Bezglutenowy chleb z ziaren
Składniki:- Ziarna słonecznika 100g
- Siemię lniane 100g
- Sezam 100g
- Pestki dyni 100g
- Orzechy laskowe 100g
- Orzechy włoskie 100g
- Zurawina 100g
- Jajka 5 szt.
- Oliwa z oliwek 2 łyżki
- Sól
Przygotowanie:
Orzechy należy zmielić na małe kawałki. Wszystkie ziarna i żurawinę należy namoczyć w ciepłej wodzie przez około 5 minut. Później odcedzamy i wrzucamy do miski. Dodajemy jajka zmieszane z oliwą i doprawiamy solą. Wszystko mieszamy. Przekładamy bo keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 60 minut w 180C. Po wyjęciu z pieca wyjmujemy chleb delikatnie z blaszki i czekamy aż wystygnie. Wówczas nada się do jedzenia.
https://smaker.pl/przepis-bezglutenowy-c...zejko.html
Błyskawiczne batony kokosowe bez pieczenia
Składniki:
2 szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki miodu (w wersji wegańskiej można zastąpić syropem z agawy albo syropem klonowym)
1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wrzuć do malaksera i ucieraj chwilę.Niedużą formę (naprawdę małą, ja wzięłam 17x17cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę i dobrze dociśnij łyżką.
- Wstaw do lodówki na ok. godzinę. Ale ja przyspieszyłam to i wstawiłam do zamrażarki na 20 minut.
- Pokrój w niewielkie batony. Możesz polać polewą z gorzkiej czekolady bez dodatku cukru.
- Możesz je przechowywać w lodówce nawet przez tydzień
Gwarantuję pycha
Zapiekanka na słodko z kaszy jaglanej
Naczynie do zapiekania wielkości ok. 30x20cm
Składniki- 1 szklanka surowej kaszy jaglanej
- 1 szklanka borówek
- 250 g półtłustego twarożku
- 1 szklanka mleka roślinnego/krowiego
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru, brązowego
- dodatkowe borówki i ew. syrop klonowy lub miód do podania
Sposób wykonania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naczynie natłuszczamy, borówki myjemy, odsączamy na sicie. W misce mieszamy trzepaczką jajka z mlekiem i twarogiem. Wsypujemy kaszę, mieszamy.
Do naczynia wsypujemy borówki, wlewamy masę. Pieczemy 45-60 minut aż wbity patyczek będzie suchy. Podajemy na ciepło lub zimno z dodatkowymi borówkami i syropem klonowym lub miodem.
Źródło:
https://zielenina.cooking/2015/09/kasza-...iem-i.html
Zapiekana kasza jaglana z jabłkami
Składniki
1 szklanka - surowej kaszy jaglanej
szczypta soli
1 łyżka - masła
4 - jabłka
2 łyżeczki - cynamonu
4 łyżeczki - cukru brązowego
konfitura/dżem z czarnej porzeczki
płatki migdałów
Opis przygotowania
Kaszę wsypać na sito i porządnie wypłukać. Przełożyć do garnka, zalać wodą (1 cm ponad kaszę), posolić, dodać masło, przykryć i ugotować do miękkości (ok. 25 minut). Od czasu do czasu przemieszać i ew. dolać wody.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przyprawić cynamonem. Posłodzić i wymieszać. Ugotowaną kaszę nałożyć do żaroodpornych kokilek (wcześniej wysmarować je masłem i wysypać bułką tartą). Ubić. Na kaszę dać jabłka z cukrem i cynamonem. Na jabłka konfiturę z czarnej porzeczki. Posypać płatkami migdałów. Zapiekać przez 20-30 minut w temp. 180 st. C.
Źródło: https://ewawachowicz.pl/przepisy,,936.html