Wypieki bezglutenowe
#23

Sernik bezglutenowy

Składniki:
2 kg białego sera zmielonego bezglutenowego,
1 i 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
9 jaj,
0,75 l mleka,
4 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
3 sztuki budyniów śmietankowych bezglutenowych.

Przygotowanie:
Spód ciasta przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu, a pozostałe składniki potrzebne do przygotowania masy serowej, mieszamy mikserem. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Uśmiech
Odpowiedz
#24

Bezglutenowe gofry kukurydziane

Składniki:
140g mąki kukurydzianej
50g mąki ryżowej
50g mąki lub skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g cukru
150g masła
4 jajka
200ml maślanki

Sposób przygotowania:
Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
W misce wymieszać mąkę kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodać maślankę, roztopione masło, cukier i żółtka. Zmiksować do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie pianę z białek.
Gofrownicę rozgrzać. Przed smażeniem posmarować masłem przy pomocy pędzelka silikonowego. Smażyć gofry po parę minut, aż ciasto się przyrumieni.
Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika.

Smacznego
Odpowiedz
#25

Deser bezowy z owocami

Składniki:
400g słodkiej śmietany 30- 36%
60- 100g bez (kupne lub domowe)
2 śmietan-fix
ok. 300g jeżyn (lub np. malin, kiwi, winogrona, truskawek,porzeczek. Mogą być również owoce mrożone)

Sposób przygotowania:
Owoce umyć i osuszyć. (Mrożone owoce rozmrozić i osączyć).
Bezy pokruszyć.
Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fix.
Połowę owoców rozłożyć do niedużych szklanek. (U mnie wyszło 6 szklaneczek). Na nie wyłożyć połowę śmietany i połowę pokruszonych bez. Kolejno wyłożyć resztę owoców, śmietanę i bezy. Uśmiech
Odpowiedz
#26

Brownie z wiśniami

Składniki:
200g masła
300g czekolady gorzkiej
100g cukru
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
150g wiśni ze słoika + 4 łyżki soku z wiśni (lub świeże wiśnie, wypestkowane. Sok można pominąć.)


Sposób przygotowania:
200g czekolady i masło roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna).
100g czekolady posiekać na nieduże kawałki.
Kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce.
Jajka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ubić mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, na mniejszych obrotach, dodać stopniowo roztopioną czekoladę.
Wmieszać posiekaną czekoladę.
Dodać wymieszane kakao z mąką i proszkiem i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. (W wersji bezglutenowej proszę posypać formę mąką bezglutenową). Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy.
Na cieście rozłożyć wiśnie. Ciasto polać z góry 4 łyżkami soku z wiśni.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 175°C Kwiatek
Odpowiedz
#27

Pączki serowe bezglutenowe

Składniki:
3 jajka (rozmiaru M)
70g cukru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
skórka starta z jednej cytryny
250g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub Quark
250g uniwersalnej mąki bezglutenowej
3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Dodatkowo:
ewentualnie rodzynki lub kawałki jabłek (pominęłam)
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać sól i skórkę z cytryny.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać po łyżce sera.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dalej miksując, dodać stopniowo do ubitej masy.
Na końcu wmieszać delikatnie ewentualnie rodzynki lub jabłka.
Rozgrzać tłuszcz w dużym garnku lub głębokiej patelni.
Przy pomocy dwóch łyżeczek formować kulki i nakładać od razu na rozgrzany tłuszcz (170- 190°C). Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym. Gdy lekko ostygną posypać cukrem pudrem.
Pączki smakują najlepiej świeże. Uśmiech
Odpowiedz
#28

Ciasto "bezglutenowa śliwka w czekoladzie"

ciasto:
100 g mąki ziemniaczanej
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 jajka
1/2 szklanki cukru

krem:
250 g mascarpone
100 ml śmietanki kremówki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
6 łyżek kakao
1 łyżeczka pasty z wanilii (możesz zastąpić ekstraktem waniliowym)

dżem śliwkowy:
300 g śliwek
1 łyżka cukru
1 laska cynamonu

Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania dżemu. Śliwki wydryluj, wrzuć do rondelka z grubym dnem, posyp cukrem, dołóż laskę cynamonu i gotuj na małym ogniu aż śliwki się rozpadną, a większość soku odparuje.
Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Przygotuj 2 okrągłe formy o średnicy 20 cm (ja polecam Ci te, bo są naprawdę super Uśmiech ). Natłuść je, ale jeśli nie masz pewności wyłóż je papierem do pieczenia. Możesz również użyć jednej tortownicy o średnicy 20 cm i potem przekroić ciasto na pół.
Oddziel białka od żółtek. Białka wlej do dużej miski, żółtka do mniejszej. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj po łyżeczce cukier aż powstanie lśniąca, sztywna piana (jak na bezy).
Żółtka ubij mikserem aż będą mocno napowietrzone i zrobią się jasnożółte. Dodaj do ubitej piany z białek i delikatnie wymieszaj do połączenia się.
Suche składniki wymieszaj w miseczce. Wsyp połowę do jajek i wymieszaj bardzo delikatnie szpatułą lub łyżką. Powtórz to samo z pozostałą połową.
Masę rozdziel równo pomiędzy przygotowane foremki. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek wyjęty ze środka jest suchy. Wyjmij foremki z piekarnika i odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Po tym czasie wyjmij ciasto z blaszek i zostaw na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Kiedy dżem jest już gotowy odstaw go, żeby przestygł.
Przygotuj krem: do miski włóż mascarpone, wlej śmietankę, wsyp cukier i kakao oraz dodaj pastę waniliową. Miksuj aż powstanie jednolity, czekoladowy krem.
Jeden z placków ułóż na paterze lub talerzu. Posmaruj dżemem śliwkowym. Na nim rozsmaruj 2/3 kremu czekoladowego (najlepiej szpatułą do dekoracji ciast). Przykryj drugim plackiem, na nim rozsmaruj resztę kremu. Na wierzchu możesz ułożyć ćwiartki świeżych śliwek lub suszone śliwki.
Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Przygotuj 2 okrągłe formy o średnicy 20 cm. Natłuść je, ale jeśli nie masz pewności wyłóż je papierem do pieczenia. Możesz również użyć jednej tortownicy o średnicy 20 cm i potem przekroić ciasto na pół.
Zacznij od przygotowania dżemu. Śliwki wydryluj, wrzuć do rondelka z grubym dnem, posyp cukrem, dołóż laskę cynamonu i gotuj na małym ogniu aż śliwki się rozpadną, a większość soku odparuje.
Oddziel białka od żółtek. Białka wlej do dużej miski, żółtka do mniejszej. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj po łyżeczce cukier aż powstanie lśniąca, sztywna piana (jak na bezy).
Żółtka ubij mikserem aż będą mocno napowietrzone i zrobią się jasnożółte. Dodaj do ubitej piany z białek i delikatnie wymieszaj do połączenia się.
Żółtka dodaj do ubitej piany z białek i delikatnie wymieszaj do połączenia się.
Suche składniki wymieszaj w miseczce. Wsyp połowę do jajek i wymieszaj bardzo delikatnie szpatułą lub łyżką. Powtórz to samo z pozostałą połową.
Masę rozdziel równo pomiędzy przygotowane foremki. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek wyjęty ze środka jest suchy. Wyjmij foremki z piekarnika i odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Po tym czasie wyjmij ciasto z blaszek i zostaw na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj krem: do miski włóż mascarpone, wlej śmietankę, wsyp cukier i kakao oraz dodaj pastę waniliową. Miksuj aż powstanie jednolity, czekoladowy krem.
Jeden z placków ułóż na patrze lub talerzu. Posmaruj dżemem śliwkowym. Na nim rozsmaruj 2/3 kremu czekoladowego (najlepiej szpatułą). Przykryj drugim plackiem, na nim rozsmaruj resztę kremu. Na wierzchu możesz ułożyć ćwiartki świeżych śliwek lub suszone śliwki.
Uśmiech
Odpowiedz
#29

Bezglutenowa babka marmurkowa

Składniki:
250g masła lub margaryny
160g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
6 jajek (rozmiar M)
310g uniwersalnej mąki bezglutenowej np. Schär Mehlmix C (wariant 2: 210g mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej, 100g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej; wariant 3: 100g mąki ryżowej lub zmielonego ryżu, 100g mąki kukurydzianej, 110g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej)
3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
5 łyżek mleka

