Przetwory domowe
#23

   
Sałatka z pomidorów
3 kg pomidorów (drobnych bez pestek)
6 cebul
3 papryki zielone bądź żółte
3 marchewki
pieprz czarny mielony - duże opakowanie
2 papryczki chili

na zalewę:
2 szklanki wody
1 szklanki cukru
1 szklanka octu (10% - bądź 6%)
2 łyżki miodu
ziele angielskie (zmielone)
Z tych proporcji warzyw wychodzi około 7 słoików po 900 ml każdy.
 Zalewa podana w jednej porcji, trzeba zrobić przynajmniej dwie...
Jej ilość jest uzależniona od tego w jaki sposób warzywa ułożymy w słoikach.
Ocet wraz z wodą i pozostałymi składnikami zagotowujemy a następnie studzimy.
Warzywa myjemy i osuszamy.
Pomidory pozostawiamy w całości lub przekrawamy na pół.
Papryki, cebulę, marchew drobno kroimy.
 Wszystkie warzywa układamy warstwami w słoikach, pomidory przez ułożeniem obtaczamy w pieprzu.
Tak ułożone w słoikach warzywa zalewamy zalewą octową, zakręcamy i pasteryzujemy gotując w garnku przez 15 minut.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#24

   
Sos słodko kwaśny z cukini (do słoików)
Gdybym mogła wykonać tylko jeden przetwór w tym sezonie (i tylko jeden polecić Wam), to z pewnością byłby to ten sos.
Z jakiego powodu?
 Przede wszystkim dlatego, że jest po prostu przepyszny.
Słodko kwaśny, a do tego lekko pikantny i bardzo aromatyczny. Ale zyskał on też moje uznanie przez swoje szerokie zastosowanie.
Idealnie sprawdzi się zarówno na ciepło, jako dodatek do ryżu, kaszy czy makaronu, ale też świetnie nada się jako dodatek do mięs z grilla, kanapek czy nawet jako zastępstwo sałatki do obiadu.
(A jako dodatek do świeżego pieczywa z domowym pasztetem po prostu nie ma sobie równychUśmiech ).
Jedynym warunkiem jest wybranie młodej, cienkiej cukinii z cienką skórką i małymi pestkami.
Taka cukinia jest też naturalnie słodka i jesteście pewni, że nie traficie na gorzki egzemplarz, który popsuje Wam smak całego sosu.

Składniki (na około 6 słoików po 750 ml):

* ok. 2,5 kg cienkiej, młodej cukinii
* 1 kg czerwonej papryki
* 800 g cebuli
* 1 szklanka (250 ml) octu spirytusowego 10%
* 1/2 szklanki wody
* 1 szklanka (250 ml) cukru
* 2 słoiczki (po ok. 200 g) koncentratu pomidorowego
* 4 duże ząbki młodego czosnku
* 1,5 łyżki soli
* 2 łyżki przyprawy do dań włoskich
* 1 łyżka suszonej bazylii
* 1 łyżka suszonego oregano
* 1 łyżka słodkiej papryki
* 1/2 łyżki ostrej papryki
* 1/2 łyżki curry

Cukinię kroimy na ćwiartki (bez obierania), a następnie w plasterki o grubości mniej więcej centymetra.
 Paprykę kroimy w paseczki, a cebulę siekamy w kostkę.
Warzywa łączymy ze sobą w dużym garnku i solimy.
 Następnie potrząsamy energicznie przez chwilę, aby sól równomiernie pokryła warzywa.
Garnek przykrywamy i odstawiamy na ok. 8 godzin (w tym czasie należy co najmniej dwukrotnie zamieszać warzywa), a następnie warzywa przecedzamy na sicie i pozbawione wody ponownie przekładamy do garnka.
W rondelku łączymy ocet z cukrem i mieszając od czasu do czasu podgrzewamy do chwili aż cukier się rozpuści, a zalewa zacznie się gotować.
 Gorącą zalewę przelewamy do garnka z warzywami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut (w tym czasie warzywa kilkukrotnie mieszamy).
W miseczce łączymy koncentrat pomidorowy, wodę oraz wszystkie pozostałe przyprawy (pomijając dodaną wcześniej do warzyw sól) i dodajemy do podgotowanych warzyw.
Sos ponownie gotujemy przez około 7-8 minut (na niewielkim ogniu, bez przykrycia, dość często mieszając, ponieważ sos jest gęsty i może się przywierać).
Gotujący się sos przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Smacznego Uśmiech
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#25

   
Sałatka z cukinii do słoików na zimę
Jeśli macie wysyp cukinii to podaje Wam sprawdzony przepis na ich wykorzystanie, idealnie nadadzą się duże cukinie z twardą skórą, bo podczas kilku godzin w soli zupełnie zmiękną.
Sama cukinia nie ma zdecydowanego smaku i warto dodać sporą ilość kurkumy, która sprawi, że mieszanka zyska nowe walory. 

Z podanej ilości składników wychodzi 6 słoików na 3/4 litra.
Składniki:
- 3 kg cukinii, bez miękkiego miąższu i pestek
- 3 czerwone papryki
- 5 dużych cebul
- 3 ząbki czosnku
- 3 płaskie łyżki soli, użyłam morskiej 
Można dodać baldachimy kopru oraz zioła, ale ja wolę taką wersję ze zdecydowanym smakiem kurkumy.

Zalewa:
- 2 płaskie łyżki gorczycy
- 3 szklanki cukru
- 2 szklanki octu
- 3 łyżeczki soli
- 3 kopiaste łyżki kurkumy

1. Warzywa myjemy i kroimy w plastry, posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny.
Po tym czasie odciskamy powstały płyn.
2. Gotujemy zalewę, dodajemy do odciśniętych warzyw, mieszamy i odstawiamy na kolejnych kilka godzin, a nawet na całą noc.
Gotową sałatką napełniamy słoiki i pasteryzujemy 15-20 minut.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#26

   
Sos pomidorowy na zimę
Sos pomidorowy jest niezastąpiony w mojej kuchni.
Wykorzystuję go do przeróżnych potraw: mięsnych, warzywnych. Jest niezastąpiony do makaronu, pizzy, czy też do gołąbków.
Jak zrobić taki sos?
Nic trudnego, bo ten przepis jest bardzo łatwy, jeśli będziecie przygotowywać go zgodnie z opisem, bo wart jest tego!
 Na razie zrobiłam pierwszą turę tego sosu pomidorowego na zimę, z 3 kg pomidorów Lima, jest aromatyczny i aksamitnie gładki.
Ten sos jest lekko pikantny, za sprawą pieprzu Cayenne i kolorowego pieprzu. 
Ma wyraźnie pomidorowy smak (dodaję trochę cukru, aby podkreślić słodycz pomidorów i  zrównoważyć ich naturalny kwas), ma sporo czosnku i jest doprawiony niezbędnym zestawem ziół: tymiankiem, bazylią i oregano.
Do przygotowania tego sosu muszą być świeże pomidory Lima, które są bardzo mięsiste i nie mają dużo gniazdek nasiennych.
Ważne jest też 1,5 godzinne gotowanie na wolnym ogniu, aby sos odparował i zgęstniał.
Aksamitną konsystencję tego sosu uzyskuje się dzięki dodatku oliwy i zmiksowaniu na samym końcu.

Składniki na 4 słoiki 250 ml:
3 kg pomidorów Lima
1 łyżka soli
1,5 łyżki cukru
3 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 pełna łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego
6 ziaren ziela angielskiego
1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne
3 łyżki oliwy z oliwek do sosu + 2 łyżeczki na wierzch sosu

Przygotowanie:
Pomidory myjemy, usuwamy tylko zgrubiałe końcówki za pomocą obieraka do warzyw, który ma ostry czubek.
 Pomidory kroimy na ćwiartki i partiami miksujemy w kielichowym blenderze, puree pomidorowe wlewamy do dużego garnka o grubym dnie, dodajemy sól i cukier, gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. godziny, następnie dodajemy rozgnieciony czosnek, zioła, utłuczony w moździerzu kolorowy pieprz z zielem angielskim i pieprz cayenne,
 Gotujemy kolejne 30 minut, następnie dodajemy oliwę, gotujemy od czasu do czasu mieszając.
 1,5 godziny gotowania jest konieczna, aby uzyskać głęboki smak i aromat, oraz aby sos się odpowiednio zredukował i stał się gęsty.
.Zdejmujemy garnek z ognia, miksujemy sos dokładnie blenderem aż uzyska gładką konsystencję.
Sos przekładamy do słoików, na wierzch wlewamy po pół łyżeczki oliwy, zakręcamy nakrętki.
Słoiki wstawiamy do garnka z gorącą wodą, wyłożonego bawełnianą ściereczką, nie mogą się słoiki dotykać, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę i pasteryzujemy słoiki 15 minut.
Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu.
Idealny do wszelakich dań obiadowych.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#27

ja Mam tez przepis na świetny sos, którego używam jako podstawę do pizzy, dolewam do zupy pomidorowej bigosu czy spagetti . 
Zaraz podam przepis:

KETCHUP Z DYNI
 Potrzeba:
800 gr koncentratu pomidorowego ciemnego
3 kg dyni/bądź cukinia, kabaczek, patison
1 kg cebuli
1 kg papryki
1,5 kg cukru można dodać więcej jeśli ktoś woli wersje słodsze
1,5 szkl. octu spirytusowego
ok 1,5 szkl wody
doprawiamy pieprz, oregano zioła prowansalskie, czosnek surowy pognieciony lub sypki suszony, papryka słodka i mozna dodać chilli

Warzywa obrać i pokroić w kostkę każde w osobnym garnku posolić i odstawić by zmiękły. Następnie dusić pod pokrywą z około 0,5 szkl wody do miękkości. Potem każdy z garnków zmiksować blenderem i połączyć dodać koncentrat ocet cukier i przyprawy. Następnie zagotować i gotujący wlać w słoiki. Nie trzeba ich ponownie pasteryzować jeśli wlejemy gotujące złapią i trzymają.
Odpowiedz
#28

Cukinia marynowana na zimę


Składniki:
  • 4 młode cukinie (suma wagi to około 1 i 1/2 kg),
  • czosnek,
  • listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz ziarnisty,
  • 1 i 1/2 łyżki soli,
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 i 1/2 szklanki octu.

Zalewa:

Do dużego garnka wlej 4 szklanki wody, 1 i 1/2 szklanki octu, wsyp cały cukier, sól, a także kurkumę. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Gdy zalewa się gotuje, pokrój cukinię na niezbyt grube plastry. Pokrojoną cukinię i przyprawy wkładaj do wyparzonych słoików. W każdym słoju musi znaleźć się ząbek czosnku, listek laurowy, a także po kilka ziarenek ziela i pieprzu. Ciasno układaj plasterki cukinii i zalej wrzącą zalewą.

Słoiki z marynowaną cukinią dokładnie zakręć. Na dnie dużego garnka ułóż ściereczkę i wstaw do niego słoiki. Zalej je wrzącą wodą do 3/4 wysokości i gotuj przez 12-13 minut. Kwiatek
Odpowiedz
#29

Teraz kwitnie mlecz Uśmiech , najlepsza pora zrobić miodek z mniszka. U mnie wywar już przygotowany. Miodek wychodzi pycha Uśmiech
Odpowiedz
#30

czarnula44, a masz swój sprawdzony przepis?...  Uśmiech

Połóż rękę na sercu. 
Oddychaj. 
Żyj.
Odpowiedz
#31

Oto mój przepis Uśmiech

500 kwiatów mniszka
1 litr wody
1kg cukru
2 cytryny

Zerwane kwiaty zalewam 1 litr wodą i gotuje ma małym ogniu 15 minut.Zostawiam na 12 godzin. Po tym czasie cedzę wywar przez gaze, dodaje sok wycisnięty z cytryn i 1 kg cukru.Gotuje na małym ogniu około 3 godzin do uzyskania gęstej konstystencji lejącego sie miodu. Tak przygotowany miodek przelewam do małych słoiczków i pasteryzuje około 15 minut.

Miodek pycha Uśmiech
Odpowiedz
#32

A jak długo można przechowywać taki miodek, wiesz może?... I ile słoiczków Ci wychodzi z takich proporcji jakie podałaś?

Połóż rękę na sercu. 
Oddychaj. 
Żyj.
Odpowiedz
#33

Podałam przepis na jedną porcje miodku   Uśmiech

Dzisiaj robiłam podwójnie czyli ilość podanych produktów podwojona

Z tej ilosci mam 10 małych słoiczków jak po przecierach. Gotowalam 3,5 godziny.Pasteryzowane słoiczki można spokojnie przechowywac cały rok  Uśmiech Uśmiech
z jednej porcji wychodzi kilka słoiczków około 5 tylko
Odpowiedz
#34

Dziękuję.  Buźki

Połóż rękę na sercu. 
Oddychaj. 
Żyj.
Odpowiedz
#35

   
   
Czosnek kiszony po Mołdawsku
wg. przepisu od Włodka 
Do słoika włożyć oczyszczone główki młodego czosnku, nie przerośnięte i nie chińskie, hiszpańskie, ...
Dodać koper, marchewkę, gorczyce, chrzan jak do ogórków kiszonych. 
Przygotować zalewę 1-2 łyżki soli kamiennej na litr zimnej wody. 
Zalać i odstawić w temp pokojowej na min 5-7 dni, aby kisiło się.
Słoika nie zamykamy, tylko przykrywamy pokrywką . 
Sprawdzamy stopień zakiszenia (po 5 - 14 dniach), jeśli jest ok, czyli nam odpowiada przekładamy do słoiczków, wodę z kiszenia zlewamy i dodajemy do niej trochę zimnej wody.
Zagotowujemy zalewę i zalewamy ciepłą, nie gorącą zalewą czosnek. 
Zakręcamy słoiczki i odstawiamy w chłodne miejsce. 
Na zimę będzie super. Tak przygotowany wytrzymuje jędrny nawet dwa lata.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#36

Szczerze, to nie jadłem jeszcze takiego czosnku. Z przetworów to tylko do tej pory z ogórków konserwowych. Jadł ktoś może? Jak on smakuje? Traci swoją ostrość?
Odpowiedz
#37

Ogórki z chilli

Składniki:
5 kg ogórków
5 ząbków czosnku
8 łyżek soli
5 łyżeczek chili
160 g oleju
750 ml octu
900 g cukru

Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Wrzucamy do garnka, dodajemy sól, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 8 godzin. Po tym czasie odlewamy z ogórków wodę, dodajemy chili i przeciskamy czosnek. W drugim garnku mieszamy olej, ocet i cukier. Wszystkie składniki zagotowujemy, a następnie zalewamy ogórki i mieszamy. Ponownie odstawiamy na 12 godzin. Przekładamy do wyparzonych słoików, nie pasteryzujemy
Smacznego ?

If You Can Dream It, You Can Do It
Odpowiedz
#38

Szczaw w słoikach na zimę

Składniki:
  • 5-litrowe (ubite) wiaderko liści szczawiu
  • 1 szklanka wody
  • 2 pełne łyżki grubej soli
  • sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
Szczaw zrywamy daleko od ruchliwych dróg.Już przy zbieraniu należy go dokładnie oczyścić z wszelkich zanieczyszczeń i trawy. To ułatwi nam późniejszą pracę.
Przełożyć do dużej miski i kilkakrotnie opłukać zmieniając wodę.
Otrząsnąć z nadmiaru wody i pokroić. Ja rozdrobniłam go w malakserze.
Dodać sól i stopniowo dolewać wodę. Szczaw powinien mieć konsystencję papki. Można wody wcale nie dolewać, tylko wymieszać z solą. Na końcu dodać sok z cytryny by utrwalić kolor i smak.
Przełożyć do słoiczków i pasteryzować przez 20 minut. Wyłączyć ogień i zostawić w garnku do ostygnięcia. Kwiatek
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości