25-04-2021, 22:38
[attachment=59612]
Najlepszy Miód Lawendowy na świecie powstaje w Hiszpanii
Miód to jeden z najstarszych produktów na świecie, którego dobroczynne właściwości wykorzystywali nawet lekarze starożytnego Egiptu w leczeniu różnych schorzeń.
Sztuka pszczelarstwa w Hiszpanii jest przekazywana z pokolenia na pokolenie, co czyni ją jednym z krajów produkujących najlepszy miód.
Rok 2019 przyniósł Hiszpanii nowe tytuły w tej dziedzinie.
Miód lawendowy z naturalnego obszaru La Alcarria, położonego w prowincjach Guadalajara, Madryt i Cuenca, został uznany za najlepszy na świecie.
A miód noszący nazwę „1005”, produkowany w rejonie El Bierzo w regionie Kastylia-León, stał się najdroższym miodem w Europie (koszt kilograma produktu to 150 euro).
Jedynie miód z Jemenu, Izraela i Turcji jest droższy od miodu hiszpańskiego „1005”.
Ciekawostką jest fakt, że jego limitowana edycja została całkowicie wyprzedana w krótkim czasie.
Wróćmy teraz do najlepszego na świecie miodu lawendowego z obszaru La Alcarria.
Miasto Sifuentes, położone w samym sercu tego naturalnego obszaru, jest domem dla miodu lawendowego o nazwie Nectarius, który w tym roku zaskoczył międzynarodowe jury.
Tutejsze rozległe pola kuszą zapachami rozmarynu, tymianku i lawendy bez pozostawiania przechodzących obok obojętnych.
Alcarria Essential Nature przekazuje tę wyjątkową atmosferę poprzez miód lawendowy, w którym dominuje nektar lawendowy, ale także nektary w innych kolorach.
Główny pszczelarz Javier Marigil pasjonował się sztuką pszczelarską od dzieciństwa i już w wieku 59 lat odnosi kolejne sukcesy.
Javier był zaskoczony tym najwyższym zaszczytem dla ich produktu.
„Wciąż jesteśmy zdumieni faktem, że nasz produkt, w który włożyliśmy serce i duszę, i tak wierzymy, zyskał uznanie zarówno w kraju, jak i za granicą. Zawsze pracujemy z najwyższą starannością i szacunkiem dla lokalnej ziemi w tym cudownym mikroklimacie i jesteśmy przekonani, że nasza ziemia i jej pracowite pszczoły mogą przynieść jeszcze bardziej niesamowite rezultaty ”- mówi pszczelarz.
Javier Marigil wyjaśnia, że Nectarius to przede wszystkim miód sygnaturowy, który przypomina smak jego dzieciństwa i tradycyjnego pszczelarstwa przodków zamieszkujących te tereny.
Tradycyjne metody pozyskiwania miodu odmianowego oraz specjalne metody kontroli jakości pozwalają nam zaprezentować klientom niefiltrowany produkt o wyśmienitym smaku pod własną marką znaną dziś na całym świecie.
Najlepszy miód lawendowy na świecie uzyskuje się dzięki starannej kontroli okresu ekstrakcji i specjalnym, delikatnym metodom przechowywania.
Ale główna praca jest oczywiście wykonywana przez pracowite pszczoły, a obfitość kwiatów na naturalnym obszarze La Alcarria dodaje szczególnego smaku.
Mówiąc o sukcesie i obfitości, Javier Marigil nie zapomina również o problemach środowiskowych , które wpływają na stan nowoczesnego pszczelarstwa. Zauważa, że liczba pszczół maleje ze względu na to, że we współczesnym rolnictwie stosuje się zbyt wiele pestycydów, a pozostałe pszczoły produkują miód o dużej zawartości szkodliwych substancji.
Ponadto pszczelarz zwraca uwagę na zauważalne zmiany klimatyczne, zmieniające się okresy kwitnienia oraz częste susze, które prowadzą do utraty cennego nektaru.
źródło
Najlepszy Miód Lawendowy na świecie powstaje w Hiszpanii
Miód to jeden z najstarszych produktów na świecie, którego dobroczynne właściwości wykorzystywali nawet lekarze starożytnego Egiptu w leczeniu różnych schorzeń.
Sztuka pszczelarstwa w Hiszpanii jest przekazywana z pokolenia na pokolenie, co czyni ją jednym z krajów produkujących najlepszy miód.
Rok 2019 przyniósł Hiszpanii nowe tytuły w tej dziedzinie.
Miód lawendowy z naturalnego obszaru La Alcarria, położonego w prowincjach Guadalajara, Madryt i Cuenca, został uznany za najlepszy na świecie.
A miód noszący nazwę „1005”, produkowany w rejonie El Bierzo w regionie Kastylia-León, stał się najdroższym miodem w Europie (koszt kilograma produktu to 150 euro).
Jedynie miód z Jemenu, Izraela i Turcji jest droższy od miodu hiszpańskiego „1005”.
Ciekawostką jest fakt, że jego limitowana edycja została całkowicie wyprzedana w krótkim czasie.
Wróćmy teraz do najlepszego na świecie miodu lawendowego z obszaru La Alcarria.
Miasto Sifuentes, położone w samym sercu tego naturalnego obszaru, jest domem dla miodu lawendowego o nazwie Nectarius, który w tym roku zaskoczył międzynarodowe jury.
Tutejsze rozległe pola kuszą zapachami rozmarynu, tymianku i lawendy bez pozostawiania przechodzących obok obojętnych.
Alcarria Essential Nature przekazuje tę wyjątkową atmosferę poprzez miód lawendowy, w którym dominuje nektar lawendowy, ale także nektary w innych kolorach.
Główny pszczelarz Javier Marigil pasjonował się sztuką pszczelarską od dzieciństwa i już w wieku 59 lat odnosi kolejne sukcesy.
Javier był zaskoczony tym najwyższym zaszczytem dla ich produktu.
„Wciąż jesteśmy zdumieni faktem, że nasz produkt, w który włożyliśmy serce i duszę, i tak wierzymy, zyskał uznanie zarówno w kraju, jak i za granicą. Zawsze pracujemy z najwyższą starannością i szacunkiem dla lokalnej ziemi w tym cudownym mikroklimacie i jesteśmy przekonani, że nasza ziemia i jej pracowite pszczoły mogą przynieść jeszcze bardziej niesamowite rezultaty ”- mówi pszczelarz.
Javier Marigil wyjaśnia, że Nectarius to przede wszystkim miód sygnaturowy, który przypomina smak jego dzieciństwa i tradycyjnego pszczelarstwa przodków zamieszkujących te tereny.
Tradycyjne metody pozyskiwania miodu odmianowego oraz specjalne metody kontroli jakości pozwalają nam zaprezentować klientom niefiltrowany produkt o wyśmienitym smaku pod własną marką znaną dziś na całym świecie.
Najlepszy miód lawendowy na świecie uzyskuje się dzięki starannej kontroli okresu ekstrakcji i specjalnym, delikatnym metodom przechowywania.
Ale główna praca jest oczywiście wykonywana przez pracowite pszczoły, a obfitość kwiatów na naturalnym obszarze La Alcarria dodaje szczególnego smaku.
Mówiąc o sukcesie i obfitości, Javier Marigil nie zapomina również o problemach środowiskowych , które wpływają na stan nowoczesnego pszczelarstwa. Zauważa, że liczba pszczół maleje ze względu na to, że we współczesnym rolnictwie stosuje się zbyt wiele pestycydów, a pozostałe pszczoły produkują miód o dużej zawartości szkodliwych substancji.
Ponadto pszczelarz zwraca uwagę na zauważalne zmiany klimatyczne, zmieniające się okresy kwitnienia oraz częste susze, które prowadzą do utraty cennego nektaru.
źródło