Forum Ezoteryczne Dobry Tarot

Pełna wersja: Kardamon Amomum
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
[attachment=47639]
Amomum 
Rodzaj roślin pochodzących z Chin , subkontynentu indyjskiego ,Azji Południowo-Wschodniej , Nowej Gwinei i Queensland
Obejmuje kilka gatunków kardamonu , zwłaszcza kardamon czarny
Rośliny z tego rodzaju wyróżniają się ostrymi i aromatycznymi właściwościami.

Wśród starożytnych pisarzy nazwę Amomum przypisywano różnym roślinom zapachowym, których dziś nie można jednoznacznie zidentyfikować.
Słowo to pochodzi od łacińskiego Amomum , które jest latynizacją greckiego ἄμωμον ( amomon ), rodzaju indyjskiej rośliny przyprawowej. [
Edmund Roberts zauważył podczas swojej podróży do Chin w 1834 r., że aAmon był używany jako przyprawa do „doprawiania słodkich potraw” w praktyce kulinarnej.

opisane
Amomum Exertum
Amomum Smithiae
Amomum Subulatum (Black Cardamom) - type species

Następujące gatunki są teraz umieszczane w innych rodzajach
Amomum Compactum is Alpinia Nutans
Amomum Costatum is Hornstedtia Costata (Roxb.) K.Schum.
Amomum Dallachyi is a synonym of Meistera dallachyi (F.Muell.) Skornick. & M.F.Newman
Amomum Epiphyticum R.M.Sm. is a synonym of Epiamomum epiphyticum (R.M.Sm.) A.D.Poulsen & Skornick.
Amomum Filiforme is Hedychium coronarium
Amomum Pulchellum is Cyphostigma (monotypic)
Amomum Tsao-ko is Lanxangia tsaoko
Elettaria Cardamomum (L.) Maton is: Amomum EnsalAmomum RepensAmomum Repens & Amomum Uncinatum
Amomum Mioga is Zingiber Mioga
Amomum Melegueta is Aframomum Melegueta
Amomum Zambesiacum is Aframomum Zambesiacum

Now be placed in the reconstituted genus Wurfbainia:
Amomum Elegans
Wurfbainia Uliginosa is: Amomum UliginosumAmomum Robustum & Amomum Ovoideum
Amomum Villosum
źródło
Lista gatunków Amomum
źródło
[attachment=47637]
[attachment=47638]
Subulatum Amomum -Black Cardamom
Amomum Subulatum, znany również jako Czarny Kardamon , Kardamon Górski, Kardamon Bengalski, Kardamon Większy , Kardamon Indyjski, Kardamon Nepalski, Kardamon Skrzydlaty, Kardamon Duży, lub Brązowy Kardamon, to wieloletnia roślina zielna z rodziny Zingiberaceae 
Jej strąki nasienne mają mocny, kamforowy smak, z wędzonym charakterem pochodzącym z metody suszenia. 
W języku hindi nazywa się toबड़ी इलाइची (baḍi ilāichī).

Strąki są używane jako przyprawa , podobnie jak strąki Zielonego Kardamonu Indyjskiego , ale o innym smaku.
W przeciwieństwie do Zielonego Kardamonu, ta przyprawa jest rzadko używana w słodkich potrawach.
Smak i aromat dymu wywodzą się z tradycyjnych metod suszenia na otwartym ogniu.

Gatunek
Występują co najmniej dwa odrębne gatunki Czarnego Kardamonu:
Amomum Subulatum (znany również jako Kardamon Nepalski)
i Amomum Tsao-ko .
Strąki Amomum Subulatum, używane głównie w kuchni indyjskiej i niektórych kuchniach regionalnych Pakistanu , są mniejsze z tych dwóch, podczas gdy większe strąki Amomum Tsao-ko (chiński: wiktionary: ; pinyin: cǎoguǒ ; Wietnamskie: Thảo quả ) używane są w kuchni wietnamskiej i chińskiej , zwłaszcza w prowincji Syczuan .

Produkcja medyczna
Największym producentem Czarnego Kardamonu jest Nepal , a następnie Indie i Bhutan .
W tradycyjnej medycynie chińskiej Czarny Kardamon stosowany jest w chorobach żołądka i malarii 
W tradycyjnej medycynie indyjskiej wywar z kłączy Amomum Subulatum stosowany jest w leczeniu żółtaczki 
źródło
http://dobrytarot.pl/showthread.php?tid=...#pid209312
Tutaj też jest opisany w watku o Kardemonie...
źródło
Aculeatum Amomum
Amomum Aculeatum to duża roślina wieloletnia o dość smukłych, liściastych pędach o wysokości do 4, a nawet 5 metrów z długiego, grubego, podziemnego kłącza
Roślina jest czasami zbierana na wolności do użytku lokalnego jako żywność i lekarstwo.
Zakres
Azja Południowo-Wschodnia - Andamany, Tajlandia, Wietnam, Malezja, Indonezja, Nowa Gwinea.
Siedlisko
Las pierwotny i las tekowy, na wysokości do 800 metrów
Zastosowania jadalne
Owoce kwaśne i słodkie są jadalne
Owoc pokryty jest mięsistymi zielonkawymi kolcami; ma około 20 - 35 mm długości i 15 - 20 mm szerokości
Leczniczy
Liście są żute w połączeniu z innymi roślinami i tradycyjną solą w celu złagodzenia bólów głowy i pleców
Młode pędy, w połączeniu z pędami Costus Speciosus, są rozdrabniane w wodzie, a powstały płyn wypijany, a ciała stałe są używane do mycia ciała w celu leczenia gorączki, w tym malarii.
Młode pędy są podgrzewane na ogniu, następnie wyciskane, a sok stosowany do mycia ran itp. w celu zatamowania krwawienia i zapobiegania infekcji
Krople soku z szypułek nakłada się na oczy kobiet po porodzie
Sok pije się w leczeniu gorączki i grypy
źródło
źródło
Aromaticum Amomum
Common Name: Nepal Cardamom
Amomum Aromatum to roślina zielna wyrastająca z podkładki kłączowej; wytwarza skupisko liściastych pędów, zwykle do 100 cm wysokości, choć czasami osiąga 200 cm lub więcej
Nasiona są czasami zbierane w naturze do celów leczniczych i jako dodatek do żywności.
Roślina jest sporadycznie uprawiana jako roślina spożywcza
Zakres
E. Azja - tropikalne wschodnie Himalaje Indii, Bangladeszu i Nepalu.
Siedlisko
Podmokłe miejsca na leśnych wyżynach
Zastosowania jadalne
Nasiona są używane jako przyprawa
Używany do aromatyzowania ciast
Leczniczy
Nasiona są antybakteryjne i żołądkowe
Służą do łagodzenia niestrawności, wzdęć, kolek, wymiotów, biegunki i kaszlu
Nasiona są używane do płukania gardła lub płukania jamy ustnej w leczeniu bólu zęba, zapalenia dziąseł i parodontozy
Nasiona zawierają cyneol
Owoce zbierane zimą są suszone na słońcu lub w wysokiej temperaturze. Pricarp jest usuwany przed użyciem
źródło
źródło
Blumeanum Amomum
Amomum Blumeanum to wieloletnia roślina wytwarzająca z podziemnego kłącza solidne, liściaste pędy o wysokości do 2 metrów
Roślina jest czasami zbierana na wolności do lokalnego użytku jako żywność.
Zakres
Azja Południowo-Wschodnia - Indonezja (Java).
Siedlisko
Lasy pierwotne, zwykle wzdłuż brzegów strumieni, na wysokości do 650 metrów
Zasoby roślinne Azji Południowo-Wschodniej
Zastosowania jadalne
Surowe owoce są spożywane jako przekąska o kwaśnym smaku
Leczniczy
Brak znanych
źródło
Calophrys Amomum
Amomum Calophrys to roślina wieloletnia, wytwarzająca z podziemnego kłącza liściaste łodygi o wysokości do 3 metrów.
Roślina jest czasami zbierana na wolności do lokalnego użytku jako żywność.
Zakres
Azja Południowo-Wschodnia - wschodnia Indonezja
Siedlisko
Obszary górskie
Zastosowania jadalne
Owoce i wewnętrzną część ogonków są krojone na małe kawałki, marynowane w occie, a następnie dodawane do jedzenia jako ostra przyprawa
Okrywa nasienna i bardzo młoda łodyga są czasami używane bezpośrednio jako cierpka przyprawa
Leczniczy
Brak znanych
https://tropical.theferns.info/viewtropi...+calophrys
[attachment=47660][attachment=47661]
[attachment=47662][attachment=47663]
[attachment=47664][attachment=47665]
Compactum Amomum
Common Name: Round Cardamom
Round Cardamon to aromatyczna, silna, wieloletnia roślina, która z rozłożystego, obficie rozgałęzionego kłącza o średnicy około 1–2 cm wytwarza liściaste pędy o wysokości do 2 metrów
Roślina jest uprawiana w Indonezji jako przyprawa bardzo podobna do prawdziwego Kardamonu (Elettaria Cardamomum)
Jest popularną przyprawą w Azji, choć gdzie indziej jest mało znana.
Zakres
Azja Południowo-Wschodnia - Indonezja (Sumatra, Jawa)
Siedlisko
Rośnie w lasach pierwotnych i tekowych
Szczegóły uprawy
 Amomum Compactum to roślina wilgotnych tropików. 
Najlepiej rośnie na terenach, gdzie średnia roczna temperatura waha się w granicach 23 - 28°C, tolerując temperatury dobowe od 10 - 35°C. 
Wymaga stałej wysokiej wilgotności względnej, ze średnimi rocznymi opadami 2500 - 4000mm i co najmniej 136 dni deszczowych
Można go znaleźć na wzniesieniach od 200 - 1000 metrów, jednak największe plony uzyskuje się na wysokości 300 - 500 metrów 
Wymaga stanowiska w półcieniu. 
Najlepiej rośnie na glebie żyznej, wilgotnej, próchnicznej, dobrze przepuszczalnej. Preferuje pH w zakresie 5 - 6,8
W pierwszych latach wzrostu kwiaty nie dają prawie żadnych owoców
Nowe kwiatostany rozwijają się nieprzerwanie od 3 do 4 roku życia i produkują owoce, które dojrzewają 6-8 tygodni po kwitnieniu. 
Opady deszczu (lub nawadnianie) sprzyjają kwitnieniu, a zawiązywanie owoców zwiększa obecność owadów zapylających 
Dojrzałe owoce wydają się jędrne, korona złuszczona, a skórka jest pomarszczona i czerwonawo-fioletowa. 
Zbiór odbywa się poprzez wycięcie całego grona owoców, a następnie usunięcie poszczególnych owoców
Od 4 roku owoce można zbierać co 35 - 45 dni. 
Na Jawie, na przykład, cztery małe zbiory są możliwe między styczniem a lipcem (pora deszczowa) i 3 większe między sierpniem a grudniem (pora sucha)
W pierwszych latach plony są dość niskie. 
Plony suszonych owoców mogą osiągnąć 275 kilogramów z hektara w drugim roku, stopniowo wzrastając do 475 kilogramów w kolejnych latach
Zastosowania jadalne
Ostre młode pędy mogą być spożywane na surowo, pieczone lub gotowane i podawane jako dodatek do ryżu
Owoce mają słodki, terpentynowy aromat i smak
Są używane jako przyprawa
Nasiona mają pieprzny, imbirowy smak i służą jako ciepła aromatyczna przyprawa, która osłodzi oddech i apetyczne jedzenie
Mogą być używane jako substytut prawdziwego kardamonu (Elettaria cardamomum) i czasami są uważane za bardziej cenione w smaku
Nasiona są używane w ciastach
Leczniczy
Nasiona są żołądkowe i tonizujące. 
Stosowane są jako lek na przeziębienia i kaszel oraz jako tonik po porodzie
Nasiona są przeżuwane, aby osłodzić oddech
Wywar z całej rośliny pije się jako środek wzmacniający i łagodzący bóle reumatyczne
Roślina stosowana jest w leczeniu kaszlu i przeziębień
Suszone, zmiażdżone kłącza stosuje się w celu obniżenia gorączki i zwalczenia bólów jelit
Zastosowania rolno-leśne:
Roślina dobrze rośnie w cieniu i można ją sadzić pod drzewami, takimi jak palma kokosowa czy palma cukrowa
Inne zastosowania
Destylacja parowa nasion daje olejek eteryczny, który jest używany w przemyśle perfumeryjnym i aromatyzującym
Z nasion uzyskuje się 2 - 4% olejku eterycznego, składającego się głównie z 1,8-cineolu (do 70%), 'BETA'-pinenu (16%), 'ALFA'-pinenu (4%), 'ALFA'-terpineolu (5%) i humulen (3%)
Świeże kłącza i korzenie zawierają około 0,1% olejku eterycznego, który zawiera również 1,8-cineol.
źródło
źródło
źródło
[attachment=47648][attachment=47649]
[attachment=47650][attachment=47651]
Dealbatum Amomum
Gatunek ten jest czasami mylony z Maksimum Amomum, ale jest traktowany jako odrębny we Flory Chin
Amomum Dealbatum to silne, wieloletnie zioło, dorastające do 3 metrów wysokości, z gęstym kłączem
Roślina jest czasami zbierana na wolności ze względu na jadalne owoce i młode pędy.
Jest to kompleks gatunkowy i chociaż, jak obecnie opisano, ma bardzo szeroki zasięg i jest powszechny, można go podzielić na wiele gatunków o bardziej ograniczonym zasięgu.
Dlatego na razie musi być oceniany jako „Niedobór danych” w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych IUCN (2013)
Zakres
E. Azja - wschodnie Indie, południowo-zachodnie Chiny, Tajlandia.
Siedlisko
Rozproszone w lasach, szczególnie na wilgotnych glebach próchnicznych
Zacienione lasy i zbocza wzgórz w południowo-zachodnich Chinach na wysokości od 600 do 800 metrów
Zastosowania jadalne
Owoce są spożywane na surowo, gotowane lub kandyzowane
Świeża, słodka, soczysta otoczka wokół dojrzałych nasion uważana jest za przysmak
Nasiona są używane jako substytut kardamonu
Młode pędy, młode kwiatostany i młode owoce spożywa się jako warzywa gotowane z ryżem
Leczniczy
Brak znanych
źródlo
Gagnepainii Amomum
Amomum Gagnepainii to wieloletnia roślina wytwarzająca kępę liści o wysokości do 25 cm z podkładki bulwiastej
Roślina ta jest zbierana w środowisku naturalnym dla owoców, które są wykorzystywane jako aromat, a czasami jest też uprawiana w tym celu
Uzasadnienie:
Słabo znany gatunek, z bardzo małą ilością informacji o zasięgu i brakiem informacji o wielkości populacji, trendach i zagrożeniach. W związku z tym jest wymieniony jako „Niedobór danych” na Czerwonej Liście Gatunków Zagrożonych IUCN (2013)
Zakres
E. Azja - Płd. Chiny, Wietnam.
Siedlisko
Głębokie lasy
Zastosowania jadalne
Owoce są używane jako przyprawa w curry i innych produktach spożywczych
Leczniczy
Brak znanych
źródło
Gracile Amomum
Amomum Gracile to wieloletnia roślina wytwarzająca smukłe, liściaste pędy do 110 cm wysokości, sporadycznie do 200 cm. Łodygi są produkowane ze słabo rozwiniętego, pełzającego kłącza
Roślina jest czasami zbierana na wolności do lokalnego użytku medycznego.
Zakres
Azja Południowo-Wschodnia - Indonezja (Sumatra, Jawa)
Siedlisko
Często spotykany w lesie tekowym, na wysokości poniżej 100 metrów
źródło
[attachment=47666]
[attachment=47671][attachment=47672]
[attachment=47673][attachment=47674]
Tsao-ko Crevost & Lemarié Amomum
Lanxangia Tsaoko , dawniej Amomum Tsao-ko , to podobna do imbiru roślina znana w języku angielskim pod transliterowaną chińską nazwą ( chiński :草果; pinyin : cǎoguǒ ; Jyutping : cou 2 gwo 2 ; Pe̍h-ōe-jī : chháu-kó ) .
Rośnie na dużych wysokościach w Yunnan [2] ,a także na północnych wyżynach Wietnamu.
Zarówno rośliny dzikie, jak i uprawne są wykorzystywane w medycynie, a także w kuchni.
Suszone owoce tej rośliny mają ostry, imbirowy smak.

Opis botaniczny
Jest to chińska odmiana wieloletnich roślin zielnych z rodziny imbirowatych, rosnąca w rzadkich górskich lasach prowincji Guangxi, Yunnan i Guizhou.
Zewnętrznie przeciętny kardamon jest bardzo podobny do dużego (nepalskiego) kardamonu.
Owoce tej rośliny osiągają wielkość 3-5 cm Amomum tsao-ko owocuje bardzo obficie.
Jej owoce-pudełka o pięknym winno-czerwonym kolorze znajdują się w formie gron w strefie korzeniowej, otaczającej szkielet rośliny (łodyga).
Nie czekając, aż się otworzą i stracą pachnące nasiona, są suszone na powietrzu, a następnie nad dymem z ogniska.
Z tego pudełka ciemnieją, nabierają brązowych tonów i są nasycone substancjami żywicznymi.
Nasiona, które charakteryzują się osobliwym kształtem piramidy, mają ten sam kolor.
źródło
źródło
źródło
źródło
[attachment=47675]
[attachment=47676]
Villosum Amomum
Wurfbainia Villosa
Amomum Villosum to silne wieloletnie zioło wytwarzające z pełzającego kłącza liściaste łodygi o wysokości do 3 metrów
Owoce są czasami zbierane na wolności do celów spożywczych i leczniczych.
Roślina jest sporadycznie uprawiana w krajach takich jak Chiny i Indie
Powszechny i powszechny takson bez znaczących zagrożeń.
Roślina jest sklasyfikowana jako „najmniejsza obawa” na Czerwonej Liście Gatunków Zagrożonych IUCN (2013)
Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych IUCN
Zakres
E. Azja - południowe Chiny, Indie, Birma, Tajlandia, Laos, Kambodża, Wietnam.
Siedlisko
Lasy na wysokości 600 - 800 metrów w południowo-zachodnich Chinach
Lasy, często na terenach górskich i zwykle na glebach wilgotnych
Lasy nizinne wiecznie zielone i liściaste, zwykle na polanach, także w wiecznie zielonych lasach reglowych
Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych IUCN
Zastosowania jadalne
Owoce są używane jako przyprawa i przyprawa
Owoce do 2 cm długości, czerwono-brązowe i pokryte małymi kolcami
Trudno rozbić na 3 fragmenty
Leczniczy
W tradycyjnej medycynie chińskiej i wietnamskiej owoce są stosowane w leczeniu niestrawności, biegunki, wzdęć, bólu zębów oraz jako środek przeciwgorączkowy i antyseptyczny
Nasiona są antybakteryjne i żołądkowe
Stosowane są w leczeniu niestrawności, kolek, wzdęć, biegunek, wymiotów i obrzęków
Są składnikiem formuły stosowanej w leczeniu zagrażających aborcji
Sproszkowane nasiona nakłada się na próchnicowe plamy na zębach, aby złagodzić ból zęba
Owoce zbiera się latem i jesienią i suszy przed wyjęciem nasion do użytku
źródło
źródło
[attachment=47677]
Villosum Xanthioides Amomum
Gatunek ten jest blisko spokrewniony z Amomum Villosum, różniącym się głównie torebką nasienną, która jest zielona lub brązowawa u tego gatunku w stanie dojrzałym i świeżym
+ Synonimy
Nazwa zwyczajowa: Bastard Cardamon
Informacje ogólne
Kardamon Bastard to silne wieloletnie zioło wytwarzające pseudołodygi o wysokości do 3 metrów z dużego kłącza
Owoce są czasami zbierane na wolności do celów spożywczych i leczniczych.
Roślina jest sporadycznie uprawiana w krajach takich jak Chiny i Indie
Zakres
E. Azja - południowe Chiny, Birma, Tajlandia, Laos, Kambodża, Wietnam.
Siedlisko
Lasy na wysokości 600 - 800 metrów w południowo-zachodnich Chinach
Lasy, często na terenach górskich i zwykle na glebach wilgotnych
Zastosowania jadalne
Owoce są używane jako przyprawa i
Stosowano je jako substytut kardamonu, choć ich mocny, kamforowy smak nie jest aż tak przyjemny.
Owoce mają długość 1,5 - 2 cm, żółtozielone i pokryte małymi kolcami
Trudno rozbić na 3 fragmenty
Leczniczy
Owoce i nasiona to aromatyczne zioło rozgrzewające, które pobudza apetyt, łagodzi niestrawność oraz kontroluje nudności i wymioty
W tradycyjnej medycynie chińskiej i wietnamskiej stosuje się je w leczeniu niestrawności, biegunki, wzdęć, bólu żołądka, bólu zębów, stosuje się je jako środek przeciwgorączkowy i środek antyseptyczny.
Tajscy tradycyjni lekarze stosują również ten owoc w leczeniu kaszlu, astmy i jako środek przeciwwymiotny
Są uważane za przydatne w przypadku zespołu jelita drażliwego oraz do stosowania w czasie ciąży
źródło
[attachment=47732][attachment=47734]
Dwa taksony  Amomum  (  Zingiberaceae),  Amomum Erythranthum  i  Amomum Ampliflorum z Putao w stanie Kachin w północnej Birmie zostały opisane i zilustrowane jako  nowe w nauce .

Erythranthum Amomum 
Jest morfologicznie podobny do  A. Subulatum  i  A. Aimkeyense  pod względem podobnych żółtych kwiatów, ale można go odróżnić po czerwonawej rurce kwiatowej, czerwonym łączniku pylników, czerwonych i dojrzewających owocach.
Etymologia: Specyficzny epitet „ Erythranthum ” odnosi się do czerwonego pylnika łączącego .

Dla wszystkich zgłoszonych taksonów podano dane dotyczące ekologii, fenologii, rozmieszczenia, stanu ochrony, podobieństwa do pokrewnych taksonów, a także kolorowe fotografie i rysunki typu oraz okazy kuponowe.
[attachment=47735][attachment=47736]
Dwa taksony  Amomum  (  Zingiberaceae),  Amomum Erythranthum  i  Amomum Ampliflorum z Putao w stanie Kachin w północnej Birmie zostały opisane i zilustrowane jako  nowe w nauce .
 
Ampliflorum Amomum
Jest podobny do  A. maximum, A. Dealbatum  i  A. Odontocarpum  w białych kwiatach, ale różni się dłuższym kwiatostanem i znacznie większym kwiatem.
Etymologia:— Specyficzny epitet „ ampliflorum ” wskazuje na posiadanie większego kwiatu .

Dla wszystkich zgłoszonych taksonów podano dane dotyczące ekologii, fenologii, rozmieszczenia, stanu ochrony, podobieństwa do pokrewnych taksonów, a także kolorowe fotografie i rysunki typu oraz okazy kuponowe.
[attachment=47738]
Pauciflorum Amomum
Został  po raz pierwszy odnotowany dla flory Myanmaru
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Czarny kardamon (Amomum subulatum) 
Zingiberaceae (rodzina imbirowate).
 Kardamon to roślina znana również pod nazwą Amomum cardamomum. 
Słowo cardamom jest czasem używane w odniesieniu do pokrewnego Amoomum, który należy do kategorii imbiru. 
Ten rodzaj kardamonu należy do większego brązowego i czarnego kardamonu, który ma ostrzejszy i grubszy smak i zapach. 
Te odmiany znajdują się w Chinach, Nepalu, Indonezji i Afryce.
Niektóre gatunki należące do rodzaju Amomum występują na całym górzystym terenie Himalajów, aż do południowych Chin. 
Ponadto, kardamon występuje również w Afryce (rodzaj Aframomum znany jest na Madagaskarze, w Somalii i Kamerunie;
Innym przykładem rośliny należącej do tego rodzaju jest występująca w Zachodniej Afryce ostra przyprawa znana jako rajskie ziarna). 
Jego smak jest podobny i czasem spotyka się go również na zachodnich rynkach. 

Część użytkowa rośliny 
Zwykle dostępne w postaci całych, podłużnych (ok. 3 cm ), brązowych torebek nasiennych. 
Czarny kardanom posiada świeży, silny aromat, ale także z nutą dymu wędzarniczego.        
Wyczuwalny jest wyraźnie zapach kamfory. 

Nasiona zawierają ok. 3% olejków eterycznych. 
W ich składzie dominuje 1,8-cyneol (ponad 70%). 
W mniejszych i zmiennych ilościach występuje limonen, terpinen, terpineol, octan terpinylu i sabinen. (Phytochemistry, 9, 665 , 1970) 

Zastosowanie 
W wielu źródłach, czarny kardamon jest uznawany za niższej jakości zastępnik zielonego kardamonu. 
Nie jest to prawda. 
W Indiach czarny kardamon ma specjalne zastosowania. 
Mimo, że zielony i czarny kardamon są stosowane zamiennie, to czarne odmiany uznawany są za lepsze do przyprawiania potraw ostrych i tradycyjnych. 
Zielony kardamon preferuje się w kuchni imperialnej (Mughal), w której dominują mieszanki słodkich smaków. 
Czarny kardamon może być stosowany w większych ilościach, nawet do kilku torebek nasiennych na osobę. 

Dymny aromat czystej przyprawy nie jest wyczuwalny w gotowej potrawie. 
Czarny kardamon nie może być główną przyprawą potrawy, lecz ma poprawiać i intensyfikować smak innych składników. 
Torebka nasienna powinna być zgnieciona przed użyciem, ale na tyle delikatnie, aby nie wypadły z niej nasiona. 
Czarny kardamon, jak inne przyprawy stosowane w północnych Indiach,aby osiągnąć swój najlepszy aromat wymaga pewnego czasu przechowywania. 
Podobnie zachowują się inne niezmielone przyprawy, takie jak cynamon, goździki czy zielony kardamon. 
Wszystkie one są popularne w północnych Indiach i stosowane głównie w postaci niezmielonej. 

Pomimo wiele różnic pomiędzy odmianami czarnego kardamonu, np. rozmiar torebek nasiennych sięga od 2 ( A. subulatum, od Nepalu do północnego Wietnamu) do ponad 5 cm ( A. medium, Chiny), to jego smak nie wykazuje istotnych różnic. 
Poza szerokim zastosowaniem w kuchni indyjskiej (nepalskiej), przyprawa ta nie jest szeroko rozpowszechniona. 
Jej znaczenie ogranicza się do niektórych regionów południowych Chin, gdzie zmielone nasiona są dodatkowym składnikiem przyprawy pięciu smaków. 
http://www-ang.kfunigraz.ac.at/~katzer/e...lcome.html
żródło