Re: Warsztat 83 - Tajemnice Rodzinne :) -
poranna_cisza - 07-06-2015
Bronko serduszko, dziekuje slicznie za udzial w warsztacie
Perełka - 07-06-2015
Zdążyłam, dziękuję za cierpliwość
1. 4 kielichy, 6 buław, Sprawiedliwość – musiało to być jakieś traumatyczne wydarzenie i coś skrzętnie ukrywanego, być może był członkiem organizacji podziemnej, walczył w czasie wojny, był przez to więziony. Lub był świadkiem jakiegoś wydarzenia. Może ukrywał osoby zagrożone przez okupantów. W jakich okolicznościach się dowiedziałaś o tym – Śmierć- po jego śmierci, może po pogrzebie.
2. 2 miecze, 9 buław, rycerz kielichów – warsztat samochodowy, firma przewozowa, tartak, zakład meblarski , firma budowlana, drukarnia.
3. XVII Gwiazda, 2 puchary, paź buław – może Twoja Babcia odbierała porody i ukryła sprzęt medyczny.
4. 3 denarów, 3 puchary, 7 denarów– jakaś ciężka maszyna – do szlifowania, obróbki czegoś, maszyna rolnicza, samochód, maszyna do szycia.
ayla - 07-06-2015
Otoz..przez wiele lat byla przed nami - moja Siostra i mna - skrzetnie ukrywane pewne wydarzenie z zycia Dziadka, ktore zostalo ujawnione w pewnych specjalnych okolicznosciach...
1. o jaka sytuacje chodzi i w jakich okolicznosciach dowiedzialam sie o tej sprawie..? -Słońce-może miał brata bliźniaka?
w jakich okolicznościach -5 kielichów-może w rozmowie o przeszłości,może ktoś był pod wpływem aloholu
2. jakie 3 glowne biznesy mial Dziadek przed wojna..-Głupiec rycerz pucharów 10 denarów,wypadły 2 puchary koło fortuny-był przewodnikiem,oprowadzał po górach? rycerz pucharów-wysłannik,listonosz,może przejażdżki konne?,10 denarów-jakiś rodzinny interes na wsi?
. jaki biznes miala Babcia i co takiego ukryla pod weglem..?-4 miecze ,rycerz denarów-naprawa czegoś? a ukryła pieniądze?
4. jakie 2 rzeczy w naszym domu staly sie prawie ze "dobrem publicznym" w tamtych czasach..?-Umiarkowanie 9 denarów- studnia i ogród?,winorośl?
..Ayla kochanie , serdecznie dziekuje za udzial w Warsztacie..
..za chwile koniec cwiczen, wyniki podam ok 21.00 czasu polskiego, zapraszam reszte naszej czelotki do udzialu..
..witam uczestnikow Warsztatu, oto rozwiazanie zagadki..dziekuje serdecznie wszytkim, ktorzy wzieli w nim udzial i naprawde jestem pod wrazeniem Waszych odpowiedzi..
poranna_cisza napisał(a):Otoz..przez wiele lat byla przed nami - moja Siostra i mna - skrzetnie ukrywane pewne wydarzenie z zycia Dziadka, ktore zostalo ujawnione w pewnych specjalnych okolicznosciach...
1. o jaka sytuacje chodzi i w jakich okolicznosciach dowiedzialam sie o tej sprawie..?
..otoz moj dziadek, jak sie okazalo, byl jurnym chlopem i wszedl w romans z mlodziutka sluzaca , z ktorej to relacji narodzilo sie dziecko, dziewczynka..kobiete juz, jaka byla gdy ja spotkalam, poznalam w momencie zalatwiania spraw spadkowych naszego domu i to w tym wlasnie czasie dowiedzialam sie o calej tej historii..
..Dziadek byl osoba bardzo przedsiebiorcza i wladcza, co pomoglo mu w interesach przed wojna..poniewaz mial niespozyta energie i ciegle tworzyly sie w jego glowie nowe pomysly, dlatego tez nie spoczal na jednym biznesie, tylko mial ich...sporo..
2. jakie 3 glowne biznesy mial Dziadek przed wojna..?
..biznesy Dziadka to : fabryka papy, szlifiernia krysztalow, fabryka guzikow, sklepy rowerowe w Polsce i za granica, restauracje, pracownia gorseciarska prowadzona razem z Babcia..
..moja Babcia tez miala biznes, ktory preznie dzialal przed wojna, a po wojnie interes ten przejela moja Mama..podczas okupacji w naszym domu - z powodu jego polozenia i wielkosci - miescil sie najpierw sztab niemiecki, a po wkroczeniu Rosjan - sztab rosyjski...w ogromnym strachu przed grabiezami rosyjskich wojsk moja Babcia ukryla pewne specyficzne sprzety, potrzebne w jej biznesie, w piwnicy pod weglem..a poniewaz piwnic w naszym domu bylo sporo, wiec zeby nie zapomniec, w ktorej z piwnic ukryla swoje "skarby" , narysowala kreda na podlodze strzalki, prowadzace do tej wlasciwej...jeden z zolnierzy rosyjskich idac za strzalkami trafil na skrytke i wyciagnal Babcie na dziedziniec z zamiarem rozstrzelania..w przzytomnosci umyslu moja 10 letnia wowczas Mama przekupila zaolnierza zlotym zegarkiem na lancuszku, i tym sposobem Babci ocalila zycie...
3. jaki biznes miala Babcia i co takiego ukryla pod weglem..?
[b]..Babcia prowadzila najpierw z Dziadkiem , po Jego smierci juz sama pracownie gorseciarska, wiec szyla najpierw gorsety takie piekne, na fizbinach, pozniej biustonosze..interes ten przejela po Babci moja Mama i prowadzila go az do emerytury..aczkowliek przemysl bielizniarczy poszedl tak do przodu i tak maasowo zaczela pojawialc sie piekna bielizna, ze juz pozniej tylko stale klientki korzystaly z Mamy uslug..
..pod weglem Babcia ukryla maszyny do szycia w ilosci ok 18 szt, swietne niemiecke Singery..
..przed wojna w naszym domu znajdowaly sie takze dwie rzeczy, jakich nikt inny w okolicy ni[/b]e mial..dlatego bardzo czesto sporo osob korzystalo z pomocy mojego Dziadka i z goscinnosci naszego domu..
4. jakie 2 rzeczy w naszym domu staly sie prawie ze "dobrem publicznym" w tamtych czasach..?
....jedna z tych rzeczy byl samochod, pierwszy w okolicy, piekny czarny Ford, ktory zarekwirowali niemcy uciekajac przed wojskami radzieckimi. samochod ten sluzyl czesto jako karetka pogotowia, i jako najsybszy sroek transportu w roznych waznych i pilnych sprawach..druga byl telefon, z ktorego korzystali okoliczni mieszkancy w razie potrzeby..
LeCaro :
Cytat:O jakie wydarzenie chodzi?
Rydwan - Król kielichów - As kielichów
Czyli coś związanego z podróżą, może ucieczką, może wyjazdem... no w każdym razie działo się to w pośpiechu. Mnogość kielichów pokazuje mi na wydarzenie mające związek z jakimiś rozterkami, trudną sytuacja emocjonalną. Być może Dziadek coś/kogoś gdzieś zawiózł albo sam wyjechał, zakopał coś, pomógł komuś kto był w potrzebie, albo czymś lub kimś się zaopiekował, a być może... wdał się w jakiś związek uczuciowy z inną kobietą? Mogło to mieć też związek z jego pracą...
W jakich okolicznościach się dowiedziałaś?
7 denarów - 5 denarów
Być może sprawa ta miała związek z pieniędzmi, z finansami... Może przy czytaniu testamentu, po śmierci Dziadka?
2.
Jakie 3 glówne biznesy miał Dziadek przed wojną..?
As Mieczy - Król kielichów - 9 kielichów
Jeden był związany z nauką, edukacją, być może z książkami, albo korepetycjami. Drugi z handlem jakimiś zagranicznymi towarami, być może towarami kolonialnymi. Trzeci z upiększaniem, urządzaniem mieszkań (meble, porcelana, materiały, farby itd.).
3.
Jaki biznes miała Babcia?
Słońce - 2 buławy - 5 buław
Co ukryła pod węglem?
Wieża - 9 buław - Paź mieczy
Trudne pytanie... właściwie nie mam zielonego pojęcia Pokazały się karty mówiące o tym, że mogło to być coś związanego z handlem z krajami zamorskimi (do czego potrzebne były półprodukty z zagranicy), ale równie dobrze coś związanego z budownictwem, ogrodnictwem, apteka, piekarnia, trafika. A więc co mogła ukryć... jakieś metalowe narzędzia, gilotynki, nożyce, prasy, wagi, miarki, odczynniki chemiczne, specjalistyczne książki...
4.
Jakie 2 rzeczy w naszym domu stały się prawie że "dobrem publicznym" w tamtych czasach..?
Wisielec - 10 buław - Sąd - 4 denary
Co mi przychodzi do głowy: radio, jakiś środek lokomocji bądź narzędzie rolnicze, coś do sprzątania/robienia porządków, piec chlebowy, studnia, piwnica, wędzarnia, książki/gazety, może teleskop?...
Ewka :
Cytat:1. o jaka sytuacje chodzi i w jakich okolicznosciach dowiedzialam sie o tej sprawie..?
6 kielichów Kapłanka 5 buław 4 buław
Według mnie chodzi o jakąś sprawę uczuciową. Możliwe, że dziadek miał romans z kobieta ze swej młodości, o którą kiedyś konkurował albo po prostu potajemnie się spotykał. Mogłyście się o tym dowiedzieć podczas jakiejś uroczystości rodzinnej.
2. jakie 3 glowne biznesy mial Dziadek przed wojna..?
Księżyc As mieczy Cesarzowa
Moje pomysły: zakład krawiecki, sprzedaż odzieży, zakład fryzjerski, gazeta, jakiś biznes związany z negocjacjami, handlem, zakład jubilerski, coś związanego z wodą, pracą nocną.
3. jaki biznes miala Babcia i co takiego ukryla pod weglem..?
4 buław Kapłan
Babcia mogła mieć biznes związany z celebrowaniem, upiększaniem, dekorowaniem. Co ukryła? Może jakieś przybory do szycia, coś metalowego, składającego się z dwóch części. Mogła to być jakaś forma , wzornik.
4. jakie 2 rzeczy w naszym domu staly sie prawie ze "dobrem publicznym" w tamtych czasach..?
Umiarkowanie Mag
Pierwsza rzecz związana z wodą albo wymianą informacji np. telefon. Do głowy przyszedł mi jeszcze rower. Druga rzecz : Coś metalowego, coś do tworzenia, kreowania, może aparat fotograficzny.
Vega :
Cytat:1. Wydarzenie z życia dziadka i okoliczności jego wyjścia na jaw
4 palek-Rycerz monet-3 mieczy
6 mieczy-10 monet-3 palek
Dziadek był nieslubnym dzieckiem lub coś takiego działo się w jego rodzinnym domu, co sprawiło, że został oddany do adopcji. Druga możliwość - dziadek byl wczesniej zonaty, ale stalo sie cos dramatycznego i w koncu ułożył sobie zycie na nowo. Wyszlo to na jaw przy "przeprawie na drugą stronę" (może śmierć lub operacja), gdy trzeba było ustalić kwestie podziału majątku. Inna opcja - rzecz wyszła na jaw gdy któreś z jego dzieci brało ślub.
2. Biznesy dziadka:
Rycerz kielichow-Paz mieczy-Gwiazda
Jeden zwiazany z fotografią bądź oświetleniem, drugi - krawiectwo lub fryzjerstwo meskie, trzeci handel perfumami lub napojami wyskokowymi Ewentualnie produkcja wody mineralnej, wody po goleniu lub wody różnej dla pań
3. Biznes babci i ukryty skarb w piwnicy:
Wieża-6 monet-Paz kielichow
Może był to notariat lub maszynopisanie, albo lombard Ukryla maszynę do pisania.
4. Dwie szczególne rzeczy w Waszym domu przed wojną:
Mag-6kielichow-9 mieczy
Coś związanego z nowinkami technicznymi np telefon lub telewizor. Może też coś utrwalajacego wspomnienia czyli aparat fotograficzny.
Bronka :
Cytat:1.Co to było za wydarzenie? Wisielec-Wieża-Sprawiedliwość..Wydaje mi się mogło chodzić o jakiś wypadek, możliwe ze spowodowany zaśnieciem, odurzeniem, pobyt w więzieniu, porwanie/uprowadzenie.. ogólnie potyczki z prawem
Jak się dowiedziałyście...Królowa Denarów, Królowa pucharów, 4 buław...myślę że mogło to mieć miejsce na jakiejs imprezie rodzinnej typu wesele, zaręczyny, chrzciny
2.Biznesy dziadka:
Królowa Mieczy, Wisielec...szwalnia, kowal, firma transportowo-handlowa, gabinet kręgarsko-szamański (hahaha nie wiem czy istnieje coś takiego) albo fryzjerski...pędzenie jakiegoś bimbru albo pijalnia, pub
3 mieczy, 4 denarów...ściąganie długów, pożyczki na procent, lichwiarstwo
As Denarów, Śmierć...zakład pogrzebowy, rzeźnia
3.Biznes babci:
Wisielec, Król Mieczy...podobnie jak dziadek..szwalnia, kręgarstwo, fryzjer, robienie lekarstw, trunków...jeszcze tarot mi się kojarzy albo jakieś inne wróżenie
Co babcia schowała pod węglem? Król buław, 3denarów, 6 buław ...w związku z powyższym mogła to być [color=#FF0000]maszyna do szycia, jakieś maści, jakieś metalowe ostre narzędzia[/color]
4.Rzeczy w waszym domu.. Diabeł, 10 mieczy, królowa denarów...broń, ostre/twarde narzędzia, instrumenty muzyczne..
Perelka :
Cytat:1. 4 kielichy, 6 buław, Sprawiedliwość – musiało to być jakieś traumatyczne wydarzenie i coś skrzętnie ukrywanego, być może był członkiem organizacji podziemnej, walczył w czasie wojny, był przez to więziony. Lub był świadkiem jakiegoś wydarzenia. Może ukrywał osoby zagrożone przez okupantów. W jakich okolicznościach się dowiedziałaś o tym – Śmierć- po jego śmierci, może po pogrzebie.
2. 2 miecze, 9 buław, rycerz kielichów – warsztat samochodowy, firma przewozowa, tartak, zakład meblarski , firma budowlana, drukarnia.
3. XVII Gwiazda, 2 puchary, paź buław – może Twoja Babcia odbierała porody i ukryła sprzęt medyczny.
4. 3 denarów, 3 puchary, 7 denarów– jakaś ciężka maszyna – do szlifowania, obróbki czegoś, maszyna rolnicza, samochód, maszyna do szycia.
Ayla :
Cytat:1. o jaka sytuacje chodzi i w jakich okolicznosciach dowiedzialam sie o tej sprawie..? -Słońce-może miał brata bliźniaka?
w jakich okolicznościach -5 kielichów-może w rozmowie o przeszłości,może ktoś był pod wpływem aloholu
2. jakie 3 glowne biznesy mial Dziadek przed wojna..-Głupiec rycerz pucharów 10 denarów,wypadły 2 puchary koło fortuny-był przewodnikiem,oprowadzał po górach? rycerz pucharów-wysłannik,listonosz,może przejażdżki konne?,10 denarów-jakiś rodzinny interes na wsi?
. jaki biznes miala Babcia i co takiego ukryla pod weglem..?-4 miecze ,rycerz denarów-naprawa czegoś? a ukryła pieniądze?
4. jakie 2 rzeczy w naszym domu staly sie prawie ze "dobrem publicznym" w tamtych czasach..?-Umiarkowanie 9 denarów- studnia i ogród?,winorośl?
Kochani, zwyciazczynia zostaje
EWKA gdyz podala przynajmniej jedna wlasciwa odpowiedz na kazde pytanie
bardzo sie cieszymy z nowej zwyciezczyni, serdecznie dziekuje wszystkim odwaznym , ktorzy wzieli udzial w tym nielatwym, jak sie okazalo, warsztacie, choc moze pytan bylo jednak zbyt wiele, co sobie zarzucam..
..jestescie wyjatkowe, kochane i nasze forumowe cuda jedyne..ciesze sie, ze jestem w tak doborowym towarzystwie..pozdrawiam i czekamy na kolejny Warsztat autorsta Ewki
vega - 07-06-2015
Dziękuję za bardzo ciekawy warsztat :happy-sunny: i gratuluję Ewce
vega napisał(a):Dziękuję za bardzo ciekawy warsztat :happy-sunny: i gratuluję Ewce
..dziekuje, ze wzielas udzial, bardzo sie ciesze..
LeCaro - 07-06-2015
Poranna ciszo, bardzo dziękujemy za ciekawy warsztat
no no no, ale historia z tym dziadkiem
Za Chiny bym nie zgadła, że Wieża, 9 buław i Paź mieczy mogą pokazywać maszyny do szycia
Serdecznie gratulacje dla Ewki!
Czekamy na Twój warsztacik!
Barbara - 07-06-2015
No i nie zdążyłam
tyle się działo
gratulację dla Ewki warsztat był naprawdę ciekawy, ale czy nie za dużo pytań? jak tak dalej pójdzie to zabraknie nam pomysłów
Poranna_ciszo najmocniej cię przepraszam, mam nadzieję, że następnym razem nic mi nie przeszkodzi w uczestnictwie w warsztacie
Pozdrawiam wszystkich.
..nic sie nie stalo Basiu, aczkolwiek brakowalo nam Ciebie
tak, juz uznalam, ze zbyt duzo pytan zaddajemy w Warsztatach i ze trzeba to jednak ograniczyc..
LeCaro - 08-06-2015
poranna_cisza napisał(a):zbyt duzo pytan zaddajemy w Warsztatach i ze trzeba to jednak ograniczyc
To ja już nie będę
poranna_cisza - 08-06-2015
..oj, LeCaro, nie czuj sie niczemu winna..warsztaty Twoje sa super,po prostu zostanie wiecej historii na potem..
dziekuje Ci kochanie za udzial, jestes super
Re: Warsztat 83 - Tajemnice Rodzinne :) - ewka - 08-06-2015
Super..Cieszę się ogromnie i dziękuję.