Dodatkowo:
100g czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:
Mąkę (lub mąki) wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z proszkiem. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
2/3 ciasta wyłożyć do formy na babkę (o średnicy 22- 24cm) wysmarowanej margaryną i posypanej dowolną mąką bezglutenową.
Do reszty ciasta dodać kakao i mleko. Delikatnie wymieszać. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek.
Piec w nagrzanym piekarniku około 55 minut (lub troszkę krócej), do suchego patyczka, w temperaturze 190°C.
Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią babkę. Kwiatek
Odpowiedz
#30

Chałka bezglutenowa

Ciasto drożdżowe:
450g mieszanki mąki bezglutenowej, jasnej
1 łyżeczka zmielonych łusek nasion babki indyjskiej
275ml mleka
70g cukru
1 jajko (rozmiar M)
42g świeżych drożdży
szczypta soli
70g masła (lub margaryny)

Dodatkowo:
1 żółtko gruby cukier do posypania

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski i wymieszać ze zmielonymi łuskami nasion. 50g odłożyć na bok, będzie potrzebne później do podsypywania. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z rozkruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i ok. 7 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, miękkie masło, szczyptę soli, jajko i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto robotem kuchennym (używając haka do wyrabiania ciasta) lub mikserem ręcznym z mieszadłami. (Ciasto jest klejące. Nie nadaje się do wyrabiania ręką). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 50 minut. Po wyrośnięciu, ciasto jeszcze raz chwilę zagnieść ręką i przełożyć na blat lekko posypany odłożoną mąką. Podzielić na 3 równe części i uformować z nich równe wałki. Wałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapleść ostrożnie warkocz. (Niewykorzystaną mąkę można użyć do obsypania wałków z zewnątrz. Nie należy jej jednak zagniatać z ciastem, bo ciasto zrobi się bardziej suche. Ja wykorzystuję tylko trochę tej mąki). Chałkę posmarować żółtkiem i posypać grubym cukrem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż chałka ładnie się zarumieni. Uśmiech
Odpowiedz
#31

Pierniczki bezglutenowe (w sam raz na nadchodzące święta)

Składniki
-250 g maki gryczanej + do podsypania
-100 g maki kukurydzianej
-100 g maki ryżowej
-przyprawa do piernika
16 g cukru waniliowego (całe opakowanie )
50 g cukru trzcinowego
70 g cukru białego
4 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1 lyzka cynamonu
70 g masła
2 jajka

Wykonanie
Masło , miód , cukier biały i trzcinowy rozpuścić ze sobą i lekko ostudzić

Wszystkie suche składniki + jajka wymieszać ze sobą dodać rozpuszczone masło z dodatkami
Ugnieść ciasto
Odstawić do lodówki na godzinę
Rozwałkować , formować .
Pierniczki piec 8-10 mon w temperaturze 180 stopni .

Polecam . Szybki przepis i pierniczki są mięciutkie Oczko smacznego
Odpowiedz
#32

Chleb bezglutenowy

Składniki
-250 g maki gryczanej
-150 g maki ryżowej
-100 g maki kukurydzianej
8 g drożdży jnstant
2 łyżki siemienia lnianego
Płaska łyżka soli
Czubata łyżka cukru
550-600 ml cieplej wody

Wykonanie
Suche składniki wymieszaj ze sobą dolewając powoli wodę i mieszając by nie powstały grudki na idealna masę

Ciasto odłożyć do wyrośnięcia na 30 min
Formę wyłóż papierem do pieczenia
Ciasto włożyć do formy i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 min
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i piec 50 min
Wyjąc z formy u dociekać w piekarniku jeszcze 10 min
Upieczony chlebek odstawić do wystygnięcia . I gotowe smacznego Uśmiech
Odpowiedz
#33

Bezglutenowy makowiec z jabłkami

Składniki:
250g suchego maku (może być już zmielony)
250g cukru pudru
400g jabłek
4 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
3 łyżki kleiku kukurydzianego  
6 jajek
125g masła lub margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 400- 500ml mleka do sparzenia maku
olejek migdałowy (opcjonalnie)
ok. 30g białej czekolady lub innej do dekoracji
opcjonalnie szczypta soli

