14-06-2011, 20:57
[attachment=59657]
Miód od starożytności znany był jako środek leczniczy oraz słodki dodatek do jedzenia.
Ten pszczeli produkt ceniony jest od tysięcy lat, a najlepiej świadczy o tym fakt, że w piramidach, oprócz wielu cennych przedmiotów, z jakimi wysyłano zmarłych do wieczności, znaleziono także naczynia z miodem.
W Polsce z kolei pierwszymi alkoholami były aromatyczne, słodko pachnące miody pitne.
Jak najprościej wzmocnić odporność?
Jedzmy miód!
Jedna łyżka tej pachnącej latem słodyczy jest istnym dobrodziejstwem dla zdrowia.
I uwaga!
Najważniejszym składnikiem rytuału zapewniającego wierność kochanka.
Aztekowie nazywali go „sprawdzianem odwagi”.
Młody wojownik, który chciał założyć rodzinę, musiał najpierw dowieść swojej odpowiedzialności i dojrzałości.
Pił magiczny napój ze sfermentowanego miodu i ziół, a następnie szamani poddawali go wielu próbom.
Jeżeli się bał, ale umiał swój strach znieść z godnością, dowodził, że jest dorosły i godny płodzenia dzieci.
Słynna Kleopatra kąpała się w mleku zmieszanym z miodem, a grecki filozof Arystoteles uważał go za boski pokarm dla duszy i ciała.
Miód towarzyszy nam od tysiącleci i dziś trudno wyobrazić sobie bez niego nasze życie.
Czemu miód jest lepszy od cukru?
Bo jego dobroczynne dla zdrowia składniki trafiają wprost do naszego krwiobiegu, z pominięciem procesu trawienia.
W miodzie stwierdzono obecność aż 21 pierwiastków cennych dla ludzkiego organizmu, takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i mangan.
Co ciekawe, miód rozpuszczony w płynie działa leczniczo 220 razy silniej niż skoncentrowany.
Aby lepiej się wchłaniał, należy rozpuścić go w szklance ciepłej przegotowanej wody, herbaty, ziół lub mleka.
Aby służył jak najdłużej
Najlepsze warunki przechowywania miodu to: temperatura 10–24 st. C, brak światła, szczelne opakowania.
Wyższa temperatura przechowywania przyspiesza rozpad enzymów zawartych w miodzie.
Jeśli nie zostanie szczelnie zamknięty – wchłania wodę i zapachy z powietrza.
Może to prowadzić do fermentacji.
Lecz się miodem
Kuracja wzmacniająca
Wieczorem jedną łyżkę miodu rozpuść w szklance z letnią, przegotowaną wodą.
Dodaj sok z połowy cytryny.
Napój pozostaw na 10 do 12 godzin (ten czas jest potrzebny, aby uaktywniły się substancje zawarte w miodzie).
Rano wypij go na czczo pół godziny przed posiłkiem.
Stosuj tę kurację przez dwa miesiące, po czym zrób miesiąc przerwy –i od nowa – a zyskasz zdrowie na długie lata.
Uporczywy kaszel
Ćwierć kilograma miodu podgrzej do stanu płynnego.
Dodaj 50 g sproszkowanego siemienia lnianego, 10 g anyżku oraz 10 g zmielonego imbiru.
Dokładnie wymieszaj.
Przy silnym kaszlu zażywaj trzy razy dziennie po łyżeczce.
Na poprawę pamięci
Szklankę soku z utartej na drobno cebuli wymieszaj ze szklanką miodu.
Zażywaj po łyżeczce trzy razy dziennie przed jedzeniem lub dwie, trzy godziny po posiłku.
Przy bezsenności
Przed snem wypij szklankę ciepłej wody z rozpuszczoną w niej łyżką miodu, który jest świetnym środkiem nasennym.
Po chorobach
Podgrzej pół kilograma miodu do stanu płynnego (w większym naczyniu z wodą).
Dodaj 20–25 migdałów i tyle samo zielonych liści pelargonii, które trzeba wcześniej rozdrobnić i stłuc na miazgę.
Następnie dodaj trzy cytryny ze skórką, które wcześniej należy pokroić, usunąć z nich pestki i zmielić.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Spożywaj po jednej łyżce dwa, trzy razy dziennie kilkanaście minut przed jedzeniem.
Agnieszka Lesiak
Wcale nie jest tak, że można jeść miód w nieograniczonych ilościach.
Łatwo popaść w przesadę.
Oto dawki zalecane przez lekarzy:
– niemowlęta: 7 g dziennie,
– dzieci do 16 lat: 10–50 g dziennie,
– dorośli: 50–100 g dziennie.
Łyżka miodu to ok. 20 g, łyżeczka – ok. 10 g.
Rytuał miłości
Miód był składnikiem wielu mikstur sporządzanych przez zielarki i szeptunki.
Służył też do magicznych rytuałów.
Jeśli na przykład młoda dziewczyna chciała na zawsze podbić serce ukochanego chłopaka, który był „płochy”, czyli oglądał się za innymi, musiała w noc nowiu Księżyca wykąpać się w wodzie, w której rozpuściła miód zmieszany z naparem z szałwii.
Następnie przy zapalonej świecy brała do ręki rzecz należącą do ukochanego i przewiązywała ją czerwoną wstążką, której końce maczała w miodzie.
Taki pakunek trzy razy okrąża się płonącą świecą, mówiąc:
„Jak miód słodki, jak ja gładka, tak ty mnie kochaj, inne zapomnij, mój bądź na zawsze, amen”.
Miód od starożytności znany był jako środek leczniczy oraz słodki dodatek do jedzenia.
Ten pszczeli produkt ceniony jest od tysięcy lat, a najlepiej świadczy o tym fakt, że w piramidach, oprócz wielu cennych przedmiotów, z jakimi wysyłano zmarłych do wieczności, znaleziono także naczynia z miodem.
W Polsce z kolei pierwszymi alkoholami były aromatyczne, słodko pachnące miody pitne.
Jak najprościej wzmocnić odporność?
Jedzmy miód!
Jedna łyżka tej pachnącej latem słodyczy jest istnym dobrodziejstwem dla zdrowia.
I uwaga!
Najważniejszym składnikiem rytuału zapewniającego wierność kochanka.
Aztekowie nazywali go „sprawdzianem odwagi”.
Młody wojownik, który chciał założyć rodzinę, musiał najpierw dowieść swojej odpowiedzialności i dojrzałości.
Pił magiczny napój ze sfermentowanego miodu i ziół, a następnie szamani poddawali go wielu próbom.
Jeżeli się bał, ale umiał swój strach znieść z godnością, dowodził, że jest dorosły i godny płodzenia dzieci.
Słynna Kleopatra kąpała się w mleku zmieszanym z miodem, a grecki filozof Arystoteles uważał go za boski pokarm dla duszy i ciała.
Miód towarzyszy nam od tysiącleci i dziś trudno wyobrazić sobie bez niego nasze życie.
Czemu miód jest lepszy od cukru?
Bo jego dobroczynne dla zdrowia składniki trafiają wprost do naszego krwiobiegu, z pominięciem procesu trawienia.
W miodzie stwierdzono obecność aż 21 pierwiastków cennych dla ludzkiego organizmu, takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i mangan.
Co ciekawe, miód rozpuszczony w płynie działa leczniczo 220 razy silniej niż skoncentrowany.
Aby lepiej się wchłaniał, należy rozpuścić go w szklance ciepłej przegotowanej wody, herbaty, ziół lub mleka.
Aby służył jak najdłużej
Najlepsze warunki przechowywania miodu to: temperatura 10–24 st. C, brak światła, szczelne opakowania.
Wyższa temperatura przechowywania przyspiesza rozpad enzymów zawartych w miodzie.
Jeśli nie zostanie szczelnie zamknięty – wchłania wodę i zapachy z powietrza.
Może to prowadzić do fermentacji.
Lecz się miodem
Kuracja wzmacniająca
Wieczorem jedną łyżkę miodu rozpuść w szklance z letnią, przegotowaną wodą.
Dodaj sok z połowy cytryny.
Napój pozostaw na 10 do 12 godzin (ten czas jest potrzebny, aby uaktywniły się substancje zawarte w miodzie).
Rano wypij go na czczo pół godziny przed posiłkiem.
Stosuj tę kurację przez dwa miesiące, po czym zrób miesiąc przerwy –i od nowa – a zyskasz zdrowie na długie lata.
Uporczywy kaszel
Ćwierć kilograma miodu podgrzej do stanu płynnego.
Dodaj 50 g sproszkowanego siemienia lnianego, 10 g anyżku oraz 10 g zmielonego imbiru.
Dokładnie wymieszaj.
Przy silnym kaszlu zażywaj trzy razy dziennie po łyżeczce.
Na poprawę pamięci
Szklankę soku z utartej na drobno cebuli wymieszaj ze szklanką miodu.
Zażywaj po łyżeczce trzy razy dziennie przed jedzeniem lub dwie, trzy godziny po posiłku.
Przy bezsenności
Przed snem wypij szklankę ciepłej wody z rozpuszczoną w niej łyżką miodu, który jest świetnym środkiem nasennym.
Po chorobach
Podgrzej pół kilograma miodu do stanu płynnego (w większym naczyniu z wodą).
Dodaj 20–25 migdałów i tyle samo zielonych liści pelargonii, które trzeba wcześniej rozdrobnić i stłuc na miazgę.
Następnie dodaj trzy cytryny ze skórką, które wcześniej należy pokroić, usunąć z nich pestki i zmielić.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Spożywaj po jednej łyżce dwa, trzy razy dziennie kilkanaście minut przed jedzeniem.
Agnieszka Lesiak
Wcale nie jest tak, że można jeść miód w nieograniczonych ilościach.
Łatwo popaść w przesadę.
Oto dawki zalecane przez lekarzy:
– niemowlęta: 7 g dziennie,
– dzieci do 16 lat: 10–50 g dziennie,
– dorośli: 50–100 g dziennie.
Łyżka miodu to ok. 20 g, łyżeczka – ok. 10 g.
Rytuał miłości
Miód był składnikiem wielu mikstur sporządzanych przez zielarki i szeptunki.
Służył też do magicznych rytuałów.
Jeśli na przykład młoda dziewczyna chciała na zawsze podbić serce ukochanego chłopaka, który był „płochy”, czyli oglądał się za innymi, musiała w noc nowiu Księżyca wykąpać się w wodzie, w której rozpuściła miód zmieszany z naparem z szałwii.
Następnie przy zapalonej świecy brała do ręki rzecz należącą do ukochanego i przewiązywała ją czerwoną wstążką, której końce maczała w miodzie.
Taki pakunek trzy razy okrąża się płonącą świecą, mówiąc:
„Jak miód słodki, jak ja gładka, tak ty mnie kochaj, inne zapomnij, mój bądź na zawsze, amen”.