Forum dobrytarot.pl

ezoteryczne forum Dobry Tarot - karty tarota, runy, astrologia, numerologia, magia, wróżby

Jaśmin

Jaśmin

Postautor: krystyna » poniedziałek 25 mar 2013, 21:10

3.jpg
3.jpg (220.72 KiB) Przeglądany 787 razy

Jaśmin (Jasminum L.)
– rodzaj roślin z rodziny oliwkowatych.
Według niektórych ujęć taksonomicznych należy do niego ok. 200 gatunków pochodzących głównie z Azji i Afryki.
Gatunkiem typowym jest Jasminum officinale L.
Pnącza lub krzewy.
Liście pojedyncze lub pierzaste.
Kwiaty rurkowe (o długiej rurce), białe, żółte lub różowe, czasami wonne.
Owoce: jagody..

Gatunki uprawiane
Jasminum azoricum L. – jaśmin azorski
Jasminum fruticans L.
Jasminum humile L.
Jasminum laurifolium f. nitidum (Skan) P. S. Green
Jasminum mesnyi Hance
Jasminum nudiflorum Lindl.) – jaśmin nagokwiatowy
Jasminum officinale L. – jaśmin lekarski
Jasminum parkeri Dunn
Jasminum rex Dunn
Jasminum polyanthum Franch.
Jasminum sambac (L.) Aiton – jaśmin wielkolistny
Jasminum ×stephanense Lemoine
źrodło
Obrazek
Awatar użytkownika
krystyna
Moderator
 
Posty: 9144
Rejestracja: czwartek 12 maja 2011, 20:45


Re: Jaśmin

Postautor: krystyna » poniedziałek 25 mar 2013, 22:38

1.jpg
1.jpg (78.74 KiB) Przeglądany 790 razy

Jasminum azoricum L. – jaśmin azorski
Obrazek
Awatar użytkownika
krystyna
Moderator
 
Posty: 9144
Rejestracja: czwartek 12 maja 2011, 20:45

Re: Jaśmin

Postautor: krystyna » poniedziałek 25 mar 2013, 22:56

2.jpg
2.jpg (214.18 KiB) Przeglądany 789 razy

Jasminum nudiflorum Lindl.) – jaśmin nagokwiatowy
Obrazek
Awatar użytkownika
krystyna
Moderator
 
Posty: 9144
Rejestracja: czwartek 12 maja 2011, 20:45

Re: Jaśmin

Postautor: krystyna » poniedziałek 25 mar 2013, 23:48

6.jpg
6.jpg (132.24 KiB) Przeglądany 785 razy

Jaśmin wielkolistny, jaśminek wielkolistny, dzielżamin wielkolistny (Jasminum sambac)
– gatunek krzewu z rodziny oliwkowatych.
Pochodzi z Indii, Bangladeszu i Birmy, jest uprawiany w wielu krajach świata
Krzew do 8 metrów wysokości o liściach jajowato-sercowatych.
Kwiaty dość silnie pachnące, zebrane w szczytowe podbaldachy.
Korona kwiatowa rurkowata, biała. Owoc – dwunasieniowa jagoda.

Roślina kosmetyczna – z kwiatów otrzymuje się absolut wykorzystywany do wyrobu perfum, żeli, lotionów, mydeł i innych kosmetyków
Kwiat używany jest do aromatyzacji herbat.
W krajach o ciepłym klimacie jest uprawiany jako roślina ozdobna.
Dla hinduistów i buddystów kwiaty są symbolem czystości i stanowią ulubiony dar ofiarny.
źródło
Obrazek
Awatar użytkownika
krystyna
Moderator
 
