Forum Ezoteryczne Dobry Tarot
Kuchnia Węgierska - Wersja do druku

+- Forum Ezoteryczne Dobry Tarot (https://dobrytarot.pl)
+-- Dział: Tarotowa Społeczność (https://dobrytarot.pl/forumdisplay.php?fid=28)
+--- Dział: Dobre jedzenie (https://dobrytarot.pl/forumdisplay.php?fid=36)
+---- Dział: Kuchnie świata (https://dobrytarot.pl/forumdisplay.php?fid=155)
+---- Wątek: Kuchnia Węgierska (/showthread.php?tid=6788)



Kuchnia Węgierska - Krystyna - 16-06-2013

'Śmierć z przeżarcia węgierskimi specjałami to śmierć godna prawdziwego mężczyzny' napisał kiedyś Jan Wołek*.
Papryka i węgierska kuchnia
Papryka, papryka, papryka, mięsny gulasz i potrawy z cebuli, pomidorów z dodatkiem dużej ilości czosnku.
Polacy, którzy na Węgrzech nigdy nie byli, z reguły kojarzą ją z dwoma określeniami "ostra i tłusta".
A jaka jest naprawdę? Każdy kto miał okazję spędzić jakiś czas na Węgrzech z rozczuleniem przypomni sobie zawiesiste porokloty, gulyase, łagodne i delikatne paprykarze. Wspomnienie dopełnią marzenia o cudnych tortach nasączonych alkoholem i delikatnych naleśnikach oblanych czekoladą.

Papryka
Przysłowie mówi, że węgierska gospodyni, kiedy ma przygotować posiłek stawia na stole słoik z papryką i zastanawia się co do niej dodać.
Papryka jest przyprawą narodową Węgrów, choć na ich ziemie dotarła za pośrednictwem Turków.
Jako przyprawa stała się popularna w XVIII wieku.
Wcześniej była hodowana jako roślina ozdobna.
Jedną z obecnie najważniejszych jest słodka, dodawana w dużych ilościach, nadająca jedzeniu kolor i aromat.
Typowa ilość mielonej papryki zalecana w przepisach na gulasz to 200g / 1-1,5 kg mięsa, czyli co najmniej jedna standardowa paczuszka.
W sklepach węgierskich znajdziemy jej dwie odmiany – słodk-szlachetną Édes-Nemes oraz delikatesową Csemege.
Papryka ostra, zwana tutaj Erös, jest bardzo ostra i trzeba na nią uważać, jeśli ma się delikatne podniebienie.
Węgrzy chcąc doprawić swoje specjały na ostro używają też świeże ostre strąki papryki czereśniowej i superostrą, malutką czuszkę.

Papryka świeża jest używana na przeróżne sposoby.
Z podłużnej, chrupiącej o biało-żółtym kolorze przyrządza się leczo.  
Duża czerwona i zielona nadziewana jest ryżem z mięsem, wędlinami z podsmażoną cebulką lub warzywnymi farszami.
Takie nadziewane papryki dusi się w sosie pomidorowym, zapieka w serze lub griluje.

Poroklot
Sercem węgierskiej kuchni są gulasze.
Odmian ich jest tak wiele, że można śmiało stwierdzić, iż każdy region ma swój własny rodzaj gulaszu.
Wprawdzie zawsze pływa w nim mięso, cebula, papryka, czosnek i majeranek, ale różnie się je przyrządza.

Poroklot  to bardziej obsmażane mięso bez dodatku warzyw, choć możemy się też spotkać z jego zawiesistą formą, przypominającą nasz klasyczny gulasz.
Gulass węgierski jest bogaty w warzywa i przyprawy.
Tokany, z kolei to rodzaj gulaszu do którego dodatkowo dodaje się wędzonego podgardła i słynnej węgierskiej słoniny, która jest marynowana w papryce.

