Muzyka klasyczna, instrumentalna, relaksacyjna, odgłosy natury... -
LeCaro - 23-11-2016
Witam wszystkich melomanów...
We współczesnym pędzącym przed siebie i bardzo głośnym świecie muzyka może być dla nas chwilą oddechu, wypoczynkiem, odskocznią... spowodować że czas zwolni, a emocje się uspokoją.
Otwieram więc furtkę do Tajemniczego Ogrodu, w którym rozbrzmiewa taka muzyka, która przenosi nas do miejsc, gdzie możemy odetchnąć, zachwycić pięknem tego świata, zapomnieć o tym co złe...
Wejdź, zamknij za sobą tę furtkę i posłuchaj... zapraszam.
Re: Muzyka klasyczna i relaksacyjna -
LeCaro - 23-11-2016
Philippe Jaroussky, anielski głos... genialny kontratenor (barwa najbliższa barwie głosu jaką mieli kastraci)... Byłam kiedyś na jego koncercie, niezapomniane przeżycie.
Porównanie dwóch wykonań arii "Cara sposa" z opery Haendla, Rinaldo.
Pierwsze z filmu "Farinelli - ostatni kastrat", gdzie głos kastrata Farinellego został stworzony poprzez zmiksowanie głosu Ewy Godlewskiej-Małas (sopran) i Dereka Lee Ragina (kontratenor), ....natomiast drugie wykonanie - to już Jaroussky :
Re: Muzyka klasyczna i relaksacyjna -
LeCaro - 24-11-2016
Bardzo przyjemna muzyka relaksacyjna i nagrania z odgłosami natury...
Przed snem ukoi nas odgłos szumu fal, deszczu, burzy za oknem...
Możemy też sobie posiedzieć przy ognisku lub posłuchać trzaskającego ognia w kominku. ...
Re: Muzyka klasyczna, relaksacyjna, odgłosy natury... -
LeCaro - 24-11-2016
Jednym z moich ulubionych twórców muzyki instrumentalnej jest brytyjczyk, Medwyn Goodall.
Re: Muzyka klasyczna, instrumentalna, relaksacyjna, odgłosy natury... -
LeCaro - 24-11-2016
Muzyka dawna (od XIII do XVIII wieku) z różnych stron świata w wykonaniu wspaniałego zespołu Hesperion XXI z Jordi Savallem... można się przenieść w podróż kilkaset lat wstecz:
"El cant de la Sibilla" ("Pieśń Sybilli") - muzyka wiążąca się z mającą miejsce w Średniowieczu tragedią Katarów.
Dzieje Katarów (Albigensów), mieszkańców dawnej Oksytanii, złożonej z szeregu miast-państw i księstw, nie podlegających ani papieżowi, ani królowi, są fascynujące. Naród ten wyznawał światoburczą wiarę – zaprzeczał istnieniu piekła, odrzucał wszystkie sakramenty, w tym sakrament małżeństwa, a własność prywatną uważał za absurd. W dodatku nadawał kobietom równy z mężczyznami status religijny. To nie mogło się podobać Kościołowi. Szerzące się wpływy Katarów, popieranych przez możne rody, wywołały w końcu reakcję papiestwa. Zyskawszy pomoc króla Francji, który chciał zdobyć nowe terytoria, przeciwnicy rozpoczęli systematyczną eksterminację narodu. Podczas krucjat w latach 1209-1229 – jednego z najstraszliwszych w dziejach cywilizacji zachodniej epizodów – kompletnie zniszczono tereny dzisiejszej Langwedocji. Na południu Francji rozpanoszyła się budząca grozę nowa potęga, która przez kolejne wieki nękała Europę – inkwizycja...
http://www.misteriapaschalia.com/pl/4/0/155/wielkasrodasavallwskrzeszacywilizacjekatarow
Muzyka Żydów Sefardyjskich - płyta "Diaspora Sefardi":
Raga Sobre O Gloriosa Domina z płyty "La Ruta de Oriente":
Z płyty "Istanbul":
Z płyty "Isabel I Reina De Castilla":
LeCaro - 24-11-2016
Niezwykle charyzmatyczna i wyjątkowa włoska śpiewaczka Cecilia Bartoli. Jej głos to mezzosopran koloraturowy.
"Son qual nave ch'agitata" z opery Artaserse (Vinci)
Rewelacyjny duet: Bartoli i Jaroussky
I Trionfi del fato: "Combatton quest'alma", Agostino Steffani
"Non più mesta", Rossini
Exsultate Jubilate - Alleluja
LeCaro - 25-11-2016
Vangelis - bardzo zdolny grecki kompozytor, autor ścieżki dźwiękowej do wielu filmów, tworzący swoją muzykę zawsze z wielkim rozmachem.
Album "1492: Conquest of Paradise":
Album "Mythodea" (jeden z moich ulubionych
)
Album "Rosetta":
Album "China":
Album "Oceanic":
LeCaro - 25-11-2016
Kolejny ceniony kontratenor, tym razem niemieckiego pochodzenia - Andreas Scholl.
"Flow my tears"
"Erbarme dich", Bach
"O dive custos" (duet z Christophem Dumaux)
LeCaro - 25-11-2016
Amerykanina Tzimona Barto zobaczyłam pierwszy raz sporo lat temu na koncercie w filharmonii krakowskiej - i zarówno on jako osoba, jak i jego bardzo subtelna interpretacja utworów Chopina zrobiły na mnie ogromne wrażenie.
To bardzo ciekawy człowiek, który łączy dwie w zasadzie wykluczające się pasje: grę na fortepianie i kulturystykę. A pomiędzy koncertowaniem w salach na całym świecie i intensywnymi ćwiczeniami - pisze wiersze i powieści, pasjonuje się filozofią i zna 7 języków ( w tym grekę i łacinę). Kiedy on na to wszystko znajduje czas?
Preludium Nr 7 Chopina. Uroczy filmik - Tzimon gra na fortepianie w swoim domu, a co jakiś czas wyjmuje rosyjskie matrioszki ...
Preludia Chopina
Liszt, Brahms, Chopin, George King
nastek96 - 25-11-2016
Dziś coś dla miłośników żywszych rytmów. Klasyka jest dla każdego
Diana Boncheva feat. BanYa - Beethoven Virus
https://www.youtube.com/watch?time_continue=36&v=DtKCNJmARF0
nastek96 - 25-11-2016
I mam też coś dla Ciebie Jednorożcu. Jeżeli podobają ci sie wysokie męskie głosy to jest pewien utwór, ten który wkleiłaś z wykonaniem Cecyli Bartoli.
Utwór ten wykonuje Michael Maniaci - "Esultate Jubilate". To niezwykle utalentowany młodziebiec, ponieważ śpiewa sopranem.
(Wreszcie znalazłem kącik, gdzie czuje sie jak w domu
)
https://www.youtube.com/watch?v=Q-lKRXvXwsc
LeCaro - 25-11-2016
Dziękuję Nastek, z przyjemnością wysłuchałam
przyznam że nie znałam wcześniej tego śpiewaka. Mam nadzieję że będziesz się częściej pojawiał w tym temacie i wrzucał nam różne ciekawe filmiki.
nastek96 - 25-11-2016
Oj będe. Kocham arie
LeCaro - 27-11-2016
Kołysanki dla grzecznych dzieci.
Zobaczcie na własne oczy magiczny efekt kołysanki Brahmsa... najpiękniejszej kołysanki na świecie. ...
Tata gra swojemu synkowi, który przez zapalenie ucha nie mógł zasnąć w nocy...
nastek96 - 03-12-2016
A ma dziś jedna aria w 3 wydaniach
(kobiety w czerwonej sukiencje słuchajcie od 2:40)
Re: Muzyka klasyczna, instrumentalna, relaksacyjna, odgłosy natury... - ameners - 04-12-2016
Muzyka relaksacyjna... polecam.
nastek96 - 29-01-2017
To może coś na dobry początek dnia. Opera Figaro w wykonaniu Toma i Jerrego. Chyba każdy zna tą bajke XD Miłego oglądania
I ta sama aria równie śmieszna
nastek96 - 09-02-2017
Witam wszystkich
Dziś kolejna bajka "operowa" dla wszystkich znających angielski.
Bajka trwa kilka minut
RE: Muzyka klasyczna, instrumentalna, relaksacyjna, odgłosy natury... -
Le Stelle - 21-04-2017
Philippe Jaroussky - pierwszy raz o nim usłyszałam, wyjątkowy talent. Ale filmik Bearded Piano z usypiającym chłopczykiem pobił wszystko... - magiczne nagranie!
Ode mnie dwa szlachetne kamyczki z baśniowego ogrodu dźwięków:
Temat z
Romea i Julii, kompozycja Nino Roty w wykonaniu
Andre Rieu:
... oraz
Josh Groban, również ten sam temat:
LeCaro - 16-03-2018
Nie jest to może muzyka relaksacyjna... bo jest to jazz
ale kurczę, ma w sobie coś co wciąga i sprawia że się uśmiecham - no i płytka ma kosmiczną okładkę...
All In My Mind, Dr. Lonnie Smith
https://www.youtube.com/watch?v=eJ0FASf61hE
https://www.youtube.com/watch?v=iBIgD-kszio
I tylko spójrzcie na tego człowieka...
https://www.youtube.com/watch?v=wLWd7etbTcU
Barbara - 07-04-2018
Powiem szczerze, że od czasu zmian wprowadzonych na tym forum nie widzę obrazów, filmików itp. jedynie same linki i próbowałam zmienić też szatę forum, nic nie pomaga i pogodziłam się z losem, bo wcześniej miałam inne problemy, które udało się świetnie wyeliminować. Wasze linki i obrazy tutaj umieszczone w wpisach widzę jako linki ... i obiecuję w wolnej chwili do nich zajrzeć (każdy link muszę osobno kliknąć, nawet jeśli jest to zdjęcie), a za to dziś chcę wam polecić mój ulubiony kawałek ... Kupiłam sobie tą nutę na amazonie i naprawdę gorąco polecam ...
Tutaj na forum podaję jedynie link ...
Potrafię słuchać ją godzinami np. w trakcie swojej pracy ... od roku to właśnie ta melodia mi towarzyszy i mnie napędza, choć nie ukrywam mam też inne dźwięki ...
Ten link na YT wkleiłam po przez opcje w menu na pasku u góry - film i wybór portalu YT, wklejam link z YT i gotowe ... Ja widzę nie obraz filmiku z YT , a sam link ...
Jedynie w samej edycji posta, komentarza, wpisu widzę również obraz do umieszczonego liku ...
Barbara - 07-04-2018
Starałam się przesłuchać podane wcześniej propozycje, a że jak wspomniałam wcześniej, widzę jedynie linki, to w nie klikałam i ... cierpliwość moja się skończyła w momencie kiedy zobaczyłam wpis od Nastek z dnia 29.01.2017 bo po prostu odpuściłam sobie ... Każdy link otwiera się w osobnej karcie i informuje mnie, że link nie jest aktualny ...
Informuję o tym, bo być może inni też mają z tym problem jak tak bliżej się przyjrzeć ... Coś mi się kojarzy, zę już były na tym tle jakieś sygnały ...
p.s. po prostu nie mam żadnego wyobrażenia o tym, kto z czym się ze mną tutaj podzielił ... o ile nie podał tytułu zamiast linka ...