Herbata...rodzaje
#1

   
Rodzaje herbaty
Herbaty liściaste bez żadnych dodatków

Herbaty czyste produkowane są z najlepszej jakości składników.
Oprócz oczywistych walorów smakowych jakie towarzyszą filiżance ulubionego naparu, herbaty przynoszą szereg korzyści zdrowotnych - poprawiają koncentrację, działają przeciwzapalnie, zapobiegają chorobom serca.
Regularne picie herbaty łączy w sobie przyjemność, a także dbanie o zdrowie.

Dlaczego warto pić herbaty czyste?
Herbata może zwiększyć twoją wytrzymałość podczas ćwiczeń.
Naukowcy odkryli, że katechiny (przeciwutleniacze) w zielonej herbacie zwiększają zdolność organizmy do spalania tłuszczu.

Picie herbaty może pomóc w zmniejszeniu ryzyka ataków serca.
Herbata czysta może również chronić przed chorobami układu krążenia i chorobami zwyrodnieniowymi. Przeciwutleniacze w herbacie mogą chronić przed nowotworami, w tym przed rakiem piersi, rakiem okrężnicy, rakiem jelita grubego, skóry, płuc, przełyku, żołądka, jelita cienkiego, trzustki, wątroby, jajników, prostaty.

Herbata pomaga zwalczać wolne rodniki.
Nawadnia organizm (mimo, że zawiera kofeinę), pomaga utrzymać wagę i stały obwód w talii.
Regularne spożywanie gorącej herbaty wspomaga utrzymanie prawidłowego współczynnika BMI.
Naukowcy spekulują, że regularne picie herbaty zmniejsza ryzyko zespołu metabolicznego, który może powodować cukrzycę, a nawet zawał serca.

Chińczycy klasyfikują herbaty na wiele różnych sposobów, ale najczęściej stosowany jest podział na „sześć wielkich rodzajów herbaty” (liu da chalei 六大茶類), z których każdy obejmuje setki gatunków. Podstawowym kryterium podziału jest stopień fermentacji (utleniania) oraz kolor liści i naparu.
Herbaty zielone...LÜ CHA 綠茶 - niefermentowane
Herbaty białe...BAI CHA 白茶 - lekko fermentowane
Herbaty żółte...HUANG CHA 黃茶 - lekko fermentowane
Herbaty turkusowe...QING CHA 青茶 – tzw. półfermentowane
Herbaty czerwone...HONG CHA 紅茶 – całkowicie fermentowane
Herbaty czarne...HEI CHA 黑茶 – „postfermentowane” lub „dojrzewajace”
Anna Włodarczyk
źródło
źródło
źródlo
https://swiatherbatyikawy.pl/herbata/her...asciwosci/

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#2

   
   
   
Suche liście, moczone 10 minut, moczone 20 minut, a liście po moczeniu.
Herbaty Białe...BAI CHA 白茶 – lekko fermentowane
Zwane „lekko fermentowanymi, a mocno zwiędniętymi”. 
Wytwarzane z najmłodszych liści i nierozwiniętych pąków liściowych (a najcenniejsze gatunki wyłącznie z pąków), pokrytych drobnym, białym puszkiem, któremu zawdzięczają swoją nazwę. 
Podczas obróbki przechodzą tylko dwie zasadnicze fazy: więdnięcie, podczas którego lekko fermentują i suszenie, które jednocześnie kończy proces fermentacji. 
Dzięki czemu napar ma słomkowy kolor, delikatny smak i zapach.
Najsłynniejszym i najstarszym gatunkiem białej herbaty jest Baihao Yinzhen 白毫銀針 („Srebrne Igły”) z Fujianu, a niemal równie wysoko ceni się pochodzącą z tej samej prowincji Baimudan 白牡丹 („Białą Peonię”).
źródło
Biała Herbata (白茶)
Biała herbata to najprostsza herbata. 
Odbywa się to poprzez zbieranie, więdnięcie, a następnie suszenie liści na słońcu.
Według tradycyjnej chińskiej medycyny biała herbata chłodzi ciało.
Biała herbata, już w starożytnych Chinach, zarezerwowana była tylko dla rodów arystokratycznych.
Jeden z chińskich cesarzy nazwał ją „apoteozą elegancji”.
Powstaje ona poprzez zbiór tylko młodych pączków i młodych listków z herbacianych krzewów, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć.
W dzisiejszych czasach to najdroższy, najrzadziej spotykany i cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek herbaty.
Cenne właściwości białej herbaty znane były już w X wieku naszej ery.
Ze względu na jej drogocenne właściwości zbierały ją tylko kilkunastoletnie dziewice.
Aby dziewczyny nie uszkodziły delikatnych pączków, ich ręce chroniły, codziennie zmieniane, jedwabne rękawiczki.
Ze względu na delikatność herbaty, w procesie parzenia należy ściśle dostosować się do przepisów.
Czas parzenia białej herbaty waha się od 3-10 minut, w zależności od wielkości liścia.          
Temperatura używanej wody do zalania nie powinna przekraczać 85-90 stopni.
Napar białej herbaty: o jasnej słomkowej barwie, odznacza się delikatnym smakiem i subtelnym aromatem.
Dzięki zastosowaniu odpowiedniej technologii obróbki, nie traci nic ze swoich naturalnych właściwości podczas procesu produkcji.

Szlachetne panaceum
Biała Herbata ma wiele cennych, dla naszego zdrowia, właściwości.
Poprawia krążenie, obniża poziom cholesterolu, wspomaga koncentrację, a to tylko niektóre jej zalety.
Dzięki zawartym polifenom, chroni przed zawałem serca.
Pijąc trzy, cztery filiżanki herbaty bez cukru, ewentualnie z dodatkiem odtłuszczonego mleka, zmniejszamy ryzyko zapadania na choroby serca i naczyń krwionośnych.
Już po wypiciu jednej filiżanki poczujemy się odprężeni, uwolnieni od napięć i stresów.
Amerykańscy naukowcy udowodnili, że biała herbata przeciwdziała powstawaniu nowotworów.
Dlatego polecana jest ludziom genetycznie obciążonym chorobą nowotworową.
Biała herbata jest na tyle mocna, że może likwidować pewne szczepy bakterii, włączając w to paciorkowce i bakterie zapalenia płuc.
Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Pace w Nowym Jorku, niszczy 80% bakteriofagów w czasie 10 min.
Ponadto zawiera dużą ilość kofeiny, polifenoli i witaminy C. Jej działanie jest zbliżone do kawy.

Biała Herbata jako kosmetyk
Coraz więcej firm kosmetycznych dodaje ekstrakt z białej herbaty do ekskluzywnych serii kosmetyków.
Biała herbata obecna jest w wielu kremach do twarzy, w balsamach do ciała, szamponach, peelingach, mydłach i żelach do mycia.
Dzięki wyciągowi z białej herbaty i innych naturalnych substancji aktywnych kosmetyki takie łączą efekt silnego pobudzenia skóry z działaniem przeciwzmarszczkowym i regenerującym
Biała herbata jest także popularnym składnikiem maseczek do twarzy.
Zawarta w niej teina, usprawnia krążenie naczyń włosowatych, a tym samym nadaje cerze ładny koloryt.
Taką maseczkę możesz wykonać w domu sama.
Po zaparzeniu herbaty nałóż na twarz i dekolt odcedzone pozostałości, po czym przykryj wszystko ciepłą, lekko nawilżoną bawełnianą szmatką.
Tę naturalną maseczkę trzymaj przez około 20 min, w międzyczasie zmieniając stygnącą szmatkę na nową, ciepłą.
Po upływie wspomnianego czasu zdejmij szmatkę oraz herbatę z twarzy.
Delikatnie przetrzyj twarz i dekolt, po czym nałóż ulubiony krem nawilżający.

Rodzaje Białej Herbaty
Silver Needle
White Peony
źródło

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#3

   
   
Herbaty Żółte...HUANG CHA 黃茶 – lekko fermentowane
Bardzo rzadkie i drogie, wytwarzane wyłącznie w Chinach i na Tajwanie, a poza nimi prawie nieznane.
Od herbat białych odróż­nia je specjalnie przeprowadzany proces fermentacji: liście najpierw podgrzewa się, niszcząc enzymy powodujące fermentację, a następnie w wysokiej temperaturze i du­żej wilgotności przeprowadza się zmieniającą ich właściwości tzw. fermentację nieenzymatyczną. 
Suche liście mają żółtawy ocień, napar jest koloru bladożółtego, o świeżym aromacie, lekko cierpki, ale pozostawiający słodki posmak.
Najsłynniejszą żółtą herbatą jest Junshan Yinzhen 君山銀針 z prowincji Hunan.
źródło
Żółta Herbata (HUANG CHA, 黃 茶)
Przetwarzanie żółtej herbaty jest podobne do przetwarzania zielonej herbaty z dodanym krokiem "menghuang", gdzie liście pozostają mokre przez jakiś czas.
Żółta Herbata:
Nazywana „herbatą cesarską”, ponieważ zarezerwowana była przez wiele setek lat jedynie dla dworu cesarskiego oraz dla potrzeb niektórych ceremonii religijnych.                    
Trudno dostępna i bardzo mało znana nie tylko w Polsce, ale i w Europie.
Herbaty Żółte są grupą pośrednią między herbatami zielonymi a oolongami.
Najbardziej przypominają jednak najwyższej jakości herbaty zielone, ponieważ źdźbła gotowej żółtej herbaty mają ciemny kolor o zielonkawym lub żółtawym odcieniu, szczególnie wyraźnym na wewnętrznej części liścia, gdy jest on słabo zwinięty.
Ten rodzaj herbat produkowany jest tylko w Chinach, w bardzo małych ilościach, dlatego herbata żółta bywa obiektem poszukiwań koneserów z całego świata, osiąga też bardzo wysokie ceny.
Herbaty żółte zalicza się do herbat lekko fermentowanych.
Liście żółtej herbaty poddaje się procesowi men dui, w którym ulegają fermentacji nieenzymatycznej.
Poszczególne gatunki tej herbaty różnią się tylko momentem, w którym przeprowadza się proces men dui oraz stopniem fermentacji.
Napar z Żółtej Herbaty jest koloru bladożółtego, ma świeży, niezwykle przyjemny, można nawet powiedzieć pieszczotliwy smak, niezwykle miękki, o prawie niewyczuwalnej cierpkości i subtelny, delikatny aromat.
Charakterystyczne jest to, że napar żółtej herbaty odbija się od ścianki porcelanowej filiżanki lub spodka bladoróżową barwą.
Po tej właściwości łatwo jest odróżnić prawdziwą żółtą herbatę.
Dzięki specjalnemu procesowi produkcji herbata żółta ma w swoim smaku i aromacie lekką nutkę ciemnej czekolady i kawy.
Nie zawiera ona jednak żadnych dodatków.
Bardzo istotną częścią żółtej herbaty są patyczki - elementy liścia, nadające naparowi niepowtarzalny aromat.
Można wyróżnić wiele gatunków i odmian tej herbaty.
Według stopnia dojrzałości liści żółte herbaty dzieli się na:
pąkowe – wytwarzane z samych pąków lub pędów o jednym pąku i jednym liściu;
drobnoliściowe – wytwarzane z pąków i bardzo młodych liści;
liściowe – wytwarzane z pędów o jednym pąku i 2-5 dojrzałych liściach.

Właściwości Żółtej Herbaty:
przywraca siły witalne
ma znakomity wpływ na układ trawienny
usuwa szkodliwe substancje z organizmu.
ma bardzo małą zawartość teiny (tylko 0,35%).

Sposób parzenia:
1 łyżeczka/filiżankę, temperatura wody: 70-80 stopni Celcjusza, czas pierwszego parzenia 2-3 min.,
kolejne parzenie odpowiednio około 5 i 8 min.
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#4

   
   
Herbaty Turkusowe...QING CHA 青茶 – tzw. półfermentowane
Zwane też wulongami, choć w rzeczywistości tylko część z nich to wulongi. 
W Polsce bywają niepoprawnie nazywane „czerwonymi”. 
Różnorodna grupa herbat częściowo fermentowanych, począwszy od lekko-fermentowanych o właściwościach zbliżonych do herbaty zielonej aż do mocno-fermentowanych, podobnych do herbaty czerwonej.
Kolor suchych liści – w zależności od stopnia fermentacji i palenia – zielony, brązowy, czerwonawy, niemal czarny. 
Napar – od żółtego po ciemnoczerwony. 
Najbardziej popularne w Chinach południowo-wschodnich i na Tajwanie.
Najbardziej znane są: Tie Guanyin 鐵觀音 („Żelazna Bodhisattwa Miłosierdzia”) i Wuyi Yancha 武夷岩茶 („Herbaty Skalne z Gór Wuyi”) z Fujianu, a wśród nich Da Hong Pao 大紅袍 („Wielka Czerwona Szata”), Baihao Wulong 白毫烏龍i Dongding Wulong 凍頂烏龍z Tajwanu.
źródło
źródło

OOLONG (WULONG, 乌龙 LUB 烏龍)
Herbata Oolong to częściowo utleniona herbata i wymaga skomplikowanego i sprawnego przetwarzania. 
Ważnymi aspektami odróżniającymi oolong od innych herbat są prażenie i podrzucanie liści. 
Zgodnie z tradycyjną chińską medycyną bardziej zielone oolongy są chłodne i ciemniejsze oolongy, które ogrzewają ciało.

Herbata Niebieska,
Zwana częściej w Polsce "Oolong" to herbata pół-fermentowana produkowana w Chinach i na Tajwanie.
Charakteryzuje się dużą zawartością taniny i katechiny oraz niewielką ilością kofeiny.        
Łączy w sobie cechy herbat zielonych i czarnych.
Również cechy smakowe i zapachowe herbaty niebieskiej mają pośrednie między czarnymi a zielonymi.

Zawartość teiny w herbacie niebieskiej zależy od tego, w jakim momencie została przerwana fermentacja.
Liście przeznaczone do produkcji herbaty Oolong nie mogą być zbyt wcześnie zbierane i zaraz po zerwaniu powinny być poddawane obróbce.
Klasyczna metoda obróbki polega na rozsypaniu liści na stoły i wystawieniu ich na działanie słońca.
Gdy nieco powiędną, zsypuje się je do bambusowych koszy lub do głębokich przetakówi silnie wytrząsa, aby lekko otrzeć brzegi liści.
Następnie wysypuje się je do przesuszenia i ponownie wstrząsa i suszy, aż liście nieco zżółkną, a brzegi przybiorą barwę lekko rdzawą, ciemniejącą, w miarę jak substancje chemiczne zawarte w uszkodzonych liściach się utleniają.
Proces fermentacji zatrzymuje się po około dwóch godzinach przez szybkie "palenie" liści, czyli suszenie ich na patelniach lub w głębokich rondlach.
Przed prażeniem, listki herbaty Oolung są zwijane i lekko zgniatane, aby ich otwarte ścianki stymulowały aktywność enzymatyczną.
Proces prażenia usuwa niepożądany zapach z herbaty i zmniejsza kwaśny i cierpki smak.    
Ponadto uważa się, że dzięki tej czynności herbata Oolung jest łagodniejsza dla żołądka.

Herbatę tę można rozpoznać po barwie zaparzonego liścia - jego ciemniejsze brzegi, które uległy fermentacji, przypominają liść czarnej herbaty, pozostała, znacznie jaśniejsza część liścia wygląda jak herbata zielona.

Zazwyczaj parzy się dwie łyżeczki herbaty na kubek.
Temperatura wody powinna wynosić 82°C-87°C (niewrząca) i herbatę powinno się zaparzać 3-4 minuty.
Oolung wysokiej, jakości można zaparzać wiele razy i w odróżnieniu od wielu innych herbat  jej, jakość wzrasta wraz z kolejnym parzeniem.
Przeważnie Oolung parzony jest od 3 do 5 razy.
Oolongów często używa sie do produkcji mieszanek.
Joanna Woźniak

Rodzaje herbaty Oolong
Tieguanyin “Iron Goddess of Mercy”
Da Hong Pao “Big Red Robe”
Jin Xuan “milk oolong”
Pouchong “the wrapped kind”
źródło

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#5

   
   
Czerwona herbata z prowincji Yunnan - suche liście, przesiąknięte 10 minut, przesiąknięte 20 minutami i liście po moczeniu.
Herbaty Czerwone...HONG CHA 紅茶 – całkowicie fermentowane
Zwane na Zachodzie Czarnymi. 
Najpowszechniejszy obecnie na świecie rodzaj herbaty, pochodzący z Chin, ale wytwarzany też­ w krajach Azji, Afryki i Ameryki południowej. 
Mają ciemne, czerwonobrązowe, nawet prawie czarne listki i głęboki, czerwony kolor naparu. 
W porównaniu z indyjskimi i cejlońskimi chińskie herbaty czerwone są mniej ostre w smaku, odznaczają się łagodnością, aksamitnością i bogatym aromatem.

Najbardziej znane chińskie herbaty czerwone to Qimen Hongcha 祁門紅茶 (zwana w skrócie Qihong 祁紅, a w Europie spotykana pod nazwą Keemun) z prowincji Anhui oraz Diahongcha 滇紅茶. „Dian” 滇 oznacza prowincję Yunnan, dlatego nazywa się ją również Yunnan Hongcha 雲南紅茶
źrodło
źródło
źródło

CZARNA HERBATA (CZERWONA HERBATA W AZJI WSCHODNIEJ, HONG CHA, 红茶 LUB 紅茶)
Czerwona herbata to w pełni utleniona herbata. 
Powszechnie znana na Zachodzie jako czarna herbata, chociaż w językach azjatyckich nazywa się ją czerwoną herbatą. 
Według tradycyjnej chińskiej medycyny czerwona herbata ogrzewa ciało (zgodnie z  TCM *).

Herbata czerwona
Chińczycy nazywają ją smoczą herbatą, ze względu na liście, które po zaparzeniu wyglądem przypominają smoka.
Kiedyś była zarezerwowana wyłącznie dla cesarzy, dzisiaj każdy może poznać jej smak i doświadczyć niezwykłych walorów zdrowotnych.
Herbata czerwona pochodzi z południowych prowincji Chin i Tajwanu.
W prowincji Yunnan do dzisiaj rośnie drzewo (ma ponad 2 tysiące lat), z którego wytwarza się czerwone herbaty najwyższej jakości.
Drzewo nazywane jest "Królem drzew herbacianych", ma 32 metry wysokości i 1 metr średnicy.
Najlepszą, a zarazem najdroższą herbatę uzyskuje się z liści dojrzewających nawet 60 lat.
Procesy fermentacyjne zachodzą w niej krócej niż w herbacie czarnej, a co za tym idzie posiada więcej enzymów i polifenoli.
I to właśnie im zawdzięcza odchudzające właściwości. Polifenole (taniny) redukują wydzielanie żółci i ułatwiają trawienie, przyśpieszają też zamianę tłuszczu w energię.
Obniżają poziom złego cholesterolu.

Zalet picia czerwonej herbaty jest znacznie więcej:
usuwa toksyny z organizmu
regulują pracę przewodu pokarmowego
usprawniają pracę wątroby
przyspieszają trawienie alkoholu
dzięki teinie poprawia pamięć i koncentrację
dzięki zawartościom flawonoidów polecane są osobom z miażdżycą, flawonoidy uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych
flawonoidy działają moczopędnie, pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze, poprawiają krążenie
działa uspokajająco, pomaga leczyć stany depresyjne
dzięki zawartości fluoru wzmacnia kości, pomaga leczyć próchnicę
zawiera cenne aminokwasy, pierwiastki śladowe (wapń, magnez, fluor, żelazo, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę E, dzięki czemu wzmacnia organizm.

Ostatnie badania dowodzą również, że picie czerwonej herbaty zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.
W walce z nadwagą najskuteczniejsza jest odmiana herbaty Pu-erh, która po procesie fermentacji musi jeszcze dojrzewać.
Ale samo picie herbaty nie pomoże w walce z nadwagą.
Konieczna jest dieta i ćwiczenia.
Jeżeli będziesz jeść mniej i systematycznie ćwiczyć, a do tego pić codziennie 5-6 filiżanek herbaty, szybko zauważysz efekty.
Herbata najlepiej działa, jeśli pijemy ją pół godziny po posiłku.