Posty: 9144
Rejestracja: czwartek 12 maja 2011, 20:45

Re: Jaśmin

Postautor: krystyna » wtorek 26 mar 2013, 00:24

1.jpg
1.jpg (33.31 KiB) Przeglądany 783 razy

Jaśmin lekarski, jaśminek lekarski, dzielżamin lekarski (Jasminum officinale)
– gatunek rośliny z rodziny oliwkowatych.
Pochodzi z Azji, z obszarów od Iranu po Chiny
Krzew do 4 metrów wysokości. Liście pierzaste, złożone są z 5-7 jajowatych i owłosionych listków. Kwiaty o mocnej i przyjemnej woni zebrane w szczytowe podbaldachy.
Korona kwiatowa biała.
Owoc – jagoda zawierająca 2 nasiona..
Jest uprawiany jako roślina ozdobna.
Kwiaty dostarczają olejku jaśminowego używanego w perfumerii jako podstawowy surowiec zapachowy.
źródło
Obrazek
Awatar użytkownika
krystyna
Moderator
 
Posty: 9144
Rejestracja: czwartek 12 maja 2011, 20:45

Re: Jaśmin

Postautor: krystyna » wtorek 26 mar 2013, 01:01

Aromatyczny olejek z jaśminu jest wysoko ceniony, znany z właściwości relaksacyjnych oraz antydepresyjnych, również jako afrodyzjak.
Jest powszechnie używany w przemyśle do wyrobu perfum oraz kadzideł.

Jaśmin jest używany w przemyśle perfumeryjnym, jako kwiat dekoracyjny, w medycynie niekonwencjonalnej oraz obrządkach religijnych.
W Pakistanie, Indonezji oraz na Filipinach nosi miano kwiatu narodowego, natomiast w Syrii, Tajlandii i Indiach jest symbolem miłości oraz współczucia.

Najbardziej popularne gatunki jaśminu to jaśmin lekarski (Jasminum officinale, ang. Poet’s jasmine)
oraz jaśmin wielkokwiatowy również zwany królewskim (Jasminum grandiflorum, ang. Royal Jasmine).

Jaśmin lekarski pochodzi z rejonu Himalajów oraz występuje we wschodnich Chinach.
Ta winopodobna roślina może osiągać aż 10 metrów wysokości, ma owalne liście i wonne kwiaty skupione kępach.
Kwitnie latem i jesienią.

Jaśmin królewski nazywany katalońskim lub hiszpańskim ma większe kwiaty niż jaśmin lekarski, krótsze gałązki oraz innego kształtu liście.
Jest to gatunek najpowszechniej uprawiany i ceniony przez przemysł perfumeryjny za swój zapach. Jaśmin sambac (Jasminum sambac) to drugi gatunek tej rośliny wykorzystywany w produkcji perfum.

Jaśmin uprawia się we Francji, Hiszpanii, Włoszech oraz kilku krajach Afryki i środkowego Wschodu. Toleruje temperaturę od 11 do 27 stopni Celsjusza, przy czym jaśmin lekarski jest bardziej odporny na zimno niż królewski.
Krzewy można hodować niemalże na każdym gatunku gleby.
Wymagają obfitego podlewania i dużego naświetlenia.
Kwiaty najlepiej zbierać o poranku, gdyż wtedy są najbardziej wonne.

Aromatyczny olejek z jaśminu jest wysoko ceniony, znany z właściwości relaksacyjnych oraz antydepresyjnych, również jako afrodyzjak.
Jest powszechnie używany w przemyśle do wyrobu perfum oraz kadzideł.

Do XIX wieku olejek pozyskiwano z kwiatów natychmiast po zbiorze, wykorzystując technikę effleurage (proces oparty na absorbcji zapachów przez tłuszcze).
Obecnie stosuje się inne metody. Wysoka wartość olejku jest związana z jego składem chemicznym.
Zawiera on bogatą mieszankę związków chemicznych, między innymi: octan benzylu (jaśmin), linalol (konwalia), alkohol benzylowy (jaśmin i hiacynt), indol (jaśmin), benzoesan benzylu (zapach słodki, balsamiczny), geraniol (geranium), antranilan metylu (zapach słodki, winogronowy).
Na woń jaśminu składa się ponad 100 elementów zapachowych!
Aby wytworzyć kilogram olejku z jaśminu, potrzeba aż tony kwiatów!
źródło
Obrazek
Awatar użytkownika
krystyna
Moderator
 
