Porady praktyczne na temat Miodu -
Krystyna - 12-06-2018
Krystalizacja Miodu
Każdy miód wcześniej czy później ulega krystalizacji.
Proces ten zależy od kilku czynników:
Stosunek glukozy do fruktozy.
Glukoza bardzo szybko ulega krystalizacji np. miód rzepakowy ulega krystalizacji już na trzeci dzień po odebraniu go z ula, a miód akacjowy pozostaje Płynny nawet klika miesięcy
Im wyższa temperatura, w której miód jest przechowywany, tym krystalizacja przebiega wolniej.
Powyżej 45° krystalizacja ustaje
Szybkość krystalizacji zależy również od ilości wody zawartej w miodzie.
Gęste miody o zawartości wody do 20 % krystalizują szybciej
Jeśli chcemy, żeby nasz miód był znów płynny, należy wstawić słoik z miodem do naczynia z ciepłą wodą (ok.25 stopni) i mieszać
Białe przebarwienia w słoiku
Czasami w skrystalizowanym miodzie możemy zauważyć białe przebarwienia przypominające mrozowe rysunki na szybach.
Jest to naturalny proces, zachodzący wówczas kiedy między miodem a ścianka słoika znajdzie się powietrze, a krystalizujące się glukoza wypełni tę przestrzeń.
Przechowywanie Miodu
przechowuje się tylko miody dojrzałe, można je przechowywać latami, w pomieszczeniu suchy i ciemnych najlepsza tem. 8-10 stopni.
Przechowywani w zbyt ciepłym miejcu (25-30) sprzyja fermentacji i kwaśnieniu, zbiera zapachy z otoczenia.
Długo przechowywany traci enzymy i aromat nie traci wartości odżywczych i leczniczych
Kaloryczność Miodu
Miód jest produktem wysokokalorycznym 100 gramów miodu = 319 kalorii (1 łyżka = 20 gramów, 1 łyżeczka= 7 gramów )
Jedna łyżeczka miodu dostarcza 64 kalorii.
Przy dietach tuczących miód jest nieodzowny.
Przy dietach odchudzających, ze względu na wartość odżywczą miodu, nie należy rezygnować z jego spożywania, a raczej ograniczyć inne produkty wysokokaloryczne
Jak spożywać miód
Najlepiej spożywać miód w roztworze przegotowanej wody.
Warto taki roztwór zostawić na kilka godzin, wtedy zwiększa się udział enzymów
Przeliczanie Miodu
1600 g = 1 litr
1000g = 0,63 litra
400 g =1 szklanka
100 g = 0,24 szklanki
20 g = 1 łyżka
7 g = 1 łyżeczka
Co zrobić po użądleniu?
Należy delikatnie wydrapać żądło ze skóry, nie ściskając żądła, bo to powoduje wyciśnięcie jadu do ranki
Posmarować miejsce użądlenia świeżym miodem lub octem w celu neutralizacji resztek jadu.
Na powstała opuchliznę można stosować okłady z wody z octem lub kwaśnego mleka
Nie należy dotykać ranki ustami, aby nie przenosić jadu i reakcji uczuleniowej w okolice gardła i krtani
Należy obserwować skutki reakcji uczuleniowej.
Jeżeli przenosi się miejscowego opuchnięcia na całe ciało, odczuwamy niepokój w gardle lub swędzenia całego ciała- należy natychmiast wezwać pogotowie ratunkowe
Niebezpieczne są użądlenia okolicy ust, powiek lub gardła– w przypadku takich użądleń należy natychmiast wezwać karetkę
Jak sprawdzić czy miód jest prawdziwy?
Jeśli mamy wątpliwości czy miód który kupiliśmy jest prawdziwy czy jest sztucznym wytworem, możemy to sprawdzić na kilka domowych sposobów:
Miód prawdziwy lany z łyżki tworzy stożek, jeśli tworzy się dołek to niestety nasz miód nie jest najlepszym produktem
Możemy rozpuścić łyżkę miodu w szklance czystej przegotowanej wody. Z naturalnym miodem wodą będzie mętna
url=http://www.spizarniamiodowa.pl/pszczelarstwo/pszczelarstwo-porady-praktyczne.php]źródło[/url]