Forum Ezoteryczne Dobry Tarot

Pełna wersja: Ciecierzyca
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
[attachment=18026]
Ciecierzyca (Cicer)
Rodzaj roślin z rodziny bobowatych. 
Do rodzaju należą co najmniej 44 gatunki
 Występują na obszarze od Wysp Kanaryjskich do centralnej Azji i północno-wschodniej Afryki, z największym zróżnicowaniem w rejonie Morza Śródziemnego
 Duże znaczenie jako roślina uprawna  ma ciecierzyca pospolita, nieznana już zresztą ze stanowisk naturalnych. 
W Polsce brak przedstawicieli tego rodzaju z wyjątkiem przejściowo dziczejącej ciecierzycy pospolitej
Ciecierzyca pospolita ma zastosowanie w kuchni, szczególnie krajów basenu Morza Śródziemnego. 
Stanowi m.in. podstawowy składnik hummusu.
źródło
[attachment=18027]
Nasiona ciecierzycy – odmiana bengalska (po lewej) i europejska (po prawej)

Ciecierzyca pospolita (Cicer arietinum L.)
Gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny bobowatych.
Pochodzi z zachodniej Azji.
Nie rośnie dziko, jest wyłącznie rośliną uprawną.

Roślina jednoroczna o wysokości do 50 (100) cm.
Łodyga sztywna, kanciasta.
Liście nieparzysto-pierzaste, składające się z odwrotnie jajowatych 11-15 listków o piłkowanych brzegach.
Kwiaty wyrastają pojedynczo w kątach liści.
Są fioletowe, purpurowe lub białe, mają 1 słupek i 10 zrośniętych pręcików.
Żagielek ciemniejszy.
Owoc to wisający strąk zawierający dość duże, gruszkowatego kształtu nasiona o barwie białożółtawej, czerwonawej lub brunatnej.

Zastosowanie
Nasiona wyglądem i smakiem przypominają groch i są używane do spożycia podobnie jak on.
Znana jest także jako groch włoski.
Wyrabia się z nich także specjalną mąkę.
Roślina bardzo popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego.
Nasiona ugotowane i zmielone (utarte na miazgę) tworzą masę będącą podstawą tzw. hummusu, rodzaju pasty do smarowania chleba i placków chlebopodobnych w tradycji kulinarnej kultur bliskowschodnich i obszaru Morza Sródziemnego.
Nasiona i słoma są używane również jako pasza dla zwierząt.
[Obrazek: file.php?id=7925]
Ciecierzyca pospolita
Jest zwana cieciorką lub grochem włoskim....takie nazwy mozna spotkać w sklepach...

Bardzo popularna roślina z rodziny bobowatych.
Pod względem areału upraw zajmuje czwarte miejsce po soi, orzeszkach ziemnych i fasoli.
Jest łatwa w uprawie, ma duże wartości odżywcze i wiele możliwych zastosowań.

Charakterystyka
Ciecierzyca jest rośliną jednoroczną o pokroju krzaczastym i wysokości 30 - 100 cm.
Ma pierzasto złożone liście i małe, białe lub różowe kwiaty.
Strąki są również małe, pękate, z jednym lub dwoma nasionami o spiczastym, przypominającym ptasi dziób na końcu.
Pęd pokryty jest drobnymi włoskami, które doskonale zatrzymują wilgoć, tak że nawet w gorący, słoneczny i suchy dzień rośliny sprawiają wrażenie wilgotnych, co niewątpliwie jest przystosowaniem do niedoboru wody w ich naturalnym środowisku.

Uprawa
Ciecierzycę rozmnaża się z nasion.
Nie jest to roślina wymagająca co do gleby,
ale najlepiej rośnie na podłożu żyznym, piaszczystym, dobrze zdrenowanym.
Nie lubi stanowisk podmokłych, gdzie szybko rośnie, ale zawiązuje mało strąków.
Powinno się ją uprawiać na ciepłych i słonecznych stanowiskach.
Tak jak wszystkie rośliny bobowate, ciecierzyca wzbogaca glebę w azot i pozostawia ją w dobrej formie.
W naszym klimacie najlepszym terminem siewu jest przełom kwietnia i maja, wschody przypadają już po ostatnich przymrozkach.
Odległość między rzędami powinna wynosić 30 cm a w rzędzie 5 -10 cm.

Zastosowanie
Ciecierzyca zawiera aż 25 % białka o korzystnym składzie aminokwasowym, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso.
Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik.
W Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jako dobry afrodyzjak, leczy się nimi także bóle głowy i gardła oraz kaszel, liście natomiast mają właściwości ściągające i wstrzymujące.
Zaleca się okładanie nimi zwichniętych kończyn, napar zaś pomaga przy niestrawności.
Niedojrzałe nasiona ciecierzycy można jeść na surowo.

Dojrzałe po ugotowaniu lub konserwowaniu są świetnym dodatkiem do sałatek, bardzo popularnym w Europie Zachodniej i USA.
W Polsce ciecierzyca ma również rosnącą ilość amatorów, szczególnie barów sałatkowych i zwolenników diety wegetariańskiej.
Popularnym surowcem jest mąka z nasion, którą wykorzystuje się jako dodatek do zup, chleba i makaronów, ponieważ zawarta w niej skrobia jest bardzo lepka.
Na Bliskim Wschodzie je się nasiona ciecierzycy obtoczone w cukrze lub przyprawach.
Ugotowane ziarna można także zemleć, wymieszać z oliwką, przyprawić sokiem z cytryny i czosnkiem.
Tak przygotowana pasta smakuje świetnie z pieczywem lub krakersami.
Ta ciekawa roślina dostarcza nam nie tylko nasion.
Cennym wzbogaceniem diety są jej kiełki oraz młode pędy i liście, które przygotowuje się podobnie jak szpinak.
Dr Agnieszka Sękara - „Działkowiec" 12/2005
źródło
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Ciecierzyca - zamiennik mięsa 
Ciecierzyca jest jedną z roślin strączkowych.
Jest uprawiana i spożywana na całym świecie, zwłaszcza w krajach, afro-azjatyckich.
W Polsce najlepiej znana jest w diecie wegetariańskiej, ze względu na bogaty skład aminokwasowy jest świetnym zamiennikiem mięsa.

Jest dobrym źródłem białka i węglowodanów.
Z tego względu  naukowcy z Harvard School of Public Health potwierdzają korzystny wpływ ciecierzycy na płodność. 
Ciecierzyca ma znaczne ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów zawierających siarkę. 
Zawiera znaczne ilości błonnika, zwłaszcza frakcji nierozpuszczonych, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. 
Wspomaga trawienie oraz obniża poziom glukozy we krwi, przydatne w leczeniu cukrzycy. 
Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy i kwas oleinowy poprawiają gospodarkę lipidową, korzystnie wpływają na śledzionę, trzustkę i żołądek.

Ciecierzyca jest dobrym źródłem ważnych witamin takich jak ryboflawina, niacyna, tiamina, kwas foliowy oraz wapnia, magnezu, fosforu, potasu i żelaza.
Liczne witaminy dobrze wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci.
Ponadto makro i mikroelementy podnoszą odporność organizmu.

Nasiona ciecierzycy, podobnie jak inne nasiona roślin strączkowych zawierają substancje anty-odżywcze, które można zmniejszyć lub wyeliminować różnymi technikami gotowania. 
Ciecierzyca ma kilka potencjalnych korzyści dla zdrowia, może mieć pozytywny wpływ na niektóre z najważniejszych chorób człowieka, takich jak choroby serca, cukrzycy typu 2, choroby układu pokarmowego i niektórych nowotworów.
Jest polecana przez wiele publicznych organizacji zdrowia, tj.  American Diabetes Association, American Heart Association, i American Cancer Society.

Jedną z najczęściej spożywanych potraw jest pasta zwana hummus podawana z pieczywem.
Ponadto ciecierzyca jest wspaniałym dodatkiem do zup, sałatek, dań mięsnych.

Hummus
Składniki:
puszka ciecierzycy,
4 ząbki czosnku,
4 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki oleju sezamowego 
oliwa,
sól, pieprz cayenne 

Przygotowanie:
Ciecierzycę wraz zresztą składników zmiksować na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dolać odrobinę wody lub oliwę. Doprawić do smaku.

Kotlety z ciecierzycy
Składniki:
szklana suchej ciecierzycy,
1 ząbek czosnku,
jajko,
przyprawy: sól, majeranek, tymianek, lubczyk, pieprz,
kawałek czerwonej papryki 

Przygotowanie:
Ciecierzycę moczyć przez całą noc. 
Rano w garnku zagotować wodę, dodać ciecierzycę, tymianek i majeranek. 
Gotować do miękkości. Odcedzoną ciecierzycę zmiksować z jajkiem, wyciśniętym czosnkiem.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, sól, pieprz i lubczyk oraz kilka kropel cytryny. 
Wymieszać dokładnie, odstawić na 1h do lodówki.
Z masy formujemy kotleciki. Smażymy na odrobinie oliwy z obu stron do zarumienienia.
Autor: Mariola Natanek
źródło
źródło
źródło