Halászlé
Halászlé to słynna zupa rybna, przez smakoszy uznawana za jedną z najwspanialszych zup świata.
Przyrządzona z kawałków karpia, lub innych rybek słodkowodnych.
Gotowana z cebulą i papryką.
Podawana z makaronem lub pieczywem.

Főzelék
Przysmak samych Węgrów, często nie witany z entuzjazmem przez cudzoziemców.
Są to rozgotowane jarzyny: fasolka (bab), groszek (zöldborsó), soczewica (sárgaborsó), marchewka (sárgarépa), ziemniaki (krumpli) czy szczaw (sóska), zaprawione śmietaną i mąką.
Podawane z kiełbasą, jajkami na twardo i pieczywem.

Węgierskie śniadania
Węgrzy jedzą bogate w  kalorie śniadania reggeli.
Głównie jest to ser, jajka, salami oraz chleb.
Często wypija się też kieliszek pálinki – wódki z różnych owoców po to, by wyostrzyć sobie smak i poprawić trawienie.

Festiwale dla smakoszy
Buda Castle Beer Festival – wrzesień: festiwal odbywa się na Zamku Królewskim.
Do spróbowania jest blisko 100 rodzajów piwa lokalnego i światowego.

Budapest International Wine Festival – wrzesień: 15 krajów, 220 winiarni i 5000 win na Zamku Królewskim w Budapeszcie.
Degustacje, rozmowy z węgierskimi winiarzami i liczne imprezy towarzyszące.

Festiwal Palinki w Budapeszcie – październik: palinka to lokalna wódka z owocowym posmakiem, której moc waha się od 40% do 70% alkoholu.
źródło
źródło


Leczo - Krystyna - 08-02-2015

Leczo, nie tylko węgierskie
Leczo (węg. lecsó) klasyczne węgierskie danie, przyrządzane także na Słowacji, Ukrainie, w Czechach, Austrii i w Izraelu.
Rodzaj potrawki z cebuli, pomidorów i świeżej papryki, duszonych na smalcu lub oleju z dodatkiem wędzonej słoniny, ostrej kiełbasy lub jajek, doprawionych na końcu papryką w proszku.

Leczo podaje się na Węgrzech jako samodzielną potrawę z haluszkami, białym chlebem lub bułeczkami – pogaczami albo jako dodatek do pieczonego schabu.
W Polsce leczo przyrządza się często z dodatkiem cukinii i bakłażanów, przez co zbliża się do prowansalskiego ratatouille.
W Tunezji i Izraelu leczo gotuje się na oleju, a pod koniec duszenia do potrawki dodaje się jajka.
Leczo z jajkami znane jest pod nazwą szakszuka, czyli bałagan.
Leczo świetnie nadaje się do wekowania. Nic tak nie przypomni pełni lata jak otworzony pod koniec listopada słoik leczo.
źródło
źródło


Re: Leczo - madrugada - 08-02-2015

Zona mojego taty (nie lubie mowic macocha bo jakos niedobrze sie kojazy, a mila jest i prawie jak mama juz teraz) nauczyla mnie dodawac marchewki, kalafiora i fasolki (latem). Bardzo mi podpasowaly te dodatki, szczegolnie marchewka Uśmiech


Re: Leczo - Aggata - 23-03-2015

Leczo z papryką czerwoną i cukinią

Skladniki:
- 1/2 małej cukinii
- 1 średni pomidor
- 1/2 średniej papryki czerwonej
- 1/2 średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, ostra papryka, majeranek
- 3 łyżki ryżu brązowego (45g)

Warzywa umyć, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w krążki, czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać cukinię i paprykę oraz przyprawy. Całość dusić ok. 15 min. na małym ogniu. Pomidory sparzyć, obrać, posiekać i wrzucić do potrawy. Leczo dusić do momentu zgęstnienia. Podawać z ugotowanym ryżem brązowym.  Uśmiech


Re: Leczo - Aggata - 23-03-2015

Leczo z papryką czerwoną i cukinią

Skladniki:
- 1/2 małej cukinii
- 1 średni pomidor
- 1/2 średniej papryki czerwonej
- 1/2 średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, ostra papryka, majeranek
- 3 łyżki ryżu brązowego (45g)

Warzywa umyć, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w krążki, czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać cukinię i paprykę oraz przyprawy. Całość dusić ok. 15 min. na małym ogniu. Pomidory sparzyć, obrać, posiekać i wrzucić do potrawy. Leczo dusić do momentu zgęstnienia. Podawać z ugotowanym ryżem brązowym.  Uśmiech


Re: Leczo - Aggata - 23-03-2015

Leczo z papryką czerwoną i cukinią

Skladniki:
- 1/2 małej cukinii
- 1 średni pomidor
- 1/2 średniej papryki czerwonej
- 1/2 średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, ostra papryka, majeranek
- 3 łyżki ryżu brązowego (45g)

Warzywa umyć, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w krążki, czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać cukinię i paprykę oraz przyprawy. Całość dusić ok. 15 min. na małym ogniu. Pomidory sparzyć, obrać, posiekać i wrzucić do potrawy. Leczo dusić do momentu zgęstnienia. Podawać z ugotowanym ryżem brązowym.  Uśmiech


Kuchnia węgierska - Krystyna - 27-10-2015

Kuchnia węgierska
Cudzoziemcy za typowe madziarskie danie uważają gulasz.
Słusznie, gdyż jest to historyczna podstawa kuchni węgierskiej.
Rodowód gulaszu jest bardzo stary.
Już w IX wieku Madziarzy wiodący koczowniczy tryb życia zajadali się gulaszem (gulyás) - zawiesistą, ostrą zupą przyrządzaną z ziemniaków i właściwie każdego rodzaju mięsa (wołowe, wieprzowe, baranie, drób), do którego wkładano przeróżne dodatki i doprawiano przyprawami.
Od XVII wieku podstawową przyprawą dodawaną do gulaszu jest papryka.
Gulasz był modyfikowany na przestrzeni stuleci przez obce wpływy.
Jedną z jego wersji jest łagodny w smaku gulasz wiedeński, do którego dodaje się pokruszone ciasto.
Tradycyjnie gulasz podawany jest w kociołku, w którym jest przyrządzany.
Należy go jeść na gorąco.
Innym typowym, choć mniej znanym węgierskim specjalem jest halaszle, zupa z ryb.
Podobnie jak gulasz, także halaszle musi zawierać paprykę.
Chleb pojawia się na stole automatycznie, ponieważ "posiłek bez chleba, to nie posiłek".
Stare porzekadło mówi, że Węgrzy "nawet chleb jedzą z chlebem".
Biały chleb (kenyér) wciąż pozostaje podstawą pożywienia Węgrów.
Oczywiście w wielu supermarketach, szczególnie w Budapeszcie, można też kupić pieczywo ciemne (barna lub rozs).
Ponieważ Węgrzy wstają wcześnie rano, jadają kaloryczne śniadania (reggeli).
Zazwyczaj jest to ser, jajka lub salami oraz chleb i dżem.
Wszyscy Węgrzy są nałogowymi miłośnikami kawy.
Przez cały okrągły dzień ludzie piją z malusieńkich filiżaneczek kávé - czarną, bardzo mocną i słodzoną do smaku, która potrafi przyspieszyć rytm serca.
Zwolennicy herbaty są tutaj w mniejszości.
http://kuchnie.swiat.w.interiowo.pl/


Re: Kuchnia węgierska - Joana - 08-07-2016

Leczo

[Obrazek: pQjexr3m.jpg]

Każdego sezonu, gdy w moim ogrodzie dojrzeją cukinie, robię leczo. Dziś zrobiłam pierwsze w tym sezonie.
Przepis może nieco odbiega od oryginału, ale jest sprawdzony. Polecam wszystkim Uśmiech 

4- 6 cukinii, mające razem około 5 kilogramów
kilogram papryki- czerwona, żółta, zielona, do wyboru
2-2,5 kg pomidorów
3 duże cebule
1 przecier pomidorowy 0,7 litra, najlepsza będzie passata
kilogram wędzonego boczku
świeże zioła- bazylia, oregano, tymianek
pieprz, sól, suszona słodka papryka


Najpierw kroimy boczek w kostkę, wytapiamy partiami na patelni i przekładamy do garnka. Pod koniec smażenia boczku dodajemy pokrojoną cebulę. Cebulę pod koniec duszenia zasypujemy łyżką czerwonej słodkiej mielonej papryki. Przesmażamy partiami paprykę pokrojoną w paski. Gdy się lekko podsmaży przekładamy do garnka. Cukinię obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w  grubsze paski. Pokrojoną wrzucamy od razu do garnka. Chwilę przesmażamy razem z papryką i boczkiem. Zalewamy passatą. Dodajemy pokrojone zioła, całość dusimy na małym ogniu aż zmięknie cukinia. Na koniec, parzymy pomidory, obieramy ze skórki . Kroimy sam miąższ, wyrzucając gniazda nasienne. Pomidory dodajemy na końcu duszenia. Po ich dodaniu doprawiamy leczo pieprzem, solą ( trzeba uważać ile, w zależności jak słony był boczek). Na koniec posypujemy całość zielona pietruszką. Z podanej ilości składników wychodzi około 5 litrów lecza.
Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, w lodówce można trzymać 2-3 dni. Można też zamrozić w pojemnikach.
Smacznego !


Re: Kuchnia węgierska - LeCaro - 09-07-2016

A bez boczku się nie obejdzie? Uśmiech Bo ja poza rybami, to nie jadam mięsa...


Re: Kuchnia węgierska - Joana - 09-07-2016

Jednorożec LeCaro oczywiście obejdzie się. Myślę, że jednak tłuszcz będzie potrzebny, na czymś trzeba przysmażyć cebulkę i paprykę.
Można dodać czosnku, jeszcze inne przyprawy. Przy braku boczku więcej posolić. Myślę, że nic nie straci na smaku, a może nawet zyskać Uśmiech
Koleżanka córki wzięła kiedyś od nas przepis, jest wegetarianką, więc robi bez boczku, czy kiełbasy. Podsmaża na oliwie z oliwek.


Re: Kuchnia węgierska - zaratusztra - 09-07-2016

Kuchnia węgierska to duże ilości papryki, która nadaje potrawom pikantnego smaku. Ja z kolei bardzo nie lubię ostrych dań. Ale wszystko powyżej wygląda bardzo apetycznie Uśmiech


Re: Kuchnia węgierska - LeCaro - 10-07-2016

A ja lubię i paprykę, i pomidory, i pikantne potrawy - więc to akurat coś dla mnie. Mniam
Dziękuję Joano.Uśmiech


RE: Kuchnia węgierska - Aggata - 08-11-2017

Gulasz z szynki

Składniki: Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj, osusz, oczyść z błon i pokrój w kostkę. Obtocz w mące i smaż chwilę na rozgrzanym oleju, cały czas mieszając. Zalej ciepłą wodą i poczekaj, aż zawrze. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i czosnek oraz obrane i pokrojone w plastry marchewki i pietruszkę. Przypraw listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. 
2. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu półtorej godziny. Po tym czasie dodaj musztardę, masło, sól i śmietanę. Gotuj jeszcze 5 minut. Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, zagęść łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną zimnej wody.


   

http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-gulasz-z-szynki,nId,2461948


RE: Kuchnia węgierska - Lola - 23-03-2018

Wegry to piekny kraj bylam tam 2 tygodnie na wakacjach kuchnia jest pyszna jednak w kazdym daniu mozna spotkac papryke nawet w jajecznicy Uśmiech ja bardzo lubie tez wegiersie wina sa przepyszne i stosunkowo tanieUśmiech