Forum Ezoteryczne Dobry Tarot
Miodowe ciekawostki - Wersja do druku

+- Forum Ezoteryczne Dobry Tarot (https://dobrytarot.pl)
+-- Dział: Tarotowa Społeczność (https://dobrytarot.pl/forumdisplay.php?fid=28)
+--- Dział: Dobre jedzenie (https://dobrytarot.pl/forumdisplay.php?fid=36)
+---- Dział: Miód...boski nektar... (https://dobrytarot.pl/forumdisplay.php?fid=205)
+----- Dział: Miodowe ciekawostki (https://dobrytarot.pl/forumdisplay.php?fid=294)
+----- Wątek: Miodowe ciekawostki (/showthread.php?tid=9699)



Miodowe ciekawostki - Krystyna - 24-03-2012

   
Miodowe ciekawostki...
Dobroczynne właściwości miodu odkryli już starożytni Egipcjanie.
 Miód wzmacnia serce, obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi, działa ochronnie na wątrobę, goi rany, a ponadto ma właściwości antybakteryjne – niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki.
 Zobaczcie 20 ciekawostek o miodzie!

1 Długa droga po miód
Dla wyprodukowania 1 kg miodu pszczoła musi zebrać ok. 3 kg nektaru i przy średniej długości lotu 800 m musi pokonać trasę 40 000 km. (jedno okrążenie kuli ziemskiej). Co ciekawe w trakcie lotu po miód (a dokładniej mówiąc w trakcie drogi powrotnej), nektar pełni rolę swoistego paliwa. W ten sposób przemieszczając się pomiędzy odległymi kwiatami pszczoła może przynieść z powrotem zaledwie 30% nektaru – resztę spożyje na potrzeby bieżące.

2 Miód elficki – najdroższy miód na świecie
Miód elficki znany również jako Elvish pochodzi z Turcji.
Jest to oficjalnie najdroższy miód na świecie – kosztuje od 5 do 7 tysięcy euro za kilogram! 

3 Miód z… kokainą
W 1985 roku peruwiańscy celnicy zatrzymali na granicy dużą partię miodu z Ekwadoru.
 Okazało się, że smakołyk zawierał kokainę. 
Co ciekawe narkotyk nie został zmieszany mechanicznie. 
W celu uzyskania śmiertelnie niebezpiecznego miodu pszczoły wypuszczano… prosto na plantacje koki.

4 Miód jest doskonałym konserwantem
Miód jest perfekcyjnym, choć drogim konserwantem, o czym wiedziano już w starożytności. Ciało Aleksandra III Macedońskiego podczas transportu do stolicy Macedonii zamoczono w miodzie, by zapobiec jego rozkładowi! W grobowcach faraonów znajdowano natomiast miód wciąż nadający się do spożycia!

5 Pracowity jak pszczoła
Aby wytworzyć 1 kg miodu pszczoły muszą przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach. 
Co ciekawe jedna pszczoła w ciągu całego swojego życia produkuje mniej więcej… jedną łyżeczkę miodu. 
W zależności od gatunku rośliny z której pszczoły zebrały pyłek, miody różnią się od siebie konsystencją, barwą, zapachem i smakiem. 
Od tej ciężkiej pracy wykonywanej przez pszczoły pochodzi powiedzenie: Pracowity jak pszczoła.

6 Zatrucie miodem
Na Kaukazie i w Nowej Zelandii można spotkać (dość rzadko, ale jednak) trujące odmiany miodu. Ich szkodliwość wynika z właściwości nektaru zebranego przez pszczoły – przykładem rośliny o trującym nektarze jest azalia pontyjska. Zatrucie takim miodem, mimo ciężkiego przebiegu, jest niegroźne dla życia i mija po kilkunastu godzinach. W smaku trujący miód nie rożni się specjalnie od normalnego miodu.

7 Miodowy miesiąc
Termin “miodowy miesiąc” wywodzi się ze starożytnych obrzędów.
 Wówczas miód bardzo często gościł na weselnych stołach. 
Ponieważ miód ma korzystne właściwości był on porównywany do czarodziejstwa – przyjęto zatem, że pierwszy miesiąc państwo młodzi musieli koniecznie jeść miód i pić miodowe napoje.

8 Miód na … kaca
Fruktoza, która doskonale wspomaga wydzielanie z organizmu alkoholu stanowi około 39% miodu pszczelego.
 Jeśli rano, po grubej imprezie obudzisz się z bólem głowy, warto wypić herbatę z miodem – podobno pomaga na kaca!

9 Nie podgrzewaj miodu!
Ciepło redukuje korzystne właściwości miodu, dlatego nie warto go podgrzewać. 
Temperatura powyżej 50 stopni całkowicie usuwa korzystne działanie miodu! 
Dlatego też jeśli lubisz herbatę z miodem warto odczekać aż ta nieco przestygnie, tak aby miód nie stracił swoich cennych właściwości.

10 Obdarzony magią
Słowo „miód” ma żydowskie pochodzenie. 
Dosłownie tłumaczy się jako „czary” lub „obdarzony magią”.

11 Miód się nie psuje
Miód jest jedynym z nielicznych produktów spożywczych, który nie psuje się, oczywiście pod warunkiem, że dojrzewa w ulu i jest właściwie przechowywany.

12 Miód pitny
Popularny w starożytności wśród Słowian miód chmielowy otrzymywano za pomocą fermentacji z naturalnego, niesterylizowanego miodu, który leżakował w zakopanych w ziemi dębowych beczkach. 
Oprócz tego, z miodu przygotowywano miedowuchę, zbiteń, a nawet kwas.
Najstarszym znalezionym trunkiem alkoholowym na bazie miodu jest mający 9 tysięcy lat napój z miodu pszczelego, który odnaleziony został w neolitycznej wiosce Jiahu w Chinach. 
Na ściankach glinianych naczyń natrafiono na napój zawierający około 10% alkoholu.

13 Największe i najmniejsze pszczoły
Najmniejsze pszczoły miodne to pszczoły karłowate (wschodnioazjatyckie), które osiągają rozmiar do 0,2 mm. 
Największe pszczoły to z kolei Megachile Pluto, które rosną do 40 mm. 
Pszczoły te budują swoje gniazda wewnątrz gniazd termitów.
Co ciekawe ten gatunek pszczół został odkryty i opisany zaledwie około 150 lat temu. 
Wynika to z faktu, że mieszkańcy indonezyjskich wysp nigdy nie spotykali tak głęboko ukrytych gniazd i nie wiedzieli, że mieszkają w pobliżu czterocentymetrowych pszczelich olbrzymów.

14 Miód – wpływ na zdrowie
Miód reguluje pracę nerek, wzmacnia serce, przyśpiesza gojenie ran, obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamuje procesy miażdżycowe, jest dobry na przeziębienia i kłopoty z gardłem. 
Niektóre miody z uwagi na specyficzny skład są bardziej niż inne polecane w określonych schorzeniach:
• Na serce najlepszy jest miód rzepakowy. 
Zawiera on najwięcej glukozy i fruktozy oraz duże ilości magnezu i potasu, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania serca.
• Miód gryczany z kolei posiada najsilniejsze właściwości przeciwdziałania tworzeniu się tzw. wolnych rodników. 
Składniki zawarte w miodzie gryczanym łączą się z wolnymi rodnikami i unieszkodliwiają je.

15 Miód od… os?
Z miodem łączy się przede wszystkim pszczoły, ale okazuje się, że osy również wytwarzają miód. 
Meksykańska osa miodowa(brachygastra mellifica) również produkuje go w dużych ilościach, co zresztą wykorzystywali tamtejsi Indianie.
Trzeba jednak uważać, bo miód ten może zawierać trujące dla ludzi związki, zwłaszcza w okresie kwitnienia bieluni.

16 Pszczela broda
W latach 30. XIX wieku sprzedawcy miodu organizowali zawody w zapuszczaniu… pszczelej brody. 
Polega to na tym, że pod brodą umieszcza się królową i pozwala się pszczołom usiąść na twarzy. 
W kanadyjskim Ontario takie zawody organizowane są do dzisiaj.

17 Miód z Bułgarii = Bułgarska.. Viagra
Bułgarski miód produkowany m.in. z kwiatu ostu jest tańszą i naturalną alternatywą dla lekarstw na impotencję. 
Prezes Bułgarskiego Stowarzyszenia Hodowców Pszczół w artykule, który został opublikowany w “The Times of India” potwierdził, że bułgarski miód naprawdę ma takie działanie.

18 Pszczoły
• Podczas lotu pszczoła wykonuje 350-435 ruchów skrzydłami na sekundę, czyli aż 11 400 razy na minutę!
• Przeciętna szybkość pszczoły to 24 kilometry na godzinę.
• Pszczoły nie rozpoznają koloru czerwonego.
• Robotnice żyją od 4 do 24 tygodni, a trutnie 4-5 tygodni
• Zdecydowanie dłużej żyją królowe, które mogą żyć do 5 lat! Składają one około 3 000 jaj dziennie

19 Cukier czy miód?
Cukier to w 99% sacharoza, podczas gdy miód to w 70% glukoza i fruktoza (występują one w różnych proporcjach w zależności od gatunku miodu). 
Zawarta w cukrze sacharoza musi być rozłożona przez organizm na glukozę i fruktozę, a dopiero później wchłonięta do krwi, podczas gdy zawarte w miodzie glukoza i fruktoza są wchłaniane do krwi bez procesu trawienia.
Ponadto miód zawiera mnóstwo dobroczynnych pierwiastków, takich jak magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor i inne. 
Kolejną ciekawostką jest fakt, że jedzenie miodu zmniejsza nawet do 48 % występowanie bakterii Streptococcus Mutans, odpowiedzialnej za powstawanie próchnicy. 
Jak widać jedyną wspólna cechą miodu i cukru jest to, że są słodkie.

20 Złota zasada
Starożytny filozof Demokryt pytany o to, jak w dobrym zdrowiu dożyć sędziwego wieku, odpowiadał krótko: „z zewnątrz olej, a do wewnątrz miód”.
źródło