Miód Lawendowy -
Krystyna - 25-04-2021
Najlepszy Miód Lawendowy na świecie powstaje w Hiszpanii
Miód to jeden z najstarszych produktów na świecie, którego dobroczynne właściwości wykorzystywali nawet lekarze starożytnego Egiptu w leczeniu różnych schorzeń.
Sztuka pszczelarstwa w Hiszpanii jest przekazywana z pokolenia na pokolenie, co czyni ją jednym z krajów produkujących najlepszy miód.
Rok 2019 przyniósł Hiszpanii nowe tytuły w tej dziedzinie.
Miód lawendowy z naturalnego obszaru La Alcarria, położonego w prowincjach Guadalajara, Madryt i Cuenca, został uznany za najlepszy na świecie.
A miód noszący nazwę „1005”, produkowany w rejonie El Bierzo w regionie Kastylia-León, stał się najdroższym miodem w Europie (koszt kilograma produktu to 150 euro).
Jedynie miód z Jemenu, Izraela i Turcji jest droższy od miodu hiszpańskiego „1005”.
Ciekawostką jest fakt, że jego limitowana edycja została całkowicie wyprzedana w krótkim czasie.
Wróćmy teraz do najlepszego na świecie miodu lawendowego z obszaru La Alcarria.
Miasto Sifuentes, położone w samym sercu tego naturalnego obszaru, jest domem dla miodu lawendowego o nazwie Nectarius, który w tym roku zaskoczył międzynarodowe jury.
Tutejsze rozległe pola kuszą zapachami rozmarynu, tymianku i lawendy bez pozostawiania przechodzących obok obojętnych.
Alcarria Essential Nature przekazuje tę wyjątkową atmosferę poprzez miód lawendowy, w którym dominuje nektar lawendowy, ale także nektary w innych kolorach.
Główny pszczelarz Javier Marigil pasjonował się sztuką pszczelarską od dzieciństwa i już w wieku 59 lat odnosi kolejne sukcesy.
Javier był zaskoczony tym najwyższym zaszczytem dla ich produktu.
„Wciąż jesteśmy zdumieni faktem, że nasz produkt, w który włożyliśmy serce i duszę, i tak wierzymy, zyskał uznanie zarówno w kraju, jak i za granicą. Zawsze pracujemy z najwyższą starannością i szacunkiem dla lokalnej ziemi w tym cudownym mikroklimacie i jesteśmy przekonani, że nasza ziemia i jej pracowite pszczoły mogą przynieść jeszcze bardziej niesamowite rezultaty ”- mówi pszczelarz.
Javier Marigil wyjaśnia, że Nectarius to przede wszystkim miód sygnaturowy, który przypomina smak jego dzieciństwa i tradycyjnego pszczelarstwa przodków zamieszkujących te tereny.
Tradycyjne metody pozyskiwania miodu odmianowego oraz specjalne metody kontroli jakości pozwalają nam zaprezentować klientom niefiltrowany produkt o wyśmienitym smaku pod własną marką znaną dziś na całym świecie.
Najlepszy miód lawendowy na świecie uzyskuje się dzięki starannej kontroli okresu ekstrakcji i specjalnym, delikatnym metodom przechowywania.
Ale główna praca jest oczywiście wykonywana przez pracowite pszczoły, a obfitość kwiatów na naturalnym obszarze La Alcarria dodaje szczególnego smaku.
Mówiąc o sukcesie i obfitości, Javier Marigil nie zapomina również o problemach środowiskowych , które wpływają na stan nowoczesnego pszczelarstwa. Zauważa, że liczba pszczół maleje ze względu na to, że we współczesnym rolnictwie stosuje się zbyt wiele pestycydów, a pozostałe pszczoły produkują miód o dużej zawartości szkodliwych substancji.
Ponadto pszczelarz zwraca uwagę na zauważalne zmiany klimatyczne, zmieniające się okresy kwitnienia oraz częste susze, które prowadzą do utraty cennego nektaru.
źródło