Kuchnia internacjonalna / Kuchnia na emigracji - aprepope - 27-09-2015
Tak, jak wspomniala
Krystyna - wiele z nas mieszka poza Polska, niektore maja doswiadczenia z pobytow za granicami Polski, moze ktos przywiozl z wakacji jakis fajny kulinarny przepis?
Nowe smaki, ciekawe i proste przepisy, ktore da sie jednak przeniesc na dowolny grunt bez wydawania fortuny i biegania po sklepach w poszukiwaniu niezwyklych dodatkow
Kuchnia polska poza krajem, nowosci godne polecenia i sprawdzone klasyki - przepisy, idee, pomysly, fotki (wlasne) i co tam Wam jeszcze do gustu przypadnie
Smacznego i na zdrowie
Re: Kuchnia internacjonalna / Kuchnia na emigracji -
Filifionka - 27-09-2015
Ja się raczej w naszej swojskiej kuchni specjalizuję, ale bardzo chętnie poznam ciekawe propozycje dań zagranicznych (jeśli mamy jakąś "Włoszkę" to baaardzo chciałabym poznać tamtejsze przepisy
).
Re: Kuchnia internacjonalna / Kuchnia na emigracji - aprepope - 27-09-2015
Jak sie specjalizujesz, to i my mozemy sie sprobowac pospecjalizowac - tak sie nie wywiniesz
ale jak jest tu jakis znawca i/lub amator kuchni wloskiej, to moze byc goraco
Re: Kuchnia internacjonalna / Kuchnia na emigracji -
madrugada - 27-09-2015
Filifionka napisał(a):Ja się raczej w naszej swojskiej kuchni specjalizuję, ale bardzo chętnie poznam ciekawe propozycje dań zagranicznych (jeśli mamy jakąś "Włoszkę" to baaardzo chciałabym poznać tamtejsze przepisy ).
Ja cos niecos wiem jak gotuja Wlosi, facet z ktorym sie obecnie umawiam, jest z Neapolu i mowi ze gotuje jak jego Babcia
Podczas moich podrozy oraz goszczenie ludzi z calego swiata cos tam sie nauczylam o roznorodnych kuchniach
Ale kuchnia wloska jest bardzo regionalna - co Ciebie bardziej interesuje Filifionko? Owoce morza, miesa, makarony??
Ogolnie natomiast kuchnie ta mozna podsumowac prosto: Mala ilosc skladnikow, ale bardzo dobrej jakosci. I teraz na polnocy robi sie ona taka troszke bardziej tlusta, z zawartoscia masla, serow itd, poludnie natomiast to warzywa, owoce morza.
Re: Kuchnia internacjonalna / Kuchnia na emigracji -
Filifionka - 27-09-2015
Uwielbiam makarony! Nie byłam nigdy we Włoszech, ale to moje wielkie marzenie, jechać tam i jeść, próbować jak najwięcej ich potraw... Może nawet na owoce morza bym się skusiła...
Re: Kuchnia internacjonalna / Kuchnia na emigracji -
madrugada - 27-09-2015
Ja uwielbiam owoce morza
Przy wloskiej kuchni nalezy pamietac o ziolach, glownie Natce i Bazylii. Duzoooo tego dodaja do niektorych sosow. I nie przesadzac z iloscia sosu. Bardzo dobra i latwa jest naprzyklad Pasta Puttanesca, ona wlasnie jest z Neapolu.
Potrzeba: Pomidory (na dwie osoby jeden duzy, lub dwa mniejsze), Chilli (moze byc suszone); czosnek; czarne oliwki; kapary i mozna dodac filety Anchois (dodaja w Lazii, ale nie w Campanii, a wiec na poludniu). Sos jest dosyc slony,takze jesli nie lubisz slonych potraw, to polecam za pierwszym razem ominac fileciki, aczkolwiek dla mnie osobiscie daja posmak rybny ktory ja uwielbiam. No i duzo Natki Pietruszki na zakonczenie.
