Ryż...w roli głównej -
Nadunia11 - 02-01-2014
Kulki ryżowe
Składniki:
-woreczek ryżu
-1 jajko ( większa ilość ryżu więcej jajek)
-vegeta
-bułka tarta
-olej do smażenia
-sól,pieprz, bazylia, tymianek
-mała cebula
Ugotować ryż, odstawić do ostudzenia, pokroić cebule w drobna kostkę. Połączyć ryż z jajkiem, cebulą i przyprawami, obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć jak mięsne kulki. Doskonały dodatek do mięs, szybkich przekąsek,
SMACZNEGO
Re: Ryż..... w roli głównej -
Krystyna - 26-11-2015
Kulki ryżowe (z wł. Arancini) to klasyczna potrawa z Sycylii.
Nazwa pochodzi od włoskiego słowa arancia, oznaczającego pomarańczę.
Kulki kształtem i kolorem przypominają ten owoc.
Występują w wielu wariacjach, a czasem podawane są na słodko.
Z reguły jednak Arancini serwuje się z sosem pomidorowym.
Doskonałe jako samodzielne danie, lub przystawka.
Najlepiej smakują na gorąco, prosto z patelni.
To proste w przygotowaniu danie z pewnością wszystkim zasmakuje i na stałe wejdzie do Twojego kuchennego repertuaru!
Kulki ryżowe z serem
Kulki są mięciutkie i nadają się nie tylko do obiadu jako zamiennik dla zwykłych ziemniaków czy kaszy ale i też samodzielne danie a także podawane z ulubionym sosem czy sałatką.
Składniki
około 17 kulek wielkości orzecha włoskiego
szklanka ryżu
ok 2 szklanek wody
kostka rosołowa
sól i pieprz
posiekana pietruszka
ok 100 g sera żółtego/fety/mozzarelli (ja dałam fetę)
Panierka:
bułka tarta/płatki kukurydziane
1 jajko
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Ryż gotuję w wodzie z kostką rosołową do momentu aż woda całkowicie wyparuje, co jakiś czas mieszając by nie przywarł od do dna.
Do ostudzonego ryżu dodaje posiekaną pietruszkę, sól i pieprz.
Ser kroję w kostkę.
Z ryżu formuje kulki i w każdą z nich wciskam małą kosteczkę sera.
Tak przygotowane kulki obtaczam w rozkłóconym jajku a potem bułce tartej i smażę z obydwu stron na złoty kolor.
Kulki można też upiec w piekarniku
Podawać ciepłe jako zamiennik dla ziemniaków/kaszy, samodzielne danie, z ulubionym sosem lub jako dodatek do sałatki
Rady
Jeśli masa ryżowa nie chce się kleić nalezy wbić do niej jajko.
Do przygotowania kulek można użyć również ryżu brązowego, czy ryżu du sushi
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kulki-ryzowe-z-serem-2">http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/k ... -z-serem-2</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.regiohurt.pl/blog/47_kulki-ryzowe-z-serem-favita.html">https://www.regiohurt.pl/blog/47_kulki- ... avita.html</a><!-- m -->
Re: Ryż..... w roli głównej -
Krystyna - 26-11-2015
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Panierowane kulki ryżowe z tuńczykiem i szpinakiem
Arancini to prosta włoska potrawa, którą można przygotować z pozostałego po obiedzie ryżu i ulubionych dodatków.
Nadaje się świetnie jako obiad podawana z sosem lub jako przystawka na zimno.
Składniki
Składniki na 10 kulek:
a. składniki podstawowe z zestawu
- 100g ryżu
- 100g tuńczyka
- 1 kostka mrożonego szpinaku
b. składnik podstawowy dodatkowy
- pół szklanki startego parmezanu
c. składniki robocze
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
d. dekoracja
- sos na bazie jogurtu naturalnego z czosnkiem i sokiem z cytryny
Sposób przygotowania
1.Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Tuńczyka odsączamy z zalewy, rozdrabniamy i dodajemy do ostudzonego ryżu.
Szpinak rozmrażamy, odsączamy i również dodajemy do ryżu.
Wsypujemy starty parmezan.
Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy składniki.
2.Formujemy kulki wielkości piłeczki golfowej. Obtaczamy w jajku oraz bułce tartej.
Kulki smażymy w głębokim oleju do momentu, aż będą złociste.
Podajemy jako danie obiadowe w ulubionym sosie, lub jako przystawka z sosem na bazie jogutru naturalnego.
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/panierowane-kulki-ryzowe-z-tunczykiem-i-szpinakiem-2?utm_source=pg&utm_medium=boksy&utm_campaign=podobneprzepisy
Re: Ryż..... w roli głównej -
Krystyna - 26-11-2015
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Dango – pieczone ryżowe kulki z sosem
Kulki będą kolorowe, jeśli dodamy do nich barwniki, np. sproszkowaną japońską zieloną herbatę lub paprykę.
Składniki
3/4 szkl. mąki ryżowej
1/2 szkl. cukru
2,5 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mąki kukurydzianej
1.Mąkę ryżową wsypujemy do miski.
Cały czas mieszając, stopniowo wlewamy 120ml wody.
Wyrabiamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolewamy wody lub dosypujemy mąki.
Następnie zagniatamy ok. 3 minut.
Formujemy 32 kulki.
Układamy w naczyniu do gotowania na parze.
Gotujemy do miękkości (ok. 10 minut).
2.Na patyki do szaszłyków nabijamy po 4 kulki. Pieczemy (z włączoną funkcją grilla) 5 minut w temp. 180 ˚C.
3.Przygotowujemy sos: sos sojowy mieszamy z 5 łyżkami wody i cukrem.
Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Stopniowo dodajemy mąkę kukurydzianą wymieszaną z 2 łyżkami wody.
Mieszając, gotujemy, aż powstanie gęsty sos.
Dango układamy na talerzu,polewamy sosem. Podajemy zaraz po przygotowaniu
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dango-pieczone-ryzowe-kulki-z-sosem-3?utm_source=pg&utm_medium=boksy&utm_campaign=podobneprzepisy
RE: Ryż..... w roli głównej -
Aggata - 25-04-2017
Pudding ryżowy z malinami i jabłkiem
Skladniki:
ryż jaśminowy - [20g]
mleko ryżowe – 1/2 szklanki [125g]
jabłko, obrane – 1/2 szt. [80g]
maliny - mała garstka [50g]
migdały, płatki - łyżeczka [5g]
cynamon mielony – 2 szczypty
Ryż ugotuj na mleku z dodatkiem cynamonu. Delikatnie, raz zmiksuj blenderem. Pod koniec gotowania dodaj starte jabłko. Cały czas mieszaj, aby danie się nie przypaliło. Gotowy pudding przelej do miseczki. Posyp uprażonymi na suchej patelni migdałami. Na samym wierzchu wyłóż maliny.