Sposób przygotowania:
Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można również mak gotować chwilę w mleku). Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania). Oddzielić żółtka od białek. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z soku. W miseczce wymieszać budyń (w proszku) z kleikiem i proszkiem do pieczenia.
Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo budyń z kleikiem, jabłka, mak i parę kropli olejku. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto wylać do formy (o wymiarach ok. 24x 24cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką bezglutenową lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. Można schłodzić w lodówce. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć do worka do mrożenia i odciąć jeden koniec, robiąc malutką dziurkę. Czekoladą udekorować makowca.
Odpowiedz
#34

Bezglutenowe kotlety jajeczne

Składniki na 4 kotlety
jajka *2 jajka na kotleta
1 pęczek szczypioru
pieprz, sól
trochę mąki ryżowej do obtoczenia
olej/oliwa do smażenia

Przygotowanie
Jajka ugotuj na „bardzo twardo” (powyżej 10 minut). Potem trzeba je ostudzić i obrać.  Obrane jaja zmiel blenderem (ew. możesz się bawić w gniecenie widelcem, jeśli masz czas lub walczysz ze stresem). Dodaj 1 surowe jaja i posiekany drobno szczypiorek, dopraw solą i pieprzem. Wszystko zagnieć dokładnie, żeby składniki dobrze się ze sobą wymieszały.
Z masy formuj kotlety, obtaczaj delikatnie w mące ryżowej i smaż na dość głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Kwiatek

źródło: http://przepisybezglutenowe.pl/przepisy/...-jajeczne/

[Obrazek: ySD9kTpm.jpg]
Odpowiedz
#35

Ja do chleba bezglutenowego daje mniej mąki gryczanej, a więcej kukurydzianej. Z kukurydzianą jest delikatniejszy i ładnie pachnie Uśmiech oczywiście można dać więcej ryżowej zależy kto co lubi Uśmiech
Odpowiedz
#36

Jabłka w cieście bezglutenowym

Składniki na ok. 20 sztuk:

Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki kukurydzianej (= 130g)
1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (= 40g)
200ml mleka
2 jajka (rozmiar M)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Dodatkowo:
4 jabłka
cynamon
masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę, skrobię, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać jajka i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. (Ciasto powinno być dość gęste, aby utrzymywało się na jabłku). Odstawić na bok do czasu przygotowania jabłek. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na grube plastry o grubości ok. 1cm. (Jedno średnie jabłko kroję na 5 części). Wydrążyć środek za pomocą wykrawacza/ drylownicy do jabłek lub wyciąć nożykiem. Plastry posypać cynamonem.
Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Plastry jabłek zanurzać pojedynczo w cieście. (Gdyby ciasto było za gęste, dodać jeszcze troszkę mleka. Plastry wyciągam, wkładając widelec do otworu, czekam aż nadmiar ciasta spłynie z powrotem do miski, a patyczkiem do szaszłyków wyciągam ciasto z otworu, aby po usmażeniu w środku pozostała dziurka). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, po parę minut każda, na złoty kolor. Wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Podawać najlepiej na ciepło posypane cukrem pudrem.
Odpowiedz
#37

Babeczki z budyniem


Składniki na 12 babeczek:

1/2 szklanki cukru
50 g masła lub innego tłuszczu roślinnego
1 jajko
1 szklanka mleka (może być roślinne)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki bezglutenowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1 łyżeczka sody oczyszczonej (bezglutenowej)

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami.
Masło roztapiamy, jajko ubijamy – dodajemy cukier, mleko, ekstrakt. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem i sodą, oraz masło. Każdą foremkę wypełniamy do 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy około 20 – 25 minut, po upieczeniu studzimy na kratce.

Budyń
300 ml mleka (może być roślinne)
3 żółtka
1/4 szklanki cukru
1 1/2 łyżki mąki bezglutenowej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Mleko zagotowujemy, żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę – pod koniec dodajemy mąki. Mleko zdejmujemy z gazu i dolewamy do mieszanki – intensywnie mieszamy, ponownie doprowadzając do wrzenia – budyń powinien zgęstnieć. Odstawiamy do wystudzenia.

