Miód Gryczany - Wersja do druku
+- Forum Ezoteryczne Dobry Tarot (
https://dobrytarot.pl)
+-- Dział: Tarotowa Społeczność (
https://dobrytarot.pl/forumdisplay.php?fid=28)
+--- Dział: Dobre jedzenie (
https://dobrytarot.pl/forumdisplay.php?fid=36)
+---- Dział: Miód...boski nektar... (
https://dobrytarot.pl/forumdisplay.php?fid=205)
+---- Wątek: Miód Gryczany (
/showthread.php?tid=9706)
Miód Gryczany -
Krystyna - 14-06-2011
Miód Gryczany
Miód pszczeli Gryczany, jest pozyskiwany z nektaru zbieranego na drobnych, białych lub różowych kwiatach gryki, rosnących na czystych polach Południowo-Wschodniej Polski.
Jest to typowy miód letni, zbierany najpóźniej – do połowy sierpnia.
Smak i zapach
Zaliczany do najbardziej wartościowych, jest ciemny, tworzy kompozycję barw od ciemno-herbacianej do brązowej.
Ma słodki smak, jest bardzo aromatyczny, jego zapach przywodzi na myśl kwiaty gryki i ciepłe, dojrzałe, letnie pola.
Krystalizacja
Miód gryczany krystalizuje się w postaci drobnych ziaren.
Właściwości
Ze względu na swój silny aromat stosuje się go do wypieków i produkcji miodów pitnych.
Świetnie nadaje się też do bezpośredniego spożycia.
Przez swoje duże wartości odżywcze, jest zalecany przy niedoborze żelaza, magnezu, witaminy C i białka.
Zawiera również rutynę.
Ma znaczenie jako środek wspomagający i odtruwający wątrobę.
Miód gryczany jest polecany osobom chorym na cukrzycę insulino niezależną oraz w stanie wyczerpania nerwowego i psychicznego.
Przyjmowany systematycznie powoduje wzrost poziomu hemoglobiny we krwi, pobudza procesy odnowy i wzmacnia organizm.
Miód gryczany uznawany jest za najbogatszy w enzymy miód polski.
Zalecany przy niedoborze żelaza w organizmie oraz rekonwalescentom po zabiegach operacyjnych.
Spożywanie miodu gryczanego przyczynia się do wzrostu poziomu hemoglobiny we krwi.
Jest stosowany przy leczeniu nerwic serca i żołądka, wskazany przy kruchości naczyń krwionośnych.
Ze względu na dużą zawartość rutyny przypisuje mu się również właściwości odmładzające.