Cesarzowa - Cesarz - Kapłan w Tarot Initiatory Golden Dawn - violet.dawn - 05-03-2011
Tarot Initiatory Golden Dawn
Jak myślicie o co chodzi w tej sekwencji i ogólnie koncepcie tego samego wnętrza?
Re: Cesarzowa-Cesarz-Kapłan -
Rudalila - 06-03-2011
A jest do tego jakies pytanie, czy to tylko takie cwiczenie "na sucho" ?
Re: Cesarzowa-Cesarz-Kapłan - Marika+ - 06-03-2011
Hmm...
Dla mnie jest zastanawiający widok na zewnątrz, po prawo jakby zachód słońca, a po lewo jakby wschód.
Ja bym to przetłumaczyła tak:
Wielka Rada obraduje nad naszym życiem od narodzin (wschodu) do śmierci (zachodu)
Re: Cesarzowa-Cesarz-Kapłan - violet.dawn - 06-03-2011
rudalila napisał(a):A jest do tego jakies pytanie, czy to tylko takie cwiczenie "na sucho" ?
na sucho to się majtki zakłada a na mokro<po %> ściąga
Rudalila - 06-03-2011
Jak bedziesz w ten sposob odpowiadal to nie wiem czy ktokolwiek zechce z toba wymieniac zdania i opinie....to nie bylo zbyt mile i wcale nie jest smieszne...dodalabym cos jeszcze ale nie chce byc wulgarna . to jest very polite forum(b.grzeczne) .
Moje skojarzenie z tymi kartami to byl slub jakiejs waznej pary.
Re: Cesarzowa-Cesarz-Kapłan - violet.dawn - 06-03-2011
przy ślubie kapłan siedziałby chyba w środku :roll:
JArtur - 06-03-2011
Może to po prostu baza którą otrzymujemy (wychowanie od matki i ojca => z domu oraz wykształcenie) mająca wpływ na nasze życie (wschód i zachód słońca).
Rudalila - 06-03-2011
Sluchajcie ... skad wzieliscie ten wschod i zachod slonca ...? :roll: nie wiem o co chodzi...cos chyba nie zrozumialam ....prosze mnie oswiecic... :oops:
Tylko bez durnych komentarzy, please....
JArtur - 06-03-2011
to co widać za oknami wygląda jak schemat dnia. Z lewej (przy cesarzowej) jasno i świeżo a z prawej (koło kapłana) barwy czerwone = zachód. W środku rzeka - symbol życia. To tarot Initiatory Golden Dawn może to Nil i brzeg żywych (tam gdzie słońce wschodzi) i brzeg umarłych (tam gdzie słońce zachodzi). Być może uległem sugestii Maire może z prawej to łuna pożaru albo wybuch wulkanu.
Re: Cesarzowa-Cesarz-Kapłan - Marika+ - 06-03-2011
rudalila napisał(a):Sluchajcie ... skad wzieliscie ten wschod i zachod slonca ...?
Rudalilu, ja akurat patrząc jakby za kolumny, na zewnątrz, za postaciami, odniosłam wrażanie, że krajobraz nie jest taki sam po obu stronach, a akurat jak patrzymy, np. przez okno to widzimy jeden krajobraz choćby były dwa okna na danej ścianie
Dlatego stąd wziął mi się wschód i zachód, bo po prawej stronie jakby zachodzące czerwono słońce i lekkie gwiazdy, po lewej zaś za górą jaśnieje wschodzące słońce, można nawet pominąć owe słońce, a przyjąć iż jest to po prostu dzień.
Przynajmniej ja tak to widzę, no ale ja zawsze mam dziwne skojarzenia
Rudalila - 06-03-2011
Ho capito!(zrozumialam!) wy to wszystko widzicie na tych samych kartach...Dzieki, Andrzej! Dzieki , Maire! Milo , ze wrocilas, dawno cie nie bylo u nas.
Re: Cesarzowa-Cesarz-Kapłan - Rani - 06-03-2011
tarot.marsylski napisał(a):na sucho to się majtki zakłada a na mokro<po %> ściąga
Ostrzegam ze mam na drugie imie Kinga. Starzy forumowicze wiedza czym to grozi
wiec moga poinformowac nowego forumowicza, co sie moze stac gdy bedzie nieladnie pisac
...
Rudalila - 06-03-2011
Rani ! Nie mow! Strach sie bac
Re: Cesarzowa-Cesarz-Kapłan - Rani - 06-03-2011
rudalila napisał(a): Rani ! Nie mow! Strach sie bac
i znow glowy poleca!
Rudalila - 06-03-2011
To ja chowam swoja w piasek...tak na wszelki wypadek
Tarofides - 07-03-2011
tarot.marsylski napisał(a):jak myślicie o co chodzi w tej sekwencji i ogólnie koncepcie tego samego wnętrza?
A to ciekawe rzeczywiście.
Sądzę że chodzi tu o władców ziemi, tej Ziemi
Chodzi o rządzących polityków, generalnie o władzę, a może też trójpodział władzy demokratycznej (ale to słabsze skojarzenie)
Re: Cesarzowa-Cesarz-Kapłan - Rani - 07-03-2011
Jak to co przedstawia ten rysunek....Przeciez to jasne . Te trzy osoby to Ja, Eremit, i Zibko!
Re: Cesarzowa-Cesarz-Kapłan - Renata - 07-03-2011
Tajemnica rozwiazana
Rudalila - 07-03-2011
Faktycznie, Rani...teraz ,gdy sie tak lepiej przygladam Cesarzowej.... :roll:
...to ty !!! Ale dlaczego Zib jest w karcie Kaplana, tego nie rozumiem
Re: Cesarzowa-Cesarz-Kapłan - Rani - 07-03-2011
rudalila napisał(a): Faktycznie, Rani...teraz ,gdy sie tak lepiej przygladam Cesarzowej.... :roll: ...to ty !!! Ale dlaczego Zib jest w karcie Kaplana, tego nie rozumiem
Bo ma taki nauczycielski, mentorski i umoralnijacy ton wypowiedzi ..
Rudalila - 07-03-2011
Faktycznie ! dopiero mi to uzmyslowilas !
Re: Cesarzowa-Cesarz-Kapłan - violet.dawn - 07-03-2011
Rani napisał(a):Ostrzegam ze mam na drugie imie Kinga.
o nieee
KC to by chciała być cesarzową,kapłanem i cesarzem
ale IV mi nie pasuje w środku :|