Czerwona herbata ma także działanie pobudzające.
Zawiera tę samą ilość kofeiny co kawa, ale jej działanie jest nieco inne.
Kofeina z kawy szybko się wchłania, dając natychmiastowe działanie, a ta zawarta w herbacie przyswajana jest znacznie wolniej, ale dłużej pozostaje w organizmie.
Jej ożywcze działanie jest więc łagodniejsze, a efekt jest długotrwały.

Parzenie herbaty:
Jedną łyżeczkę zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem około 4-5 minut.
Najlepiej pić bez cukru, gdyż cukier neutralizuje niektóre lecznicze właściwości herbaty, a także dostarcza zbędnych kalorii.
źródło
źródło
źródło
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#6

   
   
Zielona Herbata (LÜ CHA, 绿茶 LUB 緑茶)
Zielona herbata (绿茶 lǜ chá)
Chiny produkują 80% światowej herbaty zielonej, najczęściej spożywanej herbaty w Chinach i są uprawiane w całym kraju. 
Zielona herbata jest również niesfermentowana, dzięki czemu zachowuje naturalny zielony kolor i jej przeciwutleniacze. 
Liście herbaty są podgrzewane, walcowane i suszone przy jedynie lekkim utlenianiu podczas procesu utwardzania. 
Zielona herbata jest poddawana obróbce cieplnej, aby zapobiec fermentacji.
 Tradycyjne metody obejmują smażenie na patelni i lekkie smażenie na ogniu z węgla drzewnego.
 Nowoczesne metody obejmują suszenie w piecu i gotowanie na parze. 
Zielona herbata zawiera kofeinę, często więcej niż ciemniejsze chińskie herbaty, ale znacznie mniej niż zachodnie herbaty (i znacznie mniej niż kawa). 
Podczas parzenia zielonej herbaty (około 1 łyżeczki na filiżankę) ważne jest, aby nie używać nadmiernie gorącej wody - zdecydowanie niższej niż temperatura wrzenia - lub herbata będzie gorzka.
 Zbyt długie strome dodadzą gorzkiego smaku.

Zielona Herbata to nieutleniona herbata. 
Zwykle pąki, wczesna data zbioru i piękno liści są szanowane w zielonych herbatach. 
Zgodnie z tradycyjną chińską medycyną zielona herbata chłodzi ciało.
źródło

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#7

   
Herbata Pu'er (普洱)
Pu'er pochodzi z prowincji Junnan położonej w południowo-zachodnich Chinach i sąsiadujących obszarach w Birmie i Laosie. 
Yunnan jest górzystym obszarem o bogatych zasobach naturalnych i największej różnorodności życia roślinnego i zwierzęcego w Chinach. 
Mówi się, że jest to miejsce narodzin rośliny herbaty i jest domem najstarszych żywych drzewek herbacianych.
Jest to najstarsza herbata, która przechowuje historię setek lat. 
Są tylko dwa rodzaje Puer, ale są tak różne i nie są do siebie podobne - są to Puer Shu i Puer Shen. 
Pierwszy to ciemny, drugi zielony. 
Pomimo tego, że Puera można uprawiać w kilku regionach świata, tylko te zebrane z krzewów rosnących wyłącznie w prowincji Yunnan są prawdziwe, przy okazji, graniczą z Tybetem. 
I że Puer, który wyrośnie gdzie indziej,  nie będzie certyfikowany, takie są zasady. 
Z krzaków pobiera się  głównie duże liście, mówią, im większe, tym wyższa jakość przyszłej herbaty. 
Po zebraniu liści są one przetwarzane. 
Proces przetwarzania liści jest bardzo podobny do czarnej herbaty.
Jest ona zbierana, przetwarzana i następnie lekko suszona, ale tak aby liście zatrzymały odrobinę wilgoci. 
Tak obrobione liście są następnie układane w stosy, gdzie naturalnie występujące bakterie tworzą reakcje podobną do tych które zachodzą w kompostach.
 Tak przygotowane stosy dojrzewają w piwnicach, co dodaje herbacie Pu-erh niepowtarzalnego charakteru. 
Bardzo ciekawym faktem związanym z tym gatunkiem jest, iż wiek herbaty wpływa na jej jakość i cenę, podobnie jak to jest w przypadku win. 
W chińskich herbaciarniach można spotkać nawet 40-sto letnie gatunki.
Rodzaje herbaty Pu'erh
Shou Pu'erh "Ripe Pu'erh"
Sheng Pu'erh "Raw Pu'erh"
źródło
źródło
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#8

   
   
   
   
Herbaty Kwitnące
Herbaty Kwitnące to liście Białej lub Zielonej Herbaty (sporadycznie Czarnej) misternie splecione w fantazyjny kształt, lub po prostu w kulkę. 
Po zalaniu wodą – herbaciany pąk otwiera się odsłaniając przed nami swoje sekrety (różnego rodzaju kwiatowe kompozycje), wówczas możemy podziwiać wspaniałe widowisko, którego sceną stanie się nasza filiżanka.
Ręcznie zwijane herbaty są połączeniem piękna, kwintesencji oraz subtelnego smaku różnych rodzajów herbat, wywodzących się z Chin. 
Tam gdzie picie herbaty jest niezwykle celebrowane i uważanie za codzienny rytuał osiągnięto mistrzostwo w przygotowywaniu tych małych arcydzieł.
Po zaparzeniu zmienia się ona w kwiat i stanowi kolorową i spektakularną kompozycję. 
Już sama obserwacja procesu parzenia jest bardzo przyjemna dla oka a dzięki takim dodatkom jak chryzantem, goździki, jaśmin czy lychee rozwijająca się herbata zaskakuje bogactwem kolorów i kształtów.
 Najlepszy efekt uzyskamy parząc herbatę w przezroczystym naczyniu w 0,5l lub w 1l wody o temperaturze 75 st.C-80 st.C. 
źródło
źródło
https://www.youtube.com/watch?v=mnH3EAES8_8

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#9

   
Herbaty czarne...HEI CHA 黑茶 – „postfermentowane” lub „dojrzewające”
W Polsce nazywane „Czerwonymi”.
Poddawane procesowi fermentacji nieenzymatycznej podobnemu jak herbata ­żółta, ale zachodzacemu w znacznie mocniejszym stopniu.
Ich suche liście są niemal czarne, z brązowawym lub zielonkawym odcieniem, napar żółtobrązowy lub czerwonobrązowy – również bardzo ciemny. 
Mają charakterystyczny „ziemny” lub „pleśniowy” aromat.
Występują w postaci herbaty sypkiej lub prasowanej w różnorodne kształty – cegiełek, okrągłych „ciastek” czy „misek”.
Najbardziej znana z tej grupy jest herbata Pu’er 普洱 z prowincji Yunnan.
źródło
źródło
Ciemna Herbata-Czarna Herbata we Wschodniej Azji, Hei Cha , 黑茶
Najważniejszą różnicą w przetwarzaniu ciemnej herbaty dla innych herbat jest etap pofermentacyjny, w którym liście są zbierane na duże stosy i fermentowane w wilgotnych i ciepłych warunkach przez 1-2 miesiące. 
Proces ten jest powodowany przez mikroby w liściach i nie należy go mylić z utlenianiem czarnej herbaty.
 Post fermentacja lub "układanie na mokro" to proces podobny do rozkładu, stąd ziemisty zapach i smak.
 Również Puou (dojrzały) Pu'er jest post-fermentowany, ale nie suszy się go nad ogniem sosnowym ani nie ściska się w dużych koszach, takich jak Liu Bao.
Zgodnie z tradycyjną chińską medycyną, ciemna herbata ogrzewa ciało, z wyjątkiem Liu Bao, który chłodzi lub ogrzewa w zależności od sytuacji.
Herbata Czarna
Legenda głosi, iż czarna herbata powstała przypadkowo, w wyniku zmoknięcia  (powodującego fermentację) ładunku zielonej herbata , przewożonej kliprem do Anglii. 
To jest chyba najbardziej znana historia w świecie herbat i nikt nie jest w stanie jej potwierdzić. 
Dla nas nie to żadnego znaczenia jak ktoś kilkaset lat temu wynalazł herbatę. 
Jest to produkt który pijemy najczęściej a właściwie jedno co nas interesuje to cena.            
Herbaty w saszetkach to to co nam się kojarzy ze zwykła czarną herbatą. 
Przechodzi ona cztery główne procesy obróbki.
Te etapy to: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie. 
Każdy z tych procesów ma swój unikalny tok który za każdym razem musi przebiegać identycznie. 
Producent herbat doskonale wie że najlepiej jego herbata smakuje bez zbędnych dodatków.
W ten sposób może niepotrzebnie stracić swój smak. 
Dlatego herbata czarna z dodatkami, owszem występuje, ale bez większego zainteresowania wśród konsumentów. 
Herbata dla gastronomii i herbata dla restauracji to nic innego jak czarna herbata.
English Breakfast to termin jak najbardziej powiązany z herbatą czarną, bo herbata jest najczęstszym napojem pitym podczas posiłków na świecie.
http://herbatyswiata24.blogspot.com/2010...czarne.htm
Rodzaje Czarnej Herbaty
Assam
Darjeeling
Ceylon
Rodzaje mieszanek czarnej herbaty
Earl Grey
English Breakfast
Irish Brekfast
Masala Chai
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#10

   
https://i.dobrzemieszkaj.pl/i/72/10/29/1...iany-2.jpg
Czarne herbaty świata 
Herbaty – bogactwo liściastych kolorów
W Chinach Herbaty umieszcza się w ramkach według koloru liści, w Polsce według barwy naparu. 
Zapewne wiesz, że przez długi okres w Polsce były dostępne tylko dwa rodzaje herbaty – Assam oraz Ceylon. 
Tradycyjny polski sposób parzenia to picie herbaty z cukrem w przezroczystej szklance. 
Urozmaiceniem jest picie na pirata - z nie wyjętą łyżeczką.
Herbaty Czarne
W wielu polskich domach pije się Herbaty granulowane. 
Mają one dwie zalety – są tanie i dają szansę na uzyskanie bardzo mocnego napar – gdyż pył naciąga bardziej niż sam liść herbaciany.
Nie ulega wątpliwości, że te Herbaty produkowane są z liści najniższej jakości. 
Jeszcze ciekawsze rzeczy można spotkać w herbatach pakowanych w saszetki. 
Gdy na półce sklepowej zobaczysz Herbatę w cenie 2 złote za 100 torebek, raczej nie ciesz się z okazji. 
Yunnan 
Prawdziwy Yunnan może być zarówno w wersji zielonej, jak i czarnej, nazwa pochodzi od prowincji w Chinach. 
Herbata daje mocny, intensywny napar. 
Herbata cieszy się nieco mniejszą popularnością, niż wymieniony dalej Ceylon. 
Można go kupić w każdej herbaciarni. 
Cena wynosi około 13 złotych za 10 dekagramów. 
Ceylon
Wspominany powyżej Ceylon to Herbata ze Sri Lanki. 
Jest fermentowana, a smak Ceylonu jest mocny i wyrazisty – właśnie ta Herbata jest najczęściej pijana w Europie. 
Herbata Darjeeling
Spis Herbat nie byłyby pełny bez herbaty Darjeeling – która jest o wiele mniej popularna niż dwie pozostałe.
Jej nazwa pochodzi także od prowincji w Indiach. 
Ciekawe, że producent tej Herbaty opracował własną metodę określania jakości. 
Pamiętacie zapewne reklamę firmy Tetley (czy też Lipton), o dwóch listkach zrywanych ze szczytu krzewu.
Można się domyślić, że w przypadku reklamowanej wtedy Herbaty w torebkach, nie można było w żaden sposób docenić jakości produktu. 
Herbaty spoza Azji
Herbata jest produkowana także poza Azją. Do takich produktów należy Herbata Kenijska. 
Rośnie w klimacie wysokogórskim. 
Liście Herbaty Kenijskiej są bardzo drobne w porównaniu do gatunków azjatyckich. 
Smak można określić jako delikatniejszy, z większą nutą słodyczy. 

Herbata Turecka ma jeszcze inny smak, liście są bardzo duże i rozwinięte. 
Należy jej wsypywać nieco więcej, niż pozostałych – z uwagi na grube liście, napar jest słabszy. 
źródło
https://www.dobrzemieszkaj.pl/kuchnia_i_...03014.html

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości