Re: Purpura -
Libra22 - 14-08-2012
miriam napisał(a):Przestań chwalipięto.... Ja do swoich talentów dodam jeszcze to . Nalewki dobre robię, smacznie gotuje i piekę przepyszne ciasta . I co wezmę do reki to zaraz mi rośnie . Oooo wino , tez super robiłam z wiśni. Jedna butelka , która mi się ostała ma z 12 lat. Zalakowana leżakuje... Jak se przypomnę co ja jeszcze potrafię to dopisze ...
Bo się pochlastam brzytewką w kąciku !!! :laughing-rolling: :laughing-rofl: :laughing-rolling: :laughing-rofl: :angry-banghead: :angry-banghead: a mówiłam że jakiś klej wąchała
Kasha - 14-08-2012
nie wiem czy zauważyliście ... ale od sobotniej nocnej imprezy z dancingiem i z pokazem gaci ... Syla już się nie pojawiłam po tym jak wypiła za dużo schłodzonego piwka i bez ciuchów na miotle latała ...
mam obawy, że albo po pijaku i goła na miotle wleciała jednak do sąsiada a nie do siebie lub
ma szlaban od męża za latanie bez ciuchów na miotle po nocy!
Syla - jesli masz ukryty gdzieś telefon z internetem ... to jesteśmy z Tobą!
minie mężusiowi niedługo!
koniec imprez ... lub będziesz zawsze kierowcą i nie będziesz juz piła????
Re: Purpura - Jutrzenka - 15-08-2012
[ATTACHMENT NOT FOUND]
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Miriam - 15-08-2012
Kasha40 napisał(a):odkąd ja Ci tu na obczyźnie ... to od jakichś 5 lat porządnego polskiego purpurowego ciasta nie robiłam ... z tych produktów ( mąka myślę ) wychodzi takie inne ciężkie ciasto ... więc przestałam próbować i przestałam wypiekać ...
czyli Miriam! jesteś lepsza ... szczególnie jak Ci wszystko w rękach rośnie
:
Mnie się w obcym kraju ciasto udawało , i rosło , ze ho, ho
, ale to polska mąka była.
Natka - 15-08-2012
Zapraszam na purpurowy koktajl jeżynowo-malinowy
do purpurowej kuchni...
Miriam - 15-08-2012
Jak fajnie byłoby poleżeć w w takiej purpurowej wannie
i spać w tym purpurowym łożu.
Jaka piękna alejka
morfeusz - 15-08-2012
ja mam purpurowe łoże...
czy możecie mnie oświecić, co to jest purpurowe ciasto?
wczoraj też pomyślałem, że długo już Syli nie ma, może znowu gdzieś wojażuje, albo się odziewa po ostatniej imprezie
Kasha - 15-08-2012
purpurowe ciasto było nawiązaniem do tematu ... żeby nikt mnie stąd nie wyrzucił
Natka - 15-08-2012
morfeusz napisał(a):czy możecie mnie oświecić, co to jest purpurowe ciasto?
Służę purpurowym ciastem... no, może prawie purpurowym...
Libra22 - 15-08-2012
Faktycznie "prawie" skoro to pinkcake. Może to będzie bardziej purpurowe?
Zapraszam na
to istne szleństwo! Muszę jakieś przepisy pościągać , wtedy dam znać
Miriam - 15-08-2012
Libra Twoje ciasta wymiatają.
Natka - 15-08-2012
A może purpurowa czapeczka?
i szaliczek...
jak znalazł na jesień...
Miriam - 15-08-2012
morfeusz napisał(a):ja mam purpurowe łoże...
czy możecie mnie oświecić, co to jest purpurowe ciasto?
wczoraj też pomyślałem, że długo już Syli nie ma, może znowu gdzieś wojażuje, albo się odziewa po ostatniej imprezie
Oooo, Jak sie śpi na takim purpurowym łożu? Pewnie masz same purpurowe sny.
Pamiętacie !!!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=stMDYwdlWVk[/youtube]
Libra22 - 15-08-2012
A propos ciast - cała filozofia w tych wypiekach sprowadza się do posiadania fioletowego barwnika, który nie tak prosto zdobyć. Może sprawę ułatwiłoby użycie jagodowego soku. Barwniki spozywcze, te powszechnie dostępne, zawierają niestety tylko podstawowa paletę barw. Reszta przepisu - jak na zewykłe ciasta i kremy. W sumie nic skomplikowanego. Może ktoś spróbuje?
Kasha - 15-08-2012
Libra przecież Ty malarka jesteś
powiedz nam jakie barwniki kupić z palety kolorów podstawowych, żeby uzyskać purpurę ... wymieszać wstrząsnąc i będzie purpura jak malowana
tak pomyślałąm jeszcze, że jakby dostać farbki bezpieczne dla dzieci od lat 3+ .... to i na upartego takiej farby można dodać ... nikt nie powinien się otruć
Libra22 - 15-08-2012
hehe, chciała byś, Barwniki spożywcze wcale tak się nie muszą mieszać kolorystycznie jak normalne kolory. Purpura to czerwony + granat , ale nie polecam, może wyjśc czarny albo bury. Kiedyś robiłam takie eksperymenty na cieżko zdobytych zagranicznych barwnikach i wychodziło szare bez względu na kolory składników. Farbki dla dzieci, ja się pochlastam
Powodzenia!!!! Wnioskując z angielskojęzycznych przepisów, myślę że u Ciebie dostępne są spożywczze barwniki w różnych kolorach. U nas raczej nie, jednak może ten sok z jagód i może sok z buraków? No trzeba będzie spróbować.
----------------
edit
a jednak znalam w necie
Natka - 15-08-2012
Dawno temu piekłam babkę z dodatkiem kisielu chyba wiśniowego... wyszło mi różowe ciasto... A jakby tak do ciasta dodać kisielek z czarnej porzeczki lub żurawinowy??
Miriam - 15-08-2012
Libra22 napisał(a):hehe, chciała byś, Barwniki spożywcze wcale tak się nie muszą mieszać kolorystycznie jak normalne kolory. Purpura to czerwony + granat , ale nie polecam, może wyjśc czarny albo bury. Kiedyś robiłam takie eksperymenty na cieżko zdobytych zagranicznych barwnikach i wychodziło szare bez względu na kolory składników. Farbki dla dzieci, ja się pochlastam Powodzenia!!!! Wnioskując z angielskojęzycznych przepisów, myślę że u Ciebie dostępne są spożywczze barwniki w różnych kolorach. U nas raczej nie, jednak może ten sok z jagód i może sok z buraków? No trzeba będzie spróbować.
----------------
edit
a jednak znalam w necie
U nas tez już sa takie barwniki . Ciasta nie robiłam , ale piekłam placki z czarnymi jagodami . Co prawda purpura to nie była , ale kolor fajny miały.
Najprościej to chyba zrobić z galaretka na zimno
Sylla - 15-08-2012
Kasha40 napisał(a):nie wiem czy zauważyliście ... ale od sobotniej nocnej imprezy z dancingiem i z pokazem gaci ... Syla już się nie pojawiłam po tym jak wypiła za dużo schłodzonego piwka i bez ciuchów na miotle latała ...
mam obawy, że albo po pijaku i goła na miotle wleciała jednak do sąsiada a nie do siebie lub
ma szlaban od męża za latanie bez ciuchów na miotle po nocy!
Syla - jesli masz ukryty gdzieś telefon z internetem ... to jesteśmy z Tobą!
minie mężusiowi niedługo!
koniec imprez ... lub będziesz zawsze kierowcą i nie będziesz juz piła????
Kasiu przewiałam sobie to i owo i musiałam męża prosić o grzanie
Sąsiad stary i brzydki ,wiec chyba by nie podołał
No ja taka zawodowa pijaczka ,że hoho
Koniec
Od dzis jestem tylko kierowcą
Mam zabronione, bo zakatarzona pisia to nic miłego :laughing-rolling:
morfeusz napisał(a):ja mam purpurowe łoże...
tak masz racje, w jednym i drugim, odechciało mi sie wojaży z gołą dupą i teraz tylko odziana na imprezce, ale tak po cichu, aby mąż mi nie zabrał telefonu z internetem
Choć te Twoje purpurowe łoże to pokusa
Odezwe się wieczorkiem, bo teraz mam szlaban
żartuje, jedziemy na grilla
Kasha - 15-08-2012
Ty o grillu ... ja w szoku ...
teraz w deszczu ...
wyglądam za moje okno i u mnie pada cały dzień
zapomniałam, że ja widocznie z krainy deszczowców nadaję! karrramba!
Miriam - 15-08-2012
Syla , dzieki Bogu wraciłaś
Udanego grillowania . U mnie o szyby
dzwoni , oczywiscie purpurowy.
morfeusz - 15-08-2012
Użyjcie denaturatu do zabarwienia ciasta