Podgrzewasz oliwe (nie zalowac, oliwa to smak poludnia, jest zdrowa wiec nie liczyc kalorii) wrzucasz na to platki chilli i czosnek (nie zalowac) ja osobiscie czosnek tozgniatam i wrzucam w calosci na oliwe a potem wyjmuje. Dodajesz pomidory, kapary. oliwki i pieprzysz. Gotuje sie to na wolny ogniu z 10 minutek. W tym czasie gotujesz makaron, i tutaj zasada dla CIebie dla jakiegokolwiek Spagetti. Jak masz na opakowaniu z 8 min to nie gotuj tyle! Wyjmujesz z 3 minuty wczesniej i dajesz na patelnie z sosem, jednoczesnie dodajesz z lyzke wody z gotowania spagetti na patelnie, i "podrzucasz" mieszajac to wszystko i gotujac okolo 1-2 minuty, zalezy jak chcesz miec swoj makaron miekki. Ja lubie bardzo al dente, ale tego mnie moj wloch nauczyl.
Dzieki tej ostatniej operacji sos nam sie cudownie przykleja do makaronu
Powodzenia!
Re: Kuchnia internacjonalna / Kuchnia na emigracji -
anka - 27-09-2015
Mam pytanie ile gotujemy makaron al dente tyle np 15 min jak pisz na opakow ,i czy makaron gotowany hartujemy zimna woda ?To mnie nurtuje ,bardzo al dente ile czasu gotowac trzeba taki makarom?
Re: Kuchnia internacjonalna / Kuchnia na emigracji -
madrugada - 27-09-2015
Mama wloska by dala klapsa za to hartowanie zimna woda
Mitem jest rowniez dodawanie oliwy do wody. Oliwa jest w sosie ktory nam ten makaron obtacza
Najlepiej sie w ogole nie patrzec na czas na opakowaniu, a probowac. Makaron powinien miec w momencie dodania na patelnie z sosem dosyc twardy srodek. Dojdzie nam do poziomu al dente po wymieszaniu z sosem i z woda ktora dodajemy do sosu (z gotowania makaronu). Dzieki temu laczeniu na patelni sos i makaron utworza calosc. W ogole zaulwazylam, ze nasze "al-dente" to dla Wlochow juz jest rozgotowane.
Do tego typu spagetti dodajemy dodatkowo ser parmezan lub pecorino, ale naprzyklad przy Spagetti Vongole, czyli z muszlami, i ogolnie jak dodajemy owoce morza, to juz bez sera.
W moim doswiadczeniu, choc jak mowie, nie patrze na czas, w 6-7 minut cienki makaron typu spagetti powinien byc juz gotowy do dodawania do sosu.
Re: Kuchnia internacjonalna / Kuchnia na emigracji -
LeCaro - 01-10-2015
Hehehe, no co ja poradzę uwielbiam spaghetti, uwielbiam tagliatelle - ale nie al dente niestety... włoska Mamma by mnie na 100% sprała po tyłku
ale ja mam "swój" sos do spaghetti (który mi notabene służy również do ryżu) i "swój" sos do pizzy - oba sama wymyśliłam i oba mi najbardziej smakują, chociaż książek kucharskich - w tym i takich traktujących o kuchni włoskiej - mam od groma, bo to mój konik.
Re: Kuchnia internacjonalna / Kuchnia na emigracji -
madrugada - 05-11-2015
Ok, wczoraj moje Wloskie kocie mi powiedzialo, ze jedza oni makaron nawet z ... ziemniakami jako czescia sosu. Ja bylam zaskoczona osobiscie, stad chec podzielenia sie. Link po wlosku jest tutaj:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://la.repubblica.it/cucina/ricetta/pasta-e-patate-alla-napoletana/45103/">http://la.repubblica.it/cucina/ricetta/ ... ana/45103/</a><!-- m -->
Musze sprobowac