektóre gatunki występują także w kserofitycznych formacjach zaroślowych

Rośliny z rodzaju Zanthoxylum to zazwyczaj dwupienne krzewy, drzewa lub zdrewniałe pnącza uzbrojone w trichomy . Liście są ułożone naprzemiennie i są zwykle pierzaste lub trójlistkowe .
Kwiaty są zwykle ułożone w wiechy i zwykle funkcjonują jako kwiaty męskie lub żeńskie z czterema działkami i czterema płatkami , przy czym działki pozostają przyczepione do owocu.
Kwiaty męskie mają cztery pręciki naprzeciw działek.
Kwiaty żeńskie mają do pięciu, mniej więcej wolnych owocolistek , ze stylami wolnymi lub czasami zrośniętymi w pobliżu wierzchołka.
Owoc składa się zwykle z maksymalnie czterech pęcherzyków zrośnięte u podstawy, z których każda zawiera pojedyncze nasiono prawie tak duże jak pęcherzyk.

Taksonomia
Rodzaj Zanthoxylum został po raz pierwszy formalnie opisany w 1753 roku przez Karola Linneusza w pierwszym tomie Species Plantarum
Nazwa rodzajowa pochodzi od starożytnych greckich słów ξανθός ( xanthos ), oznaczających „żółty” i ξύλον ( xylon ), oznaczających „drewno”.
Jest technicznie błędnie napisany, ponieważ z powinno być x , ale nomenklatura botaniczna nie pozwala na poprawianie pisowni.
Odnosi się do żółtego barwnika wytwarzanego z korzeni niektórych gatunków.
Pierwszym gatunkiem opisanym przez Linneusza był Zanthoxylum Trifoliatum, obecnie uważany za synonim Eleutherococcus trifoliatus
Niegdyś oddzielny rodzaj Fagara jest teraz włączony do Zanthoxylum

Zapis kopalny
W kopalni Kristina w Hrádku nad Nisou w Czechach Północnych znaleziono 28 kopalnych nasion † Zanthoxylum Kristinae z wczesnego miocenu
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BB%C3%B3%C5%82todrzew

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#2

Zastosowanie kulinarne
Przyprawy są wytwarzane z wielu gatunków tego rodzaju, w tym:
Zanthoxylum Acanthopodium - Andaliman
Zanthoxylum Armatum – Pieprz Syczuański
Zanthoxylum Bungeanum – Pieprz Syczuański
Zanthoxylum Piperitum - Sansho, Chopi
Zanthoxylum Nitidum
Zanthoxylum Rhetsa - Teppal, Tirphal
Zanthoxylum Schinifolium - Sancho
Zanthoxylum Simulans - Pieprz Syczuański

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#3

   
Zanthoxylum Acanthopodium-Andaliman
Zanthoxylum Acanthopodium lub Andaliman to gatunek rośliny kwitnącej z rodziny Rutaceae .
Jego zasięg obejmuje południowo-zachodnie Chiny ( Kuangsi , Guizhou , Syczuan , Tybet i Yunnan ), Bangladesz , Bhutan , północne Indie i północno-wschodnie Indie ( Arunachal Pradesh , Assam , Manipur , Meghalaya , Mizoram , Nagaland , Sikkim , Uttar Pradesh iBengal Zachodni ), Nepal , Laos , Birma , północna Tajlandia , Wietnam , Indonezja (północne wyżyny Sumatry ) i Półwysep Malajski 

Podobnie jak blisko spokrewniony Pieprz Syczuański (Zanthoxylum Piperitum ), owocnia nasion jest używana jako przyprawa w kuchni i ma podobne właściwości odrętwiające język.
Jednak w kuchni smak Andaliman ma nuty cytrynowe (podobne do Trawy Cytrynowej ), a także nutę aromatycznego liścia Pandanu .
https://en.wikipedia.org/wiki/Zanthoxylum_acanthopodium

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#4

   
Zanthoxylum Armatum – Pieprz Syczuański
Zanthoxylum Armatum, zwany także Skrzydlatym Jesionem Kolczastym lub Pieprzem Rattanowym w języku angielskim, to gatunek rośliny z rodziny Rutaceae
Jest to aromatyczny, liściasty, kolczasty krzew dorastający do 3,5 metra (11 stóp) wysokości, endemiczny od Pakistanu po Azję Południowo-Wschodnią i aż po Koreę i Japonię
Jest jednym ze źródeł przyprawy Pieprzu Syczuańskiego , a także wykorzystywanej w medycynie ludowej, do produkcji olejków eterycznych oraz jako ozdobna roślina ogrodowa.

Roślina rośnie jako zdrewniałe pnącze, krzew lub drzewo, do 3,5 metra (11 stóp) wysokości.
Jest liściasty, z podosiadnymi, naprzeciwległymi liśćmi lancetowatymi, jajowatymi lub eliptycznymi.
Gałęzie i liście mają kolce
Młode gałązki i osadki kwiatostanów są nagie lub młode gałęzie są słabo owłosione.
Obudowa liści jest owłosiona naga lub rdzawa i ma skrzydła do 6 mm z każdej strony, stąd potoczna nazwa angielska, jest to jedna z cech anatomicznych odróżniających ją od innych gatunków Zanthoxylum .
Inne cechy oddzielające anatomicznie to na ogół słabe żyły wtórne blaszek płatków, zwłaszcza przyosiowo, z 7-15 po każdej stronie żyły środkowej; pylniki kwiatów męskich są żółte przed zakwitnięciem; a gynoecium kwiatów żeńskich jest 1-3-karpelowane.
Mieszki owocowe są purpurowo-czerwone, o średnicy około 4-5 mm, podczas gdy nasiona są czarne i mają rozmiar 3-4 mm.
Krzew kwitnie w Chinach od kwietnia do maja, a owocuje od sierpnia do października, w Nepalu kwitnie w tych samych miesiącach, a owoce dostępne są przez cały rok.
W Indiach kwitnie od marca do kwietnia.

Taksonomia
Gatunek został opisany przez wybitnego szwajcarskiego botanika Augustina Pyramusa de Candolle w 1824 roku .
Roślina ma zaakceptowany podgatunek,
Zanthoxylum Armatum var. Ferrugineum ( Rehder & EHWilson ) CCHuang .
Ta odmiana ma rdzawe, owłosione młode gałązki i osadki kwiatostanowe, co odróżnia ją od odmiany imiennej.

Dystrybucja
Małe drzewo pochodzi z części Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej oraz z północy subkontynentu indyjskiego i naturalizowane w kilku regionach.
Regiony, w których występuje to: Japonia ; Wyspy Nansei-shoto/Ryukyu ; Korea ; Północno-środkowe, południowo-środkowe i południowo-wschodnie Chiny, w szczególności Anhui , Fujian , South Gansu , Guangdong , Guangxi , Guizhou , South Henan , Hubei , Hunan , Jiangsu , Jiangxi , Shaanxi , Shandong, South Shanxi , Syczuan , Xizang , Yunnan i Zhejiang ; północny Tajwan ; Filipiny ; Wietnam ; Laos ; Tajlandia ; Birma ; Bangladesz ; Indie , w tym Assam ; Bhutan ; Nepal ; Tybet ; Himalaje Wschodnie i Zachodnie; Kaszmir; i Pakistanie i prawdopodobnie Indonezji . [2] Został naturalizowany w północno-wschodniej Argentyniei Kaukaz Północny .

Odmiana Ferrugineum występuje w północno-środkowych, południowo-środkowych i południowo-wschodnich Chinach, szczególnie w Guangdong, Guangxi, Guizhou, Hunan, Shaanxi, Syczuan i Yunnan.

Siedlisko i ekologia
Z. Armatum rośnie w wielu siedliskach poniżej 3100m.
W dystrykcie Salyan w Nepalu krzew rośnie w podszycie niżej położonych lasów Pinus Roxburghii , obok Aesculus Indica i Bassia Latifolia , oraz w wyżej położonych lasach dębowych ( Quercus Incana i Q. Lanuginosa ), gdzie kojarzą się z rododendronami Arboreum i Lyonia Ovalifolia
Ptaki lubią owoce i szeroko rozsiewają rośliny.

Używa
Owoce i nasiona rośliny są używane jako przyprawa, Pieprz Syczuański , podczas gdy kora, owoce i nasiona są używane w rodzimych lekach w Indiach, Nepalu i Tajlandii.
Roślina jest również źródłem olejku eterycznego Wartara Oil , a krzew jest również uprawiany jako ozdobna roślina ogrodowa.

W dystrykcie Silyan w Nepalu części używane w medycynie są zbierane głównie na eksport do Indii.
Rośliny rosną na terenach kontrolowanych przez państwo, społeczność i grunty prywatne, co skutkuje różnymi systemami dostępu, systemami pozyskiwania i praktykami zarządzania, co prowadzi do wniosku, że ogólnie skutki podaży i popytu na niedrzewne produkty leśne (NTFP ) nie można uogólniać, ale są one specyficzne dla każdego produktu i miejsca.
Wykazano, że ekstrakty hamują wzrost Porphyromonas Gingivalis – głównej bakterii biorącej udział w chorobach przyzębia i podejrzewanej o przyczynę choroby Alzheimera
https://en.wikipedia.org/wiki/Zanthoxylum_armatum

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#5

   
Zanthoxylum Bungeanum – Pieprz Syczuański
Zanthoxylum Bungeanum to gatunek rośliny z rodziny Rutaceae
Jest jednym ze źródeł przyprawowego Pieprzu Syczuańskiego 
Roślina pochodzi z północno-środkowych Chin, południowo-środkowych Chin, południowo-wschodnich Chin, wschodnich Himalajów , Mongolii Wewnętrznej, Mandżurii, Nepalu, Qinghai, Tybetu, Xinjiangu.
Wprowadzono go także w Uzbekistanie. 
https://en.wikipedia.org/wiki/Zanthoxylum_bungeanum

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#6

    Zanthoxylum Piperitum-Żółtodrzew Pieprzowy, Japoński Pieprz
Zanthoxylum piperitum - Sansho , Chopi
Zanthoxylum Piperitum czyli Żółtodrzew Pieprzowy jest wysoko rosnącym, kolczastym krzewem pochodzącym z terenów Japonii, Korei i północy Chin.
Jego pikantne w smaku łupiny owoców wielkości Pieprzu od wieków zajmują ważną pozycję w kuchni japońskiej nosząc nazwę Kona-sanczo (również Sanczo-no-kona), dlatego na zachodzie jest on znany jako Japanese Pepper.

Często jednak przyprawa ta nazywana jest tak samo jak te pozyskiwane z innych gatunków Zanthoxylum (inaczej Xanthoxylum) czyli Pieprzem Syczuańskim bądź Seczuańskin (Sichuan Pepper / Szechuan Pepper) i jak pozostałe wykorzystywana jest w tradycyjnej Chińskiej Medycynie.
Roślina ta posiada również synonim botaniczny - Fagara Piperita oraz inne nazwy takie jak Japanese Pricklyash, Anise Pepper, Sanscho, Chinese Pepper.
Roślina ta dosyć często hodowana jest jako bonsai ze względu na łatwą adaptację do trudnych warunków oraz podatność do karłowacenia.
Już przy delikatnym dotknięciu dowolnej z części roślin - wydziela się aromatyczny, cytrusowy zapach.
Przyjemny dla nas zapach, odstrasza jednak komary

Żółtodrzew Pieprzowy dorasta w formie krzewu lub drzewka do ok. 3m wysokości i może być sadzony w ogrodach.
Trzeba jednak dbać o zabezpieczenie go przed mrozami przez kilka pierwszych lat i najlepiej jest posadzić go w mało przewiewnym miejscu.
Jeśli chodzi o glebę to urośnie on właściwie na każdej, lubi wilgoć ale nie zniesie terenów podmokłych.
Wymaga stanowiska słonecznego bądź na wpół zacienionego.
Z powodzeniem hodować można Zanthoxylum Piperitum w mieszkaniu, mając przez cały rok aromatyczne liście na wyciągnięcie ręki.
W ogrodzie liście te przebarwią się na żółto jesienią po czym opadną.
Roślina ta jest dwupienną tzn. posiada osobniki wydające tylko męskie kwiaty i te na których wyrosną tylko żeńskie.
Kwitnienie zaczyna po około czterech latach, w połowie lata a owoce narastają i dojrzewają w przeciągu miesiąca.
Istnieją także odmiany obupłciowe oraz nie posiadające kolców.
źródło
źródło

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#7

   
Zanthoxylum Nitidum
Zanthoxylum Nitidum , powszechnie znany jako Shiny-Leaf Prickly-Ash, Tez-Mui (in Assamese) or Liang Mian Zhen (w Chinach),  to gatunek rośliny kwitnącej z rodziny Rutaceae .
Jest to zdrewniałe pnącze z kolcami na gałęziach, grubymi, stożkowatymi cierniami na pniu i starszych gałęziach, pierzastymi liśćmi z pięcioma do dziewięcioma listkami oraz wiechami lub kwiatostanami o białych lub bladożółtych kwiatach męskich lub żeńskich w kątach liści i na końcach gałązek.
Został po raz pierwszy formalnie opisany w 1824 roku przez Williama Roxburgha , który nadał mu nazwę Fagara Nitida i opublikował opis w Flora Indica, czyli opisach roślin indyjskich
W 1824 roku de Candolle w swojej książce Prodromus Systematis Naturalis Regni Vegetabilis zmienił nazwę na Zanthoxylum Nitidum .

Zanthoxylum Nitidum występuje w Indiach, południowych Chinach, południowo-wschodniej Azji i północnej Australii.
W Australii rośnie w lasach deszczowych od poziomu morza do wysokości 400 m (1300 stóp) od rzeki Daintree na południe do zatoki Rockingham .
https://en.wikipedia.org/wiki/Zanthoxylum_nitidum

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#8

   
       
Zanthoxylum Rhetsa
Zanthoxylum Rhetsa , powszechnie znany jako  Indian prickly ash, to gatunek rośliny kwitnącej z rodziny Rutaceae i występuje od Indii na wschód po Filipiny i od południa po północną Australię.
Jest to krzew lub drzewo liściaste z kolcami w kształcie stożka na łodygach, pierzaste liście z od dziewięciu do dwudziestu trzech listków, wiechy białych lub żółtawych, męskich i żeńskich kwiatów, a następnie kuliste czerwone, brązowe lub czarne pęcherzyki .
Zanthoxylum Rhetsa to krzew lub drzewo, które czasami dorasta do wysokości 26 m (85 stóp).
Roślina jest czasami liściasta i ma łodygi z grubymi, stożkowatymi kolcami na starszych łodygach.
Jesion Kolczasty Indyjski został po raz pierwszy formalnie opisany w 1820 roku przez Williama Roxburgha , który nadał mu nazwę Fagara Rhetsa w swojej książce Flora Indica
W 1824 roku de Candolle w swojej książce Prodromus Systematis Naturalis Regni Vegetabilis zmienił nazwę na Zanthoxylum rhetsa
Dystrybucja i siedlisko
Zanthoxylum Rhetsa rośnie w lasach deszczowych i przybrzeżnych zaroślach od poziomu morza do wysokości 200 m (660 stóp) i występuje w Indiach, na wschód od Filipin i na południe po północną Australię.
Występuje w północnym Kimberley w Zachodniej Australii, północnych obszarach przybrzeżnych Terytorium Północnego, półwyspie Cape York w Queensland oraz na wyspach Gabba i Moa w Cieśninie Torresa .
Używanie
Mieszkańcy Goa , wybrzeży Konkan i Kanara oraz Coorg używają zdrewniałej owocni maleńkich owoców jako przyprawy, szczególnie do dań z owoców morza.
Przyprawa znana jest jako „triphal” w języku marathi i „teppal” w języku konkani – oba słowa odnoszą się do trzech płatów owocni.
Przyprawa zawiera składnik chemiczny, sanshool , miejscowy środek znieczulający, który powoduje uczucie mrowienia na języku.
Sanshool jest również głównym składnikiem Pieprzu Syczuańskiego , który pochodzi od spokrewnionego gatunku Zanthoxylum Bungeanum i japońskiego/koreańskiego Pieprzu Zanthoxylum Piperitum . Wiele motyli, w tym Budda Papilio iPapilio helenus , używa tego jako rośliny żywicielskiej
https://en.wikipedia.org/wiki/Zanthoxylum_rhetsa

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#9

   
Zanthoxylum Schinifolium - Sancho
Koreańskie Sancho ( 산초, 山椒) jest zrobione z ( Zanthoxylum Schinifolium ), które jest nieco mniej gorzkie niż chopi
W kuchni koreańskiej Sancho jest często używane jako dodatek do zup rybnych, takich jak chueo-tang .
Zanthoxylum Schinifolium , zwany takż Mastic-Leaf Prickly Ash, to gatunek rośliny kwitnącej w Rutaceae , rodzinie cytrusów.
Jego ziarna pieprzu są źródłem przyprawy Sancho (przyprawy) , która jest używana w kuchni koreańskiej.
https://en.wikipedia.org/wiki/Zanthoxylum_schinifo

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#10

   
   
   
Zanthoxylum Simulans
Zanthoxylum Simulans - Sichuan Pepper
Zanthoxylum simulans ,Chinese-pepper,Chinese Prickly-Ash or Flatspine Prickly-Ash,  to roślina kwitnąca z rodziny Rutaceae , pochodząca ze wschodnich Chin i Tajwanu .
Jest to jeden z kilku gatunków Zanthoxylum , z którego produkowany jest Pieprz Syczuański .

Jest to rozłożysty krzew lub małe drzewo dorastające do 7 m wysokości.
Liście są 7-12,5 cm długości, pierzaste, z 7-11 listkami, listki 3-5 cm długości i 1,5-2 cm szerokości.
Zarówno na łodygach, jak i ogonkach liściowych znajdują się liczne krótkie (3–6 mm) kolce, a na gałęziach duże (kilka cm) guzki. K
wiaty są wytwarzane w smukłych cymesach , każdy kwiat o średnicy około 4–5 mm.
Jagody o średnicy 3–4 mm mają szorstką czerwonawo-brązową skorupę, która pęka, uwalniając czarne nasiona z wnętrza.
https://www.futuregardens.pl/pieprz-sycz...kat-1.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Zanthoxylum_simulans

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości