Pielęgnacja dłoni - czy mamy kosmetyczkę na forum? -
Kasha - 21-07-2013
Czy jest na naszym forum kosmetyczka? mam ważne pytanie oczywiście
odkąd mieszkam w UK stan skóry moich dłoni bardzo się pogorszył ... no cóż toksyczna woda
ale zauważyłam, że też skórki przy paznokciach ...
zachowują się jak po Czarnobylu dosłownie
zrobiły się twarde suche i wybujałe w swej zrogowaciałości ... normalnie rosną jakby im kto płacił
co dziwne? to że na lewej ręce skórki przy paznokciach są suche i twarde i ok ... nie rzucają się jakby w oczy
ale u prawej dłoni to normalnie jak uprawa kalafiora ... rosną w zastraszającym tempie, są niebywale twarde ... no i po kilku dniach juz mam falbanki odstające wokól paznokci. owszem stosowałam domowe terapie typu co noc wazelina ( gruba ) na skórki i rękawiczki ... ale ileż można, założę się, że żadno z Was nie musi uprawiać takich sztuczek, żeby skórki wygladały normalnie
dodam, że przedtem w Polsce nie miałam żadnych problemów ze skórkami u paznokci ... miałam idealne dłonie .. nie wymagające żadnych zabiegów pielęgnacyjnych ... poprostu przedmiot zazdrości i westchnień ..
a teraz tragedia
owszem kremuję, podważam ... ale niestety u prawej dłoni muszę te skórki regularnie wycinać bo po kilku dniach już odstają mi suche, twarde okropne falbany
Pytanie: co robić? czy jest jakaś przyczyna, dla której jest aż taka różnica we wzroście skórek między prawą i lewą dłonią?
będę wdzięczna za jakieś specjalistyczne typy i wskazówki
dodam, że nie pracowałam fizycznie - w ciężkiej fizycznej robocie ... więc nie mogę zwalać tego na cięzką brudną robotę
Re: Pielęgnacja dłoni - czy mamy kosmetyczkę na forum? -
Libra22 - 21-07-2013
Kasiu woda wodą, poza tym chemia w środkach czystości. Rękawice koniecznie. Przyzwyczaiłam się i warto. Moim zdaniem, przede wszystkim witaminy - calcjum pantotenikum! to nie jest wapno, to witamina B5. Powoduje regenerację tkanek, w tym włosów, paznokci i skóry. Sprawdziałam. U nas jest bez recepty za grosze, to u Cię pewnie też. A+E to już standard. No i selen. Olej migdałowy na noc. Wcierac, nie pić. I na pysk obowiązkowo, zobaczysz jak CI się cera poprawi. Sprawdziłam za radą Miriam. Nie jest tłusty za bardzo. Po prostu wsiąka .
Kasha - 21-07-2013
tej no mam olej migdałowy ... wcierałam w we wszystko tylko nie na twarz ... ale spróbuję ... moja skóra twarzowa bardzoż wybredna ... nie wchłania większości rzeczy
ale jak mówisz Ty ... to musze koniecznie spróbować
a wiesz co ... te wszystkie silica i te sprawy wcale nie poprawiają stanu mojej skóry
a na prawej dłoni ... falbaniaste kalafiory
no ale wszystkiego wypróbuję
Libra22 - 21-07-2013
to pantotenikum przede wszystkim. Ciągle trzeba jeść. 1 tableteczke maleńką dziennie. Zobaczysz jak włosiem i skórą porośniesz.
Przypomniałam sobie dizęki Tobie i zaraz jutro lece do apteki. CHociaż mi się poprawiło. Jadłam selen+E i taki cuzamen dla kobiet belissa 40+. Bo 50+ ni ma
widocznie już nie ma w tej grupie czego ratować. hehe.
Kasha - 21-07-2013
właśnie wysmarowałam się olejem migdałowym
obaczymy
zobacz ile to Twoje pantotenicum będzie kosztować ... tutaj u mnie niby wszystko jest ... ale jak już łączą witaminy ... to czasami jest to kolmplex nie taki jak trzeba ... bo oni wiedza lepiej ... więc wyobraź sobie A+E tutaj nie uświadczysz
Sylla - 22-07-2013
Kochana dobrym sposobem jest oliwa z cytryną, wcierasz w dłonie i możesz założyć rękawiczki bawełniane. Ja sobie jeszcze nakładałam foliowe, aby to wszystko nie wsiąkło w bawełnę, a w moje dłonie. Na to gumowe jeśli masz coś do szorowania w domu. Kilka dni z rzędu i zobaczysz jak skóra zacznie się regenerować. Ale pamiętaj,że naskórek odnawia się co 28 dni, więc czasem to trwa dłużej.Wszystko potrzebuje czasu i systematyczności
Na całą noc nie polecam, bo możesz sobie dłonie odparzyć. Witaminy i minerały fakt, jeśli nie dostarczasz w pożywieniu to przydadzą się suplementy. Pewnie masz jakieś braki w organiźmie. Może znajdziesz coś dobrego. Ja polecam kolagen rybi, jest naprawdę dobry na te wszystkie nasze niedoskonałości. Ponoć bardzo dobra jest parafina na dłonie, ale nie wiem czy u Ciebie też to robią w gabinetach. Zresztą póki co pewnie liczysz się kasą, więc domowe zabiegi bardziej wchodzą w rachubę. Spróbuj tą oliwę z cytryną, u mnie dało dobre efekty, najpierw możesz zrobić sobie peeling (może masz coś do twarzy, jeśli nie dobre są fusy od kawy albo cukier, nasypujesz sobie na pokremowane grubo dłonie i ścierasz naskórek, ale nie za mocno aby krew się nie polała
) Jeszcze mogę Ci polecić miód i siemię lniane (zalane ciepłą wodą aby puściły śluz), dobra maseczka na twarz i na dłonie
Krystyna - 22-07-2013
<!-- m --><a class="postlink" href="http://domowyzielnik.blogspot.com/2012/12/kosmetyki-prosto-z-kuchni-piekne-donie.html">http://domowyzielnik.blogspot.com/2012/ ... donie.html</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://domowyzielnik.blogspot.com/2013/01/kosmetyki-prosto-z-kuchni-zdrowe.html">http://domowyzielnik.blogspot.com/2013/ ... drowe.html</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://domowyzielnik.blogspot.com/search/label/kosmetyki%20prosto%20z%20kuchni">http://domowyzielnik.blogspot.com/searc ... z%20kuchni</a><!-- m -->
Miriam - 23-07-2013
Ja olejek ze słodkich migdałów stosuje również rano. Nie używam żadnych kremów. Po umyciu nakładam olejek na zwilżoną twarz. Jeśli trza to i na pozostałe partie ciała również.
EvaHL - 23-07-2013
czuję się wywołana do tablicy
dziewczyny tutaj dobrze Ci podpowiadają ...
dobrym i niezawodnym sposobem jest Capivit A+E w kapsułkach TYLKO nie łykaj ale wcieraj w wał około paznokciowy i płytkę paznokcia
zalecałam taką pielęgnację moim klientkom, które nagminnie obgryzają paznokcie, przez co skórki mają w opłakanym stanie i grube jak na bawole
na mojej stronie internetowej jest bardzo wiele porad odnoście pielęgnacji dłoni także zapraszam <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.nysza.pl">www.nysza.pl</a><!-- w --> - ( mam nadzieję, że Administracja tego forum nie odbierze tego jako nachalnej reklamy
) .... ale wracając do tematu ...
parafina na dłonie ma ogromne zbawienne właściwości na skórę naszych dłoni ALE pod warunkiem, że pod parafinę zaaplikuje się odpowiednie kosmetyki intensywnie nawilżające - sama parafina nie zdziała niczego dobrego !!
Kurczaczek nie mogę udostępnić jeszcze mojego najnowszego artykułu, który napisałam do prasy branżowej, ponieważ jestem zobligowana do nieujawniania treści do momentu druku
a to dopiero za 5 tyg. ... a w nim jest wiele sposobów (domowych ) na gładkie dłonie ... ale w sumie na mojej stronie www też jest wiele
aaaa na takie narastające skóry dobry jest manicure frezarkowy - po kilku zabiegach skóry już tak nie narastają ( sprawdzone na moich paniach więc polecam z czystym sercem )
najlepiej udać sie do dobrej kosmetyczki - poprawnie wykonany zabieg działa cuda
iiiiiii obowiązkowo jak sprzątanie czy mycie naczyń TYLKO w rękawiczkach - ale wcześniej zaaplikuj sobie na dłonie nieco kremu , jak będziesz zmywać naczynia w ciepłej wodzie, to skóra rozpulchni się i wchłonie oo wiele więcej substancji odżywczych z zaaplikowanego kremu. Na prawdę warto spróbować. To super sposób, dla kobiet, które lubią mieć wysprzątany dom i być zadbane ... trochę sprytu i połączone przyjemne z pożytecznym