Forum Ezoteryczne Dobry Tarot

Pełna wersja: Torty, placki i inne słodkości...
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
[attachment=69941]
Super smaczne i niezwykle łatwe w przygotowaniu ciasto z rabarbarem i budyniem. 
Ten sprawdzony i niezawodny przepis z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom słodkości i nie tylko.
Kruche ciasto z rabarbarem długo zachowuje swoją świeżość, jest bardzo delikatne, kruchutkie, wręcz idealne. 
Świetnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, grilla i inne domowe okazje. 
Zapraszam na przepis!
Ciasto z rabarbarem i budyniem
Kruche ciasto
1 szklanka mąki pszennej
4 żółtka
3 łyżki cukru
120 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy

Masa budyniowa
800 ml mleka
3 łyżki cukru
2 budynie waniliowe bez cukru

Beza
4 białka
120 g cukru
szczypta soli
1 kisiel o smaku truskawkowym lub poziomkowym

Dodatkowo
5-6 łodyg rabarbaru
2 łyżki cukru
cukier puder do posypania

Wykonanie
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej niewielkie wgłębienie, w które przekładamy żółtka, cukier, pokrojone w kostkę schłodzone masło, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. 
Całość zagniatamy i formujemy kulkę. 
Ciasto dzielimy na dwie kulki, jedna większa, druga mniejsza w stosunku 2:1. 
Obie kulki owijamy folią spożywczą. 
Mniejszą kulkę wstawiamy do zamrażarki a większą do lodówki na 30 minut.

Większą kulkę wyjmujemy z lodówki i ciastem wykładamy formę 20×30 cm, wyścieloną wcześniej papierem do pieczenia. 
Wyłożone na formę ciasto dziurkujemy za pomocą widelca i ponownie wstawiamy do lodówki na około 30 minut. 
Po upływie czasu blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut, grzanie góra-dół.

Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy paseczki. 
Zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.

Do rondelka wlewamy około 500 ml mleka.
 Dodajemy cukier i całość zagotowujemy. 
Do pozostałego mleka wsypujemy budynie, dokładnie mieszamy do połączenia. 
Kiedy mleko w rondelku zacznie się gotować, wlewamy mieszankę mleka z proszkiem budyniowym i energicznie mieszamy do uzyskania gęstego budyniu.

Na wcześniej upieczone kruche ciasto wykładamy rabarbar z cukrem, a na nim rozprowadzamy przygotowaną masę budyniową.
Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
Ciągle ubijając na wysokich obrotach, stopniowo dodajemy cukier. 
Ubijamy do uzyskania szklistej i puszystej masy. 
Na samym końcu wsypujemy kisiel i miksujemy do połączenia składników. 
Przygotowaną bezę wykładamy na masę budyniową.

Z zamrażarki wciągamy ciasto i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. 
Tarte ciasto wykładamy na bezę. 
Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut, grzanie góra-dół.
Gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
https://alledobre.pl/ciasto-z-rabarbarem...3276952445
[attachment=69943]
Piankowiec Babci Helenki z wiśniami i bezową pianką
Przepis (trochę zmodyfikowany) mam oczywiście od babci Helenki.
Składniki na tortownicę 20 cm z wysokim rantem (ok. 9 cm).
Spód
90 g zimnego masła
175 g mąki
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę 20 cm tworząc malutki rant. 
Nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce min. 30 minut. 
Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 175 C, do zarumienienia, studzimy.

Dżem wiśniowy
500 g wiśni
50 g cukru
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Wiśnie drylujemy, zasypujemy cukrem i gotujemy, aż powstanie bardzo gęsty, odparowany dżem. 
Pod koniec można dodać mąkę ziemniaczaną.
Można też użyć gotowego, domowego dżemu. 
Jeśli dżem jest mało zwarty, proponuję podpiec go 10 minut na spodzie przed nałożeniem piany.

Piana
7 białek
140 g drobnego cukru (7 łyżek)
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy jeszcze kilka minut (mikserem stacjonarnym krócej niż ręcznym), aż piana będzie sztywna, lśniąca i gęsta.

Pianę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 C. 
Następnie wyłączamy piekarnik, zostawiamy w nim ciasto na kolejne 10 minut i wyjmujemy do ostudzenia. 
Piana może lekko przywrzeć do ścianek foremki, natłuszczonym nożem delikatnie obkrajamy piankowca i wyjmujemy z formy.
Smacznego!
http://candycompany.pl/piankowiec-babci-helenki/
Stron: 1 2