Dodatkowo:
dżem porzeczkowy
cukier puder

Z wystudzonym muffinek zdejmujemy papilotki oraz ostrożnie ucinamy im wierzchołki. Budyń nakładamy do rękawa cukierniczego, zakończonego tylką w kształcie gwiazdy. Na dolnej części babeczki za pomocą budyniu tworzymy ‘gniazdko’ do środka nakładając łyżeczką dżem.
Babeczki przykrywamy uciętym kawałkiem i posypujemy cukrem pudrem.
Odpowiedz
#38

Jaglana tarta z owocami.

Kasza jaglana (proso) to absolutne, żywieniowe dobrodziejstwo. Przede wszystkim nie uczula, dzięki czemu wszystkie osoby borykające się z problemem alergii pokarmowej mogą sięgać po nią każdego dnia zarówno w wersji na słono jak i na słodko. Nie zawiera glutenu i ma bardzo wysoką wartość odżywczą.

Składniki:
Spód:
* szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
* 5 łyżek mąki kukurydzianej
* 2 łyżki oleju  kokosowego
* jajko
* banan
* łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
* 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
* 3 szklanki mleka roślinnego np. migdałowego
* łyżka masła lub oleju kokosowego
* sok z cytryny
* dowolne owoce (np. maliny i ananas)

Najpierw przygotowujemy spód tarty. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, olej, rozgniecionego banana i wyrabiamy ciasto. Powinniśmy uzyskać z ciasta kulę. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy łyżkę mąki. Wyklejamy nim foremkę do tarty, wyklejając również brzegi. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180ºC.

Gdy spód tarty znajduje się w piekarniku, możemy przygotować krem:
1.Gotujemy mleko, wsypujemy wypłukaną dwa razy gorącą wodą kaszę jaglaną, masło lub olej i ok. łyżki soku z cytryny.
2.Gotujemy, aż kasza wchłonie niemal całe mleko. Blendujemy krem i wylewamy go na wystudzony spód.
3.Układamy owoce, lekko je wciskając. Zostawiamy do wystudzenia i chowamy do lodówki, na co najmniej godzinę.

Kwiatek
Odpowiedz
#39

Proszę każdorazowo zamieszczać linki, z jakiej strony jest ten przepis...
Jeśli własny, tez proszę zamieścić taką informacje...

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#40

Agata,
dziś mam zamiar zrobić Brownie z wiśniami. Od siebie dodam tylko bitą śmietanęUśmiech

Podaję przepis na najszybsze i naprawdę pyszne ciasto bananowe - zawsze je robię jak mam niespodziewanych gościOczko Przepis jest od koleżanki mojej, ale przerobiłam go sobie po swojemu. Co do mąki piekę na takiej jaką mam-robiłam już na kukurydzianej, na mixie, na jaglanej. Na zwykłej też.Zawsze wychodzi jednako pyszneUśmiech Jak nie mam bananów to dosypuję kakao i też jest świetne. Można również dodać migdały czy orzechy.

Bananowiec:
150 g masła/margaryny
2 dojrzałe banany
150g mąki (1 szkl.)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
1/2 szkl. cukru

Banany kroimy na plastry i razem z masłem dusimy w rondelku. Dodajemy tez do tego trochę cukru z tej 1/2 szkl. W tym czasie ubijamy jajka, do których stopniowo dodajemy cukier. Później dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Studzimy trochę rondelek z bananami i masłem i potem dolewamy do reszty i razem miksujemy. Przelewamy do małej keksówki i pieczemy 50 min. w 180 st. (mam termoobieg w piekarniku).Smacznego!

upieczone przeze mnie brownie.Na mrożonych wiśniach.Rewelka Mniam
Odpowiedz
#41

Bezglutenowe ciasto mocno cytrusowe
Skladniki:
20 dag miękkiego masła
20 dag brązowego cukru demerara (można zastąpić białym)
4 jajka
17 dag mielonych migdałów (lub mąki migdałowej)
25 dag ziemniaków, ugotowanych i pogniecionych
skórka z 3 cytryn
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (można użyć zwykłego)

do skropienia:
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
sok z 1 limonki (zależy od wielkości limonki)

lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki soku z limonki
skórka z cytryny i limonki do przybrania
Wykonanie:
  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, jak zwykle to robisz i pognieć póki są gorące. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę lub okrągłą foremkę (o średnicy nie większej niż 23 cm) nasmaruj masłem.
  3. Miękkie masło ubij z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka po jednym. Starannie ubij po każdym jajku.
  4. Do masy dodaj mąkę migdałową, wystudzone ziemniaki, skórkę cytrynową i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko starannie.
  5. Masę przełóż do tortownicy.
  6. Wstaw do piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i piecz 40-45 minut aż będzie złote, a patyczek wyjęty z ciasta będzie suchy.
  7. Wyjmij z piekarnika i zostaw na 10 minut w tortownicy. Po 10 minutach wyjmij na kratkę.
  8. Cukier i sok z cytryny i limonki wymieszaj. Syropem polej ciasto i zostaw na chwilę.
  9. Z cukru pudru i soku z cytryny i limonki utrzyj gładki lukier. Rozprowadź go na cieście i posyp skórką z cytrusów.
Dodatkowe informacje
Jeśli nie lubisz słodkich ciast możesz pominąć lukier lub zmniejszyć ilość cukru w cieście o 1/3.

https://www.mniammniam.com/Bezglutenowe_...0325p.html


Załączone pliki Obrazki
   
Odpowiedz
#42

Szarlotka bezglutenowa

Składniki:
forma 28x18cm
  • szczypta soli
  • 60g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki śmietany
  • 150g margaryny lub masła
  • 1 żółtko
  • 400g mąk bezglutenowych (u mnie 150g mąki ryżowej, 150g mąki kukurydzianej, 100g mąki gryczanej razowej)
  • 2kg jabłek antonówek
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • bułka tarta (bezglutenowa)
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:

W misce wymieszaj mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj pokrojone w mniejsze kawałki masło i szybko posiekaj, mieszając je tym samym z mąką. Dodaj jajka, śmietanę i wodę. Wyrób szybko gładkie ciasto – ciasto nie będzie tak zwarte jak tradycyjne, będzie się rozpadać trochę, ale nie przejmuj sie tym.
Ciasto podziel na 2 części- jedną częścią wyłóż formę do pieczenia i schłodź w lodówce (min. 30 min), następnie nakłuj widelcem, przykryj kawałkiem papieru do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Podpiecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Drugą część ciasta schowaj do zamrażalki.
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj cukier, cynamon, imbir i sok z cytryny. Wymieszaj.
Na podpieczony spód wysyp bułkę tartą by wchłonęła sok z jabłek, a następnie wyłóż jabłka. Na wierzch pokrusz ciasto schłodzone w zamrażalce.
Wstaw do piekarnika i piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.


[Obrazek: szarlotka-bezglutenowa.jpg]


https://www.eksperymentalnie.com/szarlot...glutenowa/
Odpowiedz
#43

Kochani bardzo fajny wątek z tymi przepisami Uśmiech Wszyscy się z bezglutenowców śmieją, że nie ma czegoś takiego ale ja ciągle doświadczam skutki jedzenia z glutenem. Jak jestem na diecie albo bardzo ograniczam jedzenie z glutenem to czuje się lepiej, natomiast kiedy już czuję się dobrze i o diecie zapominam to zaczynam się źle czuć. Więc trzeba ograniczać gluten. Polecam bezglutenowe kotlety jajeczne Uśmiech ten przepis na samej górze Uśmiech pycha Uśmiech
http://dobrytarot.pl/showthread.php?tid=...#pid173751
Odpowiedz
#44

Szarlotka bezglutenowa

Ciasto kruche:
200 g mąki kukurydzianej
200 g skrobi ziemniaczanej
240 g masła
150 g cukru

Nadzienie:
1,5 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru

Przygotować ciasto kruche. Mąkę, skrobię i cukier wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieść najpierw robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, a następnie ręką, aż powstanie kruszonka.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wsypać połowę ciasta i ugnieść na dnie. Pozostałe ciasto wstawić do lodówki.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto lekko się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć (na mus lub mogą zostać kawałki, ale sok jabłkowy powinien odparować). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.

Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka. Wyłożyć pozostałe ciasto, jak kruszonkę.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, aż ciasto się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).

Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Szarlotkę podawać samą lub z kleksem bitej śmietany.

https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/c...zglutenowa
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości