Forum Ezoteryczne Dobry Tarot
Farsze do pierogow - Wersja do druku

+- Forum Ezoteryczne Dobry Tarot (https://dobrytarot.pl)
+-- Dział: Tarotowa Społeczność (https://dobrytarot.pl/forumdisplay.php?fid=28)
+--- Dział: Dobre jedzenie (https://dobrytarot.pl/forumdisplay.php?fid=36)
+--- Wątek: Farsze do pierogow (/showthread.php?tid=4377)



Farsze do pierogow - Evelinda - 28-01-2014

Pierogi na pewno nie sa szybkim daniem,ale ten farsz znacznie przyspiesza ich wykonanie,nie jest to moze zbyt wartosciowe danie,ale bardzo smaczne.

FARSZ ZIEMIACZANY DO PIEROGOW
Gotujemy ziemniaki w wodzie z sola,normalnie jak do obiadu.Na patelni smazymy boczek,albo sloninke,jak kto woli,na koniec dodajemy troche cebulki.
Ziemniaki odcedzamy,wlewamy do tego boczek lub sloninke z cebula,tluszcz tez,ale ostroznie,zeby nie bylo go za duzo,pieprzymy i "dukamy"(tak przynajmniej moja Babcia to nazywala,chodzi o to,zeby z masy powstalo puree).Na koniec mozna dodac jeszcze soli jesli trzeba.
Gotowe pierogi polewamy stopionym na patelni maselkiem.

Smacznego!!!


Re: Farsze do pierogow - roxen1990 - 09-02-2014

a ja dodaje jeszcze do tego wszystkiego twaróg Rotfl
PyChOtKa.....


Re: Farsze do pierogow - Masław - 09-02-2014

Ja np. robię tak, że przygotowuję większą ilość farszu z grzybów i zamrażam. Wtedy gdy przychodzi ochota na pierożki wystarczy tylko rozmrozić farsz a ciast to już chwila.
Ewentualnie można narobić pierożków i zamrozić. Ale u mnie porcje się kończą w ciągu maks 2 miesięcy.


Re: Farsze do pierogow - roxen1990 - 10-02-2014

haah nooo racjaUśmiech


Re: Farsze do pierogow - KAMILA - 10-02-2014

Moja mam robi jeszcze pierogi z kaszą gryczana i twarogiem (zamiast ziemniaków kasza). PYCHA


Re: Farsze do pierogow - Evelinda - 10-02-2014

a masz moze przepis na ten farsz z kasza gryczana?


Re: Farsze do pierogow - KAMILA - 10-02-2014

Wiesz co na to nie ma żadnego przepisu Uśmiech po prostu gotujesz kasze jak zwykle dodajesz do niej ser biały wedle uznania sól pieprz można dodać pokrojony i wytopiony boczuś z cebulka ale to już rozpusta Uśmiech do ciasta i gotowe.


Re: Farsze do pierogow - Evelinda - 12-02-2014

musze sproboowac,dzieki Uśmiech


Re: Farsze do pierogow - barbarus53 - 12-02-2014

Może podam przepis na farsz z kiszonej kapusty otóż potrzeba ugotować kapustę, później jak ostygnie to ją odcedzić i poszatkować - trochę żeby była drobna - w rondlu roztopić margarynę z cebulą urumienić można dodać trochę kiełbasy, grzybów i przyprawić pieprzem , papryką, wegetą lub jakimiś ziołami wg uznania. Wszystko razem dusić, aż to wszystko razem przejdzie.
Pierogi na wigilie robię same z kapustą i grzybami - wiadomo mają być postne. Smacznego - Pozdrawiam Uśmiech


Re: Farsze do pierogow - Dzina - 28-05-2014

Ja jestem pasjonatką pierogów włosków
farsz składa się z sera mozarella,suszonych pomidorów i oliwek czasrnych a przyprawy to zioła pronwalsaldzkie i sól a i pierożki podajemy z sosem koperkowym .Smacznego !!!


Re: Farsze do pierogow - Lele - 09-07-2014

Kamila, moja kochana właśnie weszłam tutaj na pierogi, żeby napisać o farszu z kaszy gryczanej z twarogiem. Jadłam ze 3 razy w życiu i jest przepyszny.
Kocham pierogi ruskie (szczególnie smażone na głębokim oleju jak frytki z dodatkiem magi) ale te, o których piszesz Ty są jeszcze lepsze
polecam Wszystkim. Naprawdę pycha. skuszę się na dodatek z boczkiem...
Nooo to musi być dopiero uczta.
Ehh, dziś już za póxno ale taka mnie naszła ochota, że jutro po pracy chyba zrobię mniammmm Hura


Re: Farsze do pierogow - Aggata - 20-02-2015

Farsz drobiowo - brokułowy

Składniki:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka,
- 1 opakowanie mrożonych brokułów,
- 1 duża cebula,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Brokuły gotujemy w solonej wodzie, odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Fileta z kurczaka gotujemy, drobno kroimy i dodajemy do brokułów. Cebulę szklimy, dodajemy do farszu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy jajko i mieszamy.
Uśmiech


Re: Farsze do pierogow - madrugada - 20-02-2015

Ojejej ja tez uwielbiam pierogi, czy ravioli. Jesli chodzi o ruskie to lubie z przewaga ziemniakow i duza iloscia smazonej, cienko pokrojonej cebulki i oczywiscie swiezo zmielony pieprz. Sa wtedy fajnie pikantne.

Z innych farszy wymyslonych:
- Dynia z serem plesniowym i orzechami
- Szpinak z serem feta, lub naszym bialym, lub ricotta i orzeszkami piniowymi

Smacznego Uśmiech