Kuchnia Bliskiego Wschodu -
zahira0 - 07-11-2018
Kuchnia Bliskiego Wschodu
Moze przepis na shak shuke?
Potrawa bliskiego wschodu,smaczna,pozywna
1,5 kg dojrzalych pomidorow obieramy ze skorki,najwygodniej jest zanurzyc pomidory na kilkanascie minut we wrzatku,wtedy bardzo latwo pozbawimy je skorek po kilkunastu minutkach.Sparzone pomidory obieramy,kroimy w osemki lub mniejsze czastki i gotujemy na plycie gazowej,do gotujacych sie pomidorkow dorzucamy czosnek ,4 lub 5 zabkow posiekanego drobno czosnku,nastepnie pokrojona drobno swieza papryczke chili,przyprawiamy sola,pieprzem oraz kuminem rzymskim.Calosc gotujemy az do momentu wyparowania soku.Gdy potrawa uzyska dosc gesta konsystencje z racji wyparowania soku,jest juz gotowa
Na patelnie wlewamy przygotowany sos pomidorowy,wbijamy jajka,przykrywamy pokrywka i czekamy az bialka beda sciete a zoltka beda nadal mialy konsystencje lejaca
Wlasciwie to juz wedle uznania i podniebienia jak kto lubi bo zoltka rowniez moga byc sciete
wykladamy na talerze,posypujemy obficie natka z pietruszki lub listkami swiezej kolendry.Smacznego
RE: Kuchnia Bliskiego Wschodu -
Joana - 19-11-2018
Pieczona cieciorka z przyprawami
Chrupiąca, aromatyczna przyprawami przekąska - zdrowa, jak żadna inna. Pieczona cieciorka.
Ponieważ cieciorka jest bogata w białko i błonnik, przekąskę taką można bezkarnie się zajadać bez poczucia winy
. Jeśli szukasz zdrowej przekąski dla dzieci zamiast czipsów i innych prażynek - to jest TO.
Taka pieczona cieciorka to nie tylko przekąska - doskonale sprawdzi się do sałatek albo jako posypka do zupy ulubionej. Mniam.
Składniki (porcja dla 1-2 osób)
- puszka cieciorki 400 g
- łyżka lub dwie oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki papryki grubo mielonej
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 1/3 łyżeczki soli
- inne zioła ulubione: np. tymianek, suszone liście kolendry, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Cieciorkę wysypać z puszki do miseczki, przepłukać, odsączyć najpierw na sicie a następnie osuszyć np. na ręczniku papierowym.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Wyłożyć osuszoną cieciorkę pojedynczą warstwą na blaszce, posolić, spryskać oliwą, wymieszać, by ziarna były równomiernie nią otoczone. Włożyć do piekarnika na 30 min., pamiętając by co 10 min cieciorkę na blaszce przemieszać, by opiekała się równomiernie z każdej strony. Na kilka minut przed końcem czasu pieczenia, posypać cieciorkę przyprawami. Trzeba uważać, by przypraw nie spalić, bo gorzko będzie. Cieciorka jest gotowa gdy jest lekko złota, sucha i chrupiąca na zewnątrz a ciągle miękka w środku.
Cieciorkę należy zajadać jeszcze ciepłą, wówczas jest najsmaczniejsza i najbardziej chrupiąca. Wraz ze stygnięciem nieco traci na chrupkości.
Saha ła hana!
Przepis pochodzi ze strony
www.arabskie.pl