29-01-2023, 13:15
Cinnamon Buns
Pąki kwiatowe Cynamonu Cassia
Chiński cynamon-Cinnamomum Cassia/Aromaticum jest odmianą Cynamonową.
Jest to jedyny gatunek, z którego pąki kwiatowe są zbierane na większą skalę i sprzedawane jako przyprawa.
Pączki wyglądają podobnie do goździków, ale smak jest niezaprzeczalnie cynamonowy
Są zbierane zaraz po rozkwicie.
Odpowiednio wysuszone stają się ciemnobrązowe do czarnego, w przeciwieństwie do jasnobrązowych, czasem ledwo widocznych jagód.
Ich aromat jest zbliżony do cynamonu, ale ma bardziej kwiatowy, winny zapach.
Ich zapach jest dość interesujący: łagodny, czysty i słodki.
Aby uwolnić ich zapach, muszą być drobno zmielone.
Nagkesar jest jednym ze składników słynnych proszków Parsi Dhansakh Masala,
Niektóre butelkowane masale z East India również używają nagkesar lub cynamonowych pączków jako składnika.
Całe pąki nadają się również do przyprawiania curry, pula i pikantnych dań mięsnych.
Pączki kwiatowe mają być stosowane w deserach, curry i pula, w glühwein i marmoladzie i wielu, wielu innych
Są stosowane w wielu mieszankach sproszkowanych masali, dzięki czemu nadają niepowtarzalny smak.
Pączki kwiatowe są używane w medycynie chińskiej.
Około 2700 r. Pne opisano je po raz pierwszy w chińskiej książce ziołowej Shen-nung.
Rzymianie używali ich także, dzięki arabskim i fenickim kupcom, którzy przywieźli je z Indii.
Przyprawa ta zazwyczaj pochodzi z Chin lub Myanmar (dawnej Birmy), ale jest coraz częściej zbierana w innych krajach cynamonowych.
źródło
źródło