Sezon na grilla -
Aggata - 07-05-2018
Sałatka Waldorf do potraw z grilla
Składniki:
jabłko Jonagold lub Idared
garść orzechów włoskich
mały seler korzeniowy
garść rodzynek
pieprz
sól
2 łyżki jogurtu greckiego
łyżka majonezu
łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w cienkie paseczki lub ścieramy na tarce. Następnie szatkujemy drobno obranego wcześniej selera. Jabłko i seler namaczamy w soku z cytryny. Orzechy włoskie prażymy na rozgrzanej, suchej patelni przez około minutę. Kruszymy i przekładamy do miski. Dosypujemy rodzynki i wlewamy zmieszany jogurt grecki i majonez. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy na godzinę do lepszego połączenia smaków. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do karkówki lub kiełbasy z grilla.
Pycha !!!
RE: Sezon na grilla - wszelkie przepisy -
Aggata - 08-05-2018
Grillowane steki z karkówki z majerankiem
Składniki:
karkówka - 600 gramów
Przyprawa do wieprzowiny - 2 łyżki
musztarda - 2 łyżki
Majeranek z krajów śródziemnomorskich - 2 łyżki
oliwa - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z musztardą, majerankiem oraz oliwą.
Umyte i osuszone mięso pokrój na steki. Natrzyj każdy z nich marynatą, a następnie odstaw do lodówki na 30 minut.
Zamarynowane steki grilluj po 5-6 minut z każdej strony. Gotowe podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatą.
https://www.przepisy.pl/przepis/grillowane-steki-z-karkowki-z-gorczyca-i-majerankiem
RE: Sezon na grilla - wszelkie przepisy -
Aggata - 29-05-2018
Grillowe boczniaki
Składniki:
250 g boczniaków
3 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub rozgniecione w prasce
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Opcjonalnie, do podania: bagietka, rukola, miodowy winegret, orzeszki pinii, tarty parmezan
Przygotowanie:
Większe boczniaki pokroić na mniejsze kawałki. Położyć średnio rozgrzanej patelni grillowej i grillować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż grzyby zmiękną i pokryją się ciemnymi paskami. W międzyczasie doprawić solą.
W miseczce wymieszać oliwę, posiekaną natką pietruszki i czosnek, dodać troszkę soli. Mieszanką smarować boczniaki i podgrzewać przez kilkanaście sekund z każdej strony. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Obok na patelni możemy zrumienić plasterki bagietki.
Boczniaki odłożyć na rukolę wymieszaną z winegretem, posypać zrumienionymi orzeszkami pinii, tartym parmezanem.
https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/grzyby/boczniaki/przepis.html