Forum Ezoteryczne Dobry Tarot

Pełna wersja: Głóg
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
[attachment=8368]
Krzew głogu
Na zakręcie kamiennego traktu
pośród kolców, na zielonym krzewie
wędrowiec pozostawił strzępy myśli.
Zwisały rozdygotane, na pajęczych sieciach
zupełnie, zapomniane.

Nikt nie zaglądał w tamte strony.
Wiatr omijał to pustkowie.
Myśli pod ciężarem śniegu
upadły bezsilne na zamarznięte
fioletowe grudy, usnęły.

Słońce ogrzało ziemię, nastała wiosna.
Zakwitły krzewy przydrożnego głogu.
Delikatnie listkami uniosły myśli,
aby nabrały odpowiednich kolorów i siły.
Nastała pora życia.

Przechodniu, jeśli dojdziesz w te strony
poszukaj na zakręcie owego krzewu.
Opowie niesamowitą historię,
o strzępach zapomnianych myśli,
dziś pełnych szczęścia.
Autor: kazap
[attachment=8372]
[attachment=777]
Crataegus-Głóg
Rodzaj roślin należący do rodziny różowatych (Rosaceae).
Głogi to w zasadzie niewysokie drzewa bądź wręcz krzewy.
Spotyka się ok. 200 gatunków, bardzo łatwo krzyżujących się ze sobą i trudnych do rozpoznania.

Gatunki flory Polski
Crataegus laevigata-Głóg Dwuszyjkowy
Crataegus monogyna-Głóg Jednoszyjkowy
Crataegus ×subsphaericea-Głóg Nierównoząbkowy
Crataegus Rhipidophylla-Głóg Odgiętodziałkowy
Crataegus ×Media-Głóg Pośredni
Crataegus Pedicellata-Głóg Szypułkowy
Crataegus Sanguinea-Głóg Syberyjski
Crataegus Flabellata-Głóg Wachlarzowaty
Crataegus ×Macrocarpa-Głóg Wielkoowockowy

Inne gatunki (wybór)
Crataegus Punctata-Głóg Cętkowany
Crataegus Nigra-Głóg Czarny
Crataegus Douglasii-Głóg Douglasa
Crataegus Mollis-Głóg Miękki
Crataegus Crus-Galli-Głóg Ostrogowy
Crataegus Submollis-Głóg Owłosiony
Crataegus Intricata-Głóg Szkarłatny
Crataegus ×Prunifolia-Głóg Śliwolistny
Crataegus Wattiana-Głóg Watta
Crataegus Azarolus-Głóg Włoski
Crataegus Chlorosarca-Głóg Zielony

Głóg występuje w formie niewysokiego drzewa lub krzewu, które obficie porastają okolice rowów, nieużytki, skraje lasów, przydrożne pasy zieleni, ale jest on także sadzony w parkach i ogrodach ze względu na białe kwiaty i czerwone owoce, które ozdabiają go całą jesień i mogą służyć także człowiekowi do przetworów.
Jest też powszechnie wykorzystywany do tworzenia żywopłotów ze względu na swoje ciernie, dorastające do 2cm długości.
Występuje powszechnie w całej Europie, Azji i Ameryce Północnej.

Warto dodać, iż wyciąg z Głogu (z kwiatostanów i owoców) wzmacnia mięsień sercowy, rozkurcza tętnice wieńcowe, wykazuje działanie przeciwzakrzepowe i działa przeciwmiażdżycowo.
Najważniejszym składnikiem Głogowych polifenoli są tzw. flawonoidy reprezentowane przede wszystkim przez witeksynę, izowiteksynę, orientynę i apigeninę - w postaci glikozydowych połączeń i form dimerycznych.
Ważna rolę nasercową odgrywają też katechiny, a zwłaszcza jej oligomery i polimery zwane procyjanidynami.
https://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82%C3%B3g
http://drzewa.nk4.netmark.pl/atlas/glog/glog.php
[attachment=8373][attachment=8380]
[attachment=778][attachment=8374]
Głóg dwuszyjkowy (Crataegus laevigata (Poir.) DC., synonimy: C. oxycantha L., C. palmstruchii Lindm.)
– gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny różowatych.
Rodzimym obszarem jego występowania jest Europa.
W Polsce jest pospolity na całym obszarze.
Status gatunku we florze Polski: gatunek rodzimy.
Rośnie jako krzew lub też drzewko na miedzach, trawiastych zboczach, widnych lasach, często w parkach i ogrodach jako drzewko dekoracyjne lub żywopłot.
Krzew głogu ma kształt wyniosły lub kulisty, małe trój i pięcioklapkowe liście osadzone na cienkim ogonku.

To jego kolczaste pędy w znanej bajce obrosły na sto lat zamek, w którym Śpiąca Królewna czekała na pocałunek księcia.
Kwitnie biało, różowo lub czerwono.
W dawnych czasach romantyczni włoscy kochankowie ofiarowywali swym wybrankom pierwsze,
wcześnie kwitnące kwiatki głogowe na dowód swej wielkiej miłości.
I prześcigali się, który wcześniej te kwiatki kwitnące znajdzie, by zyskać miano najpłomienniejszego kochanka – tak pisał włoski poeta Giovanni Pascoli.

Dojrzałe owoce głogu są czerwone podobne do owoców dzikiej róży, bez zapachu o smaku gorzkokwaśnym.
Kwiaty głogu zbiera się w stanie kwitnienia w maju i czerwcu, owoce natomiast we wrześniu i październiku.

Zastosowanie
Roślina ozdobna:
często sadzony, szczególnie odmiany o kwiatach pełnych i kwiatach intensywnie wybarwionych na czerwony kolor.
Używany też na żywopłoty – są nie tylko gęste, ale w zasadzie nie do pokonania przez ludzi i zwierzęta.
Roślina lecznicza:
Surowiec zielarski: kwiatostany, zwykle z najbliższymi liśćmi (Inflorescentia Crataegi-Flos Crataegi). Owoce też mają działanie lecznicze, ale dwukrotnie słabsze.
Drewno głogu jest twarde – bywa wykorzystywane do wyrobów tokarskich
źrodło
[attachment=8376][attachment=8378]
[attachment=8377][attachment=8379]
Głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna Jacq.)
Jest to gatunek rośliny z rodziny różowatych.
Pochodzi z obszarów zachodniej Azji, Kaukazu, Europy i Afryki Północnej, rozprzestrzenił się także na innych obszarach Afryki, w Australii, Nowej Zelandii i Ameryce Północnej.
W Polsce jest pospolity na całym niżu i w niższych położeniach górskich.
Jest także uprawiany.
Inne nazwy: głożyna, ciernie białe, jaworek, bodlak, bulimączka.
Krzew lub niskie drzewo.
Dorasta do 6-8 m wysokości, ma silnie zdrewniałe cierniste gałęzie.
Kwiaty zebrane w podbaldachy.
Są koloru biało kremowego, mają 5-dzielny kielich o rurce zrośniętej z zalążnią, 5-płatkową koronę, 1 słupek z pojedynczą szyjką (wyjątkowo tylko zdarzają się z dwoma szyjkami) i liczne pręciki.
Działki kielicha trójkątne lub lancetowate, odgięte i silnie przylegające do owocu.
Płatki korony białe, okrągławe
Owoce kuliste o średnicy 7-10 mm z jedną pestką, o barwie od jasnokoralowej do ciemnobrunatnej.
Roślina ozdobna
Głóg jednoszyjkowy jest często sadzony, szczególnie odmiany o barwnych kwiatach.
Używany też na żywopłoty, są nie tylko gęste, ale w zasadzie nie do pokonania przez ludzi i zwierzęta.
Roślina lecznicza
Zarówno kwiaty jak i owoce głogu wykazują działanie lecznicze podobne, jak głogu dwuszyjkowego.
Kulinaria
Owoce są jadalne na surowo, bardziej jednak nadają się na przetwory.
W średniowieczu głóg jednoszyjkowy symbolizował ostrożność i nadzieję
źródło
źródło
[attachment=8383]
[attachment=8382]
[attachment=8384][attachment=8385]
Głóg ostrogowy (Crataegus crus-galli L.)
Jest to gatunek rośliny z rodziny różowatych.
Głóg ostrogowy pochodzi z Ameryki Północnej.
W Polsce jest czasami sadzony.
Krzew lub drzewo o wysokości do 10 m.
Na pędach posiada ostre ciernie, długości do 8 mm.
Są one dość rzadkie, ale bardzo duże (5-10 cm) i silne.
Kwiaty duże, białe, zebrane w płaskie baldachogrona.
Mają 5-działkowy kielich zrośnięty z zalążnią, 5 płatków korony, 1 słupek i liczne pręciki.
Kwitnie od maja do czerwca.
Pędy pokryte są cierniami przypominającymi ostrogę kogutów i od kształtu tych cierni pochodzi gatunkowa nazwa rośliny.
Owoce czerwone, matowe, pozostają na gałązkach po opadnięciu liści.
Mają średnicę około 1 cm.

Głóg ostrogowy uprawiany jest z nasion.
Zbiera się je z drzew od sierpnia do listopada.
W 1 g znajduje się 15 nasion, a ich siła kiełkowania wynosi 60%.
Nasiona wymagają stratyfikacji.
Roślina ozdobna
Głóg ten stosowany jest na żywopłoty.
Są praktycznie nie do pokonania przez ludzi i zwierzęta.
Czasami sadzony w parkach.
źródło
źródło
[attachment=8367]
Głóg szkarłatny (Crataegus intricata Lange)
Crataegus intricata - Głóg szkarłatny
Nazwa łacińska Crataegus intricata  
Synonimy Crataegus fortunata
Crataegus coccinea, ta nazwa tez jest używana
Nazwa polska Głóg szkarłatny

Jest to gatunek rośliny z rodziny różowatych.
Rośnie naturalnie w Ameryce Północnej. Jest uprawiany w wielu krajach świata, również w Polsce.
wyprostowany, szeroko rosnący , często wielopniowy duży krzew lub małe drzewo.
Bardzo odporny na mrozy, miejski klimat i letnie okresy suszy a także krótkotrwałe podtopienia
Osiąga wysokość od 5 do 7 m i szerokość od3 do 4 (6)m
Kwiaty białe, zebrane w podbaldachy.
Kielich złożony z 5 działek, korona 5 okrągłych, płatków, wewnątrz kwiatu 1 słupek i liczne pręciki.
Owoce w kolorze szkarłatnym, osiągają do 2 cm średnicy. Są słodkie i jadalne.
Roślina ozdobna
Głóg szkarłatny w Polsce sadzony jest głównie w parkach.
Twardego drewna używa się na wyroby tokarskie, korę i odwar - do barwienia tkanin na czerwono. owoce smaży się w cukrze, sporządza z nich konfitury, kisiele, zamienniki kawy i herbaty.
Mąkę z suszonych owoców dodaje się często do ciasta w celu otrzymania chleba o smaku owocowym
źródło
źródło
[attachment=8391]
[attachment=8393]
Głóg włoski(Crataegus azarolus L.)
Jest to gatunek drzewa lub krzewu z rodziny różowatych.
Rodzime obszary jego występowania to Tunezja w Afryce Północnej, Kaukaz, Azja Zachodnia i Środkowa oraz Grecja.
Jest uprawiany w niektórych krajach Europy.
Drzewo lub krzew o wysokości do 8 m.
Owoce okrągłe i duże (średnica 2-4 cm), w kolorze pomarańczowym lub żółtym, jadalne.

We Włoszech jest uprawiany również ze względu na jadalne owoce.
W niektórych krajach Europy jest uprawiany jako roślina ozdobna
źródło
https://www.youtube.com/watch?v=Rp_hk7IfKXs
[attachment=8366]
Głóg zielony (Crataegus chlorosarca Maxim.)
Jest to gatunek rośliny z rodziny różowatych (Rosaceae).
Pochodzi z północnych i wschodnich obszarów Azji (Kamczatka, Sachalin, Japonia), jest uprawiany w różnych krajach świata (również jego kultywary) jako roślina ozdobna.
W Polsce jest praktycznie nieznany, znajduje się tylko w kolekcji niektórych ogrodów botanicznych, np. Ogrodu Botanicznego w Krakowie.
Występuje jedna odmiana Crataegus chlorosarca var. atrocarpa (syn. Crataegus atrocarpa E. L. Wolf).
Małe drzewo o wysokości do 6 m.
Kwiaty
Białe, zebrane w kwiatostan.
Wyrastają na gładkich szypułkach o długości 2-6 mm. Mają średnicę 1-1,2 cm, dzwonkowate hypancjum, działki kielicha trójkątno-lancetowate o długości 2-3 mm, płatki korony niemal okrągłe, o rozmiarach 5-7 × 2-3 mm, pręcików 20.
Kwitnie od czerwca do lipca.
Owoc
Owoc pozorny, podczas dojrzewania czerwony, po dojrzeniu czarny, zawierający 4 lub 5 nasion z wklęśnięciami na obu stronach.
Owoce dojrzewają we wrześniu.
źrodło
[attachment=8365]
Głóg cętkowany, g. kropkowany (Crataegus punctata Jacq.)
[attachment=8389]
Głóg nierównoząbkowy  Crataegus ×subsphaericea Gand
[attachment=8399]
[attachment=8400]
[attachment=8390]
Głóg odgiętodziałkowy   Crataegus rhipidophylla GAND. (C. curvisepala LINDM.)
Krzew podobny do głogu jednoszyjkowego, ale klapy liści są zaostrzone i brzegiem ostro piłkowane, przylistki piłkowano - ząbkowane.
Działki kielicha dłuższe niż szersze.
Owoce większe, z działkami kielicha odgiętymi (var. rhipidophylla) lub wyprostowanymi (var. lindmanii).
Występuje w Polsce rozproszony na niżu
źródło
źródło
[attachment=8397]
Potocznie wszystkie kłujące, cierniste krzewy nazywamy głogiem.
Dlatego też często i owoce dzikiej róży tak nazywamy.
Ten prawdziwy głóg jest krzewem lub ciernistym drzewkiem osiągającym od 3 do 8 m wysokości.
Rośnie pospolicie przy drogach, nasypach kolejowych lub obrzeżach lasów.
Sadzony jest jako naturalna ochrona sadów lub żywopłot.
Wiosną zakwita biało-różowymi kwiatami, wczesną jesienią obficie dojrzewa czerwonymi gronami owoców.
Zrywamy je wtedy, gdy uzyskują ciemnoczerwoną barwę i są jeszcze twarde.
Możemy je suszyć lub robić z nich mini przetwory.

Dużą wartość leczniczą mają kwiaty (ich wyciągi i odwary), ale i owoce są cenne.
Zawierają flawonidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne i garbniki, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C i P oraz mikroelementy: żelazo, kobalt, miedź i mangan.
Francuzki uważają, że picie herbatek z głogu, dzięki dużej zawartości manganu, zapobiega wczesnemu siwieniu.
Lecznicze właściwości owoców głogu znane były i opisane już w starożytnej Grecji.
W średniowieczu stosowano je jako środek nasercowy, medycyna ludowa leczyła głogiem podagrę i wewnętrzne krwawienia.
Mielone owoce dodawano do wypieku chleba, przy pieczeniu ciast (dla ich aromatu) i do pieczenia wielkich rosyjskich pierogów.
Kwiaty i owoce głogu są składnikami mieszanek i nalewek ziołowych Herbapolu (np. Cardiosan, Sclerosan, Neocardina, Cardiol) stosowanych jako lek uspokajający, w stanach przemęczenia, nadmiernej pobudliwości czy bezsenności.
Leczenie głogiem przyspiesza rekonwalescencję, obniża poziom cholesterolu we krwi i może likwidować początkowe stany nadciśnienia.

Nasi przodkowie wierzyli w magiczną moc głogu. Uważali, że palenie w Wielką Sobotę ognisk z ciernistych gałęzi głogu zapobiegnie zniszczeniu ich plonów rosnących na polach.
Sadzili na miedzach krzewy głogowe, które miały ponoć odstraszać szkodniki.

Na przednówku z suszonych owoców przygotowywano zupę głogową.
Staropolska zupa z głogu
Dojrzałe owoce głogu (świeże lub suszone) należy rozgotować z miękiszem bułki. Po przetarciu przez sito doprawić cynamonem, cukrem i białym winem.
Po zagotowaniu podawać z grzankami.

Powidełko z głogu
Duże, dojrzałe owoce głogu drylujemy i przyciśnięte, by zmiękły, odstawiamy w kamiennym garnku na kilka godzin. Gdy owoce zmiękną, rozbijamy tłuczkiem i przepuszczamy przez sokowirówkę. Uzyskaną masę gotujemy mieszając, by nie przypalić. Gdy masa odstaje od brzegów rondla, dodajemy szklankę cukru (na 1 kg owoców) i po chwilowym podgotowaniu przekładamy do słoików, natychmiast zakręcając. Używać do herbaty.

Marmoladka głogowa
Dojrzałe, duże owoce wydrylować i w żaroodpornym naczyniu wstawić na kilka godzin do letniego piekarnika. Następnie dodać trochę wody i rozgotować. W osobnym rondlu ugotować syrop z 1 szklanki wody i 1 kg cukru. Do otrzymanego syropu przełożyć masę, skropić sokiem z 1 cytryny i gotować, aż marmolada zacznie odstawać od brzegów rondla. Marmoladkę przekładamy do słoików i zamykamy na gorąco. Można też przełożyć ją do małych foremek wysypanych cukrem i podsuszyć w piekarniku.

Owoce głogu w smaku są trochę mdłe, ale można je zjadać na surowo. Dodaje się je też do przetworów z kwaśnych jabłek, do aromatyzowania win i innych domowych przetworów.
źródło
[attachment=8396]
Głóg od wieków uważany był za roślinę świętą i ochraniającą.
Jego gałązki Grecy przynosili na uczty weselne – miał nowożeńcom przynieść szczęście i dostatek.
A w Rzymie komnatę młodej pary z tego samego powodu oświetlała głogowa pochodnia.

Gorsze notowania miała ta roślina w Starym Testamencie, gdzie wymieniana jest aż siedmiokrotnie,
ale raczej w ponurym kontekście, np.: Ze strzałami i łukiem wejdzie tam myśliwy, bo cała ziemia będzie pokryta cierniem i głogiem. A we wszystkie góry, które się uprawiało motyką, nikt się nie zapuści, bojąc się głogu i cierni (Iz 7, 24-25).
Uważano ją tu za roślinę szkodliwą, mroczną.
Honor przywróciło głogowi chrześcijaństwo.
Legenda głosi, że biały głóg poskromił swe straszliwe kolce i podsunął gałązki Maryi, aby mogła zawiesić na nich i wysuszyć pieluszki syna.
Odtąd stał się krzewem przynoszącym szczęście, chroniącym przed niebezpieczeństwami, a nawet przed własnymi złymi myślami i grzechem… J
eszcze w XVIII wieku jego gałązki wkładano do kołysek niemowląt, by obronić je przed urokami.

Te dobre magiczne właściwości ma przede wszystkim głóg kwitnący biało, w mniejszym stopniu różowy czy czerwony.
Być może ze względu na przytoczoną wcześniej legendę średniowieczni lekarze uważali, że jest cenniejszy od kolorowego, również jako lek.
Ale to akurat nieprawda. Na świecie mamy ok. 30 gatunków tego krzewu (czasem drzewa) i wszystkie szczycą się właściwościami uzdrawiającymi.
Wiedzieli o tym nasi przodkowie, opisał go już Dioskorides, zalecając przy leczeniu wielu schorzeń.
Medycyna ludowa uznawała głóg za doskonały środek zwalczający m.in. choroby serca, bezsenność, problemy z układem pokarmowym.
Oficjalna zajęła się nim w XIX wieku, odtąd powstaje wiele farmaceutyków z udziałem jego kwiatów, liści i owoców.
Najczęściej są to leki nasercowe, uspokajające, regulujące ciśnienie i zwalczające bezsenność, ale nie tylko.
Okazało się bowiem, że głóg zawiera bioflawonoidy, które m.in. wspomagają działanie witaminy C i wzmacniają układ krwionośny, oraz kwasy organiczne, garbniki, gorycze, fitosterole, olejek eteryczny, witaminę C, z grupy B, prowitaminę A i sporo soli mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, a także mangan, kobalt, glin, krzem – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Warto też wiedzieć, że znacznie więcej substancji czynnych znajduje się w kwiatach i liściach, w związku z tym robione z nich leki są silniejsze niż te z owoców.
Ale właśnie dlatego w leczeniu domowym bezpieczniej jest używać owoców, bo trudniej je przedawkować.
Zrobiony z nich tonik, stosowany zewnętrznie zwalcza choroby skóry, m.in. trądzik różowaty.
A Francuzi piją głogową herbatkę wierząc, że zapobiega siwieniu…

Głóg stosowany w potrawach również leczy i bywa bardzo smaczny.
Angielska naturoterapeutka, Barbara Griggs wspomina w swej książce „Zielona czarownica”, że za czasów jej młodości wiejskie dzieci chętnie żuły młode listki i pąki tej rośliny – nazywały je chlebem z serem lub chlebem z masłem.
W niektórych częściach Anglii dodaje się zielone głogowe pączki do gotowanego na parze puddingu.
Są wartościowym składnikiem zdrowych sałatek (np. z młodych ziemniaków) i surówek.
źródło
Głóg jest niesamowity, jeżeli chodzi o jego dobroczynny wpływ na pracę serca - od jakiegoś czasu zażywam ekstrakt z owoców głogu w kapsułkach, doświadczyłam i potwierdzam w 100%.  Tak
[attachment=48537]
Herbata Ziołowa-Głóg
Doskonała herbata serca! 
Dla czakry serca i dla samego serca. 
Jest idealny do leczenia wszelkiego rodzaju problemów związanych z sercem 
Empaci wiedzą, że ich serca są w dużej mierze dotknięte sytuacjami, w których się znajdują i często mają kołatanie serca i inne problemy. 
Herbata z jagód Głogu zapewni ci wsparcie, którego potrzebujesz,

Głóg herbata
Głóg suszony sprzedawany jest jako herbata, z której można przyrządzić dobroczynny napar.
W aptekach oraz w sklepach ze zdrową żywnością można kupić herbatę z suszonych owoców lub kwiatów Głogu.
Obie wykazują równie wiele właściwości prozdrowotnych.
Herbata z Głogu jest w 100% produktem naturalnym, który można stosować w codziennej diecie, ale nigdy jako zamiennik leków na poważne schorzenia.
Efekty wynikające z picia naparu z Głogu można zaobserwować dopiero po długim okresie spożywania herbaty - nawet po trzech miesiącach.
Niewielką ilość suszu należy parzyć pod przykryciem około 5 minut.

Herbata z Głogu – czy może mieć działanie niepożądane?
Herbatę z Głogu można kupić w sklepie zielarskim lub ekologicznym w postaci suszonych kwiatów i owoców.
Jak większość herbat ziołowych, głóg należy zaparzyć pod przykryciem około 10 minut i po wystudzeniu wypić.
Nie należy przekraczać dziennej dawki suszu z głogu.
Na podstawie badań wykazano, że nadmiar herbaty i innych preparatów, w tym leczniczych z Głogu może prowadzić do zawrotów i bólu głowy, kołatania serca, dolegliwości żołądkowo-jelitowych i senności
Dodatkowo stwierdzono, że preparaty z głogu wchodzą w interakcję z lekami rozszerzającymi naczynia krwionośne i mogą nasilać lub osłabiać działanie leków stosowanych w leczeniu nadciśnienia, arytmii i niewydolności serca, a także dławicy piersiowej
Spożywanie pojedynczej dawki w postaci herbaty u osób bez zaburzeń układu sercowo-naczyniowego nie wywołuje skutków ubocznych
Warto spożywać herbatę lub nalewkę z Głogu w celu wzmocnienia całego organizmu i zapobiegania zaburzeniom układu krążenia.
Rekomendowana dawka substancji czynnych pochodzących z głogu wynosi około 400-1200 mg (w tym 3-9 mg witeksyny) dziennie
https://dietetycy.org.pl/glog-herbata-z-glogu/