Posty: 9144
Rejestracja: czwartek 12 maja 2011, 20:45

Re: Jaśmin

Postautor: krystyna » wtorek 26 mar 2013, 01:11

Perfumeria i zapachy.
Już w XVI wieku, niedługo po tym jak jaśmin trafił do Europy, francuscy perfumerzyści zaczęli używać go do produkcji perfum.
Oto najbardziej znane perfumy z nutą jaśminu:
• Chanel No. 5 oraz Jean Patou Joy – oprócz jaśminu zawierają zapach róży i oba zapachy są polecane dla kobiet dojrzałych.
• Bvlgari Jasmin Noir – zawiera nuty gardenii, jaśmin sambac i migdały w nucie serca, na bazę składają się lukrecja i tonka.
• Dior Miss Dior Cherie – słodkie drzewno-owocowe perfumy z nutą dzikiej truskawki i mandarynki (głowa) oraz jaśminu i róży – nuta serca.
• D&G Light Blue – te popularne owocowo-kwiatowe perfumy zawierają w nucie wysokiej (głowy) jabłko, dzwonek, cedr i cytrynę. W nucie serca – jaśmin, róże i bambus.
Nuta bazy składa się z cedru, ambry i piżma.
• Chanel Coco Mademoiselle – pojawiły się na rynku w roku 2001 i skierowane są do młodych kobiet.
W nutach wysokich zawierają pomarańczę, kwiat pomarańczy, mandarynkę i bergamotę.
Nuty serca tworzą jaśmin, mimoza, turecka róża oraz ylang-ylang, a w nutach bazy znajdziemy tonkę, paczulę, wanilię, wetiwer oraz białe piżmo.
• Jo Malone Honeysuckle & Jasmine – lekki kwiatowy zapach odpowiedni na lato, może być połączony z innymi perfumami, jeśli lubisz personalizować zapachy.
• Kenzo Flower – zdobywca nagrody FIFI, pudrowo-kwiatowy zapach z nutą serca zbudowaną z jaśminu, fiołka, róży oraz mirry.
• Carolina Herrera 212 – perfumy skierowane do młodych kobiet i wystarczająco lekkie na lato.
W nutach głowy – bergamota, kwiaty pomarańczy i mandarynka.
W nutach serca – jaśmin, kamelia, gardenia, frezja oraz lilia.
Baza składa się z drzewa sandałowego oraz piżma.
źródło
Obrazek
Awatar użytkownika
krystyna
Moderator
 
Posty: 9144
Rejestracja: czwartek 12 maja 2011, 20:45

Re: Jaśmin

Postautor: krystyna » wtorek 26 mar 2013, 01:12

Medycyna.
Olejek z jaśminu jest wykorzystywany w leczeniu suchej, wrażliwej skóry, skurczy mięśni, zwichnięć, depresji, wyczerpania nerwowego oraz chorób wywołanych stresem.
Jest nietoksyczny, nie powoduje podrażnień, ale nie zaleca się dla kobiet w ciąży.
W indyjskiej medycynie ludowej, ajurwedzie, olejek z jaśminu używany jest do leczenia chorób umysłowych oraz napadów złości.

Kwiaty jaśminu mają właściwości antybakteryjne, antywirusowe oraz antynowotworowe.
Mogą również pomóc w zatrzymaniu krwawienia.
Mają wpływ na układ limfatyczny i są pomocne w leczeniu różnych rodzajów nowotworów.
Ekstrakt z liści pomaga w leczeniu nowotworu piersi.
Olejek eteryczny może również złagodzić efekty porażenia słonecznego.
Kwiaty jaśminu mają także właściwości ściągające, są wykorzystywane w leczeniu stanów zapalnych oczu (zapalenie spojówek) i skóry – pąki kwiatów są używane w leczeniu wrzodów, pęcherzy i czyraków.
Mogą być również stosowane jako płukanki na chore gardło i wrzody jamy ustnej.
Dodatkowo kwiaty jaśminu pomagają w leczeniu pasożytów jelit oraz żółtaczki i chorób wenerycznych.
W Chinach korzeń jaśminu wykorzystuje się do leczenia bólu głowy, bezsenności oraz reumatyzmu.
Nektar z gatunku jaśmin żółty (Carolina jasmine, Gelsemium sempervirens) jest trujący, ale jego ususzone korzenie są używane jako anestetyk.

Aromaterapia.
W aromaterapii olejek jaśminowy służy do uspokajania emocji oraz jako afrodyzjak.
Kwiaty jaśminu to cenne lekarstwo na depresję, ponieważ wzbudzają poczucie pewności siebie, optymizm, a nawet euforię.
Dodatkowo pomogą przywrócić balans energii i dodać sił witalnych ciału.

Polecana mieszanka olejku z jaśminu to dodanie do niego kilku kropli olejku z ylang-ylang.
źródło
Obrazek
Awatar użytkownika
krystyna
Moderator
 
Posty: 9144
Rejestracja: czwartek 12 maja 2011, 20:45

Re: Jaśmin

Postautor: krystyna » wtorek 26 mar 2013, 01:13

Inne użycie jaśminu.
Arabski jaśmin sambac jest używany do produkcji herbaty.
W Chinach kwiaty jaśminu nazywane są mo li i są powszechnie używane jako dodatek zapachowy.
Są często umieszczane obok suszonej zielonej herbaty, aby nadać jej aromat jaśminu.
Obecnie zielona herbata z płatkami jaśminu jest powszechnie dostępna w sklepach.
Herbata jaśminowa jest polecana ze względu na właściwości wspomagające organizm oraz przy odchudzaniu.
Kwiaty jaśminu wspomagają metabolizm i eliminacje toksyn z ciała.
Nie jest zalecane jednak picie herbaty na pusty żołądek, gdyż może wywołać nadkwaśność.
Nie jest również polecana dla kobiet w ciąży, podobnie jak olejek.

Olejek eteryczny z gatunków Officinale i Grandiflorum używany jest w produkcji kremów, szamponów i mydeł.
Uważa się go za wspaniały tonik do skóry oraz odżywkę.
W Indiach z kwiatów jaśminu robi się piękne girlandy, a kobiety noszą je we włosach jako ozdobę. Jaśmin jest również często darowany w ofierze bogom Shiva oraz Vishnu.
źródło
Obrazek
Awatar użytkownika
krystyna
Moderator
 
Posty: 9144
Rejestracja: czwartek 12 maja 2011, 20:45

Re: Jaśmin

Postautor: krystyna » wtorek 10 cze 2014, 13:13

Jaśmin - magiczny składnik napojów miłosnych.
Eliksiry miłości sporządzano już w starożytności, gdzie były bardzo popularne, miały sprawić, że osoba, która je wypije będzie darzyć gorącym uczuciem osobę, która jej to podsunęła.

Składniki owych napojów były różne, uważano że szczęście w miłości zapewniał m.in. aster, fiołek, kminek, irys, krwawnik pospolity, majeranek, rozmaryn, lubczyk i jaśmin.
Jaśmin to roślina z rodziny oliwkowatych, posiadające białe, żółte lub różowe kwiaty. Łagodzi skutki porażeń słonecznych, zapaleń spojówek i skóry.

Uważa się, że kwiat jaśminu przyciąga miłość, pieniądze, przyjazne uczucia, wierność, radość i przyjaźń.
Podkreśla zmysłowość, przywiązania, cierpliwość, elegancję.
Usuwa lęk przed miłością i bliskością, chroni człowieka przed toksyczną namiętnością.
Potęguje urok i słodycz kobiety, przezwycięża oziębłość, pomaga cieszyć się miłością zmysłową, pomaga przezwyciężyć nieśmiałość.
Aromat jaśminu działa silnie podniecająco na mężczyzn.
źródło
Obrazek
Awatar użytkownika
krystyna
Moderator
 
Posty: 9144
Rejestracja: czwartek 12 maja 2011, 20:45


Wróć do Drzewa, krzewy, pnącza

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron