Torty, placki i inne słodkości...

   
Szarlotka na kruchym cieście ("najlepsza na świecie")
Ciasto: 
  • 4 szklanki maki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szklanka cukru pudru 
  • 1 1/2 kostki masła 
  • 6 dużych żółtek 
  • 2 łyżki gestej kwaśnej śmietany 

Nadzienie: 
  • 8-10 kwaskowatych jabłek, obranych pokrajanych na polplasterki 
  • 1/4 szklanki wody 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki soku z cytryny 
Pianka
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń bez cukru (proszek)
  • 3 łyżki tartej bułki 
  • cukier puder do posypania 
Ciasto: 
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto (można zrobić to w malakserze). Ciasto podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (co najmniej kilka godzin) lub w zamrażarce (około godziny). 

Nadzienie: 
Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. 
Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. 
Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. 
Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana. 
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę (33cm x 23cm licząc od spodu, 36x26 cm od góry) posmarować masłem [wyłożyłam papierem do pieczenia] i zetrzeć do niej na tarce jedną część ciasta (2/3). 
Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 minut. 
Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. 

Pianka:
Ubić białka na sztywną pianę. 
Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na końcu wmieszać budyń używając najniższych obrotów miksera.

Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta (1/3). 
Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. 
Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.

Przepis Bajaderki znaleziony na cincin
Pomysł na piankę zaczerpnięty z komentarzy pod przepisem.
Przepis na naprawdę sporą blachę. 
Zapewniam, że koleżanki z pracy/sąsiedzi/goście będą zachwyceni Uśmiech
źrodło

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz

Ciasteczka owsiano-kokosowe

Składniki
2 szklanki płatków owsianych 
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki mąki pszennej 
2  jajka
100 g masła 
3 łyżki miodu
1 op. cukru migdałowego
łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia, przelewamy je do misy. Wszystkie składniki dodaj do misy z masłem i dokładnie wymieszaj łyżką. Małą łyżeczką formujemy małe kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy do złotego koloru, czas ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Kwiatek

https://www.kurnikowo.pl/2018/03/ciastec...osowe.html
Odpowiedz

Jadłam niedawno naprawdę dobre ciasto, które podbił moje serce. Wrzucam przepis, który moim zdaniem nie jest bardzo skomplikowany:
1 kostka masła
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 jajka1 szklanka cukru
szczypta soli
0,5 szklanki mąki
kilka kropli ekstraktu waniliowego lub łyżka cukru waniliowego
1 tabliczka czekolady deserowej
Wykonanie: W małym rondelku na małym ogniu roztapiasz masło, potem dodajesz 2 tabliczki gorzkiej czekolady i je rozpuszczasz. Jak się tylko czekolada rozpuści zestawiasz z gazu i czekasz aż się ostudzi. W misce ubijasz 3 całe jajka ze szklanką cukru, następnie dodajesz przestudzone masło z czekoladą, miksujesz. Potem dodajesz mąkę, sól i ekstrakt/cukier waniliowy i miksujesz. Przenosisz masę na średnią tortownicę (23-26 cm) i na wierzch posypujesz połamanymi kostkami czekolady deserowej. Wstawiasz tortownicę do nagrzanego do 160*C piekarnika i pieczesz 35-45 minut. Ciasto w środku musi być trochę jak zakalec, takie niedopieczone, ale nie może być płynne.

Smacznego!
Odpowiedz

   
Ciasto Góra lodowa

Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Poncz:
szklanka wrzątku
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Masa budyniowa:2 żółtka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki budyniu śmietankowego
2 szklanki mleka
200 g masła

Masa z mleka w proszku:
250 g masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki
2 łyżki kakao
150 g okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

1. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i ciągle ubijając dodajemy przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao.Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy, ściągamy papier i kroimy na pół.
Krem budyniowy: Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do masy dodajemy mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy i pomału wlewamy masę jajeczną, często mieszamy i gotujemy budyń. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń aż do połączenia się składników.
2. Masa z mleka w proszku: Masło gotujemy z wodą i cukrem i zostawiamy do przestygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Masę dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. Masa będzie dość płynna, ale trzeba szybko oblewać nią wierzch, bo szybko tężeje. Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy we wrzątki i odstawiamy do ostudzenia. Każdy blat ciasta nasączamy kawą.
3. Na jeden blat ciasta wykładamy połowę masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkopta. Na biszkopt wykładamy pozostałą masę budyniową. Biszkopty kroimy na pół, nasączamy delikatnie kawą i układamy na masie budyniowej. . Masy z mleka w proszku na przemian wlewamy łyżką między biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało.
Odpowiedz

W piekarniku właśnie piecze się szarlotka na kruchym cieście z przepisu powyżej ☺️bedzie  słodka wyżerka ?☺️
Odpowiedz

Tłusty czwartek, to dzień łasuchowania w moim domu. Od lat zawsze sama smażę pączki, lub faworki.
Ostatnio to chruściki- faworki są faworytem tego dnia. Chyba szybciej umiem je przygotować, choć  z pozoru wydają się  bardziej pracochłonne.

   

Faworki
- 30 dag mąki tortowej
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżka lub dwie spirytusu
- smalec do smażenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Można zrobić to mikserem, robotem kuchennym. Ja ciasto zagniatam ręką. Chodzi o to, by dobrze je wyrobić, mocno uderzając dłonią. Gdy będzie miało gładką konsystencję, uformować je w kulkę, owinąć folią spożywczą i schować na co najmniej 30 minut do lodówki.
Ciasto wałkować porcjami na bardzo cienkie płaty. Stolnice podsypujemy mąką. Z plastrów cienkiego ciasta wykrawamy prostokąty radełkiem. Na środku każdego plastra zrobić nożem otwór i przewinąć faworka. 
Smażymy je na rozgrzanym smalcu z obu stron na słomkowy kolor. Odsączamy na papierowych ręcznikach i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Faworki są niezwykle delikatne, lekkie jak puch i bardzo mało opite tłuszczem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, bo któż zdoła oprzeć się pokusie  Mniam
Te co zostaną można przechowywać w szczelnym pojemniku wyłożonym papierem, nawet do 2-3 dni. 

Smacznego !
Odpowiedz

Domowe batoniki
Składnik:
  • 1 jabłko
  • szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki mieszanki nasion dyni, słonecznika, sezamu, orzechów włoskich, płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki żurawiny
Przygotowanie:
1. Jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Nasiona upraż na suchej patelni. Płatki owsiane, amarantus i żurawinę połącz z jabłkiem, miodem i pozostaw na noc w lodówce, aby płatki zmiękły. 
2. Wymieszaj składniki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ugnieć dłonią. Piecz w temp 180°C ok. 30 min, pozostaw godzinę w wyłączonym piekarniku. Po ostudzeniu pokrój na porcje. Kwiatek
Odpowiedz

Podaje przepis na ciasto  bananowe z daktylami (zapewniam ,ze od niego nie przytyjecie ,to mam przepis od dietetyczki).
Mi osobiście bardzo smakuje Uśmiech 
 
Bananowe ciasto z daktyla
 
Składniki:3 dojrzałe banany,ok 300 g mąki pełnoziarnistej (ok,2,5 szkl),200 g daktyli (suszonych bez pestek ),100g orzechów włoskich + do posypania,0.5 szkl.oleju rzepakowego,2 płaskie łyzeczki sody,1 łyzeczka cynamonu.
Daktyle wsypać do garnuszka i zalać1 szkl.wody.Garnuszek postawić na średnim ogniu,doprowadzić wodę do wrzenia i gotować aż do odparowania płynu.(mieszać aby sie nieprzypaliło,najlepiej zwykła trzepaczką ,która dodatkowo rozdrobni daktyle ).Daktyle się rozpadną i będą przypominac gestą marmoladę.Jeśli  po odparowaniu wody część daktyli sie nie rozpadnie to należy zblenderować je.Pozostawić do przestygnięcia.
Do duzej miski dodac daktyle i banany wymieszać je trzepaczką lub mikserem na małych obrotach.(nie trzeba ich idealnie rozdrabniać ,moga być niewielkie grudki),następnie dodać olej i ponownie wymieszac.W osobnej misce wymieszać makę,sodę oraz cynamon.Całość przesiać do płynnej mieszanki (dla napowietrzenia maki;jeśli zostaną otreby,nie wyrzucać dodać póżniej do całości.).Wszystkie składniki energicznie wymieszac-ciasto powinno być trochę gęstsze niż na muffiny.Na koniec dodać orzechy i wmieszać do ciasta.Najlepiej piec w nieduzej formie (u mnie keksówka) ładniej wyrośnie.Ciasto piec ok .45 minut w 180 stopniach (160 przy termoobiegu)-do suchego patyczka.
 
Kawałek takiego ciasta można zjeść bez wyrzutów sumienia.SMACZNEGO !! Uśmiech Uśmiech Luzik Luzik

Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...
Odpowiedz

Prosty tort tiramisu z białą czekoladą

Składniki - ciasto:
  • 2 blaty biszkoptowe
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 150 ml dobrego espresso
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 100 ml amaretto (lub innego likieru)
Składniki - krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml kremówki 36 proc.
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g cukru pudru

Sposób przygotowania:
Gorącą kawę wymieszaj z kardamonem. Odstaw do ostudzenia i wlej do niej amaretto. Kremówkę ubij na sztywno. Powoli dodawaj do niej serek mascarpone, cały czas ubijając na małych obrotach. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia. Dodaj ją do kremu wraz z cukrem pudrem. Wymieszaj. Blat biszkoptowy nasącz kawą z likierem i rozsmaruj na nim połowę kremu. Połóż na nim drugi blat, nasącz go i posmaruj kremem, zostawiając część do dekoracji. Za pomocą rękawa cukierniczego udekoruj górę tortu, a pozostałą ilością kremu wysmaruj boki  i dociśnij do nich podłużne biszkopty. Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem tort możesz przewiązać ozdobną wstążką.
Uśmiech
Odpowiedz

Ciasteczka twarogowe

Składniki:
- 400g twarogu,
- 2 jajka,
- 20g masła,
- 3 łyżki cukru,
- 0,5 szklanki mąki pszennej,
- cukier puder,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- wedle upodobań można dodać rodzynki 40g.

Wykonanie:
1. Utrzyj jajka z cukrem i solą.
2. Dodaj miękkie masło i twaróg. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko zmiksować. Dodać rodzynki.
3. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Rozłóż na nią ciasteczka tworząc je za pomocą łyżki bądź użyj foremek.
4. Piecz w piekarniku przez 15-20 minut  w 180 st.
5. Przygotowane ciasteczka można posypać cukrem pudrem.

Smacznego

Ps. to przepis mojej Mamy.
Odpowiedz

Płatki ryżowe z owocami

Składniki:
  • 10 łyżek płatków ryżowych
  • 1,5 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka miodu lub innego słodzidła - opcjonalnie
  • 2 łyżeczki nasion Chia
Wykonanie:
  1. Płatki gotujemy 2- 3 minuty w gotującym się mleku.
  2. Odstawiamy
  3. Do gorącego dodajemy chia miód/cukier waniliowy - mieszamy - odstawiamy na dziesięć minut.
  4. Po tym czasie dodajemy ulubione owoce lub mus owocowy
  5. Proste, szybkie i pożywne danie
Super posiłek dla osób będących na diecie.
Odpowiedz

   
Kremowy pyszny sernik - POLECAM!

Składniki : 
1 kg sera trzykrotnie mielonego o temperaturze pokojowej
250g serka mascarpone o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
4 lekko czubate Łyżki mąki pszennej
6 jaj o temperaturze pokojowej
200 ml śmietany 30% o temperaturze pokojowej
4 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
Dodatkowo : 
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
3 łyzki cukru pudru

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
Utrzyj na niewielkich obrotach ser z mascarpone, cukrem i mąką
Stopniowo dodawaj po kolei jajka.
Na koniec dodaj śmietanę  30% i ekstrakt z wanilii 
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylej serową masę .
UWAGA WAŻNE! 
Piecz 20 minut w 175 stopniach, a następnie  1,5 godziny w 120 stopniach.
Wymieszaj kwaśną śmietanę  (18%) z trzema Łyżkami cukru i rozsmaruj na upieczony sernik.
]Piecz jeszcze 20 minut.
Ostudź sernik na metalowej kratce a następnie włóż  na noc do lodówki. 

Kremowy sernik jest pyszny z malinami lub sosem karmelowym . 
Cały sekret tkwi w tym aby składniki masy serowej szybko połączyć na najniższych obrotach albo łopatka w taki sposób aby za dużo powietrza nie dostało się do ciasta . Druga kwestia to długie pieczenie w temp 120 stopniach . 
Odpowiedz

Wiele osób dzieliło się tutaj swoimi pysznościami, to i ja się podzielę Uśmiech

Przepis zaczerpnięty z zeszytu z przepisami Mamy

Blok czekoladowy:
Składniki:
100 gramów gorzkiej czekolady
Pół szklanki wody
Kostka masła
Szklanka cukru
25-30 dag meleka w proszku (ważne aby było sypkie, nie granulowane)
Paczka herbatników
20 dag orzechów włoskich
15 dag rodzynek
2 suche wafle

Przygotowanie:
Wodę wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier i gotujemy aż się rozpuści.
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i dodajemy do wody z cukrem.
Do gotującej się masy dodajemy masło i gotujemy aż się rozpuści.
Gdy tak się stanie, zdejmujemy masę z ognia i dodajemy mleko w proszku (przed dodaniem należy je dobrze przesiać)
Dodać pokruszone herbatniki, bakalie i mieszamy.
Na dno blaszki lub formy kładziemy wafel i wylewamy masę i przykładamy ją drugim.
Odstawiamy ciasto do lodówki aby wystygło.

Gotowe jest po ok 3-4 godzinach, gdy stoi w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce Uśmiech
Odpowiedz

                                      Sernik bez sera. 
                          (szybki ,delikatny ,mniej kaloryczny )
 
3 szkl.mąki,1 szkl cukru ,1 masło lub margaryna,1,5 łyzeczki proszku do pieczenia,7 żółtek.
Wyrobić z tego ciasto. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę ,a  resztę zostawić (można włożyć do zamrażalnika ,a potem zetrzeć na tarce )
7 białek i 1 szkl.cukru-ubić dodac 2 budynie śmietankowe bez cukru i 3 jogurty greckie(każdy po 400g,duże naturalne ).
Masę jogurtową wylac na ciasto i przykryć tę masę ciastem z zamrażarki.
 
Co prawda stary jest ten przepis ,ale takie najlepsze.
Najważniejsze ,że wypróbowany przeze mnie.
                                                                     Smacznego !!
 
                

Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości