Re: 6 mieczy -
Helge - 20-11-2011
hehe, dzięki Eremit!
jeszcze tylko muszę coś z tymi oczami swoimi zrobić, chyba za dużo ślęczę przy kompie :/
Rudalila - 20-11-2011
Helge napisał(a):
to jest karta z podobnym motywem z talii Medieval Tarot.
w obu tych scenach widzę nawiązanie do biblijnej sceny imprezy urodzinowej na dworze Heroda Antypasa i ścięcia głowy Jana Chrzciciela (ostatniego proroka z Biblii).
Helge, ale karta, ktora tu przedstawilas to 6 monet a nie 6 mieczzy....wiec jak ta scena sie ma do znaczenia tych obu kart ? troche sie pogubilam...
PS...bardzo ciekawie opisujesz. Dzieki za informacje.
Helge - 20-11-2011
Lila, bo z tych kart korzystam i mi się ta scena skojarzyła z tą dziewczyną z głową z karty 6 mieczy z Init. Golden Dawn.
ale też widzisz, się nie dopatrzyłam, że na tej karcie o której rozmawiamy, facet bez głowy jest w zbroi, co Eremit zauważył
- czyli w ogóle to jest inna historia!
dlatego wyszło niechcący, że opisałam tą swoją kartę , a nie tą o którą chodziło :oops:
także niech to będą takie luźne skojarzenia około tematu
Rudalila - 21-11-2011
A moglabys wstawic te 6 monet w nowym watku i napisac jak sie rysunek na niej ma do ogolnie znanego znaczenia tej karty ?
Helge - 21-11-2011
no pewno
ale już nie dzisiaj, lecę spać, bo jutro czeka mnie moja podróż na południe, która swego czasu była w zagadkach
dobrej nocki!
Rudalila - 21-11-2011
Czyli gdzie dokladnie..? bo nie pamietam...
Tarofides - 21-11-2011
Helge nie zakładaj nowego wątku tylko ciągnij wątek 6 denarów.
A ty Natko możesz przetłumaczysz ze swojej broszury te 6 mieczy.
Natka - 21-11-2011
OK, już przetłumaczyłam.
6 of Swords w talii
Initiatory Tarots of The Golden Dawn
Sukces (powodzenie, pomyślność) następujący po zrozumieniu (obawie, lęku, strachu) i wątpliwościach (powątpiewaniu, niepewności). Długa i trudna podróż.
Negatywne znaczenie:
Fatalny błąd. Nieoczekiwana (niespodziewana, zaskakująca) katastrofa (nieszczęście, klęska).
Ze słownika wzięłam wszystkie znaczenia pasujące do karty - bo jak zwykle mam trudności, które ze znaczeń angielskich słówek są najbardziej odpowiednie dla danego tekstu
(a niekiedy jest ich multum), ale w tym przypadku to chyba lepiej podać wszystkie znaczenia, bo zależnie od sytuacji różne mogą pasować.
No i jak to się ma do naszych tłumaczeń? Każdy miał chyba odrobinę racji... Zresztą Zibko zawsze podkreśla, że karty należy czytać przede wszystkim intuicyjnie, z obrazka, ja też jestem za takim podejściem.
ma_ewa01 - 21-11-2011
A wracając do praktyki - 6 mieczy wyskakiwała mi ciągle na zdrowie kotka, który po nagłej i ciężkiej chorobie odszedł za Tęczowy Most ...
M
Re: 6 mieczy - alathea - 21-11-2011
bo standardowo 6 mieczy to odejscie, takze takie...
kiedys pokazalo mi sie przy czyjejs smierci - ale obok ciezkich kart, jak 9 i 10 mieczy
w moich kartach (=odbiorze) 6 mieczy to odejscie, gdzie pozostawiamy wszystko za soba - nie ogladajac sie juz za siebie
w zwiazku to jest takie bezkonfliktowe odejscie juz w inny swiat- bez tej osoby, bez ciezaru, troche tez rezygnacja,
ale przetrawiona - w przeciwienstwie do 8 pucharow, gdy odchodzimy z zalem za niewykorzystanymi perspektywami, za tym co, zostawiamy - 8 pucharow jest rezygnacja z poswieceniem czegos, zostawieniem kawalka siebie
Rudalila - 21-11-2011
natka napisał(a):OK, już przetłumaczyłam.
6 of Swords w talii Initiatory Tarots of The Golden Dawn
Sukces (powodzenie, pomyślność) następujący po zrozumieniu (obawie, lęku, strachu) i wątpliwościach (powątpiewaniu, niepewności). Długa i trudna podróż.
Negatywne znaczenie:
Fatalny błąd. Nieoczekiwana (niespodziewana, zaskakująca) katastrofa (nieszczęście, klęska).
Ze słownika wzięłam wszystkie znaczenia pasujące do karty - bo jak zwykle mam trudności, które ze znaczeń angielskich słówek są najbardziej odpowiednie dla danego tekstu (a niekiedy jest ich multum), ale w tym przypadku to chyba lepiej podać wszystkie znaczenia, bo zależnie od sytuacji różne mogą pasować.
Natko, czy moglabys wrzucic co jest napisane po angielsku. Czy tam nie ma opisu karty ? czasem w opise zawarte sa istotne informacje.
natka napisał(a):No i jak to się ma do naszych tłumaczeń? Każdy miał chyba odrobinę racji... Zresztą Zibko zawsze podkreśla, że karty należy czytać przede wszystkim intuicyjnie, z obrazka, ja też jestem za takim podejściem.
Skoro Zibko tak mowi...to pewnie tak trzeba robic ,Natko.
Ja jednak czasem patrze na karte, ale a czasem tez "wybieram" intuicyjnie znaczenie karty sposrod wielu znaczen.
Cytat:Eremit-"Druga rzecz, to dziewczyna nie jest uzbrojona i wcale mi nie wygląda, że to ona zrobiła. Depcze miecze jakby właśnie była przeciwna przemocy, co wyraża jej smutek na twarzy.
Generalnie nie lubię interpretować różnych talii i zgadywać "co autor miał na myśli" ale ja tu widzę w tej dziewczynie "posłańca złych wieści" "....
Mam dokladnie takie samo odczucie patrzac na te karte. Ta dziewczyna wedlug mnie wyraza wlasnie to co autor tych kart chce nam przekazac, ironie i okrucienstwo niejednego zwyciestwa. To ,ze sukces oplacony jest czyjas "smiercia" lub czyims cierpieniem, jak to czesto bywa w zyciu. W jej twarzy jest cos takiego...jakby zarzut czy zal..."zwyciezyles, ale czy warto bylo ? czy trzeba to bylo osiagnac takim kosztem ?"... chociaz...wlasciwie...ona jakby wie , ze trzeba to bylo zrobic takim kosztem. Jej twarz mowi "Wiem,ze tak trzeba bylo zrobic...ale to takie smutne"
Tarofides - 21-11-2011
natka napisał(a):OK, już przetłumaczyłam.
6 of Swords w talii Initiatory Tarots of The Golden Dawn
Negatywne znaczenie:
To są standardowe znaczenia, niepasujące zbytnio do obrazka, więc broszurkę dołączyli ogólną, a nie konkretną do tej talii tarota
Więc nadal zostajemy z problemem "co autor miał na myśli" a po przyglądnięciu się całej talii, moim zdaniem, na mysli miał głównie kasę. Nagość w tych kartach ma komercyjny charakter. Przykro mi
Re: 6 mieczy - violet.dawn - 21-11-2011
tylko że ta talia jest bazowana na CR, przypominam, więc nagość jest na porządku dziennym
ale 0 też jest goły-niewinny tam więc :roll:
Natka - 21-11-2011
rudalila napisał(a):Natko, czy moglabys wrzucic co jest napisane po angielsku. Czy tam nie ma opisu karty ? czasem w opise zawarte sa istotne informacje.
Postaram się zaraz przepisać tekst angielski. Rzeczywiście moje tłumaczenie może nie być zbyt właściwe, zwłaszcza, że mój kontakt z angielskim nie jest zbyt długi....
rudalila napisał(a):Skoro Zibko tak mowi...to pewnie tak trzeba robic ,Natko. Ja jednak czasem patrze na karte, ale a czasem tez "wybieram" intuicyjnie znaczenie karty sposrod wielu znaczen.
Czasami, gdy intuicja mi nic nie mówi na temat samego obrazka, też zaglądam do książek (czy też przypominam sobie) i wybieram spośród znaczeń to najbardziej pasujące do danego rozkładu....
Eremit napisał(a):To są standardowe znaczenia, niepasujące zbytnio do obrazka, więc broszurkę dołączyli ogólną, a nie konkretną do tej talii
Pewnie tak jest, jak mówisz, Eremit...
Natka - 21-11-2011
Oto tekst angielski zgodnie z życzeniem Lili.
6 of Swords
Success following apprehension and doubts. Long and difficult voyage.
Neg. Fatal beauty. Unexpected disaster.
Natka - 06-12-2011
rudalila napisał(a):Natko, czy moglabys wrzucic co jest napisane po angielsku. Czy tam nie ma opisu karty ? czasem w opise zawarte sa istotne informacje.
natka napisał(a):Oto tekst angielski zgodnie z życzeniem Lili.
6 of Swords
Liluś, przetłumaczysz?
Helge - 02-01-2012
natka napisał(a):6 of Swords
sukces, po którym następuje obawa/lęk i wątpliwości. długa i trudna wyprawa/podróż.
w negatywie. (dosłownie śmiercionośna) zgubna w skutkach piękność [tak jak femme fatale albo słodka trucizna
]. niespodziewana katastrofa/klęska.
może Lila poprawi
natomiast dzisiaj w programie tarocistka Danuta powiedziała o 6 mieczach (a używała właśnie talii initiatory golden dawn), że jest to karta decyzji podjętej pod przymusem, presją otoczenia czy sytuacji, wymuszone działanie.
Rudalila - 02-01-2012
Sukces, nastepujacy po obawach i watpliwosciach(tlumaczac doslownie).
Reszta ...zgodnie z tlumaczeniem Helgi.
Helge - 23-02-2012
6 mieczy w trzech częściach po angielsku - ciekawe talie!
cz. 1 "The Historical School"
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=92gbELVTIyI&feature=youtu.be[/youtube]
cz.2 "The Traditional & Integrationist Schools"
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DIIXMuatMYo&feature=youtu.be[/youtube]
cz.3 "The Systems-Based & Psychological/Archetypal Schools"
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_Ke3JCz2XxE&feature=youtu.be[/youtube]
poranna_cisza - 21-01-2014
Zaczytalam sie w tym watku..moj kontakt z 6 mieczy byl dosyc bolesny, opowiem wiec, co znaczyla w moim zyciu ta karta, wyciagnieta 9 lat temu przez wrozke Laryse z Krakowa..bylam u niej po porade w sprawie zwiazku, milosci, ktora rozwalila cale moje dotychczasowe zycie, tak osobiste jak i rodzinne. bo po 20 latach malzenstwa oposcilam dom i rodzine, gdyz nie dalam rady zwalczyc w sobie uczucia i musialam podjac odpowiedzialnosc za to w prawdzie i szczerosci wobec najblizszych..w calym rokladzie bylo wiele dla mnie zaskakujacych rzeczy, z ktorymi sie wowczas nie zgadzalam, jednak po latach okazalo sie, ze w 100% wrozka miala racje..jesli chodzi o 6 mieczy, to historia byla inna..juz bardzo szybko sie okazalo, ze miala racje..bedac u niej w gabinecie, juz prawie wychodzac Larysa zatrzymala sie nad stolikiem z kartami i z zamyslonym wyrazem twarzy wpatrywala sie w rozklad..zapytalam, czy cos sie stalo..ona mowi-wiesz, nie rozumiem tutaj jednej karty../po czym pokazala na 6 mieczy../to tak, jakby mialo byc jakies porwanie, jakis wyjazd wbrew sobie..nie potrafie tego interpretowac w tym rozkladzie..a pozniej juz nigdzie nie widac pani ukachanego, nigdzie, do konca zycia..Powiedzialam, ze to niemozliwe, ze nawet, jesli nie bedziemy razem on zawsze bedzie w moim zyciu..okazalo sie bardzo szybko, ze jednak worozka miala racje..rok pozniej moj ukochany dostal w nocy zawalu mozgu, tzw udaru mozgu, sparalizowanego wywiozla karetka /wiec wyjazd nagly, wbrew woli-tak jak porwanie/ a po 10 dniach juz nie zyl..wiec pyrrusowe zwyciestwo, jak ktos tu napisal-postawilam wszystko na jedna karte, zwyciezyla walczac o milosc i szczescie, postawilam na swoim a w rozrachunku koncowym zostalam z niczym, ze zniszczonym zyciem i zlamanym sercem, samotna.. i taka moja historia z 6 mieczy..po 9 latach od tamtej wrozby, gdy kolejne sytuacje wywrozone mi wtedy w Krakowie sie spelnily, zadzwonilam z zagranicy do Wrozki Larysy z podziekowaniem i weryfikacja, opisujac co znaczyla w moim przypadku 6 mieczy, wobec ktorej wtedy rozkladala rece, a ktora tak dobrze-mimo wszystko zinterpretowala..Larysa ogromnie sie ucieszyla, lzy poplynely i zobowiazala mnie do odwiadzenia jej w Krakowie, jesli zawitam znow kiedys w rodzinne strony...
Re: 6 mieczy - Mama_Muminka - 21-01-2014
z czy nie nastapiła tutaj pomyłka ? bo "pyrrusowym zwyciestwem " nazywa sie karte "
6 kijów nie 6 mieczy
6 kijów to powrót jako bohater to wygrana bitwa nie wojna stad pyrrusowe, niby sukces który cieszy ale nie do konca jest tak jakby sie chciało
w jakims sensie tak tez mozna nazwac
5mieczy bo tutaj jest wódz i startegia duzo rozgrywek taktycznych , nawet wysłuzenie sie kims w konkretnym celu
na karcie RW jest wódz i sa żólnierze , wódz cieszy sie z wygranej bo wygrał nie swoimi rekoma - rekoma żółnierzy , którzy rozczarowani odchodzą
ma_ewa01 - 22-01-2014
Ani 6 mieczy ani 6 kijów. Pyrrusowe zwycięstwo, to 5 mieczy
M