Awokado
#1

   
   
   
   
Smaczliwka wdzięczna, awokado właściwe (Persea americana) – gatunek wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae).
Wykopaliska dowodzą, że awokado było już wykorzystywane 7000 lat p.n.e.
Pierwotnie pochodzi z południowego Meksyku, lecz stosunkowo szybko rozpowszechniło się z Ameryki Północnej – przez Środkową – aż do Południowej (Peru)

Dorasta do 24 m wysokości
Liście skórzaste, lancetowate, całobrzegie, o długości do 25 cm, 2-12 cm szerokości, ułożone na pędzie skrętolegle lub naprzemianlegle.
Kwiaty żółtawozielone, zebrane w wiechy na szczytach pędów.
Owoc o masie do 170 g, nazywany gruszką awokado, ma gruszkowaty, rzadziej okrągły lub jajowaty kształt
Gruby, zielony egzokarp otacza tłusty, kremowo zielonkawy miąższ (mezokarp) oraz niejadalne nasiono.
Ze względu na brak endokarpu owoc ten jest jednonasienną jagodą, z nasionem otoczonym cienką łupiną nasienną.
Z uwagi jednak na podobieństwo morfologiczne część autorów zalicza ten owoc do pestkowców
Okres dojrzewania owocu jest wyjątkowo długi – przeciętnie trwa 6-8 miesięcy.
Częścią jadalną jest miąższ, stanowiący ok. 85% masy owocu.

Liście, gałęzie, kora i pestki awokado są trujące dla zwierząt. Spożycie może doprowadzić do śmierci

Awokado jest uprawiane głównie w Ameryce Północnej (76% światowej produkcji), Afryce (11%), Azji (9%) i południowej Europie (2%)[4].

W medycynie ludowej awokado miało szereg zastosowań, w tym leczenie nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, zapalenia oskrzeli, bóli brzucha i biegunek.
Skórka owocu wykazuje działanie antybiotyczne (stosowano ją jako środek przeciwrobaczy).
Olej z nasiona ma właściwości ściągające, wywar z pestek uśmierzał ból zębów, a pasta z mielonych pestek stosowana była w leczeniu dolegliwości skórnych (świerzb, łupież, ropiejące rany).
Liście stosowano jako środek przeciwkaszlowy, stosowano je ponadto w niedokrwistości, hipercholersterolemii, zapaleniu błony śluzowej żołądka, wrzodów żołądka i dwunastnicy, a okłady z liści do leczenia nerwobóli.
W badaniach na zwierzętach wykazano pozytywny wpływ na profil lipidowy krwi, stężenie HDL, poziom glukozy i stężenie hemoglobiny

Awokado jest stosowane także w sztuce kulinarnej.
Zawarte w owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka co masło.
Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub substytut masła

W 2000 r. na Międzynarodowym Kongresie Chemicznym w Honolulu dr H. Kawagishi z Uniwersytetu Shizuoka (Japonia) przedstawił zachęcające wyniki oddziaływania awokado na wątrobę uszkodzoną wirusowym zapaleniem wątroby (WZW typu C)

Dojrzały owoc doskonale się rozsmarowuje.
Bywa zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych.
Spożywać go można w postaci sałatek oraz przystawek.
Dodanie soku z cytryny zapobiega brunatnieniu miąższu owocu.

Owoc znajduje także różnorodne zastosowanie w kuchniach etnicznych:
wegetariańskie sushi (Japonia/Kalifornia),
napoje mleczne z awokado i lodem (vitamina de abacate, Brazylia),
pasta z awokado (guacamole, Meksyk),
odwar sporządzony ze skóry pomaga w rozstrojach żołądkowo-jelitowych oraz wykazuje działanie przeciwrobacze.

Awokado stosuje się także w kosmetyce.
Maseczki z tego owocu łagodzą podrażnienia skóry (w tym również spowodowane słońcem) i odżywiają cerę.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Smaczliwka_wdzi%C4%99czna

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#2

   
   
       
Awokado zyskało popularność w Polsce stosunkowo niedawno.
Ten owoc ma oryginalny smak, wartościowe tłuszcze i doskonale nadaje się do rozmaitych past.
Awokado warto włączyć do swojej diety i poznać szereg jest zdrowotnych właściwości.
 Awokado to wiecznie zielone drzewo, z bardzo wartościowymi owocami, o delikatnym smaku.
 Jednak właściwości awokado i to co zawiera, predestynują go do miana jednego z najzdrowszych owoców na świecie.
 Chociaż awokado należy do kalorycznych przysmaków, to jest dobry produktem dla osób odchudzających się .
 Zamieszczone przepisy, takie jak sałatka z awokado, czy pasta z awokado zachęcą cię od włączenia tego owocu do codziennego menu.

Awokado – właściwości, których nie można lekceważyć
Awokado zawiera bardzo duże ilości tłuszczu, ale ten tłuszcz to samo zdrowie.
 Tłuszczowe kwasy oleinowe, których w owocu przeciętnej wielkości jest aż około 40 g, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, a przez to chronią serce, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Kwas oleinowy jest znany również jak składnik przeciwdziałający występowaniu i rozwojowi nowotworów piersi u kobiet i prostaty u mężczyzn.
Owoc ten to także skarbnica witamin C, E i A, które są silnymi przeciwutleniaczami i potrafią skutecznie walczyć z wolnymi rodnikami, przyczyniającymi się do powstawania zmian nowotworowych.
Duża zawartość witamin z grupy B i potasu korzystnie wpływa na układ nerwowy.
 Awokado dostarcza też kwas foliowy, przeciwdziałający występowaniu wad rozwojowych płodu, dlatego też jedzenie tego owocu jest szczególnie polecane kobietom w ciąży.

Awokado – kalorie, których się nie obawiaj
Wydawałoby się, że to banany są jednym z najbardziej kalorycznych owoców, ale awokado zdecydowanie wygrywa tę konkurencję.
Owoc przeciętnej wielkości zawiera ponad 400 kcal.
Jednak to kalorie, których nie należy się bać.
Ku zaskoczeniu wielu osób, awokado wspomaga odchudzanie.
 Dlaczego tak się dzieje?
 Otóż, ze względu na zawartość dobrych tłuszczów, owoc ten zmusza metabolizm do znacznie szybszej pracy, co powoduje zwiększoną utratę kalorii i utratę zbędnych kilogramów.

Awokado – jak jeść ten owoc?
Do jedzenia najlepsze jest dojrzałe awokado, którego skórka lekko się ugina, gdy naciśniemy ją palcem.
Jeśli owoc jest twardy, najlepiej poczekać kilka dni, aż dojrzeje i lekko zmięknie.
W jego środku znajduje się pestka sporej wielkości. Aby "otworzyć" owoc, należy naciąć go na całej długości, chwycić w obie ręce i po prostu obie części przekręcić w przeciwnych kierunkach.
 Następnie z jednej połowy usuwamy pestkę.

Sam miąższ ma dość blady smak i niewyraźny aromat, ale jest doskonałym dodatkiem do sałatek, można z niego wyczarować przepyszne guacamole, niektórzy rozcierają miąższ na gładką pastę i używają go do chleba zamiast masła.

Bardzo interesująca też jest pestka awokado.
Duża, bardzo twarda, na ogół jest wyrzucana.
To jednak błąd.
 Pestka zawiera wiele cennych substancji przeciwutleniających, które są w stanie zwalczać wolne rodniki, odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu człowieka.
Pestka to też potężne źródło błonnika, a w krajach, gdzie awokado występuje w warunkach naturalnych, stosuje się ją jako środek na wszelkiego rodzaju dolegliwości układu pokarmowego, w tym jako panaceum na biegunkę.
 Błonnik doskonale zmniejsza poziom cholesterolu we krwi oraz obniżając ciśnienie krwi, redukuje ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Pestki awokado nie da się ugryźć.
Należy ją suszyć przez kilka dni na słońcu, a zimą na kaloryferze.
Potem trzeba ją rozbić na miejsze kawałki tłuczkiem, a następnie w moździerzu zrobić z nich drobny pył.
 Tak przygotowana pestka jest nieco gorzka w smaku, ale stanowi idealny dodatek do soków z warzyw i owoców.

Awokado – na co dzień i od święta
Owoc awokado i olej z awokado to doskonałe składniki wielu sałatek i past.
Trzeba tylko wiedzieć, że miąższ z awokado szybko traci swój kolor.
 Natychmiast po pokrojeniu trzeba skropić go sokiem z cytryny, a zachowany zostanie jego świeży, pastelowy, zielony kolor.

Sałatka z awokado – przepis
Z awokado można przygotować dania, które zachwycą nie tylko domowników, ale i gości.
 Prosta sałatka z awokado z krewetkami może być hitem wielu przyjęć.
 Do jej przygotowania potrzebne są cztery owoce, które przekroić należy na pół, usunąć pestki i delikatnie wyjąć miąższ łyżeczką tak, aby nie uszkodzić łupinek.
 Pokrojony w kostkę miąższ skrapiamy sokiem z cytryny.
Do niego dodajemy pokrojoną w dość drobną kostkę czerwoną i żółtą paprykę, cztery jajka ugotowane na twardo oraz krewetki odsączone z zalewy własnej. Aby całość związać, należy dodać sos przygotowany z majonezu i kechtupu.
 Taką sałatkę podajemy w łupinach, wcześniej przygotowanych, a dekorujemy zielonym koperkiem.

Pasta z awokado – przepis
Meksykańska salsa z awokado jest z kolei doskonałym urozmaiceniem codziennego menu.
 Z dwóch, dojrzałych owoców wydrążamy miąższ i rozgniatamy go widelcem.
 Można to też zrobić, używając blendera lub moździerza.
 Do tak przygotowanej pasty dodajemy sok z limonki lub cytryny, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek.
 Salsę można robić z dodatkiem pikantnego sosu tabasco.
Świetnie sprawdza się też wraz z drobniutko pokrojoną papryczką chili lub habanero.
 Dla podkręcenia smaku, można też dodać nieco cebuli, koniecznie drobno posiekanej.
 Wielkim przysmakiem jest też salsa z dodatkiem suszonych pomidorów i świeżej kolendry.
 Salsa doskonale smakuje ze świeżym chlebem.
Można ją podawać także jako dodatek do krakersów, a nawet chipsów.

Owoc awokado powinien wejść na stałe do menu.
Dzięki niemu zapewnimy naszemu organizmowi wiele cennych składników, które mogą nas uchronić przed wieloma dolegliwościami.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości