Zioła Prowansalskie - 
Krystyna -  19-02-2013
   
Zioła prowansalskie 
Zioła prowansalskie (fran. herbes de Provence)są jedną z najbardziej znanych mieszanek przypraw, których bazą są świeże lub suszone zioła. 
Wszystkie mają zielony kolor i charakteryzują się aromatycznym zapachem. 
W ich skład wchodzą zazwyczaj: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka pospolita i majeranek. 
To właśnie ta wysmakowana kompozycja aromatycznych ziół sprawia, że zioła prowansalskie są tak szeroko rozpoznawalne i znalazły zastosowanie w kuchniach na całym świecie.
Historia i pochodzenie
Ta wyjątkowa mieszanka ziół została sporządzona po raz pierwszy przez francuskich kucharzy zamieszkałych historyczną krainę południowo-wschodniej Francji – Prowansję. 
Swoją nazwę region ten zawdzięcza Rzymianom, którzy byli niegdyś we władani tej prowincji. 
Nosiła ona wówczas oficjalną nazwę Galia Zaalpejska, ale Rzymianie nazywali ją po prostu Provincia Nostra – „Nasza Prowincja" i taka też nazwa upowszechniła się i została. 
W Polsce zioła prowansalskie są najpopularniejszą mieszanką przypraw.
Właściwości i zastosowanie
Zioła prowansalskie są bardzo często stosowane podczas gotowania potraw wchodzących w skład diety bezsolnej. 
Mają bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka, ponieważ wspomagają procesy trawienne. 
Zioła prowansalskie stosuje się powszechnie do przyprawiania potraw z ryb, które uświetniają, nadając im wyjątkowy smak i zapach. 
Najczęściej dusi się w nich ryby lub smaży. 
Ponadto stosuje się je także do zup, sosów ziołowych, pieczeni, mięs mielonych, potraw z grilla, sałatek, twarogów, farszów i potraw z drobiu. 
Niewątpliwie ta pomysłowa mieszanka bardzo wzbogaciła współczesna kuchnię.
Ciekawostki
zioła prowansalskie dodaje się do ciepłych dań zarówno przed, jak i po przyrządzeniu
 mają właściwości pobudzające apetyt
   najbardziej doskonała i aromatyczna mieszanka ziół prowansalskich powinna składać się roślin zbieranych z dziko rosnących stanowisk
   jeden ze składników mieszanki – lebiodka pospolita znana jest bardziej pod nazwą